x

Rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain w Warszawie

Kategoria: Miejsca    17.12.2020

Chaud Pain ruszyła ze stacjonarną sprzedażą produktów. Piekarnia w swojej ofercie proponuje m.in. chleb na zakwasie, francuskie croissanty, maślane wypieki i kanapki.

Chaud Pain (czyt. “szo pę” z fr. oznacza gorący chleb) to piekarnia, która przede wszystkim stawia na jakość pieczywa. Chleb, który dostępny jest w piekarni, można przechowywać przez kilka dni i cały czas cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Przepisy, z których powstaje pieczywo i słodkie, rumiane wypieki, sięgają sprawdzonych receptur z rzemieślniczym sznytem.

Ziarna zbóż do wypieków, są z kolei mielone na miejscu przez doświadczonych piekarzy, co pozwala nasycić produkty wyjątkowym smakiem i aromatem.

Z zakwasem jak z dzieckiem

Za kompozycję oferty odpowiada szef piekarni Paweł Albert, który dobiera wyselekcjonowane zboża zarówno z polskich upraw, jak i sprowadza je z Francji.

- Sekret pieczywa Chaud Pain tkwi w tym, że przeprowadzamy długą, powolną fermentację na zimno każdego ciasta. Proces ten powoduje, że ciasto na chleb pomału nabiera smaku. Z zakwasem na chleb jest trochę jak z dzieckiem, wymaga od nas mnóstwo opieki. Dbam o niego, opiekuję się nim całą noc, karmię odpowiednimi składnikami i pilnuję, by się nie przeziębił - mówi Paweł Albert, szef piekarni Chaud Pain.

Zamów do domu
Dla tych, którzy marzą o chrupiącym chlebie lub  maślanych drożdżówkach na śniadanie, dostępna jest także opcja dostawy na terenie Warszawy. To również doskonały pomysł, by zadbać o seniorów, do których piekarnia dostarczy pieczywo pod same drzwi. Osoby starsze, zwłaszcza w czasie pandemii warto otoczyć szczególną opieką, by unikały pobytu w skupiskach ludzi podczas zakupów.  

- Piekarnia Chaud Pain sąsiaduje z naszą restauracją Epoka w budynku Hotelu Europejskiego tuż przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. To miejsce, w którym dostępny jest m.in. chleb, który pokochali Goście restauracji Epoka. Często dopytywali o możliwość zakupu naszego pieczywa na wynos i to właśnie oni zainspirowali nas, by stworzyć wyjątkowe miejsce z rzemieślniczymi produktami, wypiekanymi przez naszych ekspertów - mówi Antoine Azaïs, dyrektor zarządzający grupy Project Warszawa.

Od pieczywa po lunch

W ofercie Chaud Pain znajdziemy m.in. różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodki brioche z miodem i palonymi migdałami, drożdżówki, chałki oraz croissanty wypiekane na bazie przepisów rodem z Francji. Dodatkowo dla tych, którzy wybierają lunch na mieście, dostępne będą różne warianty sałatek i kanapek na bazie wypiekanego na miejscu pieczywa.

W Chaud Pain znajduje się również część delikatesowa, w której dostępne są polskie dżemy i produkty z różnych zakątków świata, m.in. hiszpańskie szynki, wegańskie, duńskie sery (roślinne), włoskie trufle i owoce morza w puszkach (m.in. małże, sardynki, kalmary).

To idealne przekąski na spotkania w gronie znajomych, którzy w czasie pandemii nie mogą pozwolić sobie na podróże, a chcą skosztować oryginalnych smaków świata. Szczegółowe informacje na temat oferty i produktów dostępne są na Facebooku i Instagramie piekarni Chaud Pain.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej