x

Almudena Alberca: upór i konsekwencja

Kategoria: Wino    20.11.2020

Enolożka Almudena Alberca jest pierwszą kobietą w Hiszpanii, która uzyskała tytuł Master of Wine. Niedawno prowadziła degustację dla polskiej branży winiarskiej, a nam opowiedziała, jak wyglądała jej droga na szczyt.

Almudena Alberca. Foto: materiały prasowe.
Almudena Alberca. Foto: materiały prasowe.
„FOOD SERVICE”: Jesteś pierwszą kobietą, która zdała egzamin Master of Wine i może poszczycić się tytułem będącym Świętym Graalem w świecie winiarskim... 

ALMUDENA ALBERCA: Zdecydowanie tak, to było moje największe wyzwanie na wielu poziomach i dziś mogę z pewnością stwierdzić, że jestem z siebie dumna. Najtrudniejsze było zdawanie egzaminu w języku angielskim, przy tak trudnym poziomie to jak dodatkowa kłoda pod nogi. Ponadto łączenie nauki z zajęciem enologa, który pracuje nie przy jednym, ale przy kilku projektach, to było kolejne wielkie wyzwanie. W teorii możliwe do realizacji, ale w praktyce wiązało się z ogromną ekwilibrystyką w kalendarzu oraz wieloma wyrzeczeniami.

Jak wyglądały twoje przygotowania?
Egzamin na tym poziomie wiąże się z wieloma godzinami praktycznych degustacji. Fundamentem przygotowań jest nauka teorii, systematyzowanie i porządkowanie wiedzy na temat wina. Jak sama wiesz, jest to rozległy temat, na dodatek tę wiedzę trzeba wciąż aktualizować. Przez 3-4 lata ćwiczyłam symulacje warunków egzaminacyjnych. W to wchodziły liczne degustacje, ćwiczenia w pisaniu esejów. Pomocne okazały się praca w grupie oraz wzajemne motywowanie do nauki.

Z perspektywy czasu – co było największym wyzwaniem?

Egzamin teoretyczny, ponieważ za cel obrałam sobie zdanie go w języku angielskim. Po trzech porażkach za czwartym razem zdecydowałam się na zdawanie go po hiszpańsku i wtedy dopiero się udało.

Egzamin już za tobą. Jak wyglądają teraz codzienne obowiązki? Co się zmieniło?

Na co dzień jestem dyrektorem technicznym w czterech winiarniach (w ramach tej samej grupy). Koordynuję działania i odpowiadam za proces produkcji wina dla tych wszystkich projektów: od pracy winnicy po finalne blendy, aż po proces butelkowania. Dodatkowo wspieram dział marketingu i sprzedaży.
Po uzyskaniu tytułu MW mam więcej obowiązków jako międzynarodowy ekspert i częściej występuję jako specjalista od win hiszpańskich na świecie.

Jak oceniasz sytuację kobiet w branży winiarskiej?

Kobiety są bardziej widoczne, osiągają sukcesy, mają wiele do powiedzenia i biorą odpowiedzialność za coraz poważniejsze projekty.

Jakie rady miałabyś dla osób, które chciałaby podążać twoją ścieżką?

Miej pasję i ciężko pracuj. I jeszcze jedno. Nigdy nie pozwól ludziom kwestionować twoich marzeń i obranego kierunku rozwoju. Znajdzie się wielu, którzy będą mieli na ten temat swoją opinię. Słuchaj głosu swojego serca. Pamiętaj, że kropla drąży skałę przez powtarzalność, konsekwencję, miarowe, a nie siłowe działania.

Jak wygląda hiszpański krajobraz winiarski dotknięty pandemią?

Było bardzo trudno, zwłaszcza podczas lockdownu, kiedy zamknięto wszystkie restauracje. Praktycznie wszyscy odnotowali spadki sprzedaży. Supermarkety i sklepy internetowe nadal sprzedawały wino, ale w naszej grupie odnotowaliśmy znaczne spadki, które wynikały z przyczyn kulturowych. Hiszpanie uwielbiają pić wino w towarzystwie. Wino ma funkcję socjalizacyjną. Pandemia znacznie wpłynęła na funkcjonowanie winnic, spodziewana ilość win nie zniknęła z magazynów. To z kolei wpłynęło na zbiory, ponieważ ceny winogron w skupie są niższe, niż szacowano. Zobaczymy, co przyniesie czwarty kwartał.

I na koniec: jakie zauważasz najgorętsze trendy w winiarstwie hiszpańskim? Czego szukać na półkach sklepów i w wyborze etykiet do kart win?
Hiszpania to jeden z najciekawszych winiarsko krajów w związku z różnorodnością klimatu, odmian winorośli, stylów wina. Dziś warto zwracać uwagę na białe wina z północno-zachodniej części kraju, gdzie mamy do czynienia z dużym wpływem Atlantyku oraz lekkie wina czerwone z Ribeira Sacra czy Bierzo. Doceniajmy też piękno win wzmacnianych z Montilla Moriles, śródziemnomorski sznyt win z Alicante, rześkość musujących cav. Sama widzisz, piękno hiszpańskiego winiarstwa tkwi w jego różnorodności smaków i stylów!

Podsumowanie degustacji dla polskiej publiczności można znaleźć pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=JmqyJcuxlIc

WINO W HISZPANII W PIGUŁCE
* 3000 lat winiarskiej tradycji.
* Największy areał winnic na świecie, prawie milion hektarów (952 829 ha).
* Lider w winnicach ekologicznych – 11% całkowitej powierzchni przeznaczonej na uprawy ekologiczne.
* Ponad 4000 winnic, w tym 3000 eksporterów. 70 regionów z chronioną nazwą pochodzenia (DOCa, DO).
* 235 odmian winogron, w tym prawie
* 150 autochtonicznych.
* Trzeci pod względem ilości dostawca wina do Polski.
* Czwarty kraj w rankingu pod względem wartości importu.

Wywiad ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

DOM BLISKOWICE

Lech Mill to samouk, outsider i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy. Z zawodu architekt. Swego czasu zainteresował się offowym winiarstwem, którego tajniki zgłębiał podczas licznych podróży po nieznanych węgierskich winnicach.

Kwestionariusz sommeliera: Tomasz Kramer

Wino od zawsze towarzyszyło mu w pracy. Od 1997 r. związany z poznańską gastronomią. Przez 11 lat pracował w hotelu Mercure w Poznaniu. Przez kolejnych sześć był kierownikiem baru oraz sommelierem w wine barze Mielżyński. Od 2002 r. należy do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

170. urodziny legendarnego włoskiego wina musującego Gancia

Gancia, producent pierwszego włoskiego wina musującego, obchodzi 170-lecie powstania. Marka dystrybuowana w ponad 65 krajach świata jest jednym z symboli włoskiego stylu życia.

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

W Sopocie 15 października odbędzie się pierwsza edycja Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. W konkursie zmierzą się przedstawiciele Polski, Szwecji, Łotwy, Litwy, Estonii i Słowacji.

Wrocław winem już płynie

Piwny Wrocław długo opierał się winnej rewolucji. Tamtejsi amatorzy wina z zazdrością przyglądali się temu, co dzieje się w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu. Ale w końcu coś się przełamało - obecnie jest już kilkadziesiąt wrocławskich adresów, pod które warto wybrać się na wino.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2018

Najlepsi sommelierzy po raz 18. wystartują w Mistrzostwach Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się 26 maja w salach Hotelu Regent w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej