x

Wino na Boże Narodzenie

Kategoria: Wino    18.12.2020

Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw podajmy do nich wina, które uwydatnią ich smak. Podpowiadamy, jakie trunki wybrać, by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy stole.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Uroczysty obiad lub kolację warto rozpocząć kieliszkiem wina musującego. Prawdziwie świątecznym winem wysokiej jakości jest oryginalny szampan. Dobrym wyborem będzie także cava, która jest również wytwarzana metodą tradycyjną. Wersja brut będzie najbardziej uniwersalna. Powinna posmakować wszystkim gościom, ponieważ nie jest ani bardzo wytrawna, ani za słodka – mówi Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

Najlepsze wina do świątecznych klasyków
Pamiętajmy, że rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem są tylko teorią. Próbujmy różnych połączeń i nie ograniczajmy się do standardowych par, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak i pasować do innego stylu wina.

Jeśli jednak zależy nam, by zaplanować wszystko „od A do Z” to przydadzą się poniższe wskazówki dotyczące  najbardziej popularnych, świątecznych składników:
    • Do śledzi pasuje sherry, grüner veltlinera, lub półwytrawny riesling.
    • Muscat i riesling spätlese możemy połączyć z pasztetem lub terriną.
    • Duszona kapusta oraz smażone bądź pieczone ryby dobrze komponują się zarówno wytrawnym rieslingiem jak i  furmintem.
    • Wina z regionu Rioja na bazie szczepu tempranillo pasują do potraw z grzybami.
    • Schab ze śliwką będzie dobrze smakował w towarzystwie z cabernet sauvignon, primitivo i carménère.
    • Do wołowiny podajmy syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec.
    • Pinot noir, tempranillo i nebbiolo dobrze komponują się z kaczką i gęsiną.
    • Do dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji jak monastrell.
    • Wina deserowe na bazie szczepów muscat i furmint podajemy do makowców, serników i innych świątecznych deserów.

Wina uniwersalne – na spotkania i na prezent
– Wina uniwersalne to wina lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach, dlatego są szczególnie polecane na rodzinne spotkania, ponieważ będą smakowały niemal każdemu. Wśród białych to chardonnay, sauvignon blanc, riesling, a także polski solaris. Wśród czerwonych to primitivo, pinot noir i sangiovese. To również świetne wina na prezent, jeśli nie jesteśmy pewni w jakich rodzajach gustuje osoba, którą chcemy obdarować. – wyjaśnia Małgorzata Sułek, Warsztat Wina i sommelier, Kondrat Wina Wybrane.

Jak podawać wino?
Świąteczny stół wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego warto zadbać również o odpowiednie kieliszki do wina. Nie trzeba jednak od razu kupować kilku, do danego rodzaju wina. Wystarczy nam jeden kieliszek ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą, ponieważ właściwie każde wino potrzebuje nieco miejsca, aby uwolnić swoje aromaty.

Pamiętajmy również, by kieliszek z winem trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino do kieliszka nie dotykać butelką do szkła.

– Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją, by uwolnić i wzmocnić aromaty oraz smaki. Jednak, gdy nie ma już na to czasu, możemy np. przelać wino z butelki do karafki i włożyć do lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub deserowych. W ten sposób unikamy mieszania smaków i czerpiemy większą przyjemność ze smakowania każdego z nich. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru – podsumowuje Małgorzata Sułek.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: vege food and wine

To prawda, że najwięcej klasycznych połączeń bazuje na produktach zwierzęcych, ale diety i upodobania kulinarne nieuchronnie zmierzają w stronę wege, co pobudza kreatywność i otwiera nowy rozdział w księgach food & wine pairingu.

Wina (wcale nie tak) egzotyczne

Jak zwiększyć atrakcyjność karty win i ich sprzedaż? W poszukiwaniu butelek zejść z utartej ścieżki!

Wino bardziej socjalne

Dobra, przemyślana karta win to dla lokalu nie tylko źródło dodatkowych, czasem znaczących przychodów, ale także istotny element budowania wizerunku. Dookreśla koncept w percepcji gości i lokuje go w odpowiednim miejscu na ich mentalnych mapach.

Adam Pawłowski: Raport z winnic

Ciągłość powtarzalnych trendów pogodowych przechodzi do historii. Ostatnia dekada pokazuje, że jedyne, czego można być pewnym, to… nieprzewidywalności. Susza, rekordowo wysokie temperatury, pożary i zaburzony kalendarz prac są największymi wyzwaniami tegorocznych zbiorów.

Kursy Court of Master Sommeliers w Warszawie

Sommelierzy i sommelierki z Europy i świata ponownie przybędą do Warszawy żeby zmierzyć się z egzaminami w ramach międzynarodowych kursów Court of Master Sommeliers.

Magda Gessler z własną marką win. Dostępne online i w sieci Żabka

Znana restauratorka Magda Gessler wkracza na polski rynek alkoholi z własną marką win - "R". Trunki pochodzące z winnicy Bodegas Villarrica Manor w Hiszpanii zostały osobiście wyselekcjonowane przez nią i Janusza Palikota. Kolekcja win jest dostępna online i w sieci Żabka.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej