„FOOD SERVICE”: Jesteś pierwszą kobietą, która zdała egzamin Master of Wine i może poszczycić się tytułem będącym Świętym Graalem w świecie winiarskim...
ALMUDENA ALBERCA: Zdecydowanie tak, to było moje największe wyzwanie na wielu poziomach i dziś mogę z pewnością stwierdzić, że jestem z siebie dumna. Najtrudniejsze było zdawanie egzaminu w języku angielskim, przy tak trudnym poziomie to jak dodatkowa kłoda pod nogi. Ponadto łączenie nauki z zajęciem enologa, który pracuje nie przy jednym, ale przy kilku projektach, to było kolejne wielkie wyzwanie. W teorii możliwe do realizacji, ale w praktyce wiązało się z ogromną ekwilibrystyką w kalendarzu oraz wieloma wyrzeczeniami.
Jak wyglądały twoje przygotowania?
Egzamin na tym poziomie wiąże się z wieloma godzinami praktycznych degustacji. Fundamentem przygotowań jest nauka teorii, systematyzowanie i porządkowanie wiedzy na temat wina. Jak sama wiesz, jest to rozległy temat, na dodatek tę wiedzę trzeba wciąż aktualizować. Przez 3-4 lata ćwiczyłam symulacje warunków egzaminacyjnych. W to wchodziły liczne degustacje, ćwiczenia w pisaniu esejów. Pomocne okazały się praca w grupie oraz wzajemne motywowanie do nauki.
Z perspektywy czasu – co było największym wyzwaniem?
Egzamin teoretyczny, ponieważ za cel obrałam sobie zdanie go w języku angielskim. Po trzech porażkach za czwartym razem zdecydowałam się na zdawanie go po hiszpańsku i wtedy dopiero się udało.
Egzamin już za tobą. Jak wyglądają teraz codzienne obowiązki? Co się zmieniło?
Na co dzień jestem dyrektorem technicznym w czterech winiarniach (w ramach tej samej grupy). Koordynuję działania i odpowiadam za proces produkcji wina dla tych wszystkich projektów: od pracy winnicy po finalne blendy, aż po proces butelkowania. Dodatkowo wspieram dział marketingu i sprzedaży.
Po uzyskaniu tytułu MW mam więcej obowiązków jako międzynarodowy ekspert i częściej występuję jako specjalista od win hiszpańskich na świecie.
Jak oceniasz sytuację kobiet w branży winiarskiej?
Kobiety są bardziej widoczne, osiągają sukcesy, mają wiele do powiedzenia i biorą odpowiedzialność za coraz poważniejsze projekty.
Jakie rady miałabyś dla osób, które chciałaby podążać twoją ścieżką?
Miej pasję i ciężko pracuj. I jeszcze jedno. Nigdy nie pozwól ludziom kwestionować twoich marzeń i obranego kierunku rozwoju. Znajdzie się wielu, którzy będą mieli na ten temat swoją opinię. Słuchaj głosu swojego serca. Pamiętaj, że kropla drąży skałę przez powtarzalność, konsekwencję, miarowe, a nie siłowe działania.
Jak wygląda hiszpański krajobraz winiarski dotknięty pandemią?
Było bardzo trudno, zwłaszcza podczas lockdownu, kiedy zamknięto wszystkie restauracje. Praktycznie wszyscy odnotowali spadki sprzedaży. Supermarkety i sklepy internetowe nadal sprzedawały wino, ale w naszej grupie odnotowaliśmy znaczne spadki, które wynikały z przyczyn kulturowych. Hiszpanie uwielbiają pić wino w towarzystwie. Wino ma funkcję socjalizacyjną. Pandemia znacznie wpłynęła na funkcjonowanie winnic, spodziewana ilość win nie zniknęła z magazynów. To z kolei wpłynęło na zbiory, ponieważ ceny winogron w skupie są niższe, niż szacowano. Zobaczymy, co przyniesie czwarty kwartał.
I na koniec: jakie zauważasz najgorętsze trendy w winiarstwie hiszpańskim? Czego szukać na półkach sklepów i w wyborze etykiet do kart win?
Hiszpania to jeden z najciekawszych winiarsko krajów w związku z różnorodnością klimatu, odmian winorośli, stylów wina. Dziś warto zwracać uwagę na białe wina z północno-zachodniej części kraju, gdzie mamy do czynienia z dużym wpływem Atlantyku oraz lekkie wina czerwone z Ribeira Sacra czy Bierzo. Doceniajmy też piękno win wzmacnianych z Montilla Moriles, śródziemnomorski sznyt win z Alicante, rześkość musujących cav. Sama widzisz, piękno hiszpańskiego winiarstwa tkwi w jego różnorodności smaków i stylów!
Podsumowanie degustacji dla polskiej publiczności można znaleźć pod tym linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=JmqyJcuxlIc
WINO W HISZPANII W PIGUŁCE
* 3000 lat winiarskiej tradycji.
* Największy areał winnic na świecie, prawie milion hektarów (952 829 ha).
* Lider w winnicach ekologicznych – 11% całkowitej powierzchni przeznaczonej na uprawy ekologiczne.
* Ponad 4000 winnic, w tym 3000 eksporterów. 70 regionów z chronioną nazwą pochodzenia (DOCa, DO).
* 235 odmian winogron, w tym prawie
* 150 autochtonicznych.
* Trzeci pod względem ilości dostawca wina do Polski.
* Czwarty kraj w rankingu pod względem wartości importu.
Wywiad ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.