x

Przewodnik Michelin wkracza do Moskwy. Pierwsze rekomendacje poznamy w 2021 roku

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.12.2020

Michelin Guide, najbardziej prestiżowy kulinarny przewodnik po światowych restauracjach zadebiutuje w Rosji. Pierwszym miastem, którego lokale inspektorzy Michelin wezmą pod lupę będzie Moskwa.

Od 2021 roku Rosja dołączy do grona państw odwiedzanych przez inspektorów przewodnika Michelin. Czerwony przewodnik właśnie ogłosił, że zadebiutuje w Moskwie.

– Niezwykle cieszy nas, że możemy zaprezentować Moskwę miłośnikom jedzenia. Ta tajemnicza i ponadczasowa stolica to kulinarny klejnot, który prezentuje nie tylko lokalne produkty rosyjskie, ale także wspaniałą różnorodność kuchni światowej – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy dyrektor przewodnika Michelin.

Gwiazdka dla Viktora
Czerwony przewodnik podkreślił różnorodność kuchni rosyjskiej, bogactwo lokalnych produktów oraz silne tradycje gastronomiczne, które zbudowały wielokulturowy tygiel moskiewskiej gastronomii. Wybór restauracji ma zostać dokonany zgodnie z metodologią stosowaną do tej pory przez przez przewodnik. Moskwa będzie najdalej wysuniętym na wschód miastem europejskim opisanym przez przewodnik.W roku 2017 stolica Rosji zadebiutowała w konkurencyjnym przewodniku Gault & Millau.

Co ciekawe, Moskwa miała już jedną “gwiazdkową” reprezentację – niestety fikcyjną. Serwująca dania kuchni francuskiej restauracja Viktor pojawiła się w popularnym serialu fabularnym “Kuchnya”.

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Belvedere zredukuje emisję CO2 o 95%. Nowa biokotłownia to dopiero początek zmian

Marka Belvedere zaprezentowała nową przestrzeń biokotłowni, która umożliwi destylarni redukcję emisji CO2 o 95% w 2022 roku.

BOCUSE D'OR 2017 JUŻ ZA NAMI

W dniach 24-25 stycznia w Lyonie odbył się finał 30. edycji jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie. Pierwszy raz w historii złoty medal otrzymał kucharz ze Stanów Zjednoczonych Mathew Peters.

Pięciu najlepszych szefów kuchni Polski Północnej i ich pięć wyjątkowych dań - finał Gault&Millau Tour 2017

Podczas finałowego Gault&Millau Tour w Sopocie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

Kuchnia Krakowa w nowoczesnym wydaniu

Sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, zorganizowała trzecie spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny.

Łódzki barman Bartłomiej Wójcik zwycięzcą World Class Poland 2021

Nigdy się nie poddawaj - z tą dewizą Bartłomiej Wójcik z Łodzi startował we wszystkich dotychczasowych edycjach konkursu barmańskiego World Class Poland. W szóstym krajowym finale wreszcie zdobył statuetkę i przepustkę na światowe zawody.

Szkolenie Tork VR Clean Hands otrzymuje nagrodę Interclean Innovation 2020

Interaktywne szkolenie z zakresu higieny rąk, dostępne w aplikacji Tork VR Clean Hands Training, zostało nagrodzone w kategorii "Produkty powiązane/Usługi" w tegorocznej edycji konkursu Interclean Innovation.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej