x

Lockdown w branży HoReCa przedłużony do 27 grudnia. A co dalej?

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    23.11.2020

Od 28 grudnia ma obowiązywać podział Polski - w zależności od liczby zakażeń koronawirusem - na trzy strefy z różnym poziomem obostrzeń. Według optymistycznego scenariusza, restauracje otworzą się wówczas dla gości w strefie żółtej i zielonej.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Premier ogłosił, że do 27 grudnia działalność hoteli pozostanie zawieszona, z wyjątkiem obsługi gości przebywających w podróży służbowej, sportowców oraz medyków. Do 27 grudnia obowiązuje także nadal lockdown w gastronomii. Restauracje mogą serwować dania wyłącznie na wynos i z dowozem.  
Na rządowej stronie gov.pl opublikowano trzy projekty rozporządzeń w sprawie ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. To trzy warianty obostrzeń, po które rząd ma sięgać w zależności od rozwoju sytuacji. Tzw. etap odpowiedzialności będzie obowiązywał od 28 listopada do 27 grudnia.
Od 28 grudnia rząd rozważa etap stabilizacji, czyli powrotu do podziału Polski na trzy strefy z różnymi obostrzeniami w zależności od sytuacji epidemicznej. W ostateczności rząd miałby wprowadzić kwarantannę narodową. Wszystkie projekty mają być poddane Jak według tych projektów ma funkcjonować branża HoReCa?

Strefa czerwona
Strefa czerwona zostanie wprowadzona, kiedy średnia dzienna liczba zachorowań z siedmiu dni osiągnie ok. 19 tys.
Restauracje będą mogły serwować dania wyłącznie na wynos i z dowozem. Zakazana będzie organizacja wesel, komunii i konsolacji, a targi i wydarzenia będą dopuszczalne jedynie online. Działalność hoteli pozostanie zawieszona, z wyjątkiem gości przebywających w podróży służbowej, sportowców oraz medyków.

Strefa żółta
Będzie obowiązywać, gdy średnia dzienna liczba zachorowań z siedmiu dni osiągnie ok. 9,4 tys.
Restauracje i knajpy będą otwarte w godz. 6–21. Możliwe będzie organizowanie wesel, komunii i konsolacji, ale z udziałem maksymalnie 50 osób. Targi i wydarzenia nadal będą mogły być tylko w formie online. Hotele będą mogły działać bez ograniczeń.

Strefa zielona
Będzie wprowadzona, kiedy dzienna liczba zachorowań z siedmiu dni osiągnie ok. 3,8 tys.
Hotele i gastronomia będą mogły działać bez ograniczeń. Wesela, komunie i konsolacje będą możliwe z udziałem maksymalnie 100 osób, a targi i wydarzenia z limitem 1 osoby na 4 m kw.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Lockdown gastronomii przedłużony do odwołania! Są nowe przepisy

Rząd przedłużył zakaz obsługiwania gości w lokalach gastronomicznych. Do odwołania mogą jedynie wydawać posiłki na wynos. Działalność gastronomii miała być ograniczona dwa tygodnie, ale premier zapowiadał, że lockdown może zostać przedłużony. Tak się właśnie stało.

Od 17 października lokale gastronomiczne tylko do godziny 21

Od soboty 17 października lokale gastronomiczne mogę być otwarte jedynie w godzinach 6 - 21. Zajęty może być co drugi stolik. Po godzinie 21 będą mogły wydawać jedynie posiłki na wynos.

Czy gastronomia przetrwa kryzys? Podsumowanie roku 2020 i prognozy

W czasie pandemii w wielu lokalach gastronomicznych zyski spadły nawet o 90%, a blisko 30% tych miejsc może nie przetrwać kryzysu i na stałe zniknie z kulinarnej mapy Polski - szacują eksperci. Determinacja polskich przedsiębiorców jest jednak ogromna.

Gowin: nie pozostawimy przedsiębiorców bez pomocy. W poniedziałek start konsultacji

- Mamy świadomość, że przedstawiciele branż gastronomicznej, hotelarskiej i fitness, są w dramatycznie trudnym położeniu. Nikogo z przedsiębiorców nie zostawimy bez pomocy - zapowiada wicepremier Jarosław Gowin. W poniedziałek ruszają konsultacje w tej sprawie ze środowiskami biznesowymi.

Badanie: restauracje, siłownie i hotele najbardziej ryzykowne w dobie pandemii

Ponowne otwarcie restauracji, siłowni i hoteli niesie ze sobą największe ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa - do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Północno-Zachodniego w Evanston w badaniu opublikowanym w magazynie "Nature".

Ponowne otwarcie Etno Cafe: klienci nie zawiedli!

- Za nami pracowity weekend przygotowań, aby wszystkie nowe normy były w kawiarni spełnione. Goście i pracownicy nie zawiedli, widzę dzisiaj te same twarze - mówi Anna Mrozik, kierownik rejonu Warszawa w sieci Etno Cafe. Sprawdź, jak mija pierwszy dzień ponownego otwarcia lokali gastronomicznych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej