x

Właścicielka Concordia Taste: Nie ma powrotu do normalności sprzed pandemii

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    22.12.2020

Myślę, że najgorsze jest już za nami. Ale na pewno nie będzie już tak jak przed pandemią. Chyba nikt nie wierzy, że wiosną powrócimy do tego, co było w zeszłym roku. Wszystkich nas czeka trudny rok - mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Jeszcze jesienią wiele osób mogło wierzyć w to, że bary, restauracje i kawiarnie zaczną normalnie funkcjonować przed końcem roku. Kres marzeniom o powrocie do normalności położyła narodowa kwarantanna, która ma obowiązywać od 28 grudnia. Choć według planu lockdown ma zakończyć się 17 stycznia, coraz mniej restauratorów wierzy w to, że uda im się otworzyć lokale przed końcem zimy.  

– Nie mam nawet specjalnej nadziei, że w styczniu restauracje zostaną otwarte. Trzeba podejść do tego realnie. Nawet gdybyśmy mogli być otwarci, to pewnie byśmy się nie otworzyli. To byłoby teraz absurdalne. Goście nie będą chcieli przychodzić do restauracji w okolicznościach, jakie mamy. Nastawiamy się na dłuższy okres oczekiwania, pewnie na wiosnę przyszłego roku – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Najgorsze za nami
Concordia Taste znalazła się w gronie lokali, którym udało się przetrwać dzięki dowozom i zamówieniom z odbiorem własnym. W grudniu lokal zaoferował klientom także świąteczny catering.
Czy taki sposób funkcjonowania, dowozy i odbiór zamówień przez klientów będzie normą także po pandemii? Restauracje, którym udało się przetrwać ostatnie miesiące to w większości miejsca, które sprawnie i szybko dostosowały się do nowych warunków, jeszcze w trakcie wprowadzania pierwszych obostrzeń.

– Myślę, że najgorsze już za nami. Największym zaskoczeniem był dla nas marcowy lockdown, gdy trzeba było całkowicie dostosować się do nowych okoliczności. Marzec, kwiecień i maj to były najtrudniejsze dla nas miesiące. A teraz? Praktyka czyni mistrza. Nauczyliśmy się działać w takim formacie do jakiego jesteśmy zmuszeni. Jestem zadowolona z tego, jak sobie poradziliśmy. Jesteśmy przygotowani tak, żeby z obecnym zespołem przetrwać i styczeń i luty, a potem zacząć działać w takim trybie w jakim działaliśmy do tej pory – przyznaje Ewa Voelkel- Krokowicz.

Na pewno nie będzie tak, jak przed pandemią
Jeśli wierzyć zapewnieniom rządzących, na wiosnę przyszłego roku powinniśmy uporać się jeśli nie z pandemią, to przynajmniej z obowiązującymi obostrzeniami. Właścicielka Concordia Taste studzi jednak zapał wszystkich tych, którzy liczą na powrót do normalności sprzed marca tego roku.
– Na pewno nie będzie już tak jak przed pandemią. Byłoby naiwnością tak przypuszczać. Chyba nikt nie wierzy, że wiosną powrócimy do tego, co było w zeszłym roku. Wiele restauracji musiało się zamknąć, bo po prostu nie dało rady. Wszystkich nas, jako ludzkość, czeka trudny rok –  mówi Ewa Voelkel Krokowicz



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej