x

Plakiety przewodnika Michelin rozdane w cieniu pandemii

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.12.2020

W gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez wręczono Plakiety przewodnika Michelin 2020 Main Cities of Europe. Uroczystość została zorganizowana 18 listopada przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Plakiety przyznawane są uwzględnionym w przewodniku Michelin restauracjom i stanowią potwierdzenie otrzymanego wcześniej wyróżnienia. Od 2017 przyznaje się je także w Polsce.
18 listopada swoje plakiety odebrali przedstawiciele nagrodzonych w czerwcu tego roku lokali. Z uwagi na pandemię rozdanie wyróżnień odbyło się za pośrednictwem Internetu. Towarzyszyła mu uroczysta kolacja, która również musiała odbyć się w zmienionej formule.
– Sporo z restauracji nadal cierpi, sporo naszych kolegów musiało zmienić swój koncept kuchni, koncept działalności gospodarczej. Rok 2020 zapamiętamy na długo, ale chyba wszyscy chcielibyśmy, aby jak najszybciej się skończył – mówił Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

W gwiazdkowej trójce przewodnika znalazły się warszawskie Atelier Amaro oraz nagrodzona w tym roku krakowska Bottiglieria 1881. Obecnie na stronie internetowej przewodnika Michelin nie znajdziemy już restauracji Senses, choć w czerwcu również ona znalazła się w gronie gwiazdkowych miejsc.

Kto otrzymał Bib Gourmand?
Poza gwiazdkami, przewodnik jak co roku docenił lokale cechujące się kuchnią wysokiej jakości w dobrej cenie. Wyróżnienie Bib Gourmand otrzymały Zazie Bistro i Fiorentina z Krakowa oraz Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej oraz Szóstka z Warszawy.

Do rekomendowanych restauracji w tym roku dołączyły Restauracja Warszawska Hotel Warszawa i Koneser Grill ze stolicy, a także Enoteka Pergamin, Nota Resto by Tomasz Leśniak i Restauracja Pod Różą z Krakowa. Niestety, w tegorocznym zestawieniu zabrakło aż 20 restauracji, które straciły rekomendacje przewodnika.

Lista nagrodzonych restauracji
Łącznie w edycji 2020 przewodnika znalazło się 37 restauracji z Polski:
Albertina - 2 symbole sztućców
Alewino - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Amarylis - 2 symbole sztućców
Amber Room - 4 symbole sztućców
Atelier Amaro - 1 gwiazdka, 3 symbole sztućców
Bez Gwiazdek - 1 symbol sztućców
Bianca - 1 symbol sztućców
Bottigliera 1881 - 1 gwiazdka, 2 symbole sztućców
Butchery and Wine - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Concept 13 - 2 symbole sztućców
Copernicus - 3 symbole sztućców
Dyletanci - 2 symbole sztućców
ELIXIR by Dom Wódki - 1 symbol sztućców
Enoteka Pergamin - 1 symbol sztućców
Europejski Grill - 2 symbole sztućców
Farina - 1 symbol sztućców
Fiorentina - Bib Gourmand, 2 symbol sztućców
Hana Sushi - 1 symbol sztućców
Karakter -1 symbol sztućców
Kieliszki na Próżnej - 1 symbol sztućców
Kogel Mogel - 1 symbol sztućców
Koneser Grill – 1 symbol sztućców
Mokotowska 69 - 2 symbole sztućców
Nolita - 2 symbole sztućców
Nota Resto by Tomasz Leśniak – 1 komplet sztućców
Pod Nosem - 1 symbol sztućców
Pod Różą - 2 symbole sztućców
Rozbrat 20 - 2 symbole sztućców|
Szara Kazimierz - 1 symbol sztućców
Szóstka - Bib Gourmand, 2 symbole sztućców
Trzy Rybki - 2 symbole sztućców
Warszawska – 1 symbol sztućców
Winosfera - 1 symbol sztućców
Zakładka - 1 symbol sztućców
Zazie - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód

Zobacz także

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

Konferencja Plant-Powered Perspectives 2020

Roślinne alternatywy mięsa i nabiału ponownie będą w centrum uwagi - 8 i 9 października odbędzie się trzecia edycja konferencji Plant-Powered Perspectives 2020. Tym razem w formacie online.

S.PELLEGRINO YOUNG CHEF 2018

Znamy regionalnych półfinalistów tegorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef - aż czterech z nich to Polacy. SPYC to międzynarodowy konkurs dla młodych szefów kuchni, który ma na celu wspieranie ich rozwoju, a co za tym idzie - również rozwoju światowej gastronomii, zwłaszcza fine diningu.

Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: "zmiana zaczyna się na talerzu"

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów współczesnego świata.

Znamy zwycięzców Kulinarnego Pucharu Polski 2018

Na najwyższym podium stanęli Bartosz Peter i Dawid Wojciechowski z restauracji Salt w Hotel Copernicus. To zwycięstwo stanowi historyczną chwilę dla Kulinarnego Pucharu Polski, ponieważ po raz pierwszy laureat ubiegłorocznej edycji obronił tytuł.

Ameryka od Kuchni

Współczesna amerykańska kuchnia prezentuje całe bogactwo smaków, o czym będą mogli się przekonać goście 4. Kongresu Szefów Kuchni już 9 października br. w hali Expo XXI w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej