x

Gowin: nie pozostawimy przedsiębiorców bez pomocy. W poniedziałek start konsultacji

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    23.11.2020

- Mamy świadomość, że przedstawiciele branż gastronomicznej, hotelarskiej i fitness, są w dramatycznie trudnym położeniu. Nikogo z przedsiębiorców nie zostawimy bez pomocy - zapowiada wicepremier Jarosław Gowin. W poniedziałek ruszają konsultacje w tej sprawie ze środowiskami biznesowymi.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
W sobotę premier zapowiedział, że do 27 grudnia działalność hoteli pozostanie zawieszona, z wyjątkiem obsługi gości przebywających w podróży służbowej, sportowców oraz medyków. Do 27 grudnia obowiązuje także nadal lockdown w gastronomii. Restauracje mogą serwować dania wyłącznie na wynos i z dowozem.
Jarosław Gowin uważa, że aktualnie nie jest to możliwe, by otworzyć gastronomię, hotele, kina i branżę fitness na podobnych zasadach co galerie handlowe.
– Badania i polskie, i międzynarodowe pokazują, że to są właśnie te formy działalności gospodarczej, w której kontakty międzyludzkie są najgroźniejsze z punktu widzenia możliwości zakażenia się powiedział w sobotę w Polsat News.

Podkreślił jednak, że rząd ma pełną świadomość, iż przedstawiciele tych branż „są w dramatycznie trudnym położeniu" i dodał – „nikogo z przedsiębiorców nie zostawimy bez pomocy". Sejm przyjął ustawę, która uruchamia cztery instrumenty pomocowe dla wszystkich branż objętych obostrzeniami, w tym – jak zaznaczył – jeden nowy i bardzo ważny - dopłatę w wysokości 2 tys. zł do każdego etatu. "Np. w branży turystycznej, czy hotelarskiej także do umów zleceń" - powiedział.

Gowin dodał, że negocjowana jest również z Komisją Europejską zgoda na trzy kolejne instrumenty: umorzenie pomocy z polskiego Funduszu Pomocy, długoletnie kredyty gwarantowane przez Bank Gospodarstwa Krajowego, oraz pokrywanie do 70 proc. kosztów stałych.
– Premier Mateusz Morawiecki dał mi zielone światło, aby – w przypadku tych branż, które nadal będą objęte obostrzeniami, czyli wspomnianego hotelarstwa, turystyki albo gastronomii, czy klubów fitness – pracować nad kolejna transzą pomocową – zaznaczył Gowin. Dodał, że od poniedziałku rozpoczną się konsultacje w tej sprawie ze środowiskami biznesowymi.

Gowin podkreśla, że rząd będzie elastycznie reagować na sytuacje w zależności od tego, jaki będzie poziom zakażeń. – To jest bardzo ważne, bo każdy z nas może codziennie weryfikować w którą stronę zmierza sytuacja i równocześnie każdy z nas jest współodpowiedzialny za to, czy np. wyciągi narciarskie, czy np. hotele, albo restauracje będą zamknięte dłużej, czy krócej – podkreślił.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej