x

Właścicielka Concordia Taste: Nie ma powrotu do normalności sprzed pandemii

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    22.12.2020

Myślę, że najgorsze jest już za nami. Ale na pewno nie będzie już tak jak przed pandemią. Chyba nikt nie wierzy, że wiosną powrócimy do tego, co było w zeszłym roku. Wszystkich nas czeka trudny rok - mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Jeszcze jesienią wiele osób mogło wierzyć w to, że bary, restauracje i kawiarnie zaczną normalnie funkcjonować przed końcem roku. Kres marzeniom o powrocie do normalności położyła narodowa kwarantanna, która ma obowiązywać od 28 grudnia. Choć według planu lockdown ma zakończyć się 17 stycznia, coraz mniej restauratorów wierzy w to, że uda im się otworzyć lokale przed końcem zimy.  

– Nie mam nawet specjalnej nadziei, że w styczniu restauracje zostaną otwarte. Trzeba podejść do tego realnie. Nawet gdybyśmy mogli być otwarci, to pewnie byśmy się nie otworzyli. To byłoby teraz absurdalne. Goście nie będą chcieli przychodzić do restauracji w okolicznościach, jakie mamy. Nastawiamy się na dłuższy okres oczekiwania, pewnie na wiosnę przyszłego roku – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Najgorsze za nami
Concordia Taste znalazła się w gronie lokali, którym udało się przetrwać dzięki dowozom i zamówieniom z odbiorem własnym. W grudniu lokal zaoferował klientom także świąteczny catering.
Czy taki sposób funkcjonowania, dowozy i odbiór zamówień przez klientów będzie normą także po pandemii? Restauracje, którym udało się przetrwać ostatnie miesiące to w większości miejsca, które sprawnie i szybko dostosowały się do nowych warunków, jeszcze w trakcie wprowadzania pierwszych obostrzeń.

– Myślę, że najgorsze już za nami. Największym zaskoczeniem był dla nas marcowy lockdown, gdy trzeba było całkowicie dostosować się do nowych okoliczności. Marzec, kwiecień i maj to były najtrudniejsze dla nas miesiące. A teraz? Praktyka czyni mistrza. Nauczyliśmy się działać w takim formacie do jakiego jesteśmy zmuszeni. Jestem zadowolona z tego, jak sobie poradziliśmy. Jesteśmy przygotowani tak, żeby z obecnym zespołem przetrwać i styczeń i luty, a potem zacząć działać w takim trybie w jakim działaliśmy do tej pory – przyznaje Ewa Voelkel- Krokowicz.

Na pewno nie będzie tak, jak przed pandemią
Jeśli wierzyć zapewnieniom rządzących, na wiosnę przyszłego roku powinniśmy uporać się jeśli nie z pandemią, to przynajmniej z obowiązującymi obostrzeniami. Właścicielka Concordia Taste studzi jednak zapał wszystkich tych, którzy liczą na powrót do normalności sprzed marca tego roku.
– Na pewno nie będzie już tak jak przed pandemią. Byłoby naiwnością tak przypuszczać. Chyba nikt nie wierzy, że wiosną powrócimy do tego, co było w zeszłym roku. Wiele restauracji musiało się zamknąć, bo po prostu nie dało rady. Wszystkich nas, jako ludzkość, czeka trudny rok –  mówi Ewa Voelkel Krokowicz



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Współwłaściciel Luis Mexicantina: poluzowanie zakazów okazało się głupotą, za którą wszyscy musimy płacić

Pożegnaliśmy najtrudniejszy od dekad rok, ale nadchodzące miesiące mogą nie przynieść szybkiej poprawy sytuacji w gastronomii. - Poluzowanie obostrzeń okazało się głupotą, za którą wszyscy musimy płacić - komentuje trójmiejski restaurator Oskar Kubicki.

Jak przetrwać kryzys? Sprawdźcie, jak to się udaje sieci KOKU Sushi

Potrzebujemy teraz pozytywnych przykładów - oto on! Po dwóch miesiącach od zamrożenia gospodarki licząca 25 lokali polska sieć franczyzowa barów KOKU Sushi jest na plusie. Receptą na utrzymanie pozycji na rynku było szybkie reagowanie na zachodzące zmiany i postawienie na dowozy.

Robert Kuc, CEO marki Zdrowa Krowa: Przyszłość to restauracje hybrydowe

- Bez względu na to, jak rozwijać się będzie pandemia, przyszłość gastronomii upatrujemy w działaniach hybrydowych, czyli łączących spożywanie posiłków w lokalach oraz zamawianych na wynos. Niezależnie od wybranej formuły, gość musi czuć się wyjątkowo - uważa Robert Kuc, CEO marki Zdrowa Krowa.

Linh Nguyen: Mam u boku mocny skład

Od lat przybliża stołecznym smakoszom kuchnie Azji. Takie miejsca jak Koreanka, Vietnamka, Shabu Shabu, Pho2, Totopho czy Azjatka są niczym sensualna teleportacja do dalekich zakątków świata. Ich właścicielka Linh Nguyen przygotowuje się do otwarcia kolejnych projektów restauracyjnych.

The Cool Cat - zrzutka i nowy koncept Gimzo, czyli walka o przetrwanie

The Cool Cat rozpoczął zrzutkę pieniędzy, by uratować swoje lokale przed bankructwem. Odzew jest duży. Właściciele lubianej marki restauracyjnej uruchomili też nowy koncept Gizmo z kuchnią wegańską, na razie jako pop up.

Gastronomia świętuje powrót do normalności. I szuka pracowników

Na nadchodzące miesiące restauratorzy patrzą z mieszanką nadziei i strachu. - Nie wierzę, w to że boom będzie trwał długo, że gastronomia nagle "odżyje". Nie każdy chce wrócić na parę miesięcy do pracy, a potem stracić pracę ponownie - przyznaje szef kuchni Ernest Jagodziński.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej