x

OBOK.: azjatyckie burgery w Poznaniu

Kategoria: Miejsca    15.12.2020

Nowy lokal właścicielki SPOT. i Dwóch Pokojów z Kuchnią oferuje azjatyckie spojrzenie na klasyczne burgery. W menu kiszonki, tempura i szarpana wołowina.

OBOK. to burgery, które zadomowiły się w kuchni poznańskiego SPOTu. Ponieważ pandemia pokrzyżowała plany otwarcia niezależnego lokalu, OBOK. działa jak narazie jako współlokator restauracji pod adresem Dolna Wilda 87. Burgery można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym lub w dostawie.

– O sprzedaży na wynos myśleliśmy już w ubiegłym roku, musieliśmy jednak zweryfikować nasz pomysł wiosną, gdy rozpoczęła się pandemia i dopiero teraz w dużej mierze zrealizowaliśmy to, co zakładaliśmy na początku – wyjaśnia Monika Sadowska, właścicielka restauracji SPOT.

W ofercie znajduje się dziewięć kanapek z typowo azjatyckimi składnikami: szarpaną wołowiną, kurczakiem w tempurze, czy kimchi. Sosy, przystawki i sałatki przygotowywane są na miejscu, podobnie jak wszystkie produkty fermentowane, kiszone oraz wędzone. Zioła, o ile pogoda na to pozwala zbierane są w ogrodzie. Oprócz tradycyjnych burgerów w menu znajdziemy także m.in. fermentowany polski czosnek, edamame, robione na miejscu pikle oraz kimchi, a także burgery roślinne, odpowiednie dla wegan i wegetarian.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

SEAFOOD BAR & MARKET

W listopadzie 2017 r. na wrocławskim Starym Mieście w lokalu po słynnej restauracji Mosaiq otworzył się bar z jasnym motywem przewodnim: są to ryby i owoce morza w najczystszej formie. Znajdziemy go na ul. Świętego Mikołaja 12.

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Restauracje Sodexo z gwiazdkami Michelin

Dwie restauracje prowadzone przez Sodexo - Les Jules Verne (lokal na II piętrze Wieży Eiffle’a) oraz Le Pré Catelan (lokal w sercu paryskiego Lasku Bulońskiego) otrzymały odpowiednio jedną i trzy gwiazdki w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe".

The Trust - nowy lokal Tomasza Źrodłowskiego i Szymona Cieśli

The Trust to krakowski koktajlbar i kawiarnia w jednym. Na razie, wypijemy w nim kawę, a po zakończeniu lockdownu - także autorskie drinki.

Nobu To You, czyli dowóz w standardzie premium

Japońsko-peruwiańskie przysmaki z nowoczesnym sznytem, a do tego playlista z utworami, które można usłyszeć w lokalu, wiadomość od szefa kuchni Yannicka Lohou i szybka dostawa samochodami BMW serii X7. Tak wygląda dowóz z ekskluzywnej restauracji Nobu Warsaw w ramach usługi Nobu To You.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej