x

"Tout Robuchon" Joëla Robuchona w polskiej wersji

Kategoria: Lifestyle - książki    07.12.2020

Ukazała się pierwsza polska edycja "Tout Robuchon" jednego z najlepszych francuskich kucharzy Joëla Robuchona. Zawiera ponad 800 przepisów. To dzieło, które z pewnością na długo zagości w waszej kuchni.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Joël Robuchon już w 1976 roku okrzyknięty został najlepszym kucharzem we Francji, a 14 lat później otrzymał wyróżnienie dla najlepszego kucharza stulecia. W 2016 roku stał się rekordzistą pod względem ilości gwiazdek Michelin, zdobył ich aż 32. Nadał nowe znaczenie prowadzeniu restauracji. Jego lokale były małe i kameralne, a goście zasiadali przy kontuarze otaczającym kuchnię. Posiadał takie atelier na całym świecie – od Las Vegas po Tokio.

„Tout Robuchon” zawiera ponad 800 przepisów – na składniki bazowe, potrawy regionalne,dania wielkich klasyków kuchni francuskiej ale także receptury nowoczesne, nakreślone ręką mistrza Robuchona. Od króliczego rillettes przez velouté ze szparagów, niedzielny udziec jagnięcy z chrupiącą skórką aż po doskonałe desery – Joël Robuchon dzieli się w tej książce swoją ogromną praktyczną wiedzą gromadzoną przez dekady. A wszystko to napisane prostym i zrozumiałym językiem.

Książkę opublikowało wydawnictwo „Gruszki w popiele", przetłumaczyła ją Magdalena Litewka. Można ja kupić wyłącznie online na: www.gruszkiwpopiele.pl.

Recenzja Roberta Makłowicza
"We Francji wybitni szefowie kuchni cieszą się statusem dóbr narodowych, a ich nazwiska wymawiane są z taką samą dumą i emfazą, z jaką śpiewa się Marsyliankę w rocznicę szturmu Bastylii. Przy nazwisku Robuchon owa duma osiąga szczególny diapazon, mowa bowiem o człowieku, który swą sławą i zasługami dla francuskiej kultury kulinarnej równy jest takim nieśmiertelnym tuzom, jak Escoffier czy też Bocuse.
Nie wyobrażam sobie, by ktokolwiek, kto interesuje się kuchnią, mógł nie chcieć nabyć tego wiekopomnego dzieła, równie znaczącego dla światowych kulinariów jak Joël Robuchon, niezapomniany dzieła tegoż autor".
 
Kilka słów do polskiego wydania od Sophie Robuchon
„Informacja o wydaniu „Tout Robuchon” w języku polskim sprawiła mi ogromną radość i dała powód do dumy. Mój

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
ojciec, szef kuchni z największą ilością gwiazdek Michelin i ambasador francuskiej kuchni, uwielbiał badać kuchnie Europy i innych kontynentów. W czasie swoich podróży z wielką przyjemnością odkrył bogactwo polskich zup i gulaszów. Mam nadzieję, że dzięki tej książce nasi polscy przyjaciele będą mogli z kolei odkryć francuskie przepisy zarówno do codziennego stosowania, ale także na wielkie rodzinne okazje i spotkania z przyjaciółmi.

Joël Robuchon zaprasza nas do stosowania prostych produktów i odkrycia ich smaków pośród wielu przepisów, od najbardziej tradycyjnych do najbardziej innowacyjnych. Udziela nam swoich wskazówek i rad, dzieli się sztuczkami, by tworzyć smaczne i niezapomniane dania. Ale nie zapominajmy, że o ile techniki są ważne, to gotowanie jest przede wszystkim gestem miłości i dzielenia się. Gotujmy więc. Bon appétit dla wszystkich. I niech żyje przyjaźń między Polską, a Francją.”



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

"Smaki Gdańska" Aleksandry Kucharskiej i Katarzyny Fiszer

Czy tradycyjna kuchnia polska istnieje? Oczywiście funkcjonuje pewien kanon klasycznych polskich dań, ale rodzimą kulturę kulinarną tworzą głównie kuchnie regionalne - potrawy charakterystyczne dla poszczególnych województw czy miejscowości.

"That noodle life: soulful, savory, spicy, slurpy" Mikea and Stephanie Le

Coraz częściej pojawiają się na rynku książki kulinarne instagramowych blogerów i influencerów i coraz więcej z tych pozycji jest bardzo dobrych.

"The Miller's daughter" Emmy Zimmermann

Nie ma idealnych wypieków bez świetnej mąki, a tej bez odpowiednich ziaren i dobrego młyna.

"Learning Korean. Recipes from home cooking" Petera Serpico

Peter Serpico przez wiele lat gotował z Davidem Changiem, twórcą Momofuku, prowadził też własną restaurację w Filadelfii.

"Kuchnia bezwzględna" Joshuy Weissmana

"Najbardziej kontrowersyjny, nieidący na kompromisy" to epitety dobrze charakteryzujące Joshuę Weissmana, autora "Kuchni bezwzględnej", który jest bezkompromisowy w kwestii jakości składników i przygotowania dań od podstaw, bez używania półproduktów.

"Tak gotuje TikTok" - pierwsza oficjalna książka kucharska twórców z popularnej platformy

"TikTok to coś więcej niż tylko rozrywka. To też narzędzie, które buduje kolejne pokolenie smakoszy" - uważa znany kucharz Gordon Ramsay, który wraz ze swą córką Tilly napisał przedmowę do książki "Tak gotuje TikTok". Zgromadzono w niej gorące trendy kulinarne z tej popularnej platformy.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej