x

Mateusz Zielonka podpowiada, jak nie marnować żywności podczas świąt

Kategoria: Lifestyle - ekologia    22.12.2020

Co zrobić, aby nadmiar żywności ze świątecznego stołu nie wylądował w koszu? Wystarczy rozsądnie zaplanować zakupy oraz odpowiednio je przechowywać. Mateusz Zielonka, kucharz i zwycięzca VI edycji programu MasterChef, wraz z Netto przygotowali poradnik, który pozwoli ograniczyć marnowanie jedzenia.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Z danych przedstawionych w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowie Polaków (53,75%) zdarza się wyrzucać żywność. Głównym powodem jest jej zepsucie (65,2%), a także między innymi przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) czy zbyt duże zakupy (22,2%).

Problem ten staje się jeszcze bardziej aktualny właśnie w okresie świąt. Aby ograniczyć to zjawisko sieć handlowa Netto wraz z Mateuszem Zielonką, kucharzem i zwycięzcą VI edycji programu MasterChef, przygotowała zestaw prostych wskazówek, które pomogą skutecznie zaplanować świąteczne zakupy oraz zapobiec wyrzucaniu produktów.

PLANOWANIE
1. Planując świąteczną lub karnawałową imprezę zastanów się, jaki będzie charakter spotkania i skomponuj odpowiednie menu.
2. Weź pod uwagę liczbę gości i ich upodobania żywieniowe.
3. Zaplanuj odpowiednią liczbę dań i porcji.
4. Przygotuj listę potrzebnych produktów w odpowiednich ilościach.
5. Sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni.
6. Zrób listę zakupów i staraj się nie kupować rzeczy spoza niej.
7. Kilka dni przed imprezą zużyj resztki jedzenia do przygotowania codziennych posiłków, żeby zrobić miejsce na przechowywanie nowych rzeczy.

CELEBROWANIE
1. Podczas posiłku nakładaj rozsądne porcje lub pozwól gościom robić to samodzielnie – resztek z talerzy nie da się uratować.
2. Twoi goście być może przyniosą różne smakołyki – jeśli po spotkaniu coś zostanie, niech w swoich pojemnikach zabiorą część dań, które mogłyby się zmarnować.
3. Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz wymienić się na inne potrawy ze znajomymi lub poprzez lokalne grupy w mediach społecznościowych.
4. Ograniczaj jednorazowe produkty do serwowania (słomki, serwetki).
5. Wybieraj szklane talerze, miski na przekąski i stalowe sztućce.
6. Szykując imprezę, ograniczaj ilość śmieci poprzez samodzielne przygotowanie, np. lodu w wielorazowych pojemnikach.
7. Sprzątając od razu segreguj odpady bio do oddzielnego pojemnika.

TO NIE KONIEC
1. Pozostałości po uczcie możesz przez kilka dni przechowywać i sukcesywnie dojadać (sprawdź poradnik, jak przechowywać na stronie www.netto.pl/nie-marnuje-zywnosci).
2. Jeśli po świątecznej lub karnawałowej imprezie zostało sporo jedzenia, możesz wykorzystać je, organizując kolejne spotkanie. Możesz też podzielić się jedzeniem z bliskimi lub znajomymi.
3. Część dań z pewnością możesz zamrozić i cieszyć się nimi nawet po kilku tygodniach.
4. Dania lub składniki, na które nie masz już ochoty, przerób na coś innego. W sieci znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów, jak nadać im nowe życie.
5. Pamiętaj o jadłodzielniach w Twojej okolicy – jest mnóstwo potrzebujących, którzy docenią Twój gest i nic się nie zmarnuje.
6. Jeśli już musisz wyrzucić jedzenie, pamiętaj o zasadach segregowania bio odpadów.
7. Pomyśl o kompostowaniu.


Poradnik „Coraz bliżej Święta. Jak nie marnować żywności podczas Świąt... i nie tylko?” dostępny jest na stronie www.netto.pl, w sekcji „Nie marnuję żywności”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

IKEA: koniec z frytkami w restauracji?

Operator lokalnej restauracji IKEA za naszą zachodnią granicą postanowił, że z jego menu znikną... frytki. Uzasadnienie? Przygotowanie jednej ich porcji powoduje wytworzenie ponad czterokrotnie więcej CO2 niż proces gotowania ziemniaków.

Pyszne.pl wprowadza biodegradowalne opakowania bez syntetycznych dodatków

Restauracje współpracujące z Pyszne.pl otrzymają możliwość zaoferowania swoim klientom nowego rodzaju opakowań. Pudełka te nie zawierają syntetycznych dodatków, są odporne na tłuszcz, a także w pełni biodegradowalne.

Biura nieprzyjazne środowisku są źródłem frustracji i rozczarowania pracowników

Wraz z powrotem pracowników do biur, widoczna jest zmiana ich oczekiwań dotyczących zrównoważonego rozwoju - 43% pracowników uważa, że biura są nieprzyjazne dla środowiska, a prawie połowa ankietowanych jest zawiedziona, że pracodawca nie poprawił niczego w tej kwestii w czasie trwania pandemii.

#makeitplant - globalna kampania Upfield Professional zachęca szefów kuchni do wprowadzania dań roślinnych

Globalna kampania Upfield Professional pod hasłem #makeitplant zachęca do wprowadzania do menu dań roślinnych. Akcję zapoczątkowano na przełomie maja i czerwca podczas Worldchefs Congress 2022 w Abu Dhabi, jednego z najważniejszych na świecie wydarzeń dla branży gastronomicznej.

Polska fabryka McCain pod Wrocławiem w 100% zasilana zieloną energią

Kanadyjska firma rodzinna McCain otworzyła Farmę Solarną przy swojej fabryce w Chociwelu pod Wrocławiem. To punkt zwrotny w zrównoważonej transformacji firmy McCain i jej dążeniu do korzystania z odnawialnej energii elektrycznej.

Pstrąg z hodowli - ratunek dla ekosystemu. Odwiedzamy gospodarstwo Pustelnia na Lubelszczyźnie

W świecie idealnym żywilibyśmy się rybami pochodzącymi wyłącznie z naturalnych zbiorników wodnych. Niestety, niezrównoważone zarządzanie rybołówstwem zaburzyło ekosystem wodny. Dlatego warto kupować ryby, które pochodzą z akwakultur, takiej jak np. gospodarstwo Pstrąg Pustelnia na Lubelszczyźnie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej