x

Dania z ziemniaków według Andrzeja Polana i Marcina Budynka

Kategoria: Karta - dania    09.12.2020

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Warzywa te można serwować nie tylko jako dodatek do mięsa czy ryb, ale także jako samodzielne danie. Udowadniają to przepisy Andrzeja Polana i Marcina Budynka.

W ramach kampanii “Ziemniaki czy Kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” Marcin Budynek i Andrzej Polan stworzyli cztery dania, których bohaterem jest najbardziej znane polskie warzywo.

ZIEMNIAKI PIECZONE Z JABŁKIEM PRAŻONYM, TWAROGIEM I SKWARKAMI (przepis Andrzeja Polana)
Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym to propozycja na domową, jesienną i prostą potrawę. Z odrobiną miodu i szczypiorkiem stanowi zdrowe danie, idealne na chłodne temperatury za oknem.

 Składniki na 4 osoby:
 4 ziemniaki średniej wielkości, umyte
 120g twarogu białego, niemielonego
 szczypiorek
 łyżka śmietany 18%
 pieprz, sól do smaku
 2 jabłka
 łyżka miód
 2-3 łyżki skwarków z boczku
 
Sposób przygotowania: jabłka polewamy miodem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika do pieczenia w temp. 170 stopni C. Ziemniaki podgotowujemy w całości, a następnie smarujemy masłem i pieczemy na mocno złoty kolor w temp. 220 stopni około 40 minut. Upieczone jabłka miksujemy, przecieramy przez sitko. Twaróg łączymy ze szczypiorkiem i śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki upieczone przekrawamy na pół, do środka wkładamy ser, a na twaróg puree jabłkowe, wszystko oprószamy skwarkami.

PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, WĘDZONYM PSTRĄGIEM I WĘDZONĄ ŚMIETANĄ (przepis Marcina Budynka)
Pierogi z nadzieniem z utartych i podsmażonych ziemniaków są specjalnością wschodniego Mazowsza oraz południowego Podlasia. Tradycyjne „szlachcice” to pierogi z nadzieniem ziemniaczanym i okrasą z  boczku. W tej wersji są z farszem stanowiącym ciekawe połączenie - pstrąga wędzonego oraz boczku.




 Składniki na 4 osoby:
 Ciasto
 400 g mąki
 2 jajka
 1 żółtko
 40 ml masła
 250 ml mleka
 1 łyżeczka soli
 
 Farsz
 1,5 kg obranych ziemniaków
 1 kg pstrąga wędzonego na gorąco
 2 cebule
 200 g wędzonego boczku
 2 ząbki czosnku
 1 pęczek natki pietruszki
 1 łyżeczka majeranku
 sól, pieprz do smaku
 klarowane masło
 śmietana wędzona
 zioła do dekoracji
 
Sposób przygotowania: w pierwszym kroku robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy wraz z solą, formujemy delikatny dołek, dodajemy jajka i żółtko. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie plastyczne ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki ucieramy na tarce na drobnych oczkach i delikatnie odsączamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy około 1 minuty na klarowanym maśle, na końcu dodajemy drobno pokrojony boczek. Po ok. 3 minutach dodajemy starte ziemniaki, wszystko smażymy jeszcze ok. 5 minut, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, sól, pieprz i połowę wędzonego pstrąga (bez skóry i ości). Farsz dokładnie mieszamy. Z ciasta pierogowego formujemy cienkie krążki, na których układamy nadzienie i robimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Po ugotowaniu możemy obsmażyć je na maśle; podajemy z kawałkami wędzonego pstrąga i wędzoną śmietaną, dekorujemy świeżymi ziołami.

MAŚLANKA CHRZANOWA, BOCZEK PIECZONY, JAJKO 6 MINUTOWE I ZIEMNIAK TŁUCZONY (przepis Andrzeja Polana)
Ta prosta potrawa przywołuje wspomnienia smaku dzieciństwa, sprawiając podniebieniu wiele przyjemności. W takim zestawieniu ziemniaki smakują o każdej porze roku. Danie jest pożywne i sycące, a jednocześnie lekkostrawne.






 Składniki na 4 osoby:
 1 litr maślanki
 2-3 łyżki chrzanu ze słoika
 sól, cukier, pieprz do smaku
 200g boczek wędzony gotowany
 4-5 ziemniaków na puree
 4 jajka
 łyżka masła
 koperek
 
Sposób przygotowania: maślankę mieszamy z chrzanem, doprawiamy pieprzem i cukrem, wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ziemniaki gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Ugotowane i przestudzone przeciskamy przez praskę i łączymy z masłem o temperaturze pokojowej. Jajka wstawiamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy dokładnie 6 minut, po tym czasie wyjmujemy je i wstawiamy od razu do lodowatej wody. Po chwili obieramy. Boczek kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Na puszystych ziemniakach układamy porcje boczku, stawiamy obrane jajko, ścinamy jego wierzchołek, dzięki czemu żółtko ładnie rozleje się po ziemniaku, zalewamy zimną maślanką, posypujemy aromatycznym koperkiem.

PUREE Z ZIEMNIAKÓW PIECZONYCH W OGNISKU I  GRILLOWANY STEK (przepis Marcina Budynka)
Puree z ziemniaków pieczonych z mięsem to powrót do korzeni. Propozycja dla tych, którzy pamiętają smak ziemniaków z ogniska po zakończonych wykopkach. Proste i smakowite danie, a zarazem sycące. Pyszne ziemniaczane puree, w którym wyczuwalny jest zapach ogniska, a do tego kawałek mięsa, to  zdecydowani obiadowi faworyci na polskich stołach.





Składniki na 4 osoby:
Puree
1 kg ziemniaków
200 ml mleka
200 g masła
150 g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki

Steki
4 sztuki antrykotu
sól i pieprz do smaku
60 g masła
40 ml oleju
4 gałązki rozmarynu
2 ząbki czosnku

Sałatka
300 g miksu sałat
2 cebula czerwona
100 ml oleju
1 łyżka musztardy
50 ml octu winnego
Sól, pieprz do smaku
pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania: ziemniaki myjemy i pieczemy w ognisku bądź na grillu aż uzyskają czarną łupinkę. Po upieczeniu wyciągamy z ich środka miąższ, przekładamy do miski, dodajemy ciepłe masło z  mlekiem, następnie skwarki z boczku, posiekaną pietruszkę i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Ubijamy do uzyskania kremowego puree. Steki doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy olejem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 1,5 minuty z każdej strony, umieszczamy gałązki rozmarynu i zgniecione ząbki czosnku, dodajemy masło i smażymy po 1/2 minuty z każdej strony, a  następnie steki odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę: dokładnie myjemy i osuszamy mix sałat, dodajemy pociętą w piórka cebulę. Z oleju, octu, musztardy i  przypraw robimy sos vinegrette. Skrapiamy nim sałatę. Steka podajemy z puree, sałatką i  grillowanymi pomidorkami.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gotuj jak Andrea Camastra. Wołowina i sernik gwiazdkowego szefa kuchni

Szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin Adrea Camastra zaprezentował w programie Masterchef dwa autorskie przepisy na kanapkę z wołowiną oraz truskawkowy sernik. Obie potrawy można przygotować szybko z użyciem piekarnika.

Wielkie grillowanie

Na zewnątrz robi się coraz ładniej i coraz cieplej. Chętniej wychodzimy z domu, częściej spotykamy się ze znajomymi w plenerze. Na mapy miast powracają ogródki restauracyjne, foodtrucki oraz sezonowe bary. Rozpoczyna się też sezon piknikowo-grillowy.

Starbucks poszerza ofertę o świeżo wypiekane croissanty i cynamonki

Starbucks Polska wprowadza do sprzedaży świeżo wypiekane każdego dnia croissanty i cynamonki bazujące na cieście francuskim. Produkty dostarczane będą przez firmę Bridor należącą do portfolio francuskiej grupy Le Duff.

Kultowe klopsiki z Ikei teraz w całkowicie roślinnej wersji

Nowa wersja klopsików wygląda i smakuje jak mięso, a przy tym jest w 100% roślinnym produktem. Danie jest alternatywą dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z mięsnego smaku.

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej

Tatar z grubo siekanej polędwicy końskiej według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Kolejna premiera wegańskiego burgera. Tym razem w sieci Max

Szwedzka sieć restauracji MAX Premium Burgers wprowadza bezmięsnego burgera - Delifresh Plant Beef. Choć bazuje na białku roślinnym, wygląda i smakuje jak mięso. Recepturę opracował szef kuchni Jonas Mårtensson.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej