x

Właścicielka Concordia Taste: Nie ma powrotu do normalności sprzed pandemii

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    22.12.2020

Myślę, że najgorsze jest już za nami. Ale na pewno nie będzie już tak jak przed pandemią. Chyba nikt nie wierzy, że wiosną powrócimy do tego, co było w zeszłym roku. Wszystkich nas czeka trudny rok - mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Jeszcze jesienią wiele osób mogło wierzyć w to, że bary, restauracje i kawiarnie zaczną normalnie funkcjonować przed końcem roku. Kres marzeniom o powrocie do normalności położyła narodowa kwarantanna, która ma obowiązywać od 28 grudnia. Choć według planu lockdown ma zakończyć się 17 stycznia, coraz mniej restauratorów wierzy w to, że uda im się otworzyć lokale przed końcem zimy.  

– Nie mam nawet specjalnej nadziei, że w styczniu restauracje zostaną otwarte. Trzeba podejść do tego realnie. Nawet gdybyśmy mogli być otwarci, to pewnie byśmy się nie otworzyli. To byłoby teraz absurdalne. Goście nie będą chcieli przychodzić do restauracji w okolicznościach, jakie mamy. Nastawiamy się na dłuższy okres oczekiwania, pewnie na wiosnę przyszłego roku – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Najgorsze za nami
Concordia Taste znalazła się w gronie lokali, którym udało się przetrwać dzięki dowozom i zamówieniom z odbiorem własnym. W grudniu lokal zaoferował klientom także świąteczny catering.
Czy taki sposób funkcjonowania, dowozy i odbiór zamówień przez klientów będzie normą także po pandemii? Restauracje, którym udało się przetrwać ostatnie miesiące to w większości miejsca, które sprawnie i szybko dostosowały się do nowych warunków, jeszcze w trakcie wprowadzania pierwszych obostrzeń.

– Myślę, że najgorsze już za nami. Największym zaskoczeniem był dla nas marcowy lockdown, gdy trzeba było całkowicie dostosować się do nowych okoliczności. Marzec, kwiecień i maj to były najtrudniejsze dla nas miesiące. A teraz? Praktyka czyni mistrza. Nauczyliśmy się działać w takim formacie do jakiego jesteśmy zmuszeni. Jestem zadowolona z tego, jak sobie poradziliśmy. Jesteśmy przygotowani tak, żeby z obecnym zespołem przetrwać i styczeń i luty, a potem zacząć działać w takim trybie w jakim działaliśmy do tej pory – przyznaje Ewa Voelkel- Krokowicz.

Na pewno nie będzie tak, jak przed pandemią
Jeśli wierzyć zapewnieniom rządzących, na wiosnę przyszłego roku powinniśmy uporać się jeśli nie z pandemią, to przynajmniej z obowiązującymi obostrzeniami. Właścicielka Concordia Taste studzi jednak zapał wszystkich tych, którzy liczą na powrót do normalności sprzed marca tego roku.
– Na pewno nie będzie już tak jak przed pandemią. Byłoby naiwnością tak przypuszczać. Chyba nikt nie wierzy, że wiosną powrócimy do tego, co było w zeszłym roku. Wiele restauracji musiało się zamknąć, bo po prostu nie dało rady. Wszystkich nas, jako ludzkość, czeka trudny rok –  mówi Ewa Voelkel Krokowicz



Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Kreplachy pokonały pandemię. Jak produkcja pierogów uratowała restaurację Ostoja

Gdyby nie kreplachy, 18 osób straciłoby pracę w restauracji Ostoja z powodu lockdownu. Kłopoty mieliby też dostawcy warzyw, mięsa, owoców czy mąki z okolicznych gospodarstw. Tragedia dla wielu rodzin z Bobowej i całej Sądecczyzny. A jednak się udało. Jak?

Gastronomia świętuje powrót do normalności. I szuka pracowników

Na nadchodzące miesiące restauratorzy patrzą z mieszanką nadziei i strachu. - Nie wierzę, w to że boom będzie trwał długo, że gastronomia nagle "odżyje". Nie każdy chce wrócić na parę miesięcy do pracy, a potem stracić pracę ponownie - przyznaje szef kuchni Ernest Jagodziński.

The Cool Cat - zrzutka i nowy koncept Gimzo, czyli walka o przetrwanie

The Cool Cat rozpoczął zrzutkę pieniędzy, by uratować swoje lokale przed bankructwem. Odzew jest duży. Właściciele lubianej marki restauracyjnej uruchomili też nowy koncept Gizmo z kuchnią wegańską, na razie jako pop up.

Pijalnie Czekolady E. Wedel: liczymy na wysoką sprzedaż w drugiej połowie roku

Jak z lockdownem radzi sobie popularna sieć cukiernicza Pijalnie Czekolady E.Wedel? Opowiada Daniel Kucharski, prezes spółki.

Kultowa poznańska piekarnia Zakwas zamyka się na dobre

Działający na poznańskich Jeżycach Zakwas zamyka się po pięciu latach działalności. Lokal przegrał z pandemią i biurokracją. - Najważniejszy powód to potworne zmęczenie tym krajem. Mam mili państwo, k**** dość - oświadczyła właścicielka piekarni.

Hotelarze liczą straty i wypatrują gości biznesowych

29 lipca to Dzień Hotelarza. Jaka jest ich sytuacja? Goście biznesowi wrócili do miejskich hoteli, ale na kondycji branży mocno odbija się niepewność co do rozwoju pandemii. Przed jej wybuchem rezerwowano pokoje nawet z rocznym wyprzedzeniem, a dziś czasem z kilkudniowym. Zysk jest niepewny.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej