x

Almudena Alberca: upór i konsekwencja

Kategoria: Wino    20.11.2020

Enolożka Almudena Alberca jest pierwszą kobietą w Hiszpanii, która uzyskała tytuł Master of Wine. Niedawno prowadziła degustację dla polskiej branży winiarskiej, a nam opowiedziała, jak wyglądała jej droga na szczyt.

Almudena Alberca. Foto: materiały prasowe.
Almudena Alberca. Foto: materiały prasowe.
„FOOD SERVICE”: Jesteś pierwszą kobietą, która zdała egzamin Master of Wine i może poszczycić się tytułem będącym Świętym Graalem w świecie winiarskim... 

ALMUDENA ALBERCA: Zdecydowanie tak, to było moje największe wyzwanie na wielu poziomach i dziś mogę z pewnością stwierdzić, że jestem z siebie dumna. Najtrudniejsze było zdawanie egzaminu w języku angielskim, przy tak trudnym poziomie to jak dodatkowa kłoda pod nogi. Ponadto łączenie nauki z zajęciem enologa, który pracuje nie przy jednym, ale przy kilku projektach, to było kolejne wielkie wyzwanie. W teorii możliwe do realizacji, ale w praktyce wiązało się z ogromną ekwilibrystyką w kalendarzu oraz wieloma wyrzeczeniami.

Jak wyglądały twoje przygotowania?
Egzamin na tym poziomie wiąże się z wieloma godzinami praktycznych degustacji. Fundamentem przygotowań jest nauka teorii, systematyzowanie i porządkowanie wiedzy na temat wina. Jak sama wiesz, jest to rozległy temat, na dodatek tę wiedzę trzeba wciąż aktualizować. Przez 3-4 lata ćwiczyłam symulacje warunków egzaminacyjnych. W to wchodziły liczne degustacje, ćwiczenia w pisaniu esejów. Pomocne okazały się praca w grupie oraz wzajemne motywowanie do nauki.

Z perspektywy czasu – co było największym wyzwaniem?

Egzamin teoretyczny, ponieważ za cel obrałam sobie zdanie go w języku angielskim. Po trzech porażkach za czwartym razem zdecydowałam się na zdawanie go po hiszpańsku i wtedy dopiero się udało.

Egzamin już za tobą. Jak wyglądają teraz codzienne obowiązki? Co się zmieniło?

Na co dzień jestem dyrektorem technicznym w czterech winiarniach (w ramach tej samej grupy). Koordynuję działania i odpowiadam za proces produkcji wina dla tych wszystkich projektów: od pracy winnicy po finalne blendy, aż po proces butelkowania. Dodatkowo wspieram dział marketingu i sprzedaży.
Po uzyskaniu tytułu MW mam więcej obowiązków jako międzynarodowy ekspert i częściej występuję jako specjalista od win hiszpańskich na świecie.

Jak oceniasz sytuację kobiet w branży winiarskiej?

Kobiety są bardziej widoczne, osiągają sukcesy, mają wiele do powiedzenia i biorą odpowiedzialność za coraz poważniejsze projekty.

Jakie rady miałabyś dla osób, które chciałaby podążać twoją ścieżką?

Miej pasję i ciężko pracuj. I jeszcze jedno. Nigdy nie pozwól ludziom kwestionować twoich marzeń i obranego kierunku rozwoju. Znajdzie się wielu, którzy będą mieli na ten temat swoją opinię. Słuchaj głosu swojego serca. Pamiętaj, że kropla drąży skałę przez powtarzalność, konsekwencję, miarowe, a nie siłowe działania.

Jak wygląda hiszpański krajobraz winiarski dotknięty pandemią?

Było bardzo trudno, zwłaszcza podczas lockdownu, kiedy zamknięto wszystkie restauracje. Praktycznie wszyscy odnotowali spadki sprzedaży. Supermarkety i sklepy internetowe nadal sprzedawały wino, ale w naszej grupie odnotowaliśmy znaczne spadki, które wynikały z przyczyn kulturowych. Hiszpanie uwielbiają pić wino w towarzystwie. Wino ma funkcję socjalizacyjną. Pandemia znacznie wpłynęła na funkcjonowanie winnic, spodziewana ilość win nie zniknęła z magazynów. To z kolei wpłynęło na zbiory, ponieważ ceny winogron w skupie są niższe, niż szacowano. Zobaczymy, co przyniesie czwarty kwartał.

I na koniec: jakie zauważasz najgorętsze trendy w winiarstwie hiszpańskim? Czego szukać na półkach sklepów i w wyborze etykiet do kart win?
Hiszpania to jeden z najciekawszych winiarsko krajów w związku z różnorodnością klimatu, odmian winorośli, stylów wina. Dziś warto zwracać uwagę na białe wina z północno-zachodniej części kraju, gdzie mamy do czynienia z dużym wpływem Atlantyku oraz lekkie wina czerwone z Ribeira Sacra czy Bierzo. Doceniajmy też piękno win wzmacnianych z Montilla Moriles, śródziemnomorski sznyt win z Alicante, rześkość musujących cav. Sama widzisz, piękno hiszpańskiego winiarstwa tkwi w jego różnorodności smaków i stylów!

Podsumowanie degustacji dla polskiej publiczności można znaleźć pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=JmqyJcuxlIc

WINO W HISZPANII W PIGUŁCE
* 3000 lat winiarskiej tradycji.
* Największy areał winnic na świecie, prawie milion hektarów (952 829 ha).
* Lider w winnicach ekologicznych – 11% całkowitej powierzchni przeznaczonej na uprawy ekologiczne.
* Ponad 4000 winnic, w tym 3000 eksporterów. 70 regionów z chronioną nazwą pochodzenia (DOCa, DO).
* 235 odmian winogron, w tym prawie
* 150 autochtonicznych.
* Trzeci pod względem ilości dostawca wina do Polski.
* Czwarty kraj w rankingu pod względem wartości importu.

Wywiad ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Polskie wina - rekord w Jaśle

VI edycja Konkursu Polskich Win organizowanego tradycyjnie w Winnicy Dwie Granice zgromadziła rekordową liczbę win - zgłoszono ich prawie 300. Jednocześnie przyznano najmniej złotych medali w historii konkursu.

Gruzińskie wina są najstarsze na świecie

Opublikowane w czasopiśmie PNAS* wyniki najnowszych badań naukowych dowodzą, że Gruzini z rejonu Kaukazu wytwarzali i pili wino już w neolicie (6 tys.- 5,8. tys. lat p.n.e.).

Jakie wina podawać do letnich dań?

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić letni dzień. Podpowiadamy, jak dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.

Wielka Wystawa Win Hiszpańskich - podsumowanie

27 września br., już po raz 12. odbyła się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentowali między innymi polscy importerzy win hiszpańskich oraz nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice.

Winnica Rymanów - wino z koleją w tle

Rymanów to niewielka miejscowość uzdrowiskowa we wschodniej części Beskidu Niskiego, na Wzgórzach Rymanowskich. Winnicę Rymanów wyróżniają południowo zorientowane stoki o ok. 8-procentowym nachyleniu będące gwarancją dłuższego nasłonecznienia.

Adam Pawłowski: Król Malbec

Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych, zapytanych o przykład wina z Argentyny, odpowie: "Malbec". Nie może być inaczej, ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju, sięgającym aż 22%, a do tego stanowi 30% eksportu argentyńskiego wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej