x

Świąteczny catering w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Kategoria: Miejsca    10.12.2020

Boże Narodzenie tuż tuż! Sprawdzamy jakie świąteczne menu na wynos (lub z dostawą do domu) przygotowały warszawskie restauracje Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna i U Szwejka, Otto Pompieri, Jeff`s.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Der Elefant – nowocześnie
Miejsce słynie z tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. W ofercie znajdziemy potrawy na wigilijną kolację, jak i świąteczny stół. Jeśli w rodzinie jest podział na zwolenników zupy grzybowej oraz fanów barszczu wigilijnego, w Der Elefancie można zamówić obie, a nawet trzecią – zupę góralską.
Restauracja ma również bogatą ofertę rybną jak np. marynowanego karpia, roladki z łososia i sera ricotta, oraz karpia po żydowsku. Z ryb na ciepło proponuje smażony filet z karpia lub sandacza oraz smażony stek z halibuta. Wśród mięs znajdziemy rostbef z musem chrzanowym, policzki wołowe w sosie własnym oraz kaczkę np. z czerwoną kapustą i z rodzynkami.
Dzięki cukiernikom restauracji na naszych świątecznych stołach może się pojawić zagraniczny gość, czyli prawdziwy wiedeński tort Sachera.

Podwale 25 Kompania Piwna i U Szwejka – święta po polsku
Miłośników tradycyjnych smaków  z pewnością zainteresuje świąteczne menu restauracji Podwale 25 Kompania Piwna oraz U Szwejka. Restauracje oferują m.in. czerwony barszcz i zupę grzybowa z łazankami, sałatkę jarzynową, śledzie pod różnymi postaciami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem oraz kołduny wigilijne, sandacz na słodko, karp w galarecie, karp z patelni, rybę po grecku. Lokale słyną również z wędlin – pieczonego pasztetu, boczku, karkówki i schabu po warszawsku. Na świąteczny obiad proponują pieczoną kaczkę w sosie żurawinowym.
Natomiast słodkim przebojem tegorocznych świąt dzięki tym restauracjom będą: sernik z musem malinowym oraz nietypowy, bo przygotowany na kruchym cieście makowiec z Podwala 25 Kompania Piwna. U Szwejka można również zamówić kompot z suszu.

Otto Pompieri z włoskimi smakami
Świąteczne potrawy w klimacie polsko – włoskim oferuje Otto Pompieri. Na przykład zamiast pierogów, dzięki kucharzom z Otto Pompieri w święta będziemy mogli zjeść lasagne al Ragu lub lasagne ze szpinakiem i pieczarkami, a zamiast klusek z makiem - ravioli z makiem, rodzynkami, orzechami włoskimi i miodem.
Z wędlin Otto Pompieri proponuje: schab długo pieczony, rostbef lub cielęcinę pieczoną podawaną z sosami: tuńczykowym, chrzanowym i śliwkowo – rozmarynowym.
Zwolenników lekkich potraw ucieszą sałatki: sałatki: ośmiornicę z pieczonymi ziemniakami
i rozmarynem oraz sałatkę z burakami, miodem, orzechami włoskimi, balsamico i rucolą, a wśród ciast: włoskie ciasto czekoladowe z pistacjami i przebój restauracji - włoską tartę cytrynową.

Jeff`s w stylu amerykańskim
Dla osób poszukujących nieco innych smaków ofertę świąteczną przygotował amerykański Jeff`s. Można tu
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
zamówić specjalność restauracji - boczek z wędzarni marynowany w soku jabłkowym oraz soczyste żeberka wędzone drzewem akacjowym. Świątecznym daniem obiadowym jest, jak na amerykańską restaurację przystało, pieczony indyk faszerowany nadzieniem chlebowym ze świeżą szałwią i sosem żurawinowym.
Jeff`s proponuje również amerykańskie desery: Cheese cake z sosem malinowym, Cinamon apple crisp a la mode, czyli szarlotkę zapiekaną ze słodką, chrupiącą orzechową kruszonką.
 
Wszystkie potrawy można zamawiać przez portal delidelivery.pl/swieta do 22 grudnia, a w restauracjach Jeff’s do 20 grudnia. Im wcześniej goście złożą zamówienia, tym będą mieli większą swobodę w wyborze daty i czasu dostawy posiłków.  
 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restauracja Tarasowa we Wrocławiu z Katarzyną Daniłowicz jako executive chefem

W odnowionej wrocławskiej Hali Stulecia otworzyła się restauracja Tarasowa, nawiązująca do historii Wrocławia i czerpiąca inspiracje z dawnych książek kucharskich. Za koncepcję kulinarną miejsca odpowiada Katarzyna Daniłowicz.

Restauracja Nine's Roberta Lewandowskiego uruchomiła sklepik z gadżetami online

NINE's Restaurant & Sports Bar Roberta Lewandowskiego ma w ofercie nie tylko dania i napoje, ale także gadżety, które są gratką dla fanów sportu. Na prośby gości sprzedaż, dotąd odbywająca się tylko stacjonarnie w restauracji w Browarach Warszawskich, teraz ruszyła także online sklepiku NINE's Shop.

Cztery Pory Roku z Poznania - restauracja z najlepszym daniem głównym według gości Restaurant Week [WYWIAD]

Goście ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week uznali, że najlepsze danie główne w Polsce przygotowała restauracja Cztery Pory Roku z Poznania. Za tym sukcesem stoi szef kuchni Maciej Małgowski, z którym rozmawiamy o menu lokalu.

Euskadi jako pierwszy lokal w Polsce z prestiżowym certyfikatem Restaurants from Spain

Krakowska restauracja Euskadi jako pierwsza w Polsce została uhonorowana przez hiszpańskie władze certyfikatem Restaurants from Spain. To międzynarodowy znak jakości wyróżniający te lokale poza Hiszpanią, które oferują autentycznie hiszpańską kuchnię i produkty wysokiej jakości.

Thai Wok w warszawskim Wola Parku - wizytówka nowego stylu sieci

Serwująca kuchnię tajska sieć Thai Wok realizuje swoje plany inwestycyjne i otwiera kolejną restaurację, tym razem w centrum handlowym Wola Park w Warszawie. To pierwszy lokal sieci w zupełnie nowym designie, który marka będzie wdrażać w innych otwierających się placówkach.

MOXO w Fabryce Norblina - otwarcie w IV kwartale 2022 roku

MOXO w XIX-wiecznym budynku Hali Odlewni na ternie Fabryki Norblina ma być połączeniem restauracji i klubu muzycznego. Koncept, którego twórcami są Tomik Grewiński i Bertrand Jasiński z Amvox International, wystartuje w IV kwartale 2022 roku. Trwa właśnie konkurs na szefa kuchni lokalu.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej