x

Selgros Cash & Carry kolejny raz wspiera wigilię Caritasu

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.12.2020

13 500 świątecznych paczek trafi po raz kolejny do potrzebujących za pośrednictwem Caritasu. Ich fundatorem jest Selgros Cash & Carry.

W tym roku w efekcie wprowadzonym obostrzeń sanitarnych nie odbędą się spotkania wigilijne dla najuboższych. Zamiast tego lokalne diecezje Caritas rozdystrybuują wśród swoich podopiecznych tysiące paczek z produktami spożywczymi ufundowanymi przez Selgros. Do najbardziej potrzebujących trafią produkty świąteczne oraz wigilijne potrawy zapakowane na wynos.

- Tegoroczne święta będą inne niż wszystkie, dlatego tym bardziej zależało nam, żeby wesprzeć najbardziej potrzebujących. Nasza współpraca z Caritas trwa już drugą dekadę. To dla nas zaszczyt, że kolejny rok z rzędu możemy wesprzeć organizację wigilii i ufundować produkty do paczek świątecznych, tym samym dając obdarowanym poczucie, że o nich pamiętamy – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Selgros Cash & Carry.

By nikt nie poczuł się opuszczony
Wigilijna akcja będzie miała miejsce w kilkudziesięciu miastach w Polsce. Przygotuje ją 28 lokalnych oddziałów Caritas, które przekażą świąteczne paczki osobom starszym, ubogim, bezdomnym, samotnym i znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej.
- Większości z nas wieczerza wigilijna kojarzy się z ciepłem rodzinnym i radosnym świętowaniem. Tego dnia nikt nie chce być sam, każdy szuka ciepłego kąta, obecności bliskich. W tym roku bliskość między potrzebującymi musi pozostać na poziomie ducha. Nie chcemy jednak dopuścić do sytuacji, aby ktokolwiek poczuł się samotny i opuszczony – mówi ks. Marcin Janecki, dyrektor Caritas Archidiecezji Poznańskiej.
W ramach partnerstwa Selgros Cash & Carry na potrzeby wigilii ufunduje produkty niezbędne do przygotowania dań wigilijnych i 13 500 paczek o wartości ponad 360 tys. zł.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej