x

Rosną zbiory Muzeum Prawdziwej Czekolady. Otwarcie coraz bliżej!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    18.11.2020

Powstające w Warszawie Muzeum Prawdziwej Czekolady współtworzą pasjonaci, przekazując swoje pamiątki i zbiory. Organizatorzy do końca grudnia przedłużyli termin akcji mającej na celu pozyskiwanie eksponatów. Na jej uczestników czekają zestawy czekolad i nagrody pieniężne do nawet 1000 złotych!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Akcja zainicjowana przez Manufakturę Czekolady Chocolate Story, w której każdy może przekazać swoje pamiątki i tym samym współtworzyć Muzeum Prawdziwej Czekolady przy ul. Marszałkowskiej 9/15 spotkała się z dużym zainteresowaniem.
– Od momentu ogłoszenia inicjatywy codziennie przyjmujemy drogą internetową zgłoszenia z całej Polski. Ponadto w naszej manufakturze na ul. Marszałkowskiej wciąż pojawiają się kolejne osoby z propozycjami przekazania eksponatów związanych z historią oraz produkcją czekolady – opowiada Krzysztof Stypułkowski, jeden z założycieli Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Przedsiębiorstwo działające na rynku od 11 lat zajmuje się produkcją czekolad bean-to-bar, czyli od ziarna kakaowca, aż po gotową tabliczkę.

Prawdziwe skarby!
Od samego początku akcji, czyli od końca września br., udało się zebrać niezliczoną ilość wartościowych przedmiotów z lat 50., 60. czy 70. Wśród nich są piękne, ręcznie zdobione etykiety oraz pudełka po czekoladach i czekoladkach m.in. firm Wedel i Wawel. Prawdziwym unikatem jest puszka po wyrobach czekoladowych fabryki Hazet ze Lwowa pochodząca z lat międzywojennych.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Przekazane nam eksponaty są prawdziwymi dziełami sztuki. Jesteśmy przekonani, że ich obecność w naszym muzeum sprawi wiele uśmiechu i radości wszystkim zwiedzającym – mówi Stypułkowski. – Ogromna ilość zebranych pamiątek jest dla nas czytelnym sygnałem, że decyzja o stworzeniu muzeum była strzałem w dziesiątkę. Aktualnie czekamy zwłaszcza na wiekowe puszki po pralinkach, plakaty czy reklamy w formie blaszanych tabliczek z tłoczeniami. Bardzo chętnie przyjmiemy również stare formy, które wykorzystywano do produkcji czekolad. Akcję przedłużamy do końca grudnia, tak aby każdy miał jeszcze chwilę na przejrzenie swoich domowych, prywatnych zbiorów – dodaje.

Wiedza i warsztaty
Muzeum Prawdziwej Czekolady będzie w pełni poświęcone najstarszemu smakołykowi świata. Odwiedzający zdobędą tutaj wiedzę m.in. na temat historii, pochodzenia, produkcji i obecności czekolady w kulturze. Uzupełnieniem części edukacyjnej będzie część praktyczna – warsztaty czekoladowe.
Lokal Manufaktury Czekolady Chocolate Story przy Marszałkowskiej 9/15 aktualnie dostosowywany jest pod działalność Muzeum Prawdziwej Czekolady. O dokładnym terminie inauguracji założyciele poinformują wkrótce.
Zgłoszenia eksponatów można przesyłać jeszcze do końca grudnia przez formularz, który znajduje się w linku: https://manufakturaczekolady.pl/eksponaty. Regulamin znajduje się w zakładce z formularzem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Limitowana edycja butelki Coca-Cola autorstwa Karola Radziszewskiego

Wolność, dialog, szacunek i bycie razem ponad podziałami, niezależnie od różnic kulturowych, to wartości bliskie marce Coca-Cola.

Warszawska Strefa Jedzenia na Pasażu Wiecha

Warszawska Strefa Jedzenia to nowa odsłona doskonale znanego warszawiakom letniego festiwalu miejskiego organizowanego przez Domy Towarowe Wars Sawa Junior - "Pasaż Wiecha. Kultura w samym centrum". Co tydzień, od czwartku do soboty, królują tu prawdziwe hity street food’u.

Nowa kampania Lavazzy w Polsce

Kampania pod hasłem "More than Italian" to odpowiedź marki na zmieniające się trendy na rynku kawy. Celem kampanii jest pokazanie, że Lavazza to nie tylko synonim najwyższej jakości, ale także, że prawdziwa włoska kawa ma rozmaite oblicza.

Gęsina Na Św. Marcina

Od 8 listopada do 1 grudnia potrwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

Ajinomoto i kuchnia japońska w Polsce

W tym roku firma Ajinomoto obchodzi swoje 20-lecie działalności na rynku Polskim. Z tej okazji postanowiono również sprawdzić, co Polacy wiedzą o kuchni japońskiej i czy ją lubią.

Najlepsze restauracje Plebiscytu Gości Restaurant Week

Prawie 90 tysięcy uczestników ogólnopolskiego Festiwalu Restaurant Week, który zakończył się 5 lipca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w 348 restauracjach w kraju. To jedyny tak duży plebiscyt, w którym o zwycięstwie decydują nie eksperci, a amatorzy dobrej kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej