x

Niedzielski: restauracje na końcu listy miejsc możliwych do otwarcia po 17 stycznia

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    04.01.2021

Jeśli sytuacja będzie stabilna, to po 17 stycznia będzie możliwy powrót do "podstawowej logiki" obostrzeń, najpierw w handlu i szkołach - ocenia minister zdrowa Adam Niedzielski. Restauracje i siłownie będą według niego otwierane "w dalszej kolejności".

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Od 28 grudnia do 17 stycznia 2021 r. obowiązuje kwarantanna narodowa, co oznacza m. in. zamknięcie hoteli, ograniczenie działalności lokali gastronomicznych jedynie do sprzedaży posiłków na wynos i w dowozie oraz ograniczenie w działaniu galerii handlowych.  

Co będzie po 17 stycznia? Czy lockdown może zostać przedłużony? Minister zdrowia Andrzej Niedzielski w wypowiedzi dla Radia Zet tuz przed Nowym Rokiem podkreślił, że wszystko zależy od rozwoju pandemii.
– Musimy zobaczyć, jaki będzie efekt Świąt, Sylwestra, Nowego Roku, czy te wydarzenia z końcówki roku spowodują jakieś przyspieszenie rozwoju pandemii – mówi minister zdrowia. – Jeżeli to przyspieszenie nastąpi, to trudno liczyć, że broniąc się przed trzecią falą (epidemii) będziemy luzowali jakiekolwiek obostrzenia. Natomiast jeżeli ta liczba zakażeń będzie stabilna, to myślę, że po 17 stycznia będziemy wracali do podstawowej logiki, którą przedstawiliśmy, dotyczącej wprowadzania poszczególnych etapów – zapowiedział szef MZ.

Pytany o szanse otwarcia jeszcze w styczniu siłowni i restauracji, odparł, że w jego „hierarchii” miejsc, które będą ponownie uruchamiane, „akurat siłownie i restauracje są raczej na końcu tej listy, niż na początku".
– Tutaj opieramy się na takich zobiektywizowanych badaniach, które były prowadzone przez zespół naukowców, który opublikował swoje wyniki w czasopiśmie +Nature+. I niestety siłownie i restauracje były na topie, chodzi o zakażalność – zaznaczył Niedzielski.

Według szefa MZ, w pierwszej kolejności będą „przywracane” placówki handlowe i szkoły, a zwłaszcza tradycyjne nauczanie w klasach najmłodszych. – A takie miejsca, jak restauracje, jak siłownie, to na pewno w dalszej kolejności – zapowiedział.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Otwieranie gastronomii: w Warszawie, Łodzi i Lublinie ogródki pełne gości

Na miniony weekend restauratorzy czekali od wielu miesięcy. Od 15 maja lokale gastronomiczne mogą obsługiwać gości na zewnątrz, w ogródkach. Jak wyglądały pierwsze dni działalności na zewnątrz?

Lockdown gastronomii przedłużony do odwołania! Są nowe przepisy

Rząd przedłużył zakaz obsługiwania gości w lokalach gastronomicznych. Do odwołania mogą jedynie wydawać posiłki na wynos. Działalność gastronomii miała być ograniczona dwa tygodnie, ale premier zapowiadał, że lockdown może zostać przedłużony. Tak się właśnie stało.

Ciastka - idealny produkt na czasy kryzysu?

- Wierzymy, że optymalizacja jakości to jedyna dobra strategia na czas recesji - mówi Albert Judycki, współwłaściciel warszawskiej sieci cukierni Lukullus. Jak radzi sobie Lukullus w kryzysie - dowiesz się z rozmowy, którą przeprowadził Marcin Koch (ForRest Projekt).

Covid-19 na talerzu. Jak pandemia zmieniła nawyki żywieniowe w Polsce i w Europie?

Pandemia zmieniła zachowania konsumentów, ale Polacy zareagowali inaczej niż Niemcy, Grecy czy Szwedzi. Znaleźliśmy się wśród trzech państw, których konsumenci najczęściej deklarowali wzrost spożycia owoców, nabiału oraz ziół i przypraw.

Ponowne otwarcie lodziarnio-kawiarni Grycan - Lody od pokoleń

Lodziarnio-kawiarnie Grycan - lody od pokoleń otwarte po pandemicznej przerwie. Gości wita oferta specjalna "Razem najlepiej"! - domowe ciastka w komplecie z wybranymi napojami są dostępne na wynos w promocyjnej cenie 15,90 zł.

Po otwarciu ogródków - Polacy manifestują radość w Internecie

Dla polskich konsumentów otwarcie ogródków gastronomicznych 15 maja było świętem. Z aż 90 proc. wypowiedzi w Internecie przebijają radość i podekscytowanie - wynika z analizy SentiOne. Tylko pozostałe 10 proc. złości się na tłumy i brak maseczek oraz obawia się kolejnej fali pandemii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej