x

Co zjemy w te święta? [BADANIE]

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    23.12.2020

Pierogi, ryby i barszcz to trzy najchętniej jadane przez Polaków potrawy świąteczne. Na wigilijnym stole pojawiają się częściej niż kapusta z grzybami, kluski z makiem, ciasta czy sałatka jarzynowa - wynika z badania w ramach kampanii Słodka Równowaga.

fot. Shutterstock.com
fot. Shutterstock.com
42 proc. Polaków przyznaje, że w te święta zje więcej, niż na co dzień. A ponad 60 proc. chętniej sięgnie po słodkie makowce i serniki. Oprócz słodyczy, na naszych stołach zagoszczą oczywiście potrawy typowe dla Bożego Narodzenia. O dziwo, nie karp, a pierogi są najchętniej wybieraną przez nas świąteczną potrawą. Na swoim talerzu chętnie zobaczyłoby je 48,6 proc. Polaków. Ryby na wigilię i Boże Narodzenie wybierze z kolei 45,7 proc. osób.

Makowiec przed kapustą
Zapytani o ulubione dania świąteczne Polacy częściej wybierali sernik i inne ciasta (32,4 proc.) niż kapustę z grzybami (29,4 proc.). Na świątecznych stołach nie zabraknie też mandarynek i pomarańczy – 14,14 proc. respondentów chętnie sięgnie po nie w pierwszej kolejności. Co zaskakujące, 6 procent badanych w gronie ulubionych potraw wskazało owoce morza.

Potrawy regionalne coraz mniej popularne
Według raportu Słodkiej Równowagi potrawy regionalne cieszą się dużo mniejszym zainteresowaniem podczas świąt. Zaledwie 14,4 proc. badanych wskazało je w pierwszej trójce ulubionych dań.
Częściej niż po kluski z makiem sięgniemy w te święta po pieczone mięso i wędliny (te wybrało aż 20 proc. badanych).

Coraz mniej mięsa
Polacy coraz chętniej wybierają kuchnię roślinną. Aż 33 procent z nas deklaruje, że w tym roku zamierza jeść mniej mięsa, 22 proc. mniej ryb i produktów rybnych w porównaniu z rokiem ubiegłym – wynika z badań zleconych przez RoślinnieJemy na początku grudnia tego roku. Na wigilijnym stole 18 procent rodaków pojawią się roślinne alternatywy tradycyjnych dań, zaś 2 procent Polaków zamierza przygotować zupełnie wegańskie lub wegetariańskie święta.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Agata Noszczyk: Roślinne dla wszystkich!

Jak funkcjonują stereotypy na temat płci i jaki wpływ mają na nasze wybory żywieniowe? Czy posiłki dzielą się na te, które są przeznaczone dla kobiet, i te uznane za "męskie"? Na te pytania próbuje odpowiedzieć Agata Noszczyk, szefowa kuchni Good Place w Gliwicach, ambasadorka Chefs for Change.

Fenomen diety bulionowej. Stosują ją Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry

Dieta bulionowa bije rekordy popularności w Hollywood, a rzesza jej zwolenników ciągle się powiększa. Korzystają z niej m. in. Salma Hayek, Halle Berry i Gwyneth Paltrow, która dzięki jej stosowaniu schudła aż 11 kilo. Na czym polega fenomen tego stylu odżywiania?

Weronika Pochylska: Co mówi nam tegoroczne Veganuary?

Zdaje się, że styczeń, także w Polsce, już na stałe będzie kojarzył się z roślinnym jedzeniem. Coraz więcej firm i inicjatyw podejmuje znane na całym świecie wyzwanie Veganuary lub intensyfikuje okołoroślinne działania właśnie na początku roku.

Roślinna strona mocy, czyli wege dla aktywnych

Coraz więcej osób uprawiających sport zaczyna doceniać korzyści płynące ze zbilansowanej, pełnowartościowej diety roślinnej, która przyczynia się do szybszej regeneracji i niejednokrotnie przekłada na wyższe wyniki sportowe. Ta grupa to wciąż słabo zagospodarowani klienci branży gastronomicznej.

DefaultVeg, czyli roślinnie z założenia

DefaultVeg to ruch działający na rzecz upowszechnienia roślinnego jedzenia. Misja organizacji jest prosta - jedzenie powinno być z założenia roślinne, gdziekolwiek jest serwowane. Chodzi o zmianę postrzegania tego, co nazywamy "normalnym" posiłkiem.

Marcin Popielarz: Fine dining w wersji roślinnej cztery lata później

Początki mojej drogi związanej z wprowadzaniem menu roślinnego sięgają 2017 r., kiedy zostałem zaproszony na konferencję, na której poruszany był temat wyzwań stojących przed kucharzami.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej