x

Co zjemy w te święta? [BADANIE]

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    23.12.2020

Pierogi, ryby i barszcz to trzy najchętniej jadane przez Polaków potrawy świąteczne. Na wigilijnym stole pojawiają się częściej niż kapusta z grzybami, kluski z makiem, ciasta czy sałatka jarzynowa - wynika z badania w ramach kampanii Słodka Równowaga.

fot. Shutterstock.com
fot. Shutterstock.com
42 proc. Polaków przyznaje, że w te święta zje więcej, niż na co dzień. A ponad 60 proc. chętniej sięgnie po słodkie makowce i serniki. Oprócz słodyczy, na naszych stołach zagoszczą oczywiście potrawy typowe dla Bożego Narodzenia. O dziwo, nie karp, a pierogi są najchętniej wybieraną przez nas świąteczną potrawą. Na swoim talerzu chętnie zobaczyłoby je 48,6 proc. Polaków. Ryby na wigilię i Boże Narodzenie wybierze z kolei 45,7 proc. osób.

Makowiec przed kapustą
Zapytani o ulubione dania świąteczne Polacy częściej wybierali sernik i inne ciasta (32,4 proc.) niż kapustę z grzybami (29,4 proc.). Na świątecznych stołach nie zabraknie też mandarynek i pomarańczy – 14,14 proc. respondentów chętnie sięgnie po nie w pierwszej kolejności. Co zaskakujące, 6 procent badanych w gronie ulubionych potraw wskazało owoce morza.

Potrawy regionalne coraz mniej popularne
Według raportu Słodkiej Równowagi potrawy regionalne cieszą się dużo mniejszym zainteresowaniem podczas świąt. Zaledwie 14,4 proc. badanych wskazało je w pierwszej trójce ulubionych dań.
Częściej niż po kluski z makiem sięgniemy w te święta po pieczone mięso i wędliny (te wybrało aż 20 proc. badanych).

Coraz mniej mięsa
Polacy coraz chętniej wybierają kuchnię roślinną. Aż 33 procent z nas deklaruje, że w tym roku zamierza jeść mniej mięsa, 22 proc. mniej ryb i produktów rybnych w porównaniu z rokiem ubiegłym – wynika z badań zleconych przez RoślinnieJemy na początku grudnia tego roku. Na wigilijnym stole 18 procent rodaków pojawią się roślinne alternatywy tradycyjnych dań, zaś 2 procent Polaków zamierza przygotować zupełnie wegańskie lub wegetariańskie święta.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Jedzenie, które wzmacnia odporność

Posiłki w czasach zarazy powinny być odpowiednio zbilansowane i bogate w składniki zwiększające odporność. Prawidłowa dieta, to obok odpowiedniej ilości snu i ruchu, jeden z najważniejszych czynników wpływających na odporność organizmu - naszą główną broń w walce z koronawirusem.

Powrót do tradycji - jak wykorzystać jabłka w okresie świątecznym?

Kiedyś, zimą i w Boże Narodzenie na polskich stołach prym wiodły jabłka, teraz zazwyczaj królują cytrusy. W ramach kampanii "CuTE: Kultywowanie Smaku Europy" podpowiadamy, jak wykorzystywać polskie jabłka w okresie świątecznym i zimowym. One niczym nie ustępują egzotycznym owocom. Wręcz przeciwnie!

Ryba powszednia

W piramidzie żywieniowej zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ryby zajmują ważną pozycję, nietrudno jest też je znaleźć w informacjach od dietetyków przekazywanych pacjentom. Nie wszystkie jednak powinny być obecne w naszej codziennej diecie.

Skąd się bierze smak i jak się zmienia z wiekiem

Gdy myślimy o smaku, jednego możemy być pewni: nasz gust odnoszący się do jedzenia zmienia się wraz z wiekiem. Jako bardzo małe dzieci lubimy przede wszystkim smak słodki, później preferujemy smaki bardziej złożone, a na starość te intensywne, bo często po prostu tracimy poczucie smaku.

Alkohol a dieta

Czy umiarkowane spożycie alkoholu może być zdrowe? Czy zgodnie z niektórymi reklamami może być pomocne w utracie wagi i utrzymaniu pięknej sylwetki?

Soja a potencjalne korzyści zdrowotne

Białka są makrocząsteczkami o złożonej strukturze chemicznej i należą do najważniejszych makroskładników pokarmowych. Są budulcem wszystkich tkanek, enzymów i hormonów, które warunkują prawidłowy przebieg procesów przemiany materii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej