x

Wojciech Amaro, Wojciech Kilian i Marcin Przybysz serwują kawę Peru Organic Nespresso

Kategoria: Karta - napoje    20.11.2020

Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic - pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Peruwiańską arabikę docenił m.in. Wojciech Modest Amaro, który włączył ją do menu swej zakopiańskiej restauracji Heart by Amaro. Podawana jest także w innych finedingowych lokalach.

Heart by Amaro. Zdjęcie: materiały prasowe.
Heart by Amaro. Zdjęcie: materiały prasowe.
Peru Organic to kawa elegancka i owocowa. Jej delikatną kwaskowość balansuje nuta słodkich palonych zbóż. Można ją pić w różnych rozmiarach filiżanek, od espresso po americano. To świetna propozycja dla gości restauracji typu fine dining, gdzie będzie doskonałym uzupełnieniem starannie przygotowanego menu.

Jak to robi Amaro?
Docenił ją Wojciech Modest Amaro – wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin (w 2013 r.).
– W tym roku stworzyłem restaurację Heart by Amaro, która jest spełnieniem moich marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Dopełnieniem serwowanych tam dań jest kawa Nespresso Origin Peru Organic, która zabiera naszych gości w egzotyczną podróż na zbocza peruwiańskich Andów, skąd pochodzi ta wyjątkowa arabika – mówi Wojciech Modest Amaro, szef autorskiej kuchni w restauracji Heart by Amaro w Hotelu Nosalowy Park w Zakopanem.
Peru Organic ma w sobie zarówno soczystą kwaskowość i subtelne aromaty owocowe, które podkreślone są gładkim zbożowym aromatem, dlatego Piniotto – danie specjalnie przygotowane przez szefa kuchni Amaro – idealnie łączy się z tą kawą, nadając potrawie wyrazistość. Aromaty owocowe są dopełnieniem fonde, a kurki w emulsji z czarnego czosnku komponują się z nutami zbożowymi. Łagodność orzechów pinii i ostrość fonde w harmonizacji z Peru Organic przekładają się na zbalansowany smak. Ważnym składnikiem dania jest trufla, która w połączeniu z kawą Peru Organic wydobywa z kompozycji zaskakujący smak.

Z ciastem śliwkowym w Signature Restaurant
Innym miejscem, gdzie kawę Peru Organic serwuje się jako dopełnienie specjalnego deseru, jest warszawska Signature Restaurant. Zamawiając ciasto śliwkowe z karmelem, gorzką czekoladą, prażonymi orzechami i popcornem z kaszy gryczanej, które weszło do jesiennego menu restauracji, goście będą mogli doświadczyć wyjątkowego połączenia smaków. Śliwka znakomicie podkreśla owocową nutę kawy, natomiast prażone orzechy i popcorn z kaszy gryczanej nawiązują do jej aromatu prażonych zbóż. To deser, który pozostawi długie i przyjemne wspomnienie smaków jesieni.
Signature Restaurant. Zdjęcie: materiały prasowe.
Signature Restaurant. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Obecnie na świecie, również i w Polsce, silnie rozwija się świadomość konsumentów odnośnie pochodzenia, jak i sposobów pozyskiwania żywności. A to skutkuje większym zapotrzebowaniem na zdrowy, sprawdzony produkt czy danie – mówi Wojciech Kilian, szef kuchni Signature Restaurant.
– Nasza restauracja stara się wychodzić naprzeciw tym oczekiwaniom, budując swoje menu w oparciu o dostępność i świeżość lokalnych składników, pochodzących nie tylko ze zrównoważonych upraw, ale i np. połowów, starając się wybierać produkty najlepsze pod względem jakościowym i ekologicznym – dodaje.

Z kasztanową leguminą w Epoce
Inspiracją do deseru serwowanego z kawą Peru Organic była także książka kucharska z 1910 roku pt. „Praktyczna kuchnia” Róży Makarewiczowej. Jej przepis na deser „Kasztanowa legumina” wykorzystał szef kuchni Restauracji Epoka w Warszawie, słynącej z własnych interpretacji polskich tradycji kulinarnych.
Restauracja Epoka. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Epoka. Zdjęcie: materiały prasowe.
– W starych kulinarnych książkach lubię to, że przepisy bazowały na produktach najwyższej jakości, a sprawdzone receptury przekazywało się z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak z tradycją uprawy peruwiańskiej kawy. W Restauracji Epoka z taką samą troską korzystamy z dziedzictwa polskiej kuchni nadając jej szczyptę nowoczesności i wyrafinowania. Dbamy o każdy szczegół, by to „epokowe doświadczenie” stało się uzależniającym przeżyciem dla naszych gości – mówi Marcin Przybysz, szef kuchni Restauracji Epoka.
Jego wersja kasztanowej leguminy, z jadalnych kasztanów, jaj i cukru, została wzbogacona o smak białej trufli. Serwowana w towarzystwie kawy po wiedeńsku na bazie Peru Organic z chałwą, posypana gorzką czekoladą, na pewno będzie dla gości „epokowym przeżyciem”.

Produkcja Peru Organic
Peru Organic to pierwsza organiczna kawa Nespresso Professional. Pochodzi z wysokich, osiągających nawet 2100 metrów n.p.m., zboczy peruwiańskich Andów – to region, z którego Nespresso pozyskuje najlepsze, ekologiczne i certyfikowane ziarna kawy arabika. Kawa uprawiana jest tam na niewielkich plantacjach, należących do sąsiadujących ze sobą rodzin. Wiele z nich to potomkowie Inków, członkowie grupy etnicznej Quechua, którzy wiedzę o uprawie kawy przekazują z pokolenia na pokolenie.
Uprawa kawy w Peru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Uprawa kawy w Peru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ziarna kawy Peru Organic są zbierane i selekcjonowane ręcznie. Następnie suszone pod specjalnymi zadaszeniami na tyłach domów właścicieli plantacji. Ziarna są palone w dwóch częściach: jedna jest długo palona, aby podkreślić lekki i łagodny charakter kawy oraz wydobyć egzotyczne nuty owocowe; a druga mocniej palona, aby nadać mieszance intensywność i strukturę.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bez kofeiny, czyli jak? Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa nigdy nie miała dobrej prasy. Postrzegana jako napój o niskiej jakości często była niemile widziana w większości kawiarni. Od kilku lat jednak powraca na salony w wersji speciality o smaku łudząco podobnym do swojej kofeinowej bliźniaczki.

Kawa w alkoholu, czyli barista spotyka barmana

Na co dzień żyją w dwóch różnych światach. Bariści przeważnie nie pracują z alkoholem, a barmani na ogół nie zajmują się kawą. Coraz częściej jednak ich światy zaczynają się przenikać, a efekty tego procesu bywają zaskakujące i przede wszystkim niezwykle ciekawe.

Woda a smak kawy

Kawa składa się w ok. 98% z wody, więc jej jakość i parametry muszą mieć wpływ na smak i walory gotowego naparu. Jaką wodę wybrać i jak ją wykorzystać, by uzyskać najlepsze rezultaty?

Co ty wiesz o ginie? Ciekawostki, o których możesz nie mieć pojęcia

Co pił agent 007? Czy koktajle mogą smakować jak…pieniądze i co gin ma wspólnego z lekarstwem? Wydaje ci się, że o koktajlach na bazie ginu wiesz prawie wszystko? Poznaj kilka zaskakujących ciekawostek na ich temat, które przygotowaliśmy z okazji trwającej do 19 czerwca premierowej edycji GinWeek.

Trendy kawowe: od instant specjality po snapchill

W Polsce rozwija się oferta kaw speciality oraz kawiarni stawiających na alternatywne metody jej przygotowywania. Można zaryzykować stwierdzenie, że w tym zakresie wyznaczamy kierunek działania. Nie da się jednak ukryć, że na rodzimą kawową branżę wpływają także ogólnoświatowe trendy. Jakie?

Jaki zamiennik mleka zaproponować klientowi? Krótki przewodnik po napojach roślinnych

Obecnie obserwuje się spadek spożycia mleka krowiego oraz wzrost zainteresowania jego roślinnymi wersjami. Zapotrzebowanie na napoje bezmleczne znacznie wzrosło, czego skutkiem jest coraz większy wybór alternatyw dla mleka w większości kawiarni.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej