x

Co zjemy w te święta? [BADANIE]

Kategoria: Lifestyle - styl odżywiania    23.12.2020

Pierogi, ryby i barszcz to trzy najchętniej jadane przez Polaków potrawy świąteczne. Na wigilijnym stole pojawiają się częściej niż kapusta z grzybami, kluski z makiem, ciasta czy sałatka jarzynowa - wynika z badania w ramach kampanii Słodka Równowaga.

fot. Shutterstock.com
fot. Shutterstock.com
42 proc. Polaków przyznaje, że w te święta zje więcej, niż na co dzień. A ponad 60 proc. chętniej sięgnie po słodkie makowce i serniki. Oprócz słodyczy, na naszych stołach zagoszczą oczywiście potrawy typowe dla Bożego Narodzenia. O dziwo, nie karp, a pierogi są najchętniej wybieraną przez nas świąteczną potrawą. Na swoim talerzu chętnie zobaczyłoby je 48,6 proc. Polaków. Ryby na wigilię i Boże Narodzenie wybierze z kolei 45,7 proc. osób.

Makowiec przed kapustą
Zapytani o ulubione dania świąteczne Polacy częściej wybierali sernik i inne ciasta (32,4 proc.) niż kapustę z grzybami (29,4 proc.). Na świątecznych stołach nie zabraknie też mandarynek i pomarańczy – 14,14 proc. respondentów chętnie sięgnie po nie w pierwszej kolejności. Co zaskakujące, 6 procent badanych w gronie ulubionych potraw wskazało owoce morza.

Potrawy regionalne coraz mniej popularne
Według raportu Słodkiej Równowagi potrawy regionalne cieszą się dużo mniejszym zainteresowaniem podczas świąt. Zaledwie 14,4 proc. badanych wskazało je w pierwszej trójce ulubionych dań.
Częściej niż po kluski z makiem sięgniemy w te święta po pieczone mięso i wędliny (te wybrało aż 20 proc. badanych).

Coraz mniej mięsa
Polacy coraz chętniej wybierają kuchnię roślinną. Aż 33 procent z nas deklaruje, że w tym roku zamierza jeść mniej mięsa, 22 proc. mniej ryb i produktów rybnych w porównaniu z rokiem ubiegłym – wynika z badań zleconych przez RoślinnieJemy na początku grudnia tego roku. Na wigilijnym stole 18 procent rodaków pojawią się roślinne alternatywy tradycyjnych dań, zaś 2 procent Polaków zamierza przygotować zupełnie wegańskie lub wegetariańskie święta.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Agata Noszczyk (Good Place): Kuchnia roślinna, czyli zdrowa?

- A, to taka zdrowa kuchnia? - zapytała kelnerkę starsza pani. - Roślinna, to pewnie zdrowa? Nigdy nie wiem, co odpowiedzieć.

Bez mięsa, ale zdrowo. Jak zblilansować roślinny posiłek?

Dania przygotowane bez produktów odzwierzęcych muszą być automatycznie zdrową alternatywą dla mięsnych posiłków. To oznacza, że powinny być odpowiednio zbilansowane pod kątem wartości odżywczych, przede wszystkim białka. A o tym szefowie kuchni, niestety, często zapominają.

Jemy oczami. Jak prezentacja jedzenia wpływa na nasz apetyt?

O tym, jak danie nam smakuje w dużej mierze decyduje estetyka jego podania. Często rezygnujemy z jakiejś potrawy, bo nie zachęca nas ona wyglądem czy teksturą. Jak wizualny aspekt jedzenia wpływa na doznania smakowe? Wyjaśnia Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk, psychodietetyk i ekspert Restaurant Week.

Medycyna na talerzu. Wpływ wyborów żywieniowych na nasze zdrowie

O zdrowiu, niskoprzetworzonej diecie roślinnej oraz aktywnym stylu życia rozmawiamy z lekarką Alicją Baską, executive director w Polskim Towarzystwie Medycyny Stylu Życia, którego jest współzałożycielką, oraz dietetyczką stojącą za Roślinnym Wyzwaniem dla Zdrowia.

Alicja Michałowska: Czy "mięsne" nazwy roślinnych alternatyw wprowadzają w błąd?

Językowy spór o nazewnictwo roślinnych substytutów mięsa wywołuje sporo emocji w debacie publicznej, także w branży spożywczej.

Co piąty Polak uważa, że dieta roślinna jest niekorzystna dla zdrowia. To mit!

Mimo rosnącej popularności diety roślinnej, wciąż funkcjonuje wiele mitów na jej temat. Aż co piąty Polak uważa, że jest ona niekorzystna dla zdrowia. - Nic bardziej mylnego - mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka ProVeg.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej