x

"Tout Robuchon" Joëla Robuchona w polskiej wersji

Kategoria: Lifestyle - książki    07.12.2020

Ukazała się pierwsza polska edycja "Tout Robuchon" jednego z najlepszych francuskich kucharzy Joëla Robuchona. Zawiera ponad 800 przepisów. To dzieło, które z pewnością na długo zagości w waszej kuchni.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Joël Robuchon już w 1976 roku okrzyknięty został najlepszym kucharzem we Francji, a 14 lat później otrzymał wyróżnienie dla najlepszego kucharza stulecia. W 2016 roku stał się rekordzistą pod względem ilości gwiazdek Michelin, zdobył ich aż 32. Nadał nowe znaczenie prowadzeniu restauracji. Jego lokale były małe i kameralne, a goście zasiadali przy kontuarze otaczającym kuchnię. Posiadał takie atelier na całym świecie – od Las Vegas po Tokio.

„Tout Robuchon” zawiera ponad 800 przepisów – na składniki bazowe, potrawy regionalne,dania wielkich klasyków kuchni francuskiej ale także receptury nowoczesne, nakreślone ręką mistrza Robuchona. Od króliczego rillettes przez velouté ze szparagów, niedzielny udziec jagnięcy z chrupiącą skórką aż po doskonałe desery – Joël Robuchon dzieli się w tej książce swoją ogromną praktyczną wiedzą gromadzoną przez dekady. A wszystko to napisane prostym i zrozumiałym językiem.

Książkę opublikowało wydawnictwo „Gruszki w popiele", przetłumaczyła ją Magdalena Litewka. Można ja kupić wyłącznie online na: www.gruszkiwpopiele.pl.

Recenzja Roberta Makłowicza
"We Francji wybitni szefowie kuchni cieszą się statusem dóbr narodowych, a ich nazwiska wymawiane są z taką samą dumą i emfazą, z jaką śpiewa się Marsyliankę w rocznicę szturmu Bastylii. Przy nazwisku Robuchon owa duma osiąga szczególny diapazon, mowa bowiem o człowieku, który swą sławą i zasługami dla francuskiej kultury kulinarnej równy jest takim nieśmiertelnym tuzom, jak Escoffier czy też Bocuse.
Nie wyobrażam sobie, by ktokolwiek, kto interesuje się kuchnią, mógł nie chcieć nabyć tego wiekopomnego dzieła, równie znaczącego dla światowych kulinariów jak Joël Robuchon, niezapomniany dzieła tegoż autor".
 
Kilka słów do polskiego wydania od Sophie Robuchon
„Informacja o wydaniu „Tout Robuchon” w języku polskim sprawiła mi ogromną radość i dała powód do dumy. Mój

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
ojciec, szef kuchni z największą ilością gwiazdek Michelin i ambasador francuskiej kuchni, uwielbiał badać kuchnie Europy i innych kontynentów. W czasie swoich podróży z wielką przyjemnością odkrył bogactwo polskich zup i gulaszów. Mam nadzieję, że dzięki tej książce nasi polscy przyjaciele będą mogli z kolei odkryć francuskie przepisy zarówno do codziennego stosowania, ale także na wielkie rodzinne okazje i spotkania z przyjaciółmi.

Joël Robuchon zaprasza nas do stosowania prostych produktów i odkrycia ich smaków pośród wielu przepisów, od najbardziej tradycyjnych do najbardziej innowacyjnych. Udziela nam swoich wskazówek i rad, dzieli się sztuczkami, by tworzyć smaczne i niezapomniane dania. Ale nie zapominajmy, że o ile techniki są ważne, to gotowanie jest przede wszystkim gestem miłości i dzielenia się. Gotujmy więc. Bon appétit dla wszystkich. I niech żyje przyjaźń między Polską, a Francją.”



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

"Bitter Honey: Recipes and Stories from the Island of Sardinia"

Tego lata wyprawa na Sardynię może być trud­na do zrealizowania, więc zachęcam do men­talnej przygody z tamtejszą kulturą kulinarną.

"Droga przez mąkę. Literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego

Jeśli można mówić o czymś takim jak kultowe audycje kulinarne, to z pewnością zalicza się do nich "Droga przez Mąkę" Łukasza Modelskiego w radiowej Dwójce. W programie emitowanym od 7 lat w niemal każdą niedzielę goście opowiadają prowadzącemu o kulinarnej kulturze w różnych kontekstach.

JADALNY ALGORYTM

Grzegorz Łapanowski to człowiek instytucja. Określenie kulinarny aktywista mówi o nim najwięcej. Nie pracuje w restauracyjnej kuchni, ale prowadzi studio kulinarne, organizuje warsztaty i przede wszystkim wiele projektów edukacyjnych dla dzieci i młodzieży - a przy okazji jest postacią medialną.

Slow Food promuje pierwszy targ Food Earth Markets w Polsce

Targ rolny Targ Pietruszkowy znajduje się w Krakowie i jest pierwszym polskim targiem, który oficjalnie został włączony do międzynarodowego projektu Slow Food Earth Markets.

Na dobry początek

Fern Green, "Breakfast. Morning, noon and night", wyd. Hardie Grant Books 2015

Trunek narodowy

- Francuzi mają koniak, Szkoci whisky, Meksykanie tequilę, a Polacy wódkę, z której mogą być dumni - powtarza od dawna Piotr Popiński, inicjator Muzeum Wódki, właściciel Domu Wódki. Na rynku ukazała się książka poświęcona temu polskiemu trunkowi narodowemu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej