x

Przewodnik Michelin wkracza do Moskwy. Pierwsze rekomendacje poznamy w 2021 roku

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.12.2020

Michelin Guide, najbardziej prestiżowy kulinarny przewodnik po światowych restauracjach zadebiutuje w Rosji. Pierwszym miastem, którego lokale inspektorzy Michelin wezmą pod lupę będzie Moskwa.

Od 2021 roku Rosja dołączy do grona państw odwiedzanych przez inspektorów przewodnika Michelin. Czerwony przewodnik właśnie ogłosił, że zadebiutuje w Moskwie.

– Niezwykle cieszy nas, że możemy zaprezentować Moskwę miłośnikom jedzenia. Ta tajemnicza i ponadczasowa stolica to kulinarny klejnot, który prezentuje nie tylko lokalne produkty rosyjskie, ale także wspaniałą różnorodność kuchni światowej – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy dyrektor przewodnika Michelin.

Gwiazdka dla Viktora
Czerwony przewodnik podkreślił różnorodność kuchni rosyjskiej, bogactwo lokalnych produktów oraz silne tradycje gastronomiczne, które zbudowały wielokulturowy tygiel moskiewskiej gastronomii. Wybór restauracji ma zostać dokonany zgodnie z metodologią stosowaną do tej pory przez przez przewodnik. Moskwa będzie najdalej wysuniętym na wschód miastem europejskim opisanym przez przewodnik.W roku 2017 stolica Rosji zadebiutowała w konkurencyjnym przewodniku Gault & Millau.

Co ciekawe, Moskwa miała już jedną “gwiazdkową” reprezentację – niestety fikcyjną. Serwująca dania kuchni francuskiej restauracja Viktor pojawiła się w popularnym serialu fabularnym “Kuchnya”.

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Debic Pastry Cup - nowy konkurs cukierniczy na mapie Polskich

Na tegorocznej edycji targów EuroGastro i Worldhotel (27-29 marca 2019) zadebiutuje nowy konkurs cukierniczy, którego organizatorem jest gwiazda polskiego cukiernictwa Paweł Mieszała we współpracy z MT Targi Polska.

Eliminacje MONIN Cup Junior 2019

Rozpoczęło się przyjmowanie zgłoszeń szkół gastronomicznych do Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2019!

Wojciech Amaro jednym ze 100 najlepszych szefów kuchni na świecie!

23-24 września odbył się w Barcelonie finał The Best Chef Awards 2019. Na liście 100 najlepszych znalazł się również przedstawiciel Polski.

Targi POLAGRA 2020 - inaczej, ale bezpiecznie

Tegoroczne spotkanie branży spożywczej w Poznaniu odbędzie się między 28 września a 1 października. To pierwsze i jedno z zaledwie kilku wydarzeń biznesowych, które w tym roku zintegruje branżę spożywczą i sektor HoReCa.

Konferencja Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń

Jak smakuje Polska? Jakie produkty mogą promować nasz kraj za granicą? Jakie są trendy polskiej turystyki kulinarnej, a jakie potrzeby turysty? To zagadnienia konferencji Międzykulturowa Turystyka Kulinarna Pokoleń, która odbędzie się 23-24 maja w Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Zarabiaj na kawie z Segafredo Zanetti Poland

Kawa to obowiązkowa pozycja w menu właściwie każdego lokalu gastronomicznego. Nie jest też tajemnicą, że na kawie można dobrze zarabiać. Trzeba jedynie wiedzieć jak.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej