x

"Tout Robuchon" Joëla Robuchona w polskiej wersji

Kategoria: Lifestyle - książki    07.12.2020

Ukazała się pierwsza polska edycja "Tout Robuchon" jednego z najlepszych francuskich kucharzy Joëla Robuchona. Zawiera ponad 800 przepisów. To dzieło, które z pewnością na długo zagości w waszej kuchni.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Joël Robuchon już w 1976 roku okrzyknięty został najlepszym kucharzem we Francji, a 14 lat później otrzymał wyróżnienie dla najlepszego kucharza stulecia. W 2016 roku stał się rekordzistą pod względem ilości gwiazdek Michelin, zdobył ich aż 32. Nadał nowe znaczenie prowadzeniu restauracji. Jego lokale były małe i kameralne, a goście zasiadali przy kontuarze otaczającym kuchnię. Posiadał takie atelier na całym świecie – od Las Vegas po Tokio.

„Tout Robuchon” zawiera ponad 800 przepisów – na składniki bazowe, potrawy regionalne,dania wielkich klasyków kuchni francuskiej ale także receptury nowoczesne, nakreślone ręką mistrza Robuchona. Od króliczego rillettes przez velouté ze szparagów, niedzielny udziec jagnięcy z chrupiącą skórką aż po doskonałe desery – Joël Robuchon dzieli się w tej książce swoją ogromną praktyczną wiedzą gromadzoną przez dekady. A wszystko to napisane prostym i zrozumiałym językiem.

Książkę opublikowało wydawnictwo „Gruszki w popiele", przetłumaczyła ją Magdalena Litewka. Można ja kupić wyłącznie online na: www.gruszkiwpopiele.pl.

Recenzja Roberta Makłowicza
"We Francji wybitni szefowie kuchni cieszą się statusem dóbr narodowych, a ich nazwiska wymawiane są z taką samą dumą i emfazą, z jaką śpiewa się Marsyliankę w rocznicę szturmu Bastylii. Przy nazwisku Robuchon owa duma osiąga szczególny diapazon, mowa bowiem o człowieku, który swą sławą i zasługami dla francuskiej kultury kulinarnej równy jest takim nieśmiertelnym tuzom, jak Escoffier czy też Bocuse.
Nie wyobrażam sobie, by ktokolwiek, kto interesuje się kuchnią, mógł nie chcieć nabyć tego wiekopomnego dzieła, równie znaczącego dla światowych kulinariów jak Joël Robuchon, niezapomniany dzieła tegoż autor".
 
Kilka słów do polskiego wydania od Sophie Robuchon
„Informacja o wydaniu „Tout Robuchon” w języku polskim sprawiła mi ogromną radość i dała powód do dumy. Mój

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
ojciec, szef kuchni z największą ilością gwiazdek Michelin i ambasador francuskiej kuchni, uwielbiał badać kuchnie Europy i innych kontynentów. W czasie swoich podróży z wielką przyjemnością odkrył bogactwo polskich zup i gulaszów. Mam nadzieję, że dzięki tej książce nasi polscy przyjaciele będą mogli z kolei odkryć francuskie przepisy zarówno do codziennego stosowania, ale także na wielkie rodzinne okazje i spotkania z przyjaciółmi.

Joël Robuchon zaprasza nas do stosowania prostych produktów i odkrycia ich smaków pośród wielu przepisów, od najbardziej tradycyjnych do najbardziej innowacyjnych. Udziela nam swoich wskazówek i rad, dzieli się sztuczkami, by tworzyć smaczne i niezapomniane dania. Ale nie zapominajmy, że o ile techniki są ważne, to gotowanie jest przede wszystkim gestem miłości i dzielenia się. Gotujmy więc. Bon appétit dla wszystkich. I niech żyje przyjaźń między Polską, a Francją.”



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok

Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa?

Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet"

Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki.

"Vegetable Kingdom" Bryanta Terry'ego

Wydana w 2020 r. książka Bryanta Terry’ego pasuje do tematu tego numeru wprost idealnie. Pokazuje, jak wydobyć pełnię smaku z warzyw, kasz czy strączków bez konieczności używania substytutów mięsa.

"Adapt" Richadra Hawke'a

"Adapt" to prawdziwa biblia roślinnego cukiernictwa. Nie wszystkie przepisy sąw pełni wegańskie, ale wszystkie pomagają zmienić sposób myślenia i zgodnie z tytułem adaptować tradycyjne przepisy na potrzeby konkretnych diet czy preferencji żywieniowych.

"Ziemniak: wyznanie miłości" książka Iny Janine Johnsen

Gdy przed laty Joanna Jakubiuk wydała książkę o ziemniakach, pomyślałem, że jej zbiór przepisów na ziemniaczane dania wyczerpuje wszystkie możliwości w tym zakresie.

"Dokoła świata: niepokorny przewodnik kulinarny" książka Anthony'ego Bourdaina

Wiadomość o nagłej śmierci Anthony’ego Bourdaina - dziennikarza, kucharza i podróżnika - wstrząsnęła nie tylko kulinarnym światem.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej