x

Wojciech Amaro, Wojciech Kilian i Marcin Przybysz serwują kawę Peru Organic Nespresso

Kategoria: Karta - napoje    20.11.2020

Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru Organic - pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw. Peruwiańską arabikę docenił m.in. Wojciech Modest Amaro, który włączył ją do menu swej zakopiańskiej restauracji Heart by Amaro. Podawana jest także w innych finedingowych lokalach.

Heart by Amaro. Zdjęcie: materiały prasowe.
Heart by Amaro. Zdjęcie: materiały prasowe.
Peru Organic to kawa elegancka i owocowa. Jej delikatną kwaskowość balansuje nuta słodkich palonych zbóż. Można ją pić w różnych rozmiarach filiżanek, od espresso po americano. To świetna propozycja dla gości restauracji typu fine dining, gdzie będzie doskonałym uzupełnieniem starannie przygotowanego menu.

Jak to robi Amaro?
Docenił ją Wojciech Modest Amaro – wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin (w 2013 r.).
– W tym roku stworzyłem restaurację Heart by Amaro, która jest spełnieniem moich marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Dopełnieniem serwowanych tam dań jest kawa Nespresso Origin Peru Organic, która zabiera naszych gości w egzotyczną podróż na zbocza peruwiańskich Andów, skąd pochodzi ta wyjątkowa arabika – mówi Wojciech Modest Amaro, szef autorskiej kuchni w restauracji Heart by Amaro w Hotelu Nosalowy Park w Zakopanem.
Peru Organic ma w sobie zarówno soczystą kwaskowość i subtelne aromaty owocowe, które podkreślone są gładkim zbożowym aromatem, dlatego Piniotto – danie specjalnie przygotowane przez szefa kuchni Amaro – idealnie łączy się z tą kawą, nadając potrawie wyrazistość. Aromaty owocowe są dopełnieniem fonde, a kurki w emulsji z czarnego czosnku komponują się z nutami zbożowymi. Łagodność orzechów pinii i ostrość fonde w harmonizacji z Peru Organic przekładają się na zbalansowany smak. Ważnym składnikiem dania jest trufla, która w połączeniu z kawą Peru Organic wydobywa z kompozycji zaskakujący smak.

Z ciastem śliwkowym w Signature Restaurant
Innym miejscem, gdzie kawę Peru Organic serwuje się jako dopełnienie specjalnego deseru, jest warszawska Signature Restaurant. Zamawiając ciasto śliwkowe z karmelem, gorzką czekoladą, prażonymi orzechami i popcornem z kaszy gryczanej, które weszło do jesiennego menu restauracji, goście będą mogli doświadczyć wyjątkowego połączenia smaków. Śliwka znakomicie podkreśla owocową nutę kawy, natomiast prażone orzechy i popcorn z kaszy gryczanej nawiązują do jej aromatu prażonych zbóż. To deser, który pozostawi długie i przyjemne wspomnienie smaków jesieni.
Signature Restaurant. Zdjęcie: materiały prasowe.
Signature Restaurant. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Obecnie na świecie, również i w Polsce, silnie rozwija się świadomość konsumentów odnośnie pochodzenia, jak i sposobów pozyskiwania żywności. A to skutkuje większym zapotrzebowaniem na zdrowy, sprawdzony produkt czy danie – mówi Wojciech Kilian, szef kuchni Signature Restaurant.
– Nasza restauracja stara się wychodzić naprzeciw tym oczekiwaniom, budując swoje menu w oparciu o dostępność i świeżość lokalnych składników, pochodzących nie tylko ze zrównoważonych upraw, ale i np. połowów, starając się wybierać produkty najlepsze pod względem jakościowym i ekologicznym – dodaje.

Z kasztanową leguminą w Epoce
Inspiracją do deseru serwowanego z kawą Peru Organic była także książka kucharska z 1910 roku pt. „Praktyczna kuchnia” Róży Makarewiczowej. Jej przepis na deser „Kasztanowa legumina” wykorzystał szef kuchni Restauracji Epoka w Warszawie, słynącej z własnych interpretacji polskich tradycji kulinarnych.
Restauracja Epoka. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Epoka. Zdjęcie: materiały prasowe.
– W starych kulinarnych książkach lubię to, że przepisy bazowały na produktach najwyższej jakości, a sprawdzone receptury przekazywało się z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak z tradycją uprawy peruwiańskiej kawy. W Restauracji Epoka z taką samą troską korzystamy z dziedzictwa polskiej kuchni nadając jej szczyptę nowoczesności i wyrafinowania. Dbamy o każdy szczegół, by to „epokowe doświadczenie” stało się uzależniającym przeżyciem dla naszych gości – mówi Marcin Przybysz, szef kuchni Restauracji Epoka.
Jego wersja kasztanowej leguminy, z jadalnych kasztanów, jaj i cukru, została wzbogacona o smak białej trufli. Serwowana w towarzystwie kawy po wiedeńsku na bazie Peru Organic z chałwą, posypana gorzką czekoladą, na pewno będzie dla gości „epokowym przeżyciem”.

Produkcja Peru Organic
Peru Organic to pierwsza organiczna kawa Nespresso Professional. Pochodzi z wysokich, osiągających nawet 2100 metrów n.p.m., zboczy peruwiańskich Andów – to region, z którego Nespresso pozyskuje najlepsze, ekologiczne i certyfikowane ziarna kawy arabika. Kawa uprawiana jest tam na niewielkich plantacjach, należących do sąsiadujących ze sobą rodzin. Wiele z nich to potomkowie Inków, członkowie grupy etnicznej Quechua, którzy wiedzę o uprawie kawy przekazują z pokolenia na pokolenie.
Uprawa kawy w Peru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Uprawa kawy w Peru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ziarna kawy Peru Organic są zbierane i selekcjonowane ręcznie. Następnie suszone pod specjalnymi zadaszeniami na tyłach domów właścicieli plantacji. Ziarna są palone w dwóch częściach: jedna jest długo palona, aby podkreślić lekki i łagodny charakter kawy oraz wydobyć egzotyczne nuty owocowe; a druga mocniej palona, aby nadać mieszance intensywność i strukturę.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Chochle w dłoń, czyli poncz na sylwestra

Z okazji zbliżającego się sylwestra polecam przygotowanie ponczu. Wielka misa tego aromatycznego koktajlu może stać się gwoździem programu każdej domówki.

Mniej popularne trunki z Południa

W trzecim i na razie ostatnim odcinku naszych podróży z kieliszkiem odwiedzimy kilka państw na południu Europy. Choć są one odległe kulturowo, łączą je podobne rodzaje trunków, jakie produkują i piją ich mieszkańcy. Opowiem o greckich przysmakach z anyżem w tle, z czego robi się rakiję i raki.

Rozgrzewająco, nie tylko na ciepło

Zima to okres, w  którym nasza gościnność wystawiona jest na najcięższą próbę - z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej jest zapewnić gościom smaczne orzeźwienie niż niebanalne rozgrzanie.

Barmańska olimpiada

Prawie 60 najlepszych barmanów z całego świata, 6 piekielnie trudnych zadań, najwięksi guru barmańskiego świata jako sędziowie, trzy miesiące przygotować, tydzień adrenaliny i niezwykłych emocji w głównych finałach. Tak brzmi przepis na World Class.

Karta napojów dźwignią sprzedaży

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak ważnym i strategicznym narzędziem sprzedażowym jest dobrze skonstruowana karta napojów? Czy analizowaliście, jaką rolę odgrywają właściwe rozmieszczenie wszystkich jej składowych, odpowiednio dobrane kolory i szata graficzna?

KIWI ZENZERO

Przepis na koktajl Kiwi Zenzero pochodzi z karty napojów restauracji Regina, której właścicielkami są Kamila Mroczkowska i Patrycja Jaskólska.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej