MELISSA WELLER WITH CAROLYNN CARREÑO, „A GOOD BAKE”, WYD. PENGUIN RANDOM HOUSE, 2020 R
Recenzja ukazała się w „Food Service" 11/2020 nr 200.
Melissa Weller przez lata zajmowała się technologią chemiczną, a od jakiegoś czasu tę wiedzę wykorzystuje przy profesjonalnym pieczeniu. Znajomość procesów fermentacji, karmelizacji czy dojrzewania pomogła jej zrozumieć i opanować sztukę wypieków.
MELISSA WELLER WITH CAROLYNN CARREÑO, „A GOOD BAKE”, WYD. PENGUIN RANDOM HOUSE, 2020 R
Recenzja ukazała się w „Food Service" 11/2020 nr 200.
Już w najbliższą sobotę, 18 listopada, w Pałacu Kultury i Nauki odbędzie się druga edycja Festiwalu Pierogów Świata.
Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.
Z czym kojarzy się francuska kuchnia? Albo z fine diningiem, albo z bistro. Niezobowiązująca restauracja z luźną atmosferą, prostym, klasycznym jedzeniem, często serwująca lunche - tak można zdefiniować bistro.
Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.
Odległe kulinarne tradycje łączy w swojej kuchni Yotam Ottolenghi, znany izraelsko-brytyjski szef kuchni, właściciel londyńskich restauracji Nopi i Rovi oraz autor kultowych książek "Jerozolima" i "Obfitość". Na polskim rynku dostępna jest od niedawna jego najnowsza publikacja - "Prosto".
Z czym kojarzy się kuchnia naszych zachodnich sąsiadów? Wciąż jest w Polsce niezbyt dobrze znana i raczej nie ma pozytywnych konotacji.