x

"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez

Kategoria: Lifestyle - książki    19.11.2020

Petra (Petee) Paredez jest właścicielką kilku nowojorskich Petee’s Café. Historia sukcesu firmy, którą założyła wraz z mężem w 2014 r., może być inspirująca dla wielu ludzi.

\"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez. Foto: materiały prasowe,
\"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez. Foto: materiały prasowe,
Zaczynała od jednego małego punktu z bardzo skromnym budżetem, który w ciągu kilku lat stał się kultową marką i jednym z najsłynniejszych miejsc w Nowym Jorku. Petra opanowała techniki pieczenia do perfekcji, a uczyła się od rodziców, którzy w Wirginii prowadzili cukiernię. W książce zdradza tajniki swych wypieków. Jak zwykle wszystko opiera się na składnikach, szczegółach i technikach. Autorka nie szczędzi precyzyjnych instrukcji dotyczących wyboru produktów i sprzętu w przepisach na chrupiące ciasta, kruszonki i nadzienia. Według niej kontrast faktur i tekstur (chrupiące, kremowe, gładkie czy w kawałkach) to coś, co zawsze pomaga osiągnąć spektakularny efekt.

„PIE FOR EVERYONE: RECIPES AND STORIES FROM PETEE’S PIE, NEW YORK’S BEST PIE SHOP”, PETRA PEREDEZ, WYD. ABRAMS, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Winorośl i wino. Wiedza i praktyka"

W tym roku mija dziesięć lat, od kiedy oficjalnie wprowadzono polskie wina do sprzedaży. Przez ostatnią dekadę obserwujemy profesjonalizację rodzimych winnic, a głównym napędem tych przemian są sami winiarze oraz ich głód wiedzy.

"Czy wiesz, co jesz?" Katarzyny Bosackiej

Autorka bierze na cel szerzą się w mediach mity dotyczące żywności, które często nie mają nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem.

Cukierniczy hit - książka "Kreacje - Iwaniuk, Rosiński, Wiśniewski"

Starannie wydana książka znanych cukierników Michała Iwaniuka, Macieja Rosińskiego i Macieja Wiśniewskiego adresowana jest głównie do profesjonalistów - cukierników i kucharzy oraz osób, które są pasjonatami nowoczesnego cukiernictwa.

"Kreacje Iwaniuk Rosiński Wiśniewski - książka cukiernicza"

"Kreacje" to książka autorstwa trzech cukierników doskonale znanych w branży.

"Przewodnik kulinarny" Auguste'a Escoffiera

Przewodniki kulinarne zawsze wzbudzają sporo emocji - a szczególnie ostatnio w polskiej branży. Ten jest inny, nie czerwony, nie żółty, ale w jasno-zielonej okładce. W porównaniu z pozostałymi jest masywny, z grubą okładką, w formacie A4 i liczy aż 607 stron.

WIATR SMAKÓW

Autorka książki Sabrina Ghayour ma irańskie korzenie, jednak wychowała się w Londynie i europejskiej tradycji gastronomicznej. Wykorzystuje tutejsze produkty i umiejętnie łączy je z bliskowschodnimi smakami, które stanowią dla niej inspirację.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej