x

Bracia Nizio zamykają WuWu Bistro i ZONI. Co dalej z ich restauracjami?

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    23.12.2020

Restauracja ZONI i WuWu Bistro zostały zamknięte. I nie powrócą już do Centrum Praskiego Koneser. Jak tłumaczy Andrzej Nizio, jeden z właścicieli lokali, nie udało się dojść do porozumienia w sprawie redukcji wysokości czynszu.

Restaurator Andrzej Nizio. Zdjęcie: Michał Radwański.
Restaurator Andrzej Nizio. Zdjęcie: Michał Radwański.
Dwie z trzech należących do braci Andrzeja i Mirosława Nizio restauracji – ZONI i WuWu Bistro – zostały definitywnie zamknięte po tym, jak właścicielom nie udało się uzyskać porozumienia w sprawie warunków najmu lokali z Centrum Praskim Koneser i Wyborowej.
– O ile w pierwszej fazie pandemii kwestia czynszu była uregulowana ustawowo, o tyle teraz takich regulacji nie ma. Ze strony zarówno Wyborowej jak i CPK nie padły żadne propozycje upustów czy zawieszeń czynszu. Nie wiedząc, jak długo potrwa pandemia, nie mogliśmy tego przeciągać. Wypowiedzieliśmy umowę – mówi Andrzej Nizio, współwłaściciel restauracji.
Jeszcze w sierpniu bracia Nizio optymistycznie patrzyli w przyszłość.  – Oby tylko COVID nie popsuł nam pięknej wizji sprawiania radości ludziom. Bo jeśli życie ma się sprowa­dzić do tego, że jemy i pracujemy w domu, to gdzie jest ta radość życia? Lockdown był koszmarnym czasem. Mam nadzieję, że pan­demia szybko minie i będziemy się cieszyć ze spotkań przy wspólnym stole – mówił w wywiadzie dla magazynu „Food Service” Andrzej Nizio.
Niestety rzeczywistość zmusiła ich do radykalnych decyzji.

ZONI powróci, KLONN otworzy się na nowo
Obie restauracje nie powrócą już na teren Konesera. WuWu Bistro zniknie definitywnie, zaś ZONI zmieni swoją lokalizację i zostanie otwarte już po pandemii. Również trzecia z restauracji braci Nizio, KLONN czeka na moment, w którym będzie mogła zacząć obsługiwać gości.
– ZONI otworzy się ponownie. Jeśli chodzi o nową lokalizację, to jesteśmy w trakcie poszukiwań. Ponieważ KLONN otwieraliśmy w tym roku, to podpisując umowy przewidzieliśmy, że może dość do kolejnego lockdownu i warunki zostały unormowane z właścicielem obiektu – przyznaje Andrzej Nizio.

Eksperyment z dowozami się nie udał
Restauratorzy Andrzej i Mirosław Nizio. Zdjęcie: Michał Radwański.
Restauratorzy Andrzej i Mirosław Nizio. Zdjęcie: Michał Radwański.
Obie praskie restauracje braci Nizio zamknęły się niedługo po rozpoczęciu wiosennego lockdownu. WuWu nie oferowało dowozów, a ZONI przez krótki okres sprzedawała zestawy półproduktów do samodzielnego przyrządzenia potraw.  
– Eksperymentowaliśmy z dowozami, ale krótko. Nie da się dowieść, na przykład dobrze zrobionego steka, więc próbowaliśmy dostarczać  jedzenie w formie półproduktów. To jest jednak kuchnia fine dinningowa i zarobienie na czynsz na poziomie 150 tys. złotych na samych dowozach jest nierealne. To ma sens, gdy restauracja jest pełna, albo wręcz pęka w szwach. Centrum Praskim Koneser straciło status nowości. Pojawiły się inne miesjca: Elektrowania Powiśle i Browary Warszawskie, a Konsere przespał ten okres. Samo zakończenie pandemii i otwarcie restauracji niewiele tutaj zmieni. To nie będzie lokalizacja, której uda się utrzymać takie lokale jak nasze – tłumaczy Andrzej Nizio.

Restauracje braci Andrzej i Mirosław Nizio, ZONI oraz WuWu Bistro były położone w zabytkowych, sąsiadujących ze sobą wnętrzach Praskiego Centrum Koneser. ZONI została uznana za jedno z siedmiu najpiękniejszych wnętrz na świecie w konkursie The World Interiors News Awards. Oprócz ZONI i WuWu bracia posiadają w Warszawie także zlokalizowaną w Parku Ujazdowskim restaurację KLONN. Została on otwarta latem tego roku.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Jak przetrwać kryzys? Sprawdźcie, jak to się udaje sieci KOKU Sushi

Potrzebujemy teraz pozytywnych przykładów - oto on! Po dwóch miesiącach od zamrożenia gospodarki licząca 25 lokali polska sieć franczyzowa barów KOKU Sushi jest na plusie. Receptą na utrzymanie pozycji na rynku było szybkie reagowanie na zachodzące zmiany i postawienie na dowozy.

Morski Zając w Kuźnicy - wystartował w czasie pandemii!

Trzeba mieć odwagę, by otworzyć nowy lokal w czasie zamrożenia gastronomii. Ofka Piechniczek i Kamil Kita, właściciele Morskiego Zająca w Kuźnicy na Półwyspie Helskim zrobili to! - Największe zaskoczenie? Goście. Ich wsparcie, dobre słowo, powroty po kolejne dania - mówią.

Pustostany po barach i restauracjach na ulicach handlowych

Jak pandemia zmienia krajobraz ulic handlowych? W centralnych lokalizacjach najwięcej pustostanów stanowią miejsca po lokalach gastronomicznych. O tym jak wygląda sytuacja na ulicach handlowych opowiada Beata Kokeli, partner, head of retail agency, Cushman & Wakefield.

Green Caffè Nero nie składa broni, ale jest ciężko [ROZMOWA]

- Zmagamy się z najgorszym okresem w historii gastronomii. Pomoc państwa jest minimalna, w sumie wpływa tylko śladowo na naszą sytuację - przyznaje Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero.

Byczy Burger: policjantów nie obsługujemy

Emocje w branży gastronomicznej sięgają zenitu. Kolejną burzę w sieci wywołał tym razem Byczy Burger w Toruniu - lokal ogłosił, że nie obsługuje policjantów i ich rodzin. Nie szukali rozgłosu, ale jak tłumaczą zdania nie zmienią.

Sfinks Polska - w czasie lockdownu spadek przychodów o ponad 90%

Trzecia pod względem przychodów firma gastronomiczna w Polsce odnotowała w czasie lockdownu spadek przychodów o ponad 90%. Powoli odbudowuje jednak sprzedaż i rozwija swoje sieci przed drugą falą wzrostu zakażeń.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej