x

Przewodnik Michelin wkracza do Moskwy. Pierwsze rekomendacje poznamy w 2021 roku

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.12.2020

Michelin Guide, najbardziej prestiżowy kulinarny przewodnik po światowych restauracjach zadebiutuje w Rosji. Pierwszym miastem, którego lokale inspektorzy Michelin wezmą pod lupę będzie Moskwa.

Od 2021 roku Rosja dołączy do grona państw odwiedzanych przez inspektorów przewodnika Michelin. Czerwony przewodnik właśnie ogłosił, że zadebiutuje w Moskwie.

– Niezwykle cieszy nas, że możemy zaprezentować Moskwę miłośnikom jedzenia. Ta tajemnicza i ponadczasowa stolica to kulinarny klejnot, który prezentuje nie tylko lokalne produkty rosyjskie, ale także wspaniałą różnorodność kuchni światowej – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy dyrektor przewodnika Michelin.

Gwiazdka dla Viktora
Czerwony przewodnik podkreślił różnorodność kuchni rosyjskiej, bogactwo lokalnych produktów oraz silne tradycje gastronomiczne, które zbudowały wielokulturowy tygiel moskiewskiej gastronomii. Wybór restauracji ma zostać dokonany zgodnie z metodologią stosowaną do tej pory przez przez przewodnik. Moskwa będzie najdalej wysuniętym na wschód miastem europejskim opisanym przez przewodnik.W roku 2017 stolica Rosji zadebiutowała w konkurencyjnym przewodniku Gault & Millau.

Co ciekawe, Moskwa miała już jedną “gwiazdkową” reprezentację – niestety fikcyjną. Serwująca dania kuchni francuskiej restauracja Viktor pojawiła się w popularnym serialu fabularnym “Kuchnya”.

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Plakiety przewodnika Michelin rozdane w cieniu pandemii

W gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez wręczono Plakiety przewodnika Michelin 2020 Main Cities of Europe. Uroczystość została zorganizowana 18 listopada przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Kulinarnego Pucharu Polski w tym roku nie będzie

Najważniejszy konkurs w polskiej gastronomii został przełożony - na informację o tym, kto po raz 20. otrzyma tytuł "Najlepszego z najlepszych" będziemy musieli poczekać do 20121 roku. Trwają prace nad alternatywnym wydarzeniem dla sektora HoReCa.

Mikser Kulinarny w Olsztynie

W zorganizowanym przez MAKRO Polska Mikserze Kulinarnym w Olsztynie wzięło udział aż 150 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pokaz poprowadzili Cezary Powała i Michał Grzywacz, szefowie kuchni pokazowej MAKRO, z pomocą Junior Ambasadora programu - Pawła Kosiorka.

BACARDI LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION

To jeden z najbardziej znanych konkursów barmańskich, skierowany do najlepszych barmanów na świecie. Zwycięzcą etapu regionalnego został Grzegorz Nowicki.

Branża gastronomiczna zbiera podpisy pod listem otwartym do rządu w związku z koronawirusem

W liście zawarty jest apel o zwolnienie branży gastronomicznej z niektórych podatków w związku z przewidywanymi stratami spowodowanymi szerzeniem się epidemii.

Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz ambasadorami alkoholi Coca-Coli

Zza baru do pracy dla korporacji - Patryk Kowalski i Janusz Lemiesz, doświadczeni eksperci barowi od lat związani z branżą gastronomiczną zostali ambasadorami alkoholi, które Coca-Cola HBC ma w swym portfolio od kilku miesięcy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej