

Bracia Nizio zamykają WuWu Bistro i ZONI. Co dalej z ich restauracjami?


Restauracja ZONI i WuWu Bistro zostały zamknięte. I nie powrócą już do Centrum Praskiego Koneser. Jak tłumaczy Andrzej Nizio, jeden z właścicieli lokali, nie udało się dojść do porozumienia w sprawie redukcji wysokości czynszu.
– O ile w pierwszej fazie pandemii kwestia czynszu była uregulowana ustawowo, o tyle teraz takich regulacji nie ma. Ze strony zarówno Wyborowej jak i CPK nie padły żadne propozycje upustów czy zawieszeń czynszu. Nie wiedząc, jak długo potrwa pandemia, nie mogliśmy tego przeciągać. Wypowiedzieliśmy umowę – mówi Andrzej Nizio, współwłaściciel restauracji.
Jeszcze w sierpniu bracia Nizio optymistycznie patrzyli w przyszłość. – Oby tylko COVID nie popsuł nam pięknej wizji sprawiania radości ludziom. Bo jeśli życie ma się sprowadzić do tego, że jemy i pracujemy w domu, to gdzie jest ta radość życia? Lockdown był koszmarnym czasem. Mam nadzieję, że pandemia szybko minie i będziemy się cieszyć ze spotkań przy wspólnym stole – mówił w wywiadzie dla magazynu „Food Service” Andrzej Nizio.
Niestety rzeczywistość zmusiła ich do radykalnych decyzji.
ZONI powróci, KLONN otworzy się na nowo
Obie restauracje nie powrócą już na teren Konesera. WuWu Bistro zniknie definitywnie, zaś ZONI zmieni swoją lokalizację i zostanie otwarte już po pandemii. Również trzecia z restauracji braci Nizio, KLONN czeka na moment, w którym będzie mogła zacząć obsługiwać gości.
– ZONI otworzy się ponownie. Jeśli chodzi o nową lokalizację, to jesteśmy w trakcie poszukiwań. Ponieważ KLONN otwieraliśmy w tym roku, to podpisując umowy przewidzieliśmy, że może dość do kolejnego lockdownu i warunki zostały unormowane z właścicielem obiektu – przyznaje Andrzej Nizio.
Eksperyment z dowozami się nie udał
Obie praskie restauracje braci Nizio zamknęły się niedługo po rozpoczęciu wiosennego lockdownu. WuWu nie oferowało dowozów, a ZONI przez krótki okres sprzedawała zestawy półproduktów do samodzielnego przyrządzenia potraw.
– Eksperymentowaliśmy z dowozami, ale krótko. Nie da się dowieść, na przykład dobrze zrobionego steka, więc próbowaliśmy dostarczać jedzenie w formie półproduktów. To jest jednak kuchnia fine dinningowa i zarobienie na czynsz na poziomie 150 tys. złotych na samych dowozach jest nierealne. To ma sens, gdy restauracja jest pełna, albo wręcz pęka w szwach. Centrum Praskim Koneser straciło status nowości. Pojawiły się inne miesjca: Elektrowania Powiśle i Browary Warszawskie, a Konsere przespał ten okres. Samo zakończenie pandemii i otwarcie restauracji niewiele tutaj zmieni. To nie będzie lokalizacja, której uda się utrzymać takie lokale jak nasze – tłumaczy Andrzej Nizio.
Restauracje braci Andrzej i Mirosław Nizio, ZONI oraz WuWu Bistro były położone w zabytkowych, sąsiadujących ze sobą wnętrzach Praskiego Centrum Koneser. ZONI została uznana za jedno z siedmiu najpiękniejszych wnętrz na świecie w konkursie The World Interiors News Awards. Oprócz ZONI i WuWu bracia posiadają w Warszawie także zlokalizowaną w Parku Ujazdowskim restaurację KLONN. Została on otwarta latem tego roku.
Zobacz także

Sieciowe kawiarnie nie otwierają się, walczą i czekają na decyzje rządu

Jak z kryzysem sobie radzą kawiarnie i lodziarnio-kawiarnie? Green Caffè Nero chciałoby zamknąć trzy, może nawet cztery lokale, ale nie może ze względu na długoterminowe umowy najmu. Sieć Starbucks kurczy się na razie o trzy placówki. Grycan zamknął jedną.

Albertina Restaurant & Wine: Zbyt długo pracowaliśmy na sukces, żeby teraz odpuścić

Jaka będzie przyszłość gastronomii? - Wszystko zależy od tego, jakie obostrzenia pozostaną z nami na dłużej. Duża część ruchu przeniesie się na zamówienia w formie wynosów i dowozów. Na pewno sporo restauracji upadnie - mówi Grzegorz Fic, szef kuchni i w Albertina Restaurant & Wine w Krakowie.

Pijalnie Czekolady E. Wedel: liczymy na wysoką sprzedaż w drugiej połowie roku

Jak z lockdownem radzi sobie popularna sieć cukiernicza Pijalnie Czekolady E.Wedel? Opowiada Daniel Kucharski, prezes spółki.

Zamknięcie restauracji Shipudei Berek Artura Jarczyńskiego

Nie ma już restauracji Berek w Warszawie. Właściciel budynku przy Jasnej 24 wypowiedział restauratorowi umowę najmu i kazał mu się wyprowadzić w ciągu 3 dni. - Nie próbowano z nami rozmawiać, negocjować i porozumieć się w jakikolwiek sposób - mówi restaurator Artur Jarczyński.

Właścicielka Concordia Taste: Nie ma powrotu do normalności sprzed pandemii

Myślę, że najgorsze jest już za nami. Ale na pewno nie będzie już tak jak przed pandemią. Chyba nikt nie wierzy, że wiosną powrócimy do tego, co było w zeszłym roku. Wszystkich nas czeka trudny rok - mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Właścicielka Charlotte: "Każdy krok ku normalności nas cieszy"

- Gdy usłyszałam nowe wytyczne dotyczące odmrożenia gastronomii, zareagowałam ogromną radością. Nie ukrywam, że popłynęły łzy wzruszenia - mówi Justyna Kosmala, właścicielka sieci kawiarnio-piekarni Charlotte i baru Wozownia. Jak jej lokale przygotowują się do otwarcia?
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

