x

Pudełkowa wigilia dla pracownika - zamiast świątecznego spotkania firmowego

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    14.12.2020

Brak zamówień na bożonarodzeniowy catering dla firm to kolejny cios w branżę gastro. Jednak nie wszyscy restauratorzy się poddają i godzą ze stwierdzeniem, że w tym roku świąt nie będzie. Koku Sushi wymyśliło pudełkową wigilię dla pracownika. Kilka firm skorzystało już z tej oferty.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Jedni pracownicy się cieszą, inni nie, ale w tym roku firmowe wigilie w wielu biurach się nie odbędą. Ci, którym na tę doroczną, wyjątkową kolację serwowano sushi, raczej nie są zadowoleni, bo była to okazja, by do woli najeść się różnych rodzajów ulubionych rolek i azjatyckich specjałów.
– Dzwonią do nas pracownicy dużych firm, które były naszymi stałymi świątecznymi klientami i w pełnej konspiracji podpytują czy w tym roku też dowieziemy im sushi –  mówi Mariusz Olechno, współwłaściciel Koku Sushi, największej sieci sushi barów w Polsce.

Wigilia firmowa online
Zazwyczaj w okresie bożonarodzeniowym w restauracjach Koku panował wzmożony ruch. Co roku sieć przygotowała firmowy wigilijny catering dla wielu instytucji i przedsiębiorstw. Tego grudnia z powodu pandemii podobnego wyniku zapewne nie da się powtórzyć. Ale w odpowiedzi na pojawiające się pytania, Koku w ramach kreatywnego podejścia do kryzysowych sytuacji wymyśliło pudełkową wigilię dla pracownika.

– Potrzeba jest matką wynalazków. Proponujemy następujące rozwiązanie w tym przedziwnym 2020 roku. Szef niczym Mikołaj może zamówić dla pracowników świąteczny zestaw sushi, podając liczbę osób i rozliczając się jedną fakturą za cały poczęstunek. W określonym dniu na podaną godzinę dowozimy pod wskazany adres pudełko z poczęstunkiem dla każdego pracownika. Oczywiście zachowując epidemiologiczne obostrzenia. Wszyscy mogą potem zasiąść do stołu i połączyć się online, by pożyczyć sobie spokojnych i zdrowych świąt –  wyjaśnia Mariusz Olechno.

Futomaki od Mariana
Wigilijne boksy pozwolą na zachowanie pełnego sanitarnego bezpieczeństwa. Każdy pracownik dostanie oddzielnie zapakowane pudełko. Dostępne są trzy warianty poczęstunku: za 40, 50 i 60 zł. Pudełka zawierają przekąski m. in. spring rollsy czy kimchi oraz danie główne, czyli rolki sushi np.: uramaki z łososiem czy futomaki z tuńczykiem. W wersji najbardziej ekskluzywnej jest też tatar z łososia na ryżu oraz specjalność szefa, czyli futomaki Mariana.

– Kilku klientów jeszcze w listopadzie skusiło się i zamówiło naszą ofertę, uznając, że lepsza wigilia online niż żadna. Taki gest służy utrzymaniu nadwątlonych teraz kontaktów i podnosi morale w firmie, co jest bardzo ważne – dodaje Mariusz Olechno.
Oferta świąteczna ważna jest do 23 grudnia 2020 r.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Francja: zbankrutować może nawet połowa wszystkich restauracji

Zdaniem Alaina Fontaine’a, restauratora i przewodniczącego Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR), w Paryżu w najbliższym czasie zamknie się nawet co piąty lokal gastronomiczny. W całej Francji bankructwo może dotknąć nawet połowy restauracji.

6 rozwiązań tarczy antykryzysowej

Ochrona miejsc pracy to jedno z najważniejszych celów wsparcia firm w związku z pandemią. Jakie rozwiązania znajdują się w tarczy - tłumaczy Monika Smulewicz, partner, dyrektor zarządzający Grant Thornton.

Czy gastronomia przetrwa kryzys? Podsumowanie roku 2020 i prognozy

W czasie pandemii w wielu lokalach gastronomicznych zyski spadły nawet o 90%, a blisko 30% tych miejsc może nie przetrwać kryzysu i na stałe zniknie z kulinarnej mapy Polski - szacują eksperci. Determinacja polskich przedsiębiorców jest jednak ogromna.

Pierwsze restauracje w Polsce z antywirusową powłoką

Dwie warszawskie restauracje - Wola Sushi i Tutti Amici - zabezpieczyły powierzchnie w swoich lokalach specjalną antybakteryjną i antywirusową powłoką z cząsteczkami tytanu, zgodną z normami ISO.

Włochy: rekordowe wpływy w restauracjach po złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych

Rekordowe w czasie pandemii Covid-19 wpływy w wysokości 7 milionów euro zanotowano w sobotę w restauracjach w Rzymie w pierwszy po tygodniach przerwy weekend, gdy możliwa była obsługa przy stolikach. Dane te ogłosiła federacja branży gastronomicznej.

Gastronomia pod przykrywką. Jak zarabiać, nie otwierając lokalu z naruszeniem prawa

Szkolenia kulinarne, wynajem stolików do celów służbowych, kuchnia polowa - restauratorzy, którzy nie chcą otwierać lokalu dla gości z naruszeniem prawa, szukają kreatywnych rozwiązań na jego obejście w legalny sposób.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej