x

Nie tylko szampan, czyli o winach musujących na Sylwestra

Kategoria: Wino    23.12.2020

Żadna inna okazja nie kojarzy się tak mocno z winem musującym jak powitanie Nowego Roku. Jeśli butelka szampana to dla nas zbyt duży wydatek, możemy zastąpić go winem musującym z Hiszpanii lub Włoch. Warto zatem znać różnice w metodach produkcji i wiedzieć, które oznaczenia na etykietach są istotne.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
–  Zanim wybierzemy wino musujące, warto sprawdzić skąd pochodzi i jaką metodą zostało wyprodukowane. Szampany i cavy powstają w ten sam sposób, choć w zależności od długości dojrzewania na osadzie, czy renomy producenta ich jakość może być diametralnie różna. Wielką zaleta win musujących jest ich uniwersalny charakter, który sprawia, że dobrze komponują się z niemal wszystkimi potrawami. Pamiętajmy również, że bąble zawsze podajemy porządnie schłodzone. Najlepiej smakują w temperaturze około 8 stopni C – mówi Małgorzata Sułek z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Prosecco
Prosecco to nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech, które jest produkowane ze szczepu glera. Swoją popularność zawdzięcza orzeźwiającemu charakterowi oraz przystępnej cenie.
Pamiętajmy, że prosecco powinno być zawsze serwowane w tradycyjnych, szklanych butelkach zamkniętych korkiem, a nie z tzw. nalewaka. Nie dajmy także wprowadzić się w błąd winom musującym wytwarzanym w innych włoskich regionach o specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco. Najwyższej jakości prosecco będzie miało na etykiecie oznaczenie DOCG.

Lambrusco
Lambrusco jest winem musującym z regionu Emilia-Romana we Włoszech, które dawniej było kojarzone ze słodkim winem o słabej jakości. Aktualnie stanowi dobrą alternatywę dla win musujących z „głównego nurtu”. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartości alkoholu wytwarzane taką samą metodą jak prosecco.

Cava
Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan. Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej produkuje się z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.

Szampan
Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii. Wino to słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Ostatnio coraz popularniejsze stają się także wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.

Brut, dry, seco – oznaczenia win musujących
– Skala słodyczy win musujących różni się od pozostałych gatunków/rodzajów win. Wersja „brut” jest najbardziej uniwersalna i  zazwyczaj odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec” w przypadku win musujących oznacza wyraźną słodycz – wyjaśnia Małgorzata Sułek.
Skala win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych do najsłodszych:
1. brut nature (bardzo wytrawne)
2. extra brut
3. brut
4. extra dry, extra sec, extra seco
5. dry, sec, seco
6. demi sec, semi seco
7. doux, sweet, dulce (wino słodkie).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej