x

OBOK.: azjatyckie burgery w Poznaniu

Kategoria: Miejsca    15.12.2020

Nowy lokal właścicielki SPOT. i Dwóch Pokojów z Kuchnią oferuje azjatyckie spojrzenie na klasyczne burgery. W menu kiszonki, tempura i szarpana wołowina.

OBOK. to burgery, które zadomowiły się w kuchni poznańskiego SPOTu. Ponieważ pandemia pokrzyżowała plany otwarcia niezależnego lokalu, OBOK. działa jak narazie jako współlokator restauracji pod adresem Dolna Wilda 87. Burgery można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym lub w dostawie.

– O sprzedaży na wynos myśleliśmy już w ubiegłym roku, musieliśmy jednak zweryfikować nasz pomysł wiosną, gdy rozpoczęła się pandemia i dopiero teraz w dużej mierze zrealizowaliśmy to, co zakładaliśmy na początku – wyjaśnia Monika Sadowska, właścicielka restauracji SPOT.

W ofercie znajduje się dziewięć kanapek z typowo azjatyckimi składnikami: szarpaną wołowiną, kurczakiem w tempurze, czy kimchi. Sosy, przystawki i sałatki przygotowywane są na miejscu, podobnie jak wszystkie produkty fermentowane, kiszone oraz wędzone. Zioła, o ile pogoda na to pozwala zbierane są w ogrodzie. Oprócz tradycyjnych burgerów w menu znajdziemy także m.in. fermentowany polski czosnek, edamame, robione na miejscu pikle oraz kimchi, a także burgery roślinne, odpowiednie dla wegan i wegetarian.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Orzo Warszawa i Orzo Kraków

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini.

Zdrowa Krowa w katowickim Centrum Handlowym Libero

Marka Zdrowa Krowa poszerza portfolio o nowy lokal w katowickim Centrum Handlowym Libero. Założenie tego konceptu to street slow food skierowany do klientów galerii handlowych. Otwarcie planowane jest na jesień 2021 roku.

Wilcza Okocim Beer Pub - nowe miejsce na piwnej mapie Warszawy

To pierwszy w stolicy flagowy lokal marki Okocim. Można w nim spróbować wszystkich piw z jej portfolio i skorzystać z oferty kulinarnej. Otwarcie 18 września o godzinie 19.

Niewinni Czarodzieje 3.0 - nowa restauracja Kuby Wojewódzkiego działa już w Gdyni

Niewinni Czarodzieje 3.0 w Trójmieście to lokal Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego. Pomimo niemal identycznej nazwy, nie ma nic wspólnego z dotychczasowymi konceptami gastronomicznymi dziennikarza w Warszawie oraz Wrocławiu.

Kiyrnicka by Saguła - połączenie nowoczesności z góralską tradycją w Kościelisku

Szefem kuchni jest Sławomir Saguła, który gotuje zawodowo i z zamiłowania, wyznając zasadę, że "kucharz to nie zawód tylko styl życia".

Rusza Food Town w Fabryce Norblina

Food Town w warszawskiej Fabryce Norblina to 23 różnorodne koncepty gastronomiczne i cztery bary stworzone przez wielokrotnego laureata prestiżowych konkursów barmańskich Tomasza Małka. Oprócz różnorodnej kuchni food hall ma także bogatą ofertę rozrywkową. Start - 22 października.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej