

Lockdown w branży HoReCa przedłużony do 27 grudnia. A co dalej?


Od 28 grudnia ma obowiązywać podział Polski - w zależności od liczby zakażeń koronawirusem - na trzy strefy z różnym poziomem obostrzeń. Według optymistycznego scenariusza, restauracje otworzą się wówczas dla gości w strefie żółtej i zielonej.
Na rządowej stronie gov.pl opublikowano trzy projekty rozporządzeń w sprawie ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. To trzy warianty obostrzeń, po które rząd ma sięgać w zależności od rozwoju sytuacji. Tzw. etap odpowiedzialności będzie obowiązywał od 28 listopada do 27 grudnia.
Od 28 grudnia rząd rozważa etap stabilizacji, czyli powrotu do podziału Polski na trzy strefy z różnymi obostrzeniami w zależności od sytuacji epidemicznej. W ostateczności rząd miałby wprowadzić kwarantannę narodową. Wszystkie projekty mają być poddane Jak według tych projektów ma funkcjonować branża HoReCa?
Strefa czerwona
Strefa czerwona zostanie wprowadzona, kiedy średnia dzienna liczba zachorowań z siedmiu dni osiągnie ok. 19 tys.
Restauracje będą mogły serwować dania wyłącznie na wynos i z dowozem. Zakazana będzie organizacja wesel, komunii i konsolacji, a targi i wydarzenia będą dopuszczalne jedynie online. Działalność hoteli pozostanie zawieszona, z wyjątkiem gości przebywających w podróży służbowej, sportowców oraz medyków.
Strefa żółta
Będzie obowiązywać, gdy średnia dzienna liczba zachorowań z siedmiu dni osiągnie ok. 9,4 tys.
Restauracje i knajpy będą otwarte w godz. 6–21. Możliwe będzie organizowanie wesel, komunii i konsolacji, ale z udziałem maksymalnie 50 osób. Targi i wydarzenia nadal będą mogły być tylko w formie online. Hotele będą mogły działać bez ograniczeń.
Strefa zielona
Będzie wprowadzona, kiedy dzienna liczba zachorowań z siedmiu dni osiągnie ok. 3,8 tys.
Hotele i gastronomia będą mogły działać bez ograniczeń. Wesela, komunie i konsolacje będą możliwe z udziałem maksymalnie 100 osób, a targi i wydarzenia z limitem 1 osoby na 4 m kw.
Zobacz także

Nowe obostrzenia na Mazowszu i w Lubuskiem. Co się zmieni dla branży HoReCa?

Nowe zasady w województwach mazowieckim i lubuskim zaczną obowiązywać od poniedziałku 15 marca. Znów zamknięte zostaną hotele, instytuty kultury i baseny, a galerie handlowe będą działać w ograniczonym zakresie.

Jak sobie radzą restauracje, które pracują w czasie pandemii?

Wielu restauratorów walczy o przetrwanie swoich lokali, uruchamiając pokłady kreatywności i sięgając po ponadstandardowe środki, aby odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Przy tym wszystkim znajdują czas, by pomagać potrzebującym. W ramach akcji #DalejOtwarte opowiadają, jak sobie radzą w kryzysie.

Kryzys gastronomii we Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii

We Włoszech 50-proc. spadek wpływów w lokalach gastronomicznych po ich otwarciu. W Hiszpanii obroty po likwidacji obostrzeń, czyli w maju i pierwszej połowie czerwca, są o połowę niższe niż w analogicznym okresie 2019 r. Rząd Wielkiej Brytanii rozważa obowiązek rejestracji przed pójściem do pubu.

Ponowne otwarcie restauracji w hotelach Campanile

Po pandemicznej przerwie restauracje w hotelach Campanile w Szczecinie, Bydgoszczy i Poznaniu wracają na kulinarną mapę Polski. Na gości czekają zarówno dobrze znane, jak i zupełnie nowe smaki. W menu nie brakuje też specjalności szefa kuchni - cieszących się popularnością firmowych campaburgerów.

Posłowie KO: domagamy się otwarcia firm w reżimie sanitarnym

- Jako Platforma Obywatelska domagamy się natychmiastowego zniesienia zakazu prowadzenia działalności gospodarczej dla hoteli, pensjonatów, restauracji, klubów fitness, wielu innych przedsiębiorstw, które mogą działać w reżimie sanitarnym - oświadczył poseł KO Wojciech Saługa.

Ciastka - idealny produkt na czasy kryzysu?

- Wierzymy, że optymalizacja jakości to jedyna dobra strategia na czas recesji - mówi Albert Judycki, współwłaściciel warszawskiej sieci cukierni Lukullus. Jak radzi sobie Lukullus w kryzysie - dowiesz się z rozmowy, którą przeprowadził Marcin Koch (ForRest Projekt).
Inne kategorie
Podcasty


Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

