x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Idą goście! Jak się przygotować do zimowej domówki?

Kategoria: Karta - napoje    30.11.2020

Przed nami święta i Sylwester, a potem karnawał. Jak zrobić wrażenie na gościach bez zbędnego stresu? Pamiętaj, że jedzenie lubi chodzić w parze z napojami - nie pozostawiaj ich doboru przypadkowi. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Seedlip Stocking Vanilla. Zdjęcie: materiały prasowe.
Seedlip Stocking Vanilla. Zdjęcie: materiały prasowe.
Zorganizowanie spotkania nawet w niewielkim gronie większość z nas przyprawia o zawrót głowy. Lista gości, planowanie najszybszej trasy między półkami sklepowymi (przed wyjściem pamiętaj o maseczce!) i ważna decyzja: którym z kulinarnych guru chcesz tym razem zostać?
Pamiętaj, że jedzenie lubi chodzić w parze z napojami – nie pozostawiaj ich doboru przypadkowi. Podpowiadamy, jak to zrobić.

1. Zaplanuj zakupy
Sprawa fundamentalna: przygotuj z wyprzedzeniem menu – potrawy, przekąski i napoje. Przejrzyj przepisy i przygotuj listę zakupów. W ten sposób unikniesz niepotrzebnego stresu w markecie. Pamiętaj o zasadzie Zero Waste: kup tylko tyle produktów, ile potrzebujesz.

#Lifehack: Koktajlowe inspiracje znajdziesz na kanale „World Class Drinks” na YouTube. Do przygotowania listy zakupów możesz skorzystać z jednej z wielu dostępnych aplikacji na smartfony.

2. Postaw na koktajlową klasykę
Podczas kameralnych wieczorów możesz zabłysnąć barmańskim talentem i zachwycić zaawansowanymi koktajlami z użyciem rzadkich składników, domowych syropów czy przetworów. Na imprezy w większym gronie postaw na minimalizm. Zaplanuj proste w przygotowaniu koktajlowe klasyki i nastaw się na relaks.
Nasza propozycja: gin Tanqueray Nº TEN. Na jego bazie przygotujesz niezawodne koktajle, jak Gin & Tonic, Negroni czy Martini.

#ProstyPrzepis: Tanqueray & Tonic
Wrzuć kostki lodu do kieliszka koktajlowego lub niskiej szklanki. Wlej 40 ml Tanqueray Nº TEN. Dodaj 120 ml toniku i zamieszaj. Garnish dobierz według własnego uznania, na przykład połowę plastra grejpfruta lub inne ulubione owoce.

3. Coś specjalnego: limitowana edycja
W długie zimowe wieczory mamy wystarczająco dużo czasu, by sączyć koktajle nieśpiesznie. Do tego celu świetnie nadaje się szkocka whisky, na przykład w long-drinkach.
Skład jest prosty: whisky, kostki lodu, wybrany soft, jak sprite, tonik czy napój imbirowy oraz sezonowe owoce lub zioła. Dobra baza do long-drinków to Johnnie Walker Black Label, Red Label czy Gold Label Reserve. Ale jeszcze większe wrażenie na Twoich gościach zrobi limitowana edycja whisky Johnnie Walker ‘200 Years Keep Walking’. Okazja jest zacna, bo Johnnie właśnie obchodzi swoje 200-lecie. Butelki z tej kolekcjonerskiej edycji doskonale nadają się też na prezent!

#ProstyPrzepis: Johnnie & Ginger Highball
Wrzuć kilka kostek lodu do wysokiej szklanki. Dolej 40 ml Johnnie Walker. Dopełnij napojem imbirowym (120 ml) i zamieszaj. Jako garnish możesz wybrać dowolne owoce. Świetnie sprawdzi się plasterek cytryny lub limonki.

4. Zadbaj także o tych, którzy nie piją alkoholu
Nie zapomnij o tych z gości, których po spotkaniu czeka jazda samochodem, nie piją alkoholu wcale lub po prostu uważnie kontrolują ilość spożywanych procentów. Oni też zasługują na coś pysznego. Przygotuj smakowite, naturalne ozdoby do napojów (garnish). Ale co można pić, jeśli się nie pije? Na to pytanie odpowiada globalny trend „low & no” oraz pierwszy na świecie destylat bezalkoholowy o smaku ginu – Seedlip.

#ProstyPrzepis: Seedlip Stocking Vanilla
Wypełnij wysoką szklankę kostkami lodu. Wlej 50 ml Seedlip Spice 94. Dodaj 10 ml syropu waniliowego i dopełnij wodą sodową. Całość ozdób plasterkiem zielonego jabłka.

4. Prosto pod drzwi
Kto powiedział, że wszystko musimy zrobić sami? Nikt z bliskich nie będzie mieć za złe, jeśli część z potraw zamówisz z dostawą do domu. Dzięki temu zyskacie więcej czasu dla siebie! Jeśli coś możemy zawdzięczać ograniczeniom związanym z lockdownem, to jest to na pewno cocktail delivery. Wwybranych koktajlbarach możesz zamówić premixy, które łatwo połączysz z alkoholem podczas imprezy.

#Lifehack: Sprawdź, czy usługa działa w Twoim mieście. Hasło: #cocktaildelivery, #sklepikkoktajlowy. Koniecznie zapytaj w swoim ulubionym koktajlbarze. Produkty odbierz osobiście lub poproś o dostawę pod drzwi.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

W Starbucksie kawa na bazie roślinnych zamienników mleka bez dodatkowych opłat

Z nowym rokiem 2023 Starbucks likwiduje dodatkowe opłaty za przygotowanie kawy na bazie napoju roślinnego zamiast mleka. Sojowy, migdałowy, kokosowy czy owsiany - niezależnie od tego, którą mleczną alternatywę wybierzemy, kawa będzie w tej samej cenie.

Nagroda dla piwa rzemieślniczego ArcyIPA Browaru Fortuna

Piwo w stylu Session Hazy IPA uwarzone w Browarze Fortuna przy aktywnym udziale Roberta Makłowicza zdobyło brązowy medal w kategorii "Fruit Beer" na konkursie piw rzemieślniczych w Polsce "Kraft Roku".

Alkoholowe menu na imprezach zamkniętych

Na dobrze przygotowanej uroczystości okolicznościowej czy imprezie zamkniętej nie powinno zabraknąć szerokiego, ale przemyślanego wyboru alkoholi, dostosowanego do charakteru wydarzenia i oczekiwań klientów. W jaki sposób przygotować napojowe menu, by było ono atrakcyjne dla naszych gości?

Jak ozdabiać koktajle? Radzą czołowi polscy barmani

Ozdabiane owocowymi szpatułkami, skórkami cytrusów, liśćmi ziół, pudrem czy jadalną farbą. Choć to smak gra główne skrzypce, to niebanalne podanie koktajli również jest bardzo istotne

Matcha - od japońskiego rytuału do globalnej gastronomii

Niegdyś niszowa japońska zielona herbata matcha stała się modnym towarem w gastronomii. Kto by przypuszczał, że produkt od wieków stosowany głównie podczas uduchowionych elitarnych ceremonii herbacianych trafi pod strzechy - do sieciowych kawiarni czy rzemieślniczych lodziarni.

Koktajlowe menu na trudne czasy

Ostatni kwartał 2022 r. może być dla barmanów i właścicieli barów w Polsce trudny. Projektując jesienną kartę koktajli, trzeba będzie uwzględniać rosnące ceny produktów oraz niedostępność do tej pory łatwo osiągalnych składników. To jednak - wbrew pozorom - może być całkiem dobra wiadomość.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej