x

"Manifest dla gastronomii polskiej" głosem wsparcia dla branży

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    22.12.2020

Pod "Manifestem dla gastronomii polskiej" podpisało się 16 organizacji zrzeszonych w Sztabie Kryzysowym Gastronomii Polskiej. Dokument wyraża poparcie klientów dla ponad miliona osób pracujących w polskiej branży gastronomicznej. Można go przeczytać i poprzeć na stronie www.manifestgastro.pl

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Sektor gastronomii, w którym w naszym kraju pracuje około miliona osób to – obok kultury i turystyki – branża najbardziej poszkodowana w związku z pandemią COVID-19. Szacuje się, że do końca listopada zamkniętych zostało około 8 tysięcy lokali, a pracę w gastronomii straciło nawet 150 tysięcy osób.

Dziś, kiedy sytuacja z trudnej staje się dramatyczna, a „gastro” pogrąża się w bezprecedensowym kryzysie, potrzebne jest wsparcie wszystkich tych, którzy czekają na ponowne spotkanie przy stole.

Szerokie poparcie dla branży
„Manifest dla polskiej gastronomii” trafi do władz rządowych, samorządowych a przede wszystkim ustawodawczych, mediów i opinii publicznej – wszystkich tych, od których zależy dziś los restauracji, kawiarni, barów i innych firm gastronomicznych. Trafi do tych, którzy są nadzieją na powrót do normalności, czyli bezpieczne rozmrożenie sektora i wspieranie go w nadchodzących miesiącach za pomocą różnych narzędzi – od programowego obniżania czynszów, zniesienia niepotrzebnych barier, po pomoc finansową czy regulacje płatności kredytowych.

O wadze inicjatywy świadczy fakt, iż w jej poparcie zaangażowały się wszystkie liczące się organizacje branżowe polskiej gastronomii (ich pełną listę można znaleźć na www.manifestgastro.pl), a także wiodące firmy sektora HoReCa.
– Manifest dla Gastronomii Polskiej to jeden silny głos naszej branży, która szczególnie w tych czasach musi być zintegrowana w gronie właścicieli i pracowników lokali gastronomicznych, dostawców do gastronomii, wypożyczalni i dystrybutorów. Wszyscy jesteśmy potrzebni dla rozwoju polskiej sztuki kulinarnej na świecie i promocji naszej wyjątkowej polskiej gościnności. Jak po każdym kryzysie, nadejdą dobre dni i chwile. Dlatego w każdym czasie integracja przedsiębiorców jest ważnym elementem współpracy i realizacji marzeń i ambicji zawodowych. Sztab i Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej integruje przedsiębiorców, gastronomów i dostawców. Jesteśmy dumni, że wspólnie możemy pełnić rolę rzecznika interesu gastronomów, który posiada poparcie największych organizacji i stowarzyszeń branży – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej i lider Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej.

– Od początku epidemii, czyli od marca konsekwentnie wspieramy naszych partnerów: restauracje, bary, kawiarnie i wszystkie inne podmioty działające w sektorze gastronomii –  mówi Dominik Branny, prezes Zarządu MAKRO Polska. – Na bieżąco reagujemy na ich potrzeby. Uruchomiliśmy „Niezbędnik dla gastronomii”, czyli specjalny portal wiedzy o sztuce przetrwania tego trudnego czasu. Prowadzimy akcje specjalne, służące zwiększeniu liczby zamówień na wynos w restauracjach: listopadowy „Tydzień Kuchni Polskiej” i obecną, „Zamów na świąteczny stół”. Wiosną bieżącego roku wystosowaliśmy apel do premiera rządu o szybkie i bezpieczne rozmrożenie sektora gastronomicznego. Naturalną kontynuacją naszych działań jest Manifest dla gastronomii polskiej.  Czujemy, że nadszedł moment, w którym wszyscy musimy stanąć dla niej razem: pracownicy sektora, ale także jego klienci – podkreśla.

Działania Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej
– W czasie pandemii pojawiło się wiele gorących spraw, o których mówimy w naszym Sztabie Kryzysowym Gastronomii Polskiej jednym, wspólnym głosem. Tworzymy i proponujemy  rządowi realne programy pomocowe dla lokali gastronomicznych, także tych nowo otwartych. Uzupełniamy brakujące PKD firm pominiętych w tarczach antykryzysowych. Po ponownym otwarciu lokali zamierzamy wprowadzić ogólnopolski program reżimu sanitarnego oraz jednolitą stawkę 8% VAT na napoje i żywność, które będą doskonałym stymulatorem rozwoju sprzedaży i dystrybucji. Odroczenie kas fiskalnych on – line na koniec 2021 r. to kolejny palący temat branży gastronomicznej, która w pierwszym rzędzie musi zapewnić środki finansowe na wynagrodzenia dla pracowników i zapłatę czynszów najmu. Z listą petycji wysyłanych przez  Izbę Gospodarczą  Gastronomii Polskiej można się zapoznać na stronie www.iggp.pl. Gastronomia zawsze była komentowana jako rozdrobniony segment rynku, nieułożony kanał dystrybucji. Dlatego musimy jako branża prowadzić dialog z przedstawicielami samorządów i rządu, jednym, silnym i merytorycznym głosem.  Nadszedł czas rzeczywistej integracji branży i  spraw ważnych dla naszego rozwoju i przetrwania światowego kryzysu, który bardzo dotkliwie zaatakował konsumpcję poza domem, czyli gastronomię – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej i lider Sztabu Kryzysowego Gastronomii Polskiej.

Gdzie podpisać manifest?
„Manifest dla gastronomii” wpisuje się w akcję łączącą przedstawicieli sektora z wielu krajów Europy. Podobna inicjatywa, wspierana przez grupę METRO (właściciela MAKRO Polska) powstała także w Niemczech, planowane jest jej rozszerzenie na kolejne kraje. Dramat gastronomii to problem ogólnoeuropejski, dlatego tym bardziej warto, aby i głos wsparcia z Polski został w nim mocno wyrażony.

„Manifest” może wesprzeć każdy, któremu leży na sercu dobro branży gastronomicznej. Wystarczy wejść na www.manifestgastro.pl, przeczytać zamieszczoną tam treść apelu i poprzeć go wpisując swój adres e-mail. Im więcej będzie podpisów, tym mocniejsze wsparcie otrzymają organizacje walczące o przyszłość gastronomii polskiej.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Premier: na początku przyszłego tygodnia informacja o zmianie obostrzeń

Rząd na początku przyszłego tygodnia chce przekazać informacje w sprawie zmian dotyczących obostrzeń gospodarczych - zapowiedział premier Mateusz Morawiecki. Zastrzegł, że jeśli sytuacja epidemiczna się pogorszy, trzeba będzie restrykcje utrzymać.

Komu tarcza nie wystarcza?

Premier zapewnia o 200 mld zł publicznej pomocy dla gastronomii. A co mówią sami zainteresowani? Czy warto stosować prawne wybiegi, otwierając lokal mimo zakazów? Jakie kary grożą restauratorom ze strony sanepidu? Ile trwają postępowania przed sądami i jak walczyć o odszkodowanie od skarbu państwa?

Branża piekarnicza liczy straty i czeka na otwarcie HoReCa

Dane ze średnich i dużych zakładów piekarniczych pokazują, że wzrost sprzedaży wyrobów piekarniczych w handlu detalicznym tylko w części wyrównał niższe zamówienia z branży HoReCa. W ubiegłym roku produkcja pieczywa wyniosła 970 tys. ton i była niższa o 9% w relacji rocznej.

Jakie konsekwencje grożą gościom restauracji otwartych mimo zakazu?

Klienci lokali otwieranych mimo obostrzeń są narażeni na konsekwencje prawne, choć obowiązujące aktualnie przepisy odnoszą się wyłącznie do przedsiębiorców, nie konsumentów. Gdzie zatem tkwi haczyk?

Niezbędnik dla gastronomii MAKRO realnym wsparciem dla branży

Akcja edukacyjnego wspierania branży gastronomicznej rozpoczęta podczas wiosennego lockdownu przez MAKRO Polska rozwinęła się w kompleksowy portal wiedzy. Poprzez "Niezbędnik dla gastronomii" MAKRO już od pół roku dzieli się z restauratorami i szefami kuchni przydatną wiedzą.

Patent na kryzys: Studio Online w krakowskim hotelu Metropolo by Golden Tulip

Hotel Metropolo by Golden Tulip w Krakowie wykorzystał swoje zaplecze konferencyjne, by zaoferować klientom innowacyjną usługę umożliwiającą profesjonalną organizację wydarzeń online - profesjonalne centrum nagrań i realizacji wydarzeń wirtualnych i w formule hybrydowej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej