x

"A good bake" Melissa Weller with Carolynn Carreño

Kategoria: Lifestyle - książki    14.12.2020

Melissa Weller przez lata zajmowała się technologią chemiczną, a od jakiegoś czasu tę wiedzę wykorzystuje przy profesjonalnym pieczeniu. Znajomość procesów fermentacji, karmelizacji czy dojrzewania pomogła jej zrozumieć i opanować sztukę wypieków.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Doświadczenie zdobywała w szkołach kulinarnych, a przede wszystkim w renomowanych piekarniach i restauracjach Nowego Jorku. Była m.in. głównym piekarzem w Per Se, Bouchon Bakery i Roberta’s, założyła piekarnię Sadelle’s. Była również laureatką nagrody Jamesa Bearda dla najlepiej zapowiadającego się piekarza w 2016 r. Właśnie ukazała się jej pierwsza publikacja „A Good Baker”, która doskonale pozwala wejść wszystkim początkującym piekarzom na kolejny poziom wtajemniczenia. Poznacie receptury na nowojorskie klasyki, takie jak czekoladowa babka, scones czy bułki na hot dogi. To książka idealna w sytuacji, gdy mamy czas doskonalić swoje umiejętności i podejmować kolejne próby w drodze do perfekcji.

MELISSA WELLER WITH CAROLYNN CARREÑO, „A GOOD BAKE”, WYD. PENGUIN RANDOM HOUSE, 2020 R

Recenzja ukazała się w „Food Service" 11/2020 nr 200.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

MAKRO Polska i Fundacja Klubu Szefów Kuchni wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

Sieć hurtowni MAKRO Polska wspólnie z Fundacją Klubu Szefów Kuchni wspierają 26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. 14 stycznia w Warszawie najlepsi szefowie kuchni ugotują dla uczestników 4500 litrów zupy, powstanie również specjalna Restauracja WOŚP.

"Śledzie bałtyckie. Naturalnie" Giena Mientkiewicza i Andrzeja Szylara

Otto von Bismarck podobno mawiał, że gdyby śledzie były droższe i nie było ich tak dużo, ceniono by je tak samo jak kawior czy homary. I coś w tym jest - wciąż nie dostrzegamy wartości i potencjału tej ryby.

"Modern Comfort Food: A Barefoot Contessa Cookbook" Iny Garten

Jeśli chcecie zrozumieć, co to jest comfort food, zajrzyjcie do tej książki. A potem od razu coś ugotujecie!

"Czy wiesz, co jesz?" Katarzyny Bosackiej

Autorka bierze na cel szerzą się w mediach mity dotyczące żywności, które często nie mają nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem.

Już wkrótce 4. Fine Dining Week

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. W tym roku wydarzenie odbędzie się w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

"Naturalnie" - powrót do źródeł

Kto z was nie chciałby poznać tajników słynnego szefa kuchni z gwiazdką Michelina? Ducasse od dawna "wychodzi do ludzi", edukuje. To nie pierwsza książka, którą napisał, ale pierwsza, która ukazała się w Polsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej