x

Bracia Nizio zamykają WuWu Bistro i ZONI. Co dalej z ich restauracjami?

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    23.12.2020

Restauracja ZONI i WuWu Bistro zostały zamknięte. I nie powrócą już do Centrum Praskiego Koneser. Jak tłumaczy Andrzej Nizio, jeden z właścicieli lokali, nie udało się dojść do porozumienia w sprawie redukcji wysokości czynszu.

Restaurator Andrzej Nizio. Zdjęcie: Michał Radwański.
Restaurator Andrzej Nizio. Zdjęcie: Michał Radwański.
Dwie z trzech należących do braci Andrzeja i Mirosława Nizio restauracji – ZONI i WuWu Bistro – zostały definitywnie zamknięte po tym, jak właścicielom nie udało się uzyskać porozumienia w sprawie warunków najmu lokali z Centrum Praskim Koneser i Wyborowej.
– O ile w pierwszej fazie pandemii kwestia czynszu była uregulowana ustawowo, o tyle teraz takich regulacji nie ma. Ze strony zarówno Wyborowej jak i CPK nie padły żadne propozycje upustów czy zawieszeń czynszu. Nie wiedząc, jak długo potrwa pandemia, nie mogliśmy tego przeciągać. Wypowiedzieliśmy umowę – mówi Andrzej Nizio, współwłaściciel restauracji.
Jeszcze w sierpniu bracia Nizio optymistycznie patrzyli w przyszłość.  – Oby tylko COVID nie popsuł nam pięknej wizji sprawiania radości ludziom. Bo jeśli życie ma się sprowa­dzić do tego, że jemy i pracujemy w domu, to gdzie jest ta radość życia? Lockdown był koszmarnym czasem. Mam nadzieję, że pan­demia szybko minie i będziemy się cieszyć ze spotkań przy wspólnym stole – mówił w wywiadzie dla magazynu „Food Service” Andrzej Nizio.
Niestety rzeczywistość zmusiła ich do radykalnych decyzji.

ZONI powróci, KLONN otworzy się na nowo
Obie restauracje nie powrócą już na teren Konesera. WuWu Bistro zniknie definitywnie, zaś ZONI zmieni swoją lokalizację i zostanie otwarte już po pandemii. Również trzecia z restauracji braci Nizio, KLONN czeka na moment, w którym będzie mogła zacząć obsługiwać gości.
– ZONI otworzy się ponownie. Jeśli chodzi o nową lokalizację, to jesteśmy w trakcie poszukiwań. Ponieważ KLONN otwieraliśmy w tym roku, to podpisując umowy przewidzieliśmy, że może dość do kolejnego lockdownu i warunki zostały unormowane z właścicielem obiektu – przyznaje Andrzej Nizio.

Eksperyment z dowozami się nie udał
Restauratorzy Andrzej i Mirosław Nizio. Zdjęcie: Michał Radwański.
Restauratorzy Andrzej i Mirosław Nizio. Zdjęcie: Michał Radwański.
Obie praskie restauracje braci Nizio zamknęły się niedługo po rozpoczęciu wiosennego lockdownu. WuWu nie oferowało dowozów, a ZONI przez krótki okres sprzedawała zestawy półproduktów do samodzielnego przyrządzenia potraw.  
– Eksperymentowaliśmy z dowozami, ale krótko. Nie da się dowieść, na przykład dobrze zrobionego steka, więc próbowaliśmy dostarczać  jedzenie w formie półproduktów. To jest jednak kuchnia fine dinningowa i zarobienie na czynsz na poziomie 150 tys. złotych na samych dowozach jest nierealne. To ma sens, gdy restauracja jest pełna, albo wręcz pęka w szwach. Centrum Praskim Koneser straciło status nowości. Pojawiły się inne miesjca: Elektrowania Powiśle i Browary Warszawskie, a Konsere przespał ten okres. Samo zakończenie pandemii i otwarcie restauracji niewiele tutaj zmieni. To nie będzie lokalizacja, której uda się utrzymać takie lokale jak nasze – tłumaczy Andrzej Nizio.

Restauracje braci Andrzej i Mirosław Nizio, ZONI oraz WuWu Bistro były położone w zabytkowych, sąsiadujących ze sobą wnętrzach Praskiego Centrum Koneser. ZONI została uznana za jedno z siedmiu najpiękniejszych wnętrz na świecie w konkursie The World Interiors News Awards. Oprócz ZONI i WuWu bracia posiadają w Warszawie także zlokalizowaną w Parku Ujazdowskim restaurację KLONN. Została on otwarta latem tego roku.


Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Sieciowe kawiarnie nie otwierają się, walczą i czekają na decyzje rządu

Jak z kryzysem sobie radzą kawiarnie i lodziarnio-kawiarnie? Green Caffè Nero chciałoby zamknąć trzy, może nawet cztery lokale, ale nie może ze względu na długoterminowe umowy najmu. Sieć Starbucks kurczy się na razie o trzy placówki. Grycan zamknął jedną.

Restauratorzy liczą na to, że gości będzie coraz więcej

Po pierwszym tygodniu wznowienia działalności restauratorzy mają nadzieję, że z każdym kolejnym gości będzie coraz więcej. Relacje z Warszawy, Zakopanego, Łodzi, Torunia, Gdyni, Olsztyna i Krakowa.

Ewelina Łapińska: Nie martwię się o swoją przyszłość

- Widząc załamanych dostawców, pracowników pełnych obaw czy gości, którym brakuje normalnego życia, uświadomiłam sobie, że jest o co i dla kogo walczyć - tłumaczy Ewelina Łapińska, szefowa kuchni i właścicielka restauracji Świętojańska 21 w Białymstoku, którą prowadzi od 2017 r.

Krakowska restauratorka zwraca się o pomoc do Rzecznika Praw Obywatelskich

Właścicielka krakowskiej restauracji Voila Dorota Rydygier prosi Rzecznika Praw Obywatelskich o pomoc "w ochronie wolności i praw naruszonych przez organy władzy" oraz o "podjęcie czynności w celu wypracowania rozwiązań umożliwiających naprawienie szkód poniesionych podczas pandemii".

Zbigniew Grycan tłumaczy, dlaczego zamknął swoje lokale

Lodziarnio-kawiarnie Grycana pozostają zamknięte do odwołania, choć z ich oferty można by skorzystać na wynos. Według Zbigniewa Grycana ich otwarcie mijałoby się jednak z celem.

Przedsiębiorcy: rząd skazuje nas na wegetację

Przedstawiciele małych i średnich firm tworzą ruch społeczny. Jak twierdzą, mają dość pustych obietnic i chcą realnych zmian. Wśród nich są także restauratorzy i przedstawiciele gastronomii. Czego się domagają?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej