x

Wirusolog prof. Włodzimierz Gut krytykuje nieuczciwych hotelarzy

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    18.12.2020

- Spodziewałem się zaostrzenia obostrzeń epidemicznych przez rząd, bo zakwitło cwaniactwo - mówi wirusolog prof. Włodzimierz Gut. Dodaje, że chytry dwa razy traci, a uczciwi hotelarze i właściciele pensjonatów wiedzą, komu mają "podziękować" za to, co się stało.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.

Zamknięte stoki narciarskie, zakaz przemieszczania się w sylwestra, ograniczenie funkcjonowania galerii handlowych i obiektów hotelowych – to zapowiedziane przez rząd dodatkowe ograniczenia, które zaczną obowiązywać od 28 grudnia.
Nie będzie możliwe nocowanie w hotelach gości przebywających w podróży służbowej. Hotele dostępne będą tylko dla służb mundurowych, medyków, pacjentów szpitali specjalistycznych. Wyjątkiem będą hotele pracownicze i ośrodki COS. Nowe zasady bezpieczeństwa będą obowiązywały od 28 grudnia 2020 r. do 17 stycznia 2021 r., czyli do końca przerwy szkolnej.
– W Polsce w ostatnich tygodniach zakwitło cwaniactwo. Rząd nie mógł udawać, że tego nie widzi. Dlatego, jeżeli hotele chciały zarabiać na lewo, to teraz stracą wszystko – uważa prof. Gut.
W jego ocenie realizuje się właśnie scenariusz z pierwszego prawa fizyki, gdyż każdej akcji towarzyszy reakcja.
– Jeżeli Polacy znów nie posłuchają i zaczną się wyjazdy do wujków oraz cioć górali, to przepisy znów zostaną zaostrzone i każdy będzie miał zakaz wychodzenia dalej niż 500 m od domu. I tak uważam, że te zapowiadane restrykcje w Polsce – jak popatrzeć na sąsiadów – są łagodne. Jeżeli zostaną zlekceważone, będą kolejne, mocniejsze – ostrzega ekspert.
Stwierdził, że chytry dwa razy traci, a uczciwi hotelarze i właściciele pensjonatów wiedzą, komu mają "podziękować" za to, co się dzieje.
– Rząd widzi, co się dzieje. Statystyki zgonów na COVID-19 są bardzo złe, a liczba nowych przypadków spadła. Ludzie próbują uniknąć choroby, opóźniając konsultację z lekarzem. Działają w myśl zasady: umrę, ale nie pójdę do lekarza. Niestety niektórym się udaje i przegrywają walkę z chorobą – powiedział prof. Gut.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Od 18 maja mogą ruszyć restauracje! Nie tylko te z ogródkami!

Dozwolone będzie obsługiwanie gości nie tylko przy stolikach na zewnątrz, jak wcześniej spekulowano, ale także w środku wszystkich lokali gastronomicznych. Warunek - zachowanie limitu jednego klienta na 4 m kw powierzchni.

Po lockdownie: zagłębia gastronomiczne z niższym ruchem niż pojedyncze lokale

Goście rzadziej korzystają z zagłębi gastronomicznych, a chętniej odwiedzają pojedyncze lokale. Mamy dane o ruchu w weekend otwarcia ogródków w 250 restauracjach i kawiarniach oraz w Hali Koszyki w Warszawie, na Placu Nowym w Krakowie i okolicy Galerii Neonów we Wrocławiu.

Grupa Żywiec umożliwia zwrot nieotwartych kegów z piwem

Aby pomóc właścicielom i pracownikom lokali gastronomicznych przetrwać czas pandemii Grupa Żywiec oferuje możliwość oddania nieotwartych kegów z piwem i zwrot kosztów. - Mamy nadzieję, że pozwoli to barom i restauracjom ograniczyć straty - mówi przedstawiciel firmy.

Aioli, Sing Sing i Banjaluka stawiają na promocję dań na wynos

Jak poradzić sobie z zamknięciem restauracji? Trudna sytuacja w gastronomii zmusza restauratorów do szybkich działań i wypracowania nowego modelu sprzedażowego. Jak to się robi w lokalach należących do Grupy Instynkt?

Morawiecki: otwarcie gastronomii to wrażliwe działanie z punktu widzenia walki z pandemią

Otwarcie gospodarki, a zwłaszcza branż najbardziej narażonych na kontakty społeczne, jest wrażliwym działaniem z punktu widzenia walki z pandemią - powiedział premier Morawiecki pytany o możliwość otwarcia gastronomii. O podtrzymaniu lub poluzowaniu restrykcji rząd poinformuje w przyszłym tygodniu.

Polacy stęsknili się za gastronomią. Będzie szturm na restauracje, kawiarnie i bary? [BADANIE]

Za wizytami w lokalach gastronomicznych stęskniło się 60% Polaków. Kobietom marzy się wypad do kawiarni, mężczyznom - na piwo lub drinka. Bardziej niż na konkretnych daniach zależy nam na zjedzeniu posiłku ze znajomymi - wynika z badań Ogólnopolskiego Panelu Badawczego Ariadna na zlecenie Ouichef.pl

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej