x

Nie tylko szampan, czyli o winach musujących na Sylwestra

Kategoria: Wino    23.12.2020

Żadna inna okazja nie kojarzy się tak mocno z winem musującym jak powitanie Nowego Roku. Jeśli butelka szampana to dla nas zbyt duży wydatek, możemy zastąpić go winem musującym z Hiszpanii lub Włoch. Warto zatem znać różnice w metodach produkcji i wiedzieć, które oznaczenia na etykietach są istotne.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
–  Zanim wybierzemy wino musujące, warto sprawdzić skąd pochodzi i jaką metodą zostało wyprodukowane. Szampany i cavy powstają w ten sam sposób, choć w zależności od długości dojrzewania na osadzie, czy renomy producenta ich jakość może być diametralnie różna. Wielką zaleta win musujących jest ich uniwersalny charakter, który sprawia, że dobrze komponują się z niemal wszystkimi potrawami. Pamiętajmy również, że bąble zawsze podajemy porządnie schłodzone. Najlepiej smakują w temperaturze około 8 stopni C – mówi Małgorzata Sułek z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Prosecco
Prosecco to nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech, które jest produkowane ze szczepu glera. Swoją popularność zawdzięcza orzeźwiającemu charakterowi oraz przystępnej cenie.
Pamiętajmy, że prosecco powinno być zawsze serwowane w tradycyjnych, szklanych butelkach zamkniętych korkiem, a nie z tzw. nalewaka. Nie dajmy także wprowadzić się w błąd winom musującym wytwarzanym w innych włoskich regionach o specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco. Najwyższej jakości prosecco będzie miało na etykiecie oznaczenie DOCG.

Lambrusco
Lambrusco jest winem musującym z regionu Emilia-Romana we Włoszech, które dawniej było kojarzone ze słodkim winem o słabej jakości. Aktualnie stanowi dobrą alternatywę dla win musujących z „głównego nurtu”. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartości alkoholu wytwarzane taką samą metodą jak prosecco.

Cava
Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan. Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej produkuje się z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.

Szampan
Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii. Wino to słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Ostatnio coraz popularniejsze stają się także wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.

Brut, dry, seco – oznaczenia win musujących
– Skala słodyczy win musujących różni się od pozostałych gatunków/rodzajów win. Wersja „brut” jest najbardziej uniwersalna i  zazwyczaj odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec” w przypadku win musujących oznacza wyraźną słodycz – wyjaśnia Małgorzata Sułek.
Skala win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych do najsłodszych:
1. brut nature (bardzo wytrawne)
2. extra brut
3. brut
4. extra dry, extra sec, extra seco
5. dry, sec, seco
6. demi sec, semi seco
7. doux, sweet, dulce (wino słodkie).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Lokalność, sztuka i polska kultura winiarska - za nami kolacja Taste the Wine w Concordia Taste

Polskie wina oraz dania rodzimej kuchni były bohaterami degustacji Taste the Wine, która odbyła się 24 listopada w poznańskiej restauracji Concordia Taste. Goście obejrzeli też premierę reportażu o polskich winnicach i licytowali limitowane butelki z etykietami stworzonymi przez krajowych artystów.

Wow Fest Christmas 2022

To już piąta edycja świątecznego festiwalu Wow Fest Christmas - impreza odbędzie się w 10-11 grudnia w warszawskiej Hali Koszyki.

Kalifornijscy winiarze zapowiadają wysoką jakość rocznika 2022

Wszystko wskazuje na to, że w Kalifornii rocznik 2022 będzie obfitował w wina wysokiej jakości - skoncentrowane i złożone.

Taste The Wine - polska kolacja degustacyjna w Concordia Taste

Winiarskie perełki z trzech polskich winnic będą główną atrakcją Taste The Wine - polskiej kolacji degustacyjnej, która 24 listopada odbędzie się w poznańskiej restauracji Concordia Taste. W programie także aukcja charytatywna dzieł sztuki na… butelkach i fotografii z winobrania.

Adam Pawłowski: Waszyngton - wina nieodkyte

Często jestem pytany o wskazanie "regionów winiarskiego jutra", w których dzieją się ekscytujące procesy wnoszące nową jakość do świata wina. Jednym z tych nieodkrytych miejsc jest dla mnie stan Waszyngton.

Jak sprzedawać wino w restauracji, gdy nie ma sommeliera na pokładzie

Wino drożeje, więc zwiększanie jego sprzedaży w restauracji staje się nie lada wyzwaniem. Jak się z nim zmierzyć? Zwłaszcza gdy nasz koncept nie przewiduje obsługi sommelierskiej?

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej