x

Mateusz Zielonka podpowiada, jak nie marnować żywności podczas świąt

Kategoria: Lifestyle - ekologia    22.12.2020

Co zrobić, aby nadmiar żywności ze świątecznego stołu nie wylądował w koszu? Wystarczy rozsądnie zaplanować zakupy oraz odpowiednio je przechowywać. Mateusz Zielonka, kucharz i zwycięzca VI edycji programu MasterChef, wraz z Netto przygotowali poradnik, który pozwoli ograniczyć marnowanie jedzenia.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Z danych przedstawionych w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2020” wynika, że ponad połowie Polaków (53,75%) zdarza się wyrzucać żywność. Głównym powodem jest jej zepsucie (65,2%), a także między innymi przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) czy zbyt duże zakupy (22,2%).

Problem ten staje się jeszcze bardziej aktualny właśnie w okresie świąt. Aby ograniczyć to zjawisko sieć handlowa Netto wraz z Mateuszem Zielonką, kucharzem i zwycięzcą VI edycji programu MasterChef, przygotowała zestaw prostych wskazówek, które pomogą skutecznie zaplanować świąteczne zakupy oraz zapobiec wyrzucaniu produktów.

PLANOWANIE
1. Planując świąteczną lub karnawałową imprezę zastanów się, jaki będzie charakter spotkania i skomponuj odpowiednie menu.
2. Weź pod uwagę liczbę gości i ich upodobania żywieniowe.
3. Zaplanuj odpowiednią liczbę dań i porcji.
4. Przygotuj listę potrzebnych produktów w odpowiednich ilościach.
5. Sprawdź, co masz w lodówce i spiżarni.
6. Zrób listę zakupów i staraj się nie kupować rzeczy spoza niej.
7. Kilka dni przed imprezą zużyj resztki jedzenia do przygotowania codziennych posiłków, żeby zrobić miejsce na przechowywanie nowych rzeczy.

CELEBROWANIE
1. Podczas posiłku nakładaj rozsądne porcje lub pozwól gościom robić to samodzielnie – resztek z talerzy nie da się uratować.
2. Twoi goście być może przyniosą różne smakołyki – jeśli po spotkaniu coś zostanie, niech w swoich pojemnikach zabiorą część dań, które mogłyby się zmarnować.
3. Jeśli przygotowałeś za dużo jedzenia, możesz wymienić się na inne potrawy ze znajomymi lub poprzez lokalne grupy w mediach społecznościowych.
4. Ograniczaj jednorazowe produkty do serwowania (słomki, serwetki).
5. Wybieraj szklane talerze, miski na przekąski i stalowe sztućce.
6. Szykując imprezę, ograniczaj ilość śmieci poprzez samodzielne przygotowanie, np. lodu w wielorazowych pojemnikach.
7. Sprzątając od razu segreguj odpady bio do oddzielnego pojemnika.

TO NIE KONIEC
1. Pozostałości po uczcie możesz przez kilka dni przechowywać i sukcesywnie dojadać (sprawdź poradnik, jak przechowywać na stronie www.netto.pl/nie-marnuje-zywnosci).
2. Jeśli po świątecznej lub karnawałowej imprezie zostało sporo jedzenia, możesz wykorzystać je, organizując kolejne spotkanie. Możesz też podzielić się jedzeniem z bliskimi lub znajomymi.
3. Część dań z pewnością możesz zamrozić i cieszyć się nimi nawet po kilku tygodniach.
4. Dania lub składniki, na które nie masz już ochoty, przerób na coś innego. W sieci znajdziesz mnóstwo inspiracji i przepisów, jak nadać im nowe życie.
5. Pamiętaj o jadłodzielniach w Twojej okolicy – jest mnóstwo potrzebujących, którzy docenią Twój gest i nic się nie zmarnuje.
6. Jeśli już musisz wyrzucić jedzenie, pamiętaj o zasadach segregowania bio odpadów.
7. Pomyśl o kompostowaniu.


Poradnik „Coraz bliżej Święta. Jak nie marnować żywności podczas Świąt... i nie tylko?” dostępny jest na stronie www.netto.pl, w sekcji „Nie marnuję żywności”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ketchup i koncentrat z "krzywych" buraków, czyli druga szansa dla nieidealnych warzyw

"Krzywych" buraków wyhodowanych przez rolnika spod Łęczycy nie dopuszczono do sprzedaży, ale dostały drugą szansę. Marki Kotlin i Krakus we współpracy z siecią Lidl odkupiły od hodowcy ponad 200 ton surowca i stworzyły z niego ketchup warzywny oraz koncentrat barszczu.

Ekologiczna kawiarnia? To proste!

Rozmowa o ekologii w gastronomii najczęściej sprowadza się do kilku banałów o rezygnacji z plastikowych słomek i mieszadełek. Ekologia to jednak nie przykry obowiązek wynikający z mody czy przepisów prawa, ale dobry sposób na zaoszczędzenie na niepotrzebnych wydatkach i przyciągnięcie klientów.

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Bioodpady - co wrzucać do brązowego pojemnika?

Do żółtego kontenera wrzucamy plastik i metale, do zielonego - szkło, do niebieskiego - papier. A co do pojemnika brązowego? Na czym polega selektywna zbiórka bioodpadów? Oto ściąga dla tych, którzy dopiero oswajają się z nowym sposobem segregacji śmieci. Nie tylko dla restauratorów!

Kuchnia less waste. Jak marnować mniej?

Każdy wyrzucony produkt z kuchni to strata dla restauracji i problem dla planety. Za 12% światowego marnotrawstwa żywności odpowiada gastronomia. Podpowiadamy, jak marnować mniej, aby zyskać więcej.

Pyszne.pl usuwa plastik ze swojej oferty

Od 1 grudnia 2019 roku platforma do zamawiania jedzenia online Pyszne.pl pozbywa się plastiku ze swojej oferty. Zachęca współpracujące ze sobą restauracje do wprowadzenia alternatywnych opakowań na dostarczane posiłki.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej