x

Selgros Cash & Carry kolejny raz wspiera wigilię Caritasu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.12.2020

13 500 świątecznych paczek trafi po raz kolejny do potrzebujących za pośrednictwem Caritasu. Ich fundatorem jest Selgros Cash & Carry.

W tym roku w efekcie wprowadzonym obostrzeń sanitarnych nie odbędą się spotkania wigilijne dla najuboższych. Zamiast tego lokalne diecezje Caritas rozdystrybuują wśród swoich podopiecznych tysiące paczek z produktami spożywczymi ufundowanymi przez Selgros. Do najbardziej potrzebujących trafią produkty świąteczne oraz wigilijne potrawy zapakowane na wynos.

- Tegoroczne święta będą inne niż wszystkie, dlatego tym bardziej zależało nam, żeby wesprzeć najbardziej potrzebujących. Nasza współpraca z Caritas trwa już drugą dekadę. To dla nas zaszczyt, że kolejny rok z rzędu możemy wesprzeć organizację wigilii i ufundować produkty do paczek świątecznych, tym samym dając obdarowanym poczucie, że o nich pamiętamy – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Selgros Cash & Carry.

By nikt nie poczuł się opuszczony
Wigilijna akcja będzie miała miejsce w kilkudziesięciu miastach w Polsce. Przygotuje ją 28 lokalnych oddziałów Caritas, które przekażą świąteczne paczki osobom starszym, ubogim, bezdomnym, samotnym i znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej.
- Większości z nas wieczerza wigilijna kojarzy się z ciepłem rodzinnym i radosnym świętowaniem. Tego dnia nikt nie chce być sam, każdy szuka ciepłego kąta, obecności bliskich. W tym roku bliskość między potrzebującymi musi pozostać na poziomie ducha. Nie chcemy jednak dopuścić do sytuacji, aby ktokolwiek poczuł się samotny i opuszczony – mówi ks. Marcin Janecki, dyrektor Caritas Archidiecezji Poznańskiej.
W ramach partnerstwa Selgros Cash & Carry na potrzeby wigilii ufunduje produkty niezbędne do przygotowania dań wigilijnych i 13 500 paczek o wartości ponad 360 tys. zł.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej