x

Powrót do tradycji - jak wykorzystać jabłka w okresie świątecznym?

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    18.12.2020

Kiedyś, zimą i w Boże Narodzenie na polskich stołach prym wiodły jabłka, teraz zazwyczaj królują cytrusy. W ramach kampanii "CuTE: Kultywowanie Smaku Europy" podpowiadamy, jak wykorzystywać polskie jabłka w okresie świątecznym i zimowym. One niczym nie ustępują egzotycznym owocom. Wręcz przeciwnie!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zanim mandarynki i pomarańcze rozgościły się na polskich, świątecznych stołach, ich miejsce tradycyjnie zajmowały jabłka. Czemu nie wrócić do korzeni? Dzięki świetnym możliwościom przechowywania nawet zimą możemy korzystać z polskich odmian jabłek.
Dla miłośników staropolskich przesądów interesująca będzie informacja, że według nich, zjedzenie jabłka podczas kolacji wigilijnej chroni przed bólem gardła przez cały rok. Niezależnie od podejścia do podobnych wierzeń, lżejsza przekąska będzie wspaniałą odmianą dla tłustych potraw spożywanych w czasie świąt. Dlatego warto zadbać, żeby jabłka były zawsze pod ręka podczas bożonarodzeniowych spotkań.

Potrawy i napoje z jabłek
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Pomysłów na potrawy z jabłek na święta jest bez liku. Najpopularniejsze są oczywiście desery – z szarlotką na czele. Świetnym pomysłem może się okazać również piernik z kawałkami jabłek lub sernik z jabłkami. Mus z jabłek, świetnie komponujący się z cynamonem, może być dodatkiem do naleśników, gofrów czy lodów.

Świąteczne lub zimowe obiady oznaczają zwykle mięso, szczególnie drób. Trudno o lepsze towarzystwo dla kaczki lub gęsi niż jabłka. Stanowią one podstawowy składnik farszu, a ich plastry lub owoce pieczone w całości tworzą niezwykle smaczny i dekoracyjny dodatek do uroczystych dań. Jabłka świetnie komponują się z każdym rodzajem mięsa również z wieprzowiną, cielęciną, wołowiną czy podrobami.

A co do picia? Tradycja świąteczna w wielu domach podpowiada kompot z suszu, którego jednym z podstawowych składników są suszone jabłka. Zawsze warto też podawać sok z jabłek, który lubią wszyscy – dzieci i dorośli.

Dekoracje z jabłek

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Polskie jabłka są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również piękne. Dlatego ich zastosowanie nie ogranicza się do przepisów kulinarnych. Zarówno na święta, jak przez całą zimę możemy tworzyć wspaniałe dekoracje. Dzięki swojemu kształtowi niewielkie jabłka doskonale sprawdzą się w charakterze bombek choinkowych. Bo przecież najlepsze dekoracje świątecznych drzewek to te, które potem możemy ze smakiem zjeść. Jabłko wystarczy wypolerować, żeby ładne błyszczało i na ogonku przewiązać wstążką. Świetny efekt można uzyskać spryskując owoce sztucznym śniegiem. Jednak tak przygotowanych ozdób nie należy potem spożywać.

Jabłka świetnie sprawdzają się również jako oryginalne i klimatyczne świeczniki. Aby je przygotować wystarczy wyciąć odpowiedniej wielkości zagłębienie na podgrzewacz. Na skórce można również wyciąć lub domalować wzory, np. gwiazdki. Pozbawiony skórki miąższ koniecznie należy skropić cytryną, aby nie ciemniał. Świeczki będą świetnie wyglądały również w stroikach, w towarzystwie świerkowych gałązek, orzechów, lasek cynamonu czy świątecznych ciasteczek.

Na szczególną uwagę zasługują jabłka suszone. Można je przygotować samemu, susząc plasterki jabłek w piekarniku, suszarce elektrycznej, lub po prostu kupić. Uzyskane w ten sposób krążki są nie tylko doskonałą przekąską, ale również mogą stanowić inspirację dla niezliczonych dekoracji. Aby nie odbierać całej przyjemności z tworzenia kreatywnych ozdób wspomnimy tylko o choinkach z suszonych jabłek, stroikach na drzwi i girlandach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Agata Noszczyk: Roślinne dla wszystkich!

Jak funkcjonują stereotypy na temat płci i jaki wpływ mają na nasze wybory żywieniowe? Czy posiłki dzielą się na te, które są przeznaczone dla kobiet, i te uznane za "męskie"? Na te pytania próbuje odpowiedzieć Agata Noszczyk, szefowa kuchni Good Place w Gliwicach, ambasadorka Chefs for Change.

Fenomen diety bulionowej. Stosują ją Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry

Dieta bulionowa bije rekordy popularności w Hollywood, a rzesza jej zwolenników ciągle się powiększa. Korzystają z niej m. in. Salma Hayek, Halle Berry i Gwyneth Paltrow, która dzięki jej stosowaniu schudła aż 11 kilo. Na czym polega fenomen tego stylu odżywiania?

Weronika Pochylska: Co mówi nam tegoroczne Veganuary?

Zdaje się, że styczeń, także w Polsce, już na stałe będzie kojarzył się z roślinnym jedzeniem. Coraz więcej firm i inicjatyw podejmuje znane na całym świecie wyzwanie Veganuary lub intensyfikuje okołoroślinne działania właśnie na początku roku.

Roślinna strona mocy, czyli wege dla aktywnych

Coraz więcej osób uprawiających sport zaczyna doceniać korzyści płynące ze zbilansowanej, pełnowartościowej diety roślinnej, która przyczynia się do szybszej regeneracji i niejednokrotnie przekłada na wyższe wyniki sportowe. Ta grupa to wciąż słabo zagospodarowani klienci branży gastronomicznej.

DefaultVeg, czyli roślinnie z założenia

DefaultVeg to ruch działający na rzecz upowszechnienia roślinnego jedzenia. Misja organizacji jest prosta - jedzenie powinno być z założenia roślinne, gdziekolwiek jest serwowane. Chodzi o zmianę postrzegania tego, co nazywamy "normalnym" posiłkiem.

Marcin Popielarz: Fine dining w wersji roślinnej cztery lata później

Początki mojej drogi związanej z wprowadzaniem menu roślinnego sięgają 2017 r., kiedy zostałem zaproszony na konferencję, na której poruszany był temat wyzwań stojących przed kucharzami.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej