

Wojciech Amaro, Wojciech Kilian i Marcin Przybysz serwują kawę Peru Organic Nespresso


Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic - pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Peruwiańską arabikę docenił m.in. Wojciech Modest Amaro, który włączył ją do menu swej zakopiańskiej restauracji Heart by Amaro. Podawana jest także w innych finedingowych lokalach.
Jak to robi Amaro?
Docenił ją Wojciech Modest Amaro – wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin (w 2013 r.).
– W tym roku stworzyłem restaurację Heart by Amaro, która jest spełnieniem moich marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Dopełnieniem serwowanych tam dań jest kawa Nespresso Origin Peru Organic, która zabiera naszych gości w egzotyczną podróż na zbocza peruwiańskich Andów, skąd pochodzi ta wyjątkowa arabika – mówi Wojciech Modest Amaro, szef autorskiej kuchni w restauracji Heart by Amaro w Hotelu Nosalowy Park w Zakopanem.
Peru Organic ma w sobie zarówno soczystą kwaskowość i subtelne aromaty owocowe, które podkreślone są gładkim zbożowym aromatem, dlatego Piniotto – danie specjalnie przygotowane przez szefa kuchni Amaro – idealnie łączy się z tą kawą, nadając potrawie wyrazistość. Aromaty owocowe są dopełnieniem fonde, a kurki w emulsji z czarnego czosnku komponują się z nutami zbożowymi. Łagodność orzechów pinii i ostrość fonde w harmonizacji z Peru Organic przekładają się na zbalansowany smak. Ważnym składnikiem dania jest trufla, która w połączeniu z kawą Peru Organic wydobywa z kompozycji zaskakujący smak.
Z ciastem śliwkowym w Signature Restaurant
Innym miejscem, gdzie kawę Peru Organic serwuje się jako dopełnienie specjalnego deseru, jest warszawska Signature Restaurant. Zamawiając ciasto śliwkowe z karmelem, gorzką czekoladą, prażonymi orzechami i popcornem z kaszy gryczanej, które weszło do jesiennego menu restauracji, goście będą mogli doświadczyć wyjątkowego połączenia smaków. Śliwka znakomicie podkreśla owocową nutę kawy, natomiast prażone orzechy i popcorn z kaszy gryczanej nawiązują do jej aromatu prażonych zbóż. To deser, który pozostawi długie i przyjemne wspomnienie smaków jesieni.
– Obecnie na świecie, również i w Polsce, silnie rozwija się świadomość konsumentów odnośnie pochodzenia, jak i sposobów pozyskiwania żywności. A to skutkuje większym zapotrzebowaniem na zdrowy, sprawdzony produkt czy danie – mówi Wojciech Kilian, szef kuchni Signature Restaurant.
– Nasza restauracja stara się wychodzić naprzeciw tym oczekiwaniom, budując swoje menu w oparciu o dostępność i świeżość lokalnych składników, pochodzących nie tylko ze zrównoważonych upraw, ale i np. połowów, starając się wybierać produkty najlepsze pod względem jakościowym i ekologicznym – dodaje.
Z kasztanową leguminą w Epoce
Inspiracją do deseru serwowanego z kawą Peru Organic była także książka kucharska z 1910 roku pt. „Praktyczna kuchnia” Róży Makarewiczowej. Jej przepis na deser „Kasztanowa legumina” wykorzystał szef kuchni Restauracji Epoka w Warszawie, słynącej z własnych interpretacji polskich tradycji kulinarnych.
– W starych kulinarnych książkach lubię to, że przepisy bazowały na produktach najwyższej jakości, a sprawdzone receptury przekazywało się z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak z tradycją uprawy peruwiańskiej kawy. W Restauracji Epoka z taką samą troską korzystamy z dziedzictwa polskiej kuchni nadając jej szczyptę nowoczesności i wyrafinowania. Dbamy o każdy szczegół, by to „epokowe doświadczenie” stało się uzależniającym przeżyciem dla naszych gości – mówi Marcin Przybysz, szef kuchni Restauracji Epoka.
Jego wersja kasztanowej leguminy, z jadalnych kasztanów, jaj i cukru, została wzbogacona o smak białej trufli. Serwowana w towarzystwie kawy po wiedeńsku na bazie Peru Organic z chałwą, posypana gorzką czekoladą, na pewno będzie dla gości „epokowym przeżyciem”.
Produkcja Peru Organic
Peru Organic to pierwsza organiczna kawa Nespresso Professional. Pochodzi z wysokich, osiągających nawet 2100 metrów n.p.m., zboczy peruwiańskich Andów – to region, z którego Nespresso pozyskuje najlepsze, ekologiczne i certyfikowane ziarna kawy arabika. Kawa uprawiana jest tam na niewielkich plantacjach, należących do sąsiadujących ze sobą rodzin. Wiele z nich to potomkowie Inków, członkowie grupy etnicznej Quechua, którzy wiedzę o uprawie kawy przekazują z pokolenia na pokolenie.
Ziarna kawy Peru Organic są zbierane i selekcjonowane ręcznie. Następnie suszone pod specjalnymi zadaszeniami na tyłach domów właścicieli plantacji. Ziarna są palone w dwóch częściach: jedna jest długo palona, aby podkreślić lekki i łagodny charakter kawy oraz wydobyć egzotyczne nuty owocowe; a druga mocniej palona, aby nadać mieszance intensywność i strukturę.
Zobacz także

Firmy Systemu Coca-Cola w Polsce wprowadzają na rynek nową markę

Od stycznia 2018 roku na polski rynek wchodzi nowa marka - FUZETEA, należąca do portfela firmy Coca-Cola. Marka odniosła już sukces na 52 rynkach i to nie koniec jej światowej ekspansji.

Przede wszystkim nie marnuj!

Restauracja kończy zmianę. Wszyscy sprzątają i wyrzucają kosze pełne odpadków. Czy na pewno bezużytecznych resztek? A może to kosze pełne pieniędzy?

Niespodzianka dla fanów "Peaky Blinders". Zakręci w głowie!

Powiększa się rodzina trunków Peaky Blinder. Polscy miłośnicy historii ulicznego gangu z Birmingham mogli się dotąd raczyć smakiem whiskey inspirowanej losami "kaszkietowych oślepiaczy". Teraz do oferty alkoholi nawiązującej do losów Thomasa Gilberta i jego bandy dołączył gin oraz rum.

Koktajl Beekeepers treasure według Dawida Pytkowskiego

Barman w El Koktel proponuje koktajl na bazie rumu.

LÓD W KOKTAJLACH WAŻNIEJSZY NIŻ MYŚLISZ

Lód jest prawdopodobnie najbardziej niedocenianym składnikiem koktajlu. Przynajmniej w oczach gości barów. Utarło się nawet błędne stwierdzenie, że jego nadmiar dodawany jest w celu "zaoszczędzenia alkoholu". Otóż nic bardziej mylnego!

Idą goście! Jak się przygotować do zimowej domówki?

Przed nami święta i Sylwester, a potem karnawał. Jak zrobić wrażenie na gościach bez zbędnego stresu? Pamiętaj, że jedzenie lubi chodzić w parze z napojami - nie pozostawiaj ich doboru przypadkowi. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

