x

Nie tylko szampan, czyli o winach musujących na Sylwestra

Kategoria: Wino    23.12.2020

Żadna inna okazja nie kojarzy się tak mocno z winem musującym jak powitanie Nowego Roku. Jeśli butelka szampana to dla nas zbyt duży wydatek, możemy zastąpić go winem musującym z Hiszpanii lub Włoch. Warto zatem znać różnice w metodach produkcji i wiedzieć, które oznaczenia na etykietach są istotne.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
–  Zanim wybierzemy wino musujące, warto sprawdzić skąd pochodzi i jaką metodą zostało wyprodukowane. Szampany i cavy powstają w ten sam sposób, choć w zależności od długości dojrzewania na osadzie, czy renomy producenta ich jakość może być diametralnie różna. Wielką zaleta win musujących jest ich uniwersalny charakter, który sprawia, że dobrze komponują się z niemal wszystkimi potrawami. Pamiętajmy również, że bąble zawsze podajemy porządnie schłodzone. Najlepiej smakują w temperaturze około 8 stopni C – mówi Małgorzata Sułek z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Prosecco
Prosecco to nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech, które jest produkowane ze szczepu glera. Swoją popularność zawdzięcza orzeźwiającemu charakterowi oraz przystępnej cenie.
Pamiętajmy, że prosecco powinno być zawsze serwowane w tradycyjnych, szklanych butelkach zamkniętych korkiem, a nie z tzw. nalewaka. Nie dajmy także wprowadzić się w błąd winom musującym wytwarzanym w innych włoskich regionach o specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco. Najwyższej jakości prosecco będzie miało na etykiecie oznaczenie DOCG.

Lambrusco
Lambrusco jest winem musującym z regionu Emilia-Romana we Włoszech, które dawniej było kojarzone ze słodkim winem o słabej jakości. Aktualnie stanowi dobrą alternatywę dla win musujących z „głównego nurtu”. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartości alkoholu wytwarzane taką samą metodą jak prosecco.

Cava
Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan. Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej produkuje się z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.

Szampan
Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii. Wino to słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Ostatnio coraz popularniejsze stają się także wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.

Brut, dry, seco – oznaczenia win musujących
– Skala słodyczy win musujących różni się od pozostałych gatunków/rodzajów win. Wersja „brut” jest najbardziej uniwersalna i  zazwyczaj odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec” w przypadku win musujących oznacza wyraźną słodycz – wyjaśnia Małgorzata Sułek.
Skala win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych do najsłodszych:
1. brut nature (bardzo wytrawne)
2. extra brut
3. brut
4. extra dry, extra sec, extra seco
5. dry, sec, seco
6. demi sec, semi seco
7. doux, sweet, dulce (wino słodkie).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

David Seijas - winiarski czarodziej

Gościem tegorocznej edycji Varsovino - corocznej największej degustacji hiszpańskich win w Polsce - był David Seijas, sommelier restauracji El Bulli pięciokrotnie uznanej za najlepszą na świecie. Pracował tam aż do zamknięcia lokalu w 2011 r.

Wino na medal - konkurs Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać do konkursu importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PIOTR ZIELIŃSKI

"W branży pracuję ponad cztery lata. Pierwsze kroki stawiałem u warszawskiego importera, a później w małej żoliborskiej restauracji. Zanim na dłużej jako sprzedawca stanąłem za ladą w warszawskim sklepie specjalistycznym VinoTrio, pracowałem przez pięć lat w sprzedaży usług i w marketingu".

W Polsce wzrosło spożycie wina w czasie pandemii

Choć Polska to raczej kraina wódka i piwem płynąca, a wino wśród rodaków jest mniej popularnym trunkiem alkoholowym, jego spożycie podczas pandemii wzrosło. To odwrotny trend od światowego - kraje winiarskie teraz tracą, bo konsumenci piją mniej wina.

Zwycięzcy II Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Markus Winkler z Austrii, pracujący w butikowym alpejskim hotelu Aurelio Lech zwyciężył w drugiej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. W konkursie startowali sommelierzy z Polski, Czech, Austrii, Litwy, Łotwy, Estonii, Cypru, Serbii, Słowacji, Rosji, Niemiec i Kazachstanu.

Wino na medal 2020

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej