x

Rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain w Warszawie

Kategoria: Miejsca    17.12.2020

Chaud Pain ruszyła ze stacjonarną sprzedażą produktów. Piekarnia w swojej ofercie proponuje m.in. chleb na zakwasie, francuskie croissanty, maślane wypieki i kanapki.

Chaud Pain (czyt. “szo pę” z fr. oznacza gorący chleb) to piekarnia, która przede wszystkim stawia na jakość pieczywa. Chleb, który dostępny jest w piekarni, można przechowywać przez kilka dni i cały czas cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Przepisy, z których powstaje pieczywo i słodkie, rumiane wypieki, sięgają sprawdzonych receptur z rzemieślniczym sznytem.

Ziarna zbóż do wypieków, są z kolei mielone na miejscu przez doświadczonych piekarzy, co pozwala nasycić produkty wyjątkowym smakiem i aromatem.

Z zakwasem jak z dzieckiem

Za kompozycję oferty odpowiada szef piekarni Paweł Albert, który dobiera wyselekcjonowane zboża zarówno z polskich upraw, jak i sprowadza je z Francji.

- Sekret pieczywa Chaud Pain tkwi w tym, że przeprowadzamy długą, powolną fermentację na zimno każdego ciasta. Proces ten powoduje, że ciasto na chleb pomału nabiera smaku. Z zakwasem na chleb jest trochę jak z dzieckiem, wymaga od nas mnóstwo opieki. Dbam o niego, opiekuję się nim całą noc, karmię odpowiednimi składnikami i pilnuję, by się nie przeziębił - mówi Paweł Albert, szef piekarni Chaud Pain.

Zamów do domu
Dla tych, którzy marzą o chrupiącym chlebie lub  maślanych drożdżówkach na śniadanie, dostępna jest także opcja dostawy na terenie Warszawy. To również doskonały pomysł, by zadbać o seniorów, do których piekarnia dostarczy pieczywo pod same drzwi. Osoby starsze, zwłaszcza w czasie pandemii warto otoczyć szczególną opieką, by unikały pobytu w skupiskach ludzi podczas zakupów.  

- Piekarnia Chaud Pain sąsiaduje z naszą restauracją Epoka w budynku Hotelu Europejskiego tuż przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. To miejsce, w którym dostępny jest m.in. chleb, który pokochali Goście restauracji Epoka. Często dopytywali o możliwość zakupu naszego pieczywa na wynos i to właśnie oni zainspirowali nas, by stworzyć wyjątkowe miejsce z rzemieślniczymi produktami, wypiekanymi przez naszych ekspertów - mówi Antoine Azaïs, dyrektor zarządzający grupy Project Warszawa.

Od pieczywa po lunch

W ofercie Chaud Pain znajdziemy m.in. różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodki brioche z miodem i palonymi migdałami, drożdżówki, chałki oraz croissanty wypiekane na bazie przepisów rodem z Francji. Dodatkowo dla tych, którzy wybierają lunch na mieście, dostępne będą różne warianty sałatek i kanapek na bazie wypiekanego na miejscu pieczywa.

W Chaud Pain znajduje się również część delikatesowa, w której dostępne są polskie dżemy i produkty z różnych zakątków świata, m.in. hiszpańskie szynki, wegańskie, duńskie sery (roślinne), włoskie trufle i owoce morza w puszkach (m.in. małże, sardynki, kalmary).

To idealne przekąski na spotkania w gronie znajomych, którzy w czasie pandemii nie mogą pozwolić sobie na podróże, a chcą skosztować oryginalnych smaków świata. Szczegółowe informacje na temat oferty i produktów dostępne są na Facebooku i Instagramie piekarni Chaud Pain.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

HYGGE BISTRO

W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach, takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Bistro Charlotte uruchamia sklep online ze swoimi bestsellerami

Bistro Charlotte rozpoczyna kolejny etap rozwoju. Właśnie uruchomiło sklep online www.bistrocharlotte.pl, z takimi bestsellerami jak czekolada, konfitury, miód z lawendą, słony karmel, domowa granola i zestawy z francuskim winem. Wszystko z dostawą pod same drzwi.

Cukiernia Karpicko w zielonogórskim Focus Mall

Tradycyjne i awangardowe wypieki, artystyczne torty okolicznościowe oraz lody rzemieślnicze to tylko część asortymentu Cukierni Karpicko w Focus Mall w Zielonej Górze.

El Koktel

Do stolicy powrócił ceniony koktajlbar El Koktel.

KANAPA

W grudniu w Warszawie otworzyła się Kanapa - restauracja prezentująca nowoczesną kuchnię ukraińską. Właścicielem jest Dymitr Borysow, który ma kilkanaście restauracji na Ukrainie. Historia miejsca sięga 2013 r., kiedy Borysow otworzył pierwszą Kanapę w Kijowie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej