x

"The Mexican home kitchen" Mely Martinez

Kategoria: Lifestyle - książki    19.11.2020

Mówi się, że kuchnia meksykańska jest jedną z najtrudniejszych na świecie. Pełna intensywnych smaków i aromatów, zmysłowa, opiera się na dobrych składnikach i przyprawach, które należy umiejętnie łączyć.

\"The mexican home kitchen" Mely Martinez. Foto: materiały prasowe.
\"The mexican home kitchen" Mely Martinez. Foto: materiały prasowe.
Podstawy tej kuchni w klarowny sposób przedstawia w książce „The Mexican Home Kitchen” Mely Martinez, była nauczycielka, która jeździła po różnych regionach kraju i prowadziła blog Mexico in My Kitchen z rodzinnymi, domowymi przepisami. W publikacji znajdziemy receptury na tradycyjne potrawy: gulasze, zupy, dodatki, w tym tak klasyczne dania, jak: mole, enchiladas czy picadillo. Nie zabrakło tu również sals, napojów, drinków i deserów. Receptury są łatwe i przejrzyste, a zdjęcia atrakcyjne, sugestywne. Obszerne informacje o składnikach, możliwych wariantach dań i urozmaiceniach pomagają wykonać te potrawy niemal w każdym miejscu na świecie.

„THE MEXICAN HOME KITCHEN”, MELY MARTINEZ, WYD. ROCK POINT, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej - przepisy" Ewy Dąbrowskiej

Co jeść, żeby czuć się lepiej? Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej to jeden z najbardziej znanych, a zarazem kontrowersyjnych sposobów odżywiania, zalecany w wielu schorzeniach, przy zmęczeniu i złym samopoczuciu.

INSEKTY - Z CZYM TO SIĘ JE?

To kolejny temat, który wzbudza spore emocje. Insekty - larwy, mrówki, pasikoniki - jako element potrawy pewnie wciąż szokują, ale też intrygują. Istnieją kultury, w których nie są niczym niezwykłym i są spożywane na co dzień. Świat zachodni wciąż nie może się przełamać.

"Roślinna kuchnia regionalna" Pawła Ochmana

Ta pozycja przedstawia polską tradycję kulinarną w roślinnym wydaniu, a przy tym obfituje w piękne ilustracje i fotografie. Autor wprowadza w świat kuchni regionalnej, zaczynając od praktycznych przepisów podstawowych.

"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca"

Kolejny tom z wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie serii "Monumenta Poloniae Culinaria" (Polskie Zabytki Kulinarne) to wielka księga z niezwykłymi, w większości zupełnie do tej pory nieznanymi przepisami z XVI, XVII i XVIII w.

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

“Polski stół" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Bezpłatna, cyfrowa publikacja "Polski stół" dostępna jest w językach angielskim oraz hiszpańskim.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej