x

Wino na Boże Narodzenie

Kategoria: Wino    18.12.2020

Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw podajmy do nich wina, które uwydatnią ich smak. Podpowiadamy, jakie trunki wybrać, by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy stole.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Uroczysty obiad lub kolację warto rozpocząć kieliszkiem wina musującego. Prawdziwie świątecznym winem wysokiej jakości jest oryginalny szampan. Dobrym wyborem będzie także cava, która jest również wytwarzana metodą tradycyjną. Wersja brut będzie najbardziej uniwersalna. Powinna posmakować wszystkim gościom, ponieważ nie jest ani bardzo wytrawna, ani za słodka – mówi Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

Najlepsze wina do świątecznych klasyków
Pamiętajmy, że rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem są tylko teorią. Próbujmy różnych połączeń i nie ograniczajmy się do standardowych par, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak i pasować do innego stylu wina.

Jeśli jednak zależy nam, by zaplanować wszystko „od A do Z” to przydadzą się poniższe wskazówki dotyczące  najbardziej popularnych, świątecznych składników:
    • Do śledzi pasuje sherry, grüner veltlinera, lub półwytrawny riesling.
    • Muscat i riesling spätlese możemy połączyć z pasztetem lub terriną.
    • Duszona kapusta oraz smażone bądź pieczone ryby dobrze komponują się zarówno wytrawnym rieslingiem jak i  furmintem.
    • Wina z regionu Rioja na bazie szczepu tempranillo pasują do potraw z grzybami.
    • Schab ze śliwką będzie dobrze smakował w towarzystwie z cabernet sauvignon, primitivo i carménère.
    • Do wołowiny podajmy syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec.
    • Pinot noir, tempranillo i nebbiolo dobrze komponują się z kaczką i gęsiną.
    • Do dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji jak monastrell.
    • Wina deserowe na bazie szczepów muscat i furmint podajemy do makowców, serników i innych świątecznych deserów.

Wina uniwersalne – na spotkania i na prezent
– Wina uniwersalne to wina lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach, dlatego są szczególnie polecane na rodzinne spotkania, ponieważ będą smakowały niemal każdemu. Wśród białych to chardonnay, sauvignon blanc, riesling, a także polski solaris. Wśród czerwonych to primitivo, pinot noir i sangiovese. To również świetne wina na prezent, jeśli nie jesteśmy pewni w jakich rodzajach gustuje osoba, którą chcemy obdarować. – wyjaśnia Małgorzata Sułek, Warsztat Wina i sommelier, Kondrat Wina Wybrane.

Jak podawać wino?
Świąteczny stół wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego warto zadbać również o odpowiednie kieliszki do wina. Nie trzeba jednak od razu kupować kilku, do danego rodzaju wina. Wystarczy nam jeden kieliszek ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą, ponieważ właściwie każde wino potrzebuje nieco miejsca, aby uwolnić swoje aromaty.

Pamiętajmy również, by kieliszek z winem trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino do kieliszka nie dotykać butelką do szkła.

– Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją, by uwolnić i wzmocnić aromaty oraz smaki. Jednak, gdy nie ma już na to czasu, możemy np. przelać wino z butelki do karafki i włożyć do lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub deserowych. W ten sposób unikamy mieszania smaków i czerpiemy większą przyjemność ze smakowania każdego z nich. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru – podsumowuje Małgorzata Sułek.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kilka pytań do Jakuba Filipka

Z Jakubem Filipkiem, sommelierem krakowskiej restauracji Szara Gęś i finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów, rozmawiamy o wrażeniach z konkursu oraz codziennej pracy na sali.

Kilka pytań do Wojciecha Dubisa

Z hotelarstwem związany od 10 lat, od 5 jako head sommelier i szef gastronomii w hotelu Shuum w Kołobrzegu, gdzie sprawuje pieczę nad 50-osobowym zespołem. Lubi dzielić się wiedzą o winie, ale podkreśla, że w tych rozmowach ważna jest otwartość na różne punkty widzenia.

Piotr Stramowski ambasadorem WILD WINE - win skierowanych do mężczyzn

Spółka JNT Group podpisała umowę z Piotrem Stramowskim, na mocy której aktor został ambasadorem nowej linii produktów.

POLSKIE WINA NAGRODZONE

17 czerwca po raz piąty w poznańskiej restauracji Spot miał miejsce całodzienny cykl wydarzeń poświęconych polskim winom i cydrom. Z roku na rok jakość polskiego wina wzrasta. Udowodniły to m.in. wyniki konkursu "Polskie korki 2018".

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

PRZEZ IGŁĘ DO WINA

19 kwietnia br. w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z udziałem przedstawicieli branży winiarskiej, sommelierów oraz dziennikarzy. Rozmawiamy z gościem specjalnym tej degustacji Marteenem Dekkerem, wiceprezydentem marki Coravin na świat.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej