MAGNUS NILSSON, „FÄVIKEN: 4015 DAYS, BEGINNING TO END”, WYD. PHAIDON, 2020 R.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 11/2020 nr 200.
Ta książka stanowi niejako podsumowanie działalności jednej z najbardziej legendarnych współczesnych restauracji.
MAGNUS NILSSON, „FÄVIKEN: 4015 DAYS, BEGINNING TO END”, WYD. PHAIDON, 2020 R.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 11/2020 nr 200.
Kto z was nie chciałby poznać tajników słynnego szefa kuchni z gwiazdką Michelina? Ducasse od dawna "wychodzi do ludzi", edukuje. To nie pierwsza książka, którą napisał, ale pierwsza, która ukazała się w Polsce.
"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.
W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.
15 osobowości świata kulinariów i gastronomii podzieliło się swoimi przepisami, a także historiami związanymi z ulubionymi gatunkami ziół. Wśród nich znaleźli się m.in.: Lara Gessler, Maia Sobczak, Eliza Mórawska-Kmita, Grzegorz Łapanowski, Jerzy Sobieniak czy Tomasz Jakubiak.
Ramen to rozgrzewająca japońska zupa idealna na zimowe dni. A do tego treściwa, więc można ją uznać za pełnowartościowe danie.
Książka "Soul Food" przedstawia przede wszystkim kulinarną drogę, jaką przeszedł Todd Richards. To także obraz bezpretensjonalnej kuchni, która w naturalny sposób łączy ze sobą produkty dostępne i ekskluzywne, różne kultury, może być ciekawa i wyrafinowana.