- \"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez. Foto: materiały prasowe,
Zaczynała od jednego małego punktu z bardzo skromnym budżetem, który w ciągu kilku lat stał się kultową marką i jednym z najsłynniejszych miejsc w Nowym Jorku. Petra opanowała techniki pieczenia do perfekcji, a uczyła się od rodziców, którzy w Wirginii prowadzili cukiernię. W książce zdradza tajniki swych wypieków. Jak zwykle wszystko opiera się na składnikach, szczegółach i technikach. Autorka nie szczędzi precyzyjnych instrukcji dotyczących wyboru produktów i sprzętu w przepisach na chrupiące ciasta, kruszonki i nadzienia. Według niej kontrast faktur i tekstur (chrupiące, kremowe, gładkie czy w kawałkach) to coś, co zawsze pomaga osiągnąć spektakularny efekt.
„PIE FOR EVERYONE: RECIPES AND STORIES FROM PETEE’S PIE, NEW YORK’S BEST PIE SHOP”, PETRA PEREDEZ, WYD. ABRAMS, 2020 R.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2020 nr 199.