x

Plakiety przewodnika Michelin rozdane w cieniu pandemii

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    18.12.2020

W gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez wręczono Plakiety przewodnika Michelin 2020 Main Cities of Europe. Uroczystość została zorganizowana 18 listopada przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Plakiety przyznawane są uwzględnionym w przewodniku Michelin restauracjom i stanowią potwierdzenie otrzymanego wcześniej wyróżnienia. Od 2017 przyznaje się je także w Polsce.
18 listopada swoje plakiety odebrali przedstawiciele nagrodzonych w czerwcu tego roku lokali. Z uwagi na pandemię rozdanie wyróżnień odbyło się za pośrednictwem Internetu. Towarzyszyła mu uroczysta kolacja, która również musiała odbyć się w zmienionej formule.
– Sporo z restauracji nadal cierpi, sporo naszych kolegów musiało zmienić swój koncept kuchni, koncept działalności gospodarczej. Rok 2020 zapamiętamy na długo, ale chyba wszyscy chcielibyśmy, aby jak najszybciej się skończył – mówił Maciej Dobrzyniecki, prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

W gwiazdkowej trójce przewodnika znalazły się warszawskie Atelier Amaro oraz nagrodzona w tym roku krakowska Bottiglieria 1881. Obecnie na stronie internetowej przewodnika Michelin nie znajdziemy już restauracji Senses, choć w czerwcu również ona znalazła się w gronie gwiazdkowych miejsc.

Kto otrzymał Bib Gourmand?
Poza gwiazdkami, przewodnik jak co roku docenił lokale cechujące się kuchnią wysokiej jakości w dobrej cenie. Wyróżnienie Bib Gourmand otrzymały Zazie Bistro i Fiorentina z Krakowa oraz Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej oraz Szóstka z Warszawy.

Do rekomendowanych restauracji w tym roku dołączyły Restauracja Warszawska Hotel Warszawa i Koneser Grill ze stolicy, a także Enoteka Pergamin, Nota Resto by Tomasz Leśniak i Restauracja Pod Różą z Krakowa. Niestety, w tegorocznym zestawieniu zabrakło aż 20 restauracji, które straciły rekomendacje przewodnika.

Lista nagrodzonych restauracji
Łącznie w edycji 2020 przewodnika znalazło się 37 restauracji z Polski:
Albertina - 2 symbole sztućców
Alewino - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Amarylis - 2 symbole sztućców
Amber Room - 4 symbole sztućców
Atelier Amaro - 1 gwiazdka, 3 symbole sztućców
Bez Gwiazdek - 1 symbol sztućców
Bianca - 1 symbol sztućców
Bottigliera 1881 - 1 gwiazdka, 2 symbole sztućców
Butchery and Wine - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców
Concept 13 - 2 symbole sztućców
Copernicus - 3 symbole sztućców
Dyletanci - 2 symbole sztućców
ELIXIR by Dom Wódki - 1 symbol sztućców
Enoteka Pergamin - 1 symbol sztućców
Europejski Grill - 2 symbole sztućców
Farina - 1 symbol sztućców
Fiorentina - Bib Gourmand, 2 symbol sztućców
Hana Sushi - 1 symbol sztućców
Karakter -1 symbol sztućców
Kieliszki na Próżnej - 1 symbol sztućców
Kogel Mogel - 1 symbol sztućców
Koneser Grill – 1 symbol sztućców
Mokotowska 69 - 2 symbole sztućców
Nolita - 2 symbole sztućców
Nota Resto by Tomasz Leśniak – 1 komplet sztućców
Pod Nosem - 1 symbol sztućców
Pod Różą - 2 symbole sztućców
Rozbrat 20 - 2 symbole sztućców|
Szara Kazimierz - 1 symbol sztućców
Szóstka - Bib Gourmand, 2 symbole sztućców
Trzy Rybki - 2 symbole sztućców
Warszawska – 1 symbol sztućców
Winosfera - 1 symbol sztućców
Zakładka - 1 symbol sztućców
Zazie - Bib Gourmand, 1 symbol sztućców

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Kurt scheller gwiazdą siódmych warsztatów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Siódme spotkanie z cyklu Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere poświęcone były rybom i owocom morza. Ich gościem specjalnym był szwajcarski szef kuchni Kurt Scheller.

Konkurs Heinz Selection dla burgerowni niesieciowych

Heinz Selection to globalny program kierowany do burgerowni niesieciowych, które zrzeszają poniżej 5 punktów pod tą samą nazwą. Kwalifikacja do konkursu lokali przygotowujących i sprzedających burgery potrwa do 5 lutego. Finał odbędzie się na Gastrotargach SMAKKI w Warszawie - 25 marca 2023 roku.

GASTROTARGI SMAKKi: Czy gastronomii opłaca się być "eko"?

Rozmowy o byciu "eko" często sprowadzają się do dyskusji o kosztach. Wciąż pokutuje przekonanie, że to drogie rozwiązanie. Podczas GASTROTARGÓW SMAKKi, które odbędą się 23-25 marca w EXPO XXI w Warszawie, HoReCa przekona się, że "eko" to nie tylko eko-logia, ale też eko-nomia, czyli eko-efektywność.

Roślinne wyzwanie: misja oszczędzanie

Z powodu wysokiej inflacji oraz rosnących cen produktów spożywczych podczas podejmowania zakupów intuicyjnie sięgamy po tańsze opcje. Czy bazując na tanich artykułach, możemy stworzyć pełnowartościową dietę roślinną?

Plebiscyt RoślinnieJemy na najlepszy roślinny produkt 2022 r

Głosy na najlepszy roślinny produkt roku oddają konsumenci, więc dla producentów żywności nagroda jest szczególnie wartościowa. Wyróżnienia w Plebiscycie kampanii RoślinnieJemy zostaną przyznane w sześciu kategoriach.

Madrid Fusión Alimentos de España - w styczniu 2023 roku

Targi Madrid Fusión Alimentos de España po raz kolejny zostaną zorganizowane w madryckim centrum kongresowym IFEMA, gdzie na potrzeby wydarzenia wygospodarowano powierzchnię ponad 25 000 mkw. Impreza potrwa od 23 do 25 stycznia 2023 roku.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej