x

Mięso z laboratorium dopuszczone do sprzedaży. Można spróbować go w Singapurze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.12.2020

Singapur dopuścił do sprzedaży mięso wyhodowane w laboratorium. Pierwsze danie z kurczaka wyprodukowanego w ten sposób sprzedano w restauracji 1880. Kosztowało około 65 złotych.

fot. Shutterstock.com
fot. Shutterstock.com
Singapur jako pierwsze państwo na świecie zezwolił na sprzedaż tzw. mięsa hodowanego. Pierwsiszczęśliwcy mogli spróbować powstałych z niego nuggetsów. Mięso, którego użyto do przygotowania dania zostało stworzone przez amerykański start-up Eat Just (pol. Jedz sprawiedliwie), który od kilku lat zajmuje się badaniami nad tworzeniem przyjaznej dla środowiska alternatywy dla tradycyjnie pozyskiwanego mięsa.

Mięso z krwi i kości?
W przeciwieństwie do dostępnych na rynku roślinnych zamienników kurczaka, GOOD Meat, mięso, którego spróbować można w singapurskiej restauracji, jest nie do odróżnienia od tradycyjnego kurczaka – zarówno pod kątem smaku, jak i składu czy konsystencji. To, co odróżnia GOOD od prawdziwego filetu z kurczaka, to fakt, że produkt nie powstał w przemysłowej hodowli i nie wymagał zabicia zwierzęcia.

Mięso wolne od okrucieństwa
Nazywane fachowo mięsem in vitro produkty powstają z namnożonych w laboratorium tkanek zwierzęcych bez potrzeby zabijania żywego organizmu. Badania nad możliwością wykorzystania produktów tego typu jako zamienników „tradycyjnego” mięsa prowadzono od 2000 roku, lecz dopiero teraz powstałe z laboratorium mięso zostało dopuszczone do sprzedaży komercyjnej. Restauracja 1880 jest jak na razie jedynym miejscem, gdzie spróbować można nuggetsów in vitro. Ci, którzy chcieliby spróbować, jak smakuje mięso in vitro muszą uzbroić się w cierpliwość. Rezerwacje stolików na rok 2021 rozeszły się w błyskawicznym tempie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Paco Pérez pomaga w Gdańsku

Paco Pérez, jeden z najwybitniejszych kucharzy świata, który prowadzi restaurację Arco w Olivii Star na stałe zadomowił się w Gdańsku, a teraz pomaga gdańskiemu szpitalowi zakaźnemu.

#NaDachu: wakcyjny fine dining w Neo(n)Bistro

W każdy sierpniowy weekend najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce zapraszają na kolacje w restauracji Neo(n)Bistro, na dachu parkingu hotelu Novotelu w samym sercu warszawy.

Jak Coca-Cola wykreowała współczesne symbole Bożego Narodzenia. 100-lecie kampanii świątecznych marki

Już od stu lat Coca-Cola kreuje sugestywną wizję Bożego Narodzenia - jej pierwsze świąteczne reklamy sięgają roku 1920. To właśnie ta marka upowszechniła współczesny wizerunek Świętego Mikołaja. Jak kampanie firmy wpłynęły na nasze postrzeganie świąt?

Twórcy Restaurant Week zakładają RestaurantClub

Dzięki platformie RestaurantClub można szybko i wygodnie odkrywać oraz rezerwować stoliki w kilkuset najlepszych restauracjach w Polsce.

II EDYCJA AKCJI "KUKBUK POLECA" Z DWIEMA NOWYMI KATEGORIAMI

"Kukbuk poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny "Kukbuk". Zgłoszenia można przesyłać do 7 maja pocztą tradycyjną lub online. Ubiegłoroczna, I edycja spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony lokalnych producentów oraz rzemieślników.

Kulinarne innowacje

Gault & Millau Polska zaprasza na wyjątkowe wydarzenie: 8 lipca na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbędzie się I edycja Culinary Innovators.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej