x

Transgourmet i Selgros Cash & Carry wspierają gastronomię

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    11.12.2020

Udział w inicjatywie #TVN Pomagajmy sobie, świąteczna akcja wsparcia restauratorów w halach Selgros oraz szkolenia organizowane przez Instytut Kulinarny Transgourmet razem z Akademią Leona Koźmińskiego - w takie działania zaangażował się Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
Transgourmet i Selgros to czołowy dostawca produktów dla gastronomii, od lat rozwijający branżę gastronomiczną. W czasie pandemii koronawirusa firma wspiera gastronomię zarówno marketingowo, jak i szkoleniowo.

Selgros z TVN
Selgros dołączył do partnerów akcji #TVN Pomagajmy sobie, której celem jest jednoczesna pomoc najbardziej potrzebującym oraz wsparcie gastronomii. Inicjatywa zakłada przekazanie środków na przygotowanie i dostarczenie posiłków dla osób starszych, samotnych, ubogich, dzieci czy osób w trudnej sytuacji życiowej. Za ugotowanie i dostarczenie dań będą odpowiedzialni restauratorzy z całej Polski, którzy zgłosili się do projektu.
Pieniądze na sfinansowanie całej akcji zostaną pozyskane m.in.: ze specjalnego wieczornego bloku reklamowego emitowanego 12 grudnia, w którym pojawi się także spot reklamowy Selgros Cash & Carry. Akcję może wesprzeć każdy, wystarczy być 12 grudnia o godz. 19:20 przed ekranem telewizora i włączyć TVN. Liczba widzów przekłada się bezpośrednio na dochód z reklam, a tym samym na kwotę, która zostanie przekazana na przygotowanie posiłków.
- Skutki pandemii dotknęły wielu z nas, ale dla najuboższych ten okres jest jeszcze trudniejszy niż zwykle. W tym roku szczególnie powinniśmy pamiętać o tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na ciepły posiłek w ciągu dnia, dlatego gorąco zachęcamy do oglądania specjalnego wydania bloku reklamowego – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Zachęta dla klientów
Od 15 do 23 grudnia w halach Selgros pojawią się specjalne stoiska wypełnione kulinarnymi przysmakami z lokalnych restauracji. Klienci będą mogli kupić tam lunch, obiad czy kolację na wynos lub złożyć zamówienie na catering świąteczny, pomagając w ten sposób lokalom gastronomicznym w regionie. Do uczestnictwa w akcji zaprasza specjalna rozkładówka w świątecznej gazetce promocyjnej Selgros, która została wysłana do ponad 600 000 klientów.
– Dzięki tej akcji pomożemy prawie dwustu restauracjom z całej Polski, które na co dzień dokonują zakupów w Selgros – mówi Cezary Furmanowicz.

Szkolenia dla branży za darmo
Firma oferuje także wsparcie merytoryczne dla restauratorów, którzy w wielu przypadkach muszą funkcjonować w nowej dla nich rzeczywistości. W Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbyła się seria trzech szkoleń organizowanych we współpracy z Akademią Leona Koźmińskiego, poruszających najbardziej aktualne tematy z zakresu prowadzenia gastronomii, zarówno od strony praktycznej, jak i teoretycznej. Materiał szkoleniowy dostępny jest w formie 8 filmów dostępnych online za darmo na kanale You Tube Instytutu Kulinarnego.
Trzecie szkolenie  z cyklu poświęcone było aktualnym wyzwaniom, z którymi mierzą się zarówno pracodawcy, jak i pracownicy - jak rekrutować, motywować, wymagać i współpracować w gastronomii, której olbrzymią składową powodzenia są właśnie ludzie. Temat prezentował Krzysztof Kaliciński, wykładowca Akademii Leona Koźmińkiego i trener biznesu. Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet, przygotował kilka przykładowych dań w wersji mięsnej i roślinnej, które doskonale sprawdzą się w dowozie, zdradził jakie dania i potrawy najlepiej znoszą transport i jak przeanalizować menu przestawiając restaurację na system na wynos.
– W związku z obostrzeniami związanymi z pandemią koronawirusa większość restauracji pracuje w trybie na wynos. Przestawienie się na system „take away” wymaga przygotowań poczynając od analizy i ewentualnej modyfikacji menu, po sposób pakowania, który nie tylko zabezpieczy danie przed utratą temperatury, ale może być formą kontaktu z gośćmi. Dobrze skonstruowane i skalkulowane menu oraz odpowiednio zapakowane dania zasilą budżet restauracji, a gościom pozwolą cieszyć się nie tylko pełnią smaku, ale także świeżym, apetycznym posiłkiem – komentuje Bartosz Peter.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Warszawska policja nasila kontrole restauracji, hoteli i klubów

W minione piątek sobotę i niedzielę policja skontrolowała w Warszawie aż 243 restauracje, 167 siłowni, 51 hoteli i 13 klubów-dyskotek. To dużo więcej niż w poprzedni weekend. Informacji na temat tego, które lokale mogą być otwarte mimo obostrzeń, funkcjonariusze szukają w internecie i social mediach

Lockdown i nowa normalność według McDonald’s

Jak sieć działała w trakcie lockdownu, a jak funkcjonuje obecnie opowiada Artur Bieńkowski, dyrektor ds. rozwoju i łańcucha dostaw Polska.

Semeniuk: nie widzę możliwości, by otwierać gastronomię

- Nic nie jest przesądzone ws. obostrzeń po 28 lutego, nie widzę jednak możliwości, by otwierać kolejne branże - mówiła wiceminister rozwoju Olga Semeniuk. Dodała, że jeśli liczba zakażeń będzie rosnąć, dotychczasowe restrykcje mogą zostać zaostrzone.

Gotuj i sprzedawaj mimo pandemii - ruszył DeliveryWeek

Na pomoc restauracjom wystartował DeliveryWeek, organizowany przez Restaurant Week Polska. Dołącza do niego coraz więcej restauracji!

Dworczyk o akcji otwieraMY: wierzymy w dyscyplinę Polaków, wszyscy mamy dość lockdownu

- Wierzymy w odpowiedzialność, dyscyplinę i solidarność wszystkich Polaków. Wierzymy też, że to ostatnia prosta, po której zacznie się powrót do normalnego życia - mówi szef KPRM Michał Dworczyk, pytany o protest przedsiębiorców, którzy chcą otworzyć swoje biznesy.

Posłowie KO: domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym

- Jako Platforma Obywatelska domagamy się natychmiastowego zniesienia zakazu prowadzenia działalności gospodarczej dla hoteli, pensjonatów, restauracji, klubów fitness, wielu innych przedsiębiorstw, które mogą działać w reżimie sanitarnym - oświadczył poseł KO Wojciech Saługa.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej