x

Mięso z laboratorium dopuszczone do sprzedaży. Można spróbować go w Singapurze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.12.2020

Singapur dopuścił do sprzedaży mięso wyhodowane w laboratorium. Pierwsze danie z kurczaka wyprodukowanego w ten sposób sprzedano w restauracji 1880. Kosztowało około 65 złotych.

fot. Shutterstock.com
fot. Shutterstock.com
Singapur jako pierwsze państwo na świecie zezwolił na sprzedaż tzw. mięsa hodowanego. Pierwsiszczęśliwcy mogli spróbować powstałych z niego nuggetsów. Mięso, którego użyto do przygotowania dania zostało stworzone przez amerykański start-up Eat Just (pol. Jedz sprawiedliwie), który od kilku lat zajmuje się badaniami nad tworzeniem przyjaznej dla środowiska alternatywy dla tradycyjnie pozyskiwanego mięsa.

Mięso z krwi i kości?
W przeciwieństwie do dostępnych na rynku roślinnych zamienników kurczaka, GOOD Meat, mięso, którego spróbować można w singapurskiej restauracji, jest nie do odróżnienia od tradycyjnego kurczaka – zarówno pod kątem smaku, jak i składu czy konsystencji. To, co odróżnia GOOD od prawdziwego filetu z kurczaka, to fakt, że produkt nie powstał w przemysłowej hodowli i nie wymagał zabicia zwierzęcia.

Mięso wolne od okrucieństwa
Nazywane fachowo mięsem in vitro produkty powstają z namnożonych w laboratorium tkanek zwierzęcych bez potrzeby zabijania żywego organizmu. Badania nad możliwością wykorzystania produktów tego typu jako zamienników „tradycyjnego” mięsa prowadzono od 2000 roku, lecz dopiero teraz powstałe z laboratorium mięso zostało dopuszczone do sprzedaży komercyjnej. Restauracja 1880 jest jak na razie jedynym miejscem, gdzie spróbować można nuggetsów in vitro. Ci, którzy chcieliby spróbować, jak smakuje mięso in vitro muszą uzbroić się w cierpliwość. Rezerwacje stolików na rok 2021 rozeszły się w błyskawicznym tempie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

25 tys. ofert specjalnych na Dzień Własnego Biznesu

Już 9 października odbędzie się Dzień Własnego Biznesu - święto małych i średnich przedsiębiorców. Z tej okazji na konsumentów czekać będzie 25 tys. ofert specjalnych - w tym promocje, rabaty i gratisy w sklepach i lokalach w całym kraju.

Kulinarne innowacje

Gault & Millau Polska zaprasza na wyjątkowe wydarzenie: 8 lipca na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbędzie się I edycja Culinary Innovators.

uroczyste otwarcie Siedziby Segafredo Zanettii Szkoły Baristów Coffee Art Masters

W czwartek, 27 września, w budynku Adgar Park West w Warszawie, zostanie otwarta nowa siedziba Segafredo Zanetti, w której jednocześnie będzie działała szkoła baristyczna Coffee Art Masters.

Odliczanie czasu do otwarcia gastronomii - przed warszawską Halą Koszyki

Przed Halą Koszyki w centrum Warszawy stanął zegar odmierzający czas do otwarcia polskiej gastronomi. Odliczanie potrwa do północy z piątku na sobotę, kiedy to po trwającym ponad pół roku zamknięciu restauracje otworzą swoje ogródki.

ŚWIĘTO SERA

W dniach 15-18 września 2017 r . w Bra we Włoszech odbędzie się festiwal Cheese 2017 - święto sera wytwarzanego z surowego mleka. To międzynarodowa impreza organizowana przez Slow Food i miasto Bra poświęcona wysokiej jakości tradycyjnie wytwarzanym produktom mleczarskim.

JUŻ WKRÓTCE WARSAW BUBBLE DAY

22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ulicy Brackiej 25 w Warszawie odbędzie się wielkie święto szampana. To pierwszy w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej