x

Powrót do tradycji - jak wykorzystać jabłka w okresie świątecznym?

Kategoria: Lifestyle - styl odżywiania    18.12.2020

Kiedyś, zimą i w Boże Narodzenie na polskich stołach prym wiodły jabłka, teraz zazwyczaj królują cytrusy. W ramach kampanii "CuTE: Kultywowanie Smaku Europy" podpowiadamy, jak wykorzystywać polskie jabłka w okresie świątecznym i zimowym. One niczym nie ustępują egzotycznym owocom. Wręcz przeciwnie!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zanim mandarynki i pomarańcze rozgościły się na polskich, świątecznych stołach, ich miejsce tradycyjnie zajmowały jabłka. Czemu nie wrócić do korzeni? Dzięki świetnym możliwościom przechowywania nawet zimą możemy korzystać z polskich odmian jabłek.
Dla miłośników staropolskich przesądów interesująca będzie informacja, że według nich, zjedzenie jabłka podczas kolacji wigilijnej chroni przed bólem gardła przez cały rok. Niezależnie od podejścia do podobnych wierzeń, lżejsza przekąska będzie wspaniałą odmianą dla tłustych potraw spożywanych w czasie świąt. Dlatego warto zadbać, żeby jabłka były zawsze pod ręka podczas bożonarodzeniowych spotkań.

Potrawy i napoje z jabłek
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Pomysłów na potrawy z jabłek na święta jest bez liku. Najpopularniejsze są oczywiście desery – z szarlotką na czele. Świetnym pomysłem może się okazać również piernik z kawałkami jabłek lub sernik z jabłkami. Mus z jabłek, świetnie komponujący się z cynamonem, może być dodatkiem do naleśników, gofrów czy lodów.

Świąteczne lub zimowe obiady oznaczają zwykle mięso, szczególnie drób. Trudno o lepsze towarzystwo dla kaczki lub gęsi niż jabłka. Stanowią one podstawowy składnik farszu, a ich plastry lub owoce pieczone w całości tworzą niezwykle smaczny i dekoracyjny dodatek do uroczystych dań. Jabłka świetnie komponują się z każdym rodzajem mięsa również z wieprzowiną, cielęciną, wołowiną czy podrobami.

A co do picia? Tradycja świąteczna w wielu domach podpowiada kompot z suszu, którego jednym z podstawowych składników są suszone jabłka. Zawsze warto też podawać sok z jabłek, który lubią wszyscy – dzieci i dorośli.

Dekoracje z jabłek

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Polskie jabłka są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również piękne. Dlatego ich zastosowanie nie ogranicza się do przepisów kulinarnych. Zarówno na święta, jak przez całą zimę możemy tworzyć wspaniałe dekoracje. Dzięki swojemu kształtowi niewielkie jabłka doskonale sprawdzą się w charakterze bombek choinkowych. Bo przecież najlepsze dekoracje świątecznych drzewek to te, które potem możemy ze smakiem zjeść. Jabłko wystarczy wypolerować, żeby ładne błyszczało i na ogonku przewiązać wstążką. Świetny efekt można uzyskać spryskując owoce sztucznym śniegiem. Jednak tak przygotowanych ozdób nie należy potem spożywać.

Jabłka świetnie sprawdzają się również jako oryginalne i klimatyczne świeczniki. Aby je przygotować wystarczy wyciąć odpowiedniej wielkości zagłębienie na podgrzewacz. Na skórce można również wyciąć lub domalować wzory, np. gwiazdki. Pozbawiony skórki miąższ koniecznie należy skropić cytryną, aby nie ciemniał. Świeczki będą świetnie wyglądały również w stroikach, w towarzystwie świerkowych gałązek, orzechów, lasek cynamonu czy świątecznych ciasteczek.

Na szczególną uwagę zasługują jabłka suszone. Można je przygotować samemu, susząc plasterki jabłek w piekarniku, suszarce elektrycznej, lub po prostu kupić. Uzyskane w ten sposób krążki są nie tylko doskonałą przekąską, ale również mogą stanowić inspirację dla niezliczonych dekoracji. Aby nie odbierać całej przyjemności z tworzenia kreatywnych ozdób wspomnimy tylko o choinkach z suszonych jabłek, stroikach na drzwi i girlandach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Noworoczne postanowienia Polaków. Dlaczego chcemy jeść mniej mięsa i jak wytrwać w tym wyzwaniu?

Aż 77 proc. Polaków podejmuje w 2023 roku wyzwania. Chcemy zacząć biegać i chodzić na siłownię, więcej oszczędzać oraz… jeść mniej mięsa - takie są najważniejsze postanowienia noworoczne rodaków.

Dieta roślinna w żywieniu zbiorowym podstawą wegeprzyszłości

Ważnym krokiem jest upowszechnienie dostępu do wegediety w żywieniu zbiorowym. Szkoły, uczelnie, szpitale i urzędy powinny być wzorem zdrowego i zrównoważonego odżywiania się.

Plant-based is the new black = nowa roślinna normalność?

Roślinne dania w restauracjach opierających się na tradycyjnej kuchni bardzo często traktowane są drugorzędnie. I nie chodzi tu nawet o kwestię dostępności, ale o sposób prezentowania ich w menu, który może być mało zachęcający dla klientów restauracji.

(Nie) wszystkie ruchy dozwolone, czyli o komponowaniu roślinnych dań

Usunięcie mięsa z listy składników nie powinno oznaczać, że dania będą mniej smaczne czy kompromisowe pod względem wartości odżywczych i sytości. Podpowiadamy, jak tworzyć roślinne potrawy, które przyciągną tłumy

Dieta planetarna - jedyny ratunek

To, co codziennie ląduje na naszych talerzach, ma kluczowe znaczenie w procesie walki ze zmianami klimatycznymi. Najwyższy czas, żeby przekształcić nasze wybory żywieniowe na takie, które sprzyjają Ziemi.

Kuba Korczak: Roślinnie jemy i nie marnujemy

"Jeśli myślisz, że jesteś za mały, by stanowić różnicę (czyli zmieniać świat), spróbuj zasnąć w obecności komara" Jego Świątobliwość Dalajlama

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej