x

Mięso z laboratorium dopuszczone do sprzedaży. Można spróbować go w Singapurze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.12.2020

Singapur dopuścił do sprzedaży mięso wyhodowane w laboratorium. Pierwsze danie z kurczaka wyprodukowanego w ten sposób sprzedano w restauracji 1880. Kosztowało około 65 złotych.

fot. Shutterstock.com
fot. Shutterstock.com
Singapur jako pierwsze państwo na świecie zezwolił na sprzedaż tzw. mięsa hodowanego. Pierwsiszczęśliwcy mogli spróbować powstałych z niego nuggetsów. Mięso, którego użyto do przygotowania dania zostało stworzone przez amerykański start-up Eat Just (pol. Jedz sprawiedliwie), który od kilku lat zajmuje się badaniami nad tworzeniem przyjaznej dla środowiska alternatywy dla tradycyjnie pozyskiwanego mięsa.

Mięso z krwi i kości?
W przeciwieństwie do dostępnych na rynku roślinnych zamienników kurczaka, GOOD Meat, mięso, którego spróbować można w singapurskiej restauracji, jest nie do odróżnienia od tradycyjnego kurczaka – zarówno pod kątem smaku, jak i składu czy konsystencji. To, co odróżnia GOOD od prawdziwego filetu z kurczaka, to fakt, że produkt nie powstał w przemysłowej hodowli i nie wymagał zabicia zwierzęcia.

Mięso wolne od okrucieństwa
Nazywane fachowo mięsem in vitro produkty powstają z namnożonych w laboratorium tkanek zwierzęcych bez potrzeby zabijania żywego organizmu. Badania nad możliwością wykorzystania produktów tego typu jako zamienników „tradycyjnego” mięsa prowadzono od 2000 roku, lecz dopiero teraz powstałe z laboratorium mięso zostało dopuszczone do sprzedaży komercyjnej. Restauracja 1880 jest jak na razie jedynym miejscem, gdzie spróbować można nuggetsów in vitro. Ci, którzy chcieliby spróbować, jak smakuje mięso in vitro muszą uzbroić się w cierpliwość. Rezerwacje stolików na rok 2021 rozeszły się w błyskawicznym tempie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Fine Dining w Plenerze

To nazwa cyklu kolacji organizowanych przez krakowską restaurację Albertina oraz zaproszonych do projektu szefów kuchni. Wśród nich byli między innymi Krzysztof Żurek z restauracji Trzy Rybki, Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 oraz Łukasz Cichy z Białej Róży.

Gala Wine & Food Noble Night już wkrótce

Już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night. W szranki jak co roku stanie 12 kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotują autorskie menu (przystawkę i danie główne).

Plebiscyt RoślinnieJemy na najlepszy roślinny produkt 2021 roku

Ruszył plebiscyt RoślinnieJemy, w którym konsumenci głosują na najlepsze wegańskie produkty, dania i marki zmieniające oblicze polskiej branży spożywczej w 2021 roku. Organizatorzy czekają na głosy do 16 stycznia.

Tydzień Kuchni Polskiej - kulinarne świętowanie rocznicy niepodległości

Jak co roku z okazji Święta Niepodległości, MAKRO Polska organizuje Tydzień Kuchni Polskiej, która potrwa od 8 do 14 listopada. W tym roku towarzyszy mu specjalne biało-czerwone menu, przygotowane przez Akademię Inspiracji MAKRO.

Mieszkańcy Żywca dostaną płyn do dezynfekcji rąk od miejscowego browaru

Arcyksiążęcy Browar w Żywcu przekaże w kwietniu mieszkańcom miasta darmowy środek do dezynfekcji rąk. Alkohol powstający podczas produkcji piwa bezalkoholowego w browarze także zostanie przekazany na potrzeby produkcji środków do dezynfekcji.

Ostatni weekend Nocnego Marketu na dworcu Warszawa Główna

Weekend 9-11 października będzie ostatnią szansą na kolację pod gwiazdami na peronach przy Towarowej 3. Po pięciu latach Nocny Market opuszcza dworzec Warszawa Główna.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej