x

Rosną zbiory Muzeum Prawdziwej Czekolady. Otwarcie coraz bliżej!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    18.11.2020

Powstające w Warszawie Muzeum Prawdziwej Czekolady współtworzą pasjonaci, przekazując swoje pamiątki i zbiory. Organizatorzy do końca grudnia przedłużyli termin akcji mającej na celu pozyskiwanie eksponatów. Na jej uczestników czekają zestawy czekolad i nagrody pieniężne do nawet 1000 złotych!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Akcja zainicjowana przez Manufakturę Czekolady Chocolate Story, w której każdy może przekazać swoje pamiątki i tym samym współtworzyć Muzeum Prawdziwej Czekolady przy ul. Marszałkowskiej 9/15 spotkała się z dużym zainteresowaniem.
– Od momentu ogłoszenia inicjatywy codziennie przyjmujemy drogą internetową zgłoszenia z całej Polski. Ponadto w naszej manufakturze na ul. Marszałkowskiej wciąż pojawiają się kolejne osoby z propozycjami przekazania eksponatów związanych z historią oraz produkcją czekolady – opowiada Krzysztof Stypułkowski, jeden z założycieli Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Przedsiębiorstwo działające na rynku od 11 lat zajmuje się produkcją czekolad bean-to-bar, czyli od ziarna kakaowca, aż po gotową tabliczkę.

Prawdziwe skarby!
Od samego początku akcji, czyli od końca września br., udało się zebrać niezliczoną ilość wartościowych przedmiotów z lat 50., 60. czy 70. Wśród nich są piękne, ręcznie zdobione etykiety oraz pudełka po czekoladach i czekoladkach m.in. firm Wedel i Wawel. Prawdziwym unikatem jest puszka po wyrobach czekoladowych fabryki Hazet ze Lwowa pochodząca z lat międzywojennych.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Przekazane nam eksponaty są prawdziwymi dziełami sztuki. Jesteśmy przekonani, że ich obecność w naszym muzeum sprawi wiele uśmiechu i radości wszystkim zwiedzającym – mówi Stypułkowski. – Ogromna ilość zebranych pamiątek jest dla nas czytelnym sygnałem, że decyzja o stworzeniu muzeum była strzałem w dziesiątkę. Aktualnie czekamy zwłaszcza na wiekowe puszki po pralinkach, plakaty czy reklamy w formie blaszanych tabliczek z tłoczeniami. Bardzo chętnie przyjmiemy również stare formy, które wykorzystywano do produkcji czekolad. Akcję przedłużamy do końca grudnia, tak aby każdy miał jeszcze chwilę na przejrzenie swoich domowych, prywatnych zbiorów – dodaje.

Wiedza i warsztaty
Muzeum Prawdziwej Czekolady będzie w pełni poświęcone najstarszemu smakołykowi świata. Odwiedzający zdobędą tutaj wiedzę m.in. na temat historii, pochodzenia, produkcji i obecności czekolady w kulturze. Uzupełnieniem części edukacyjnej będzie część praktyczna – warsztaty czekoladowe.
Lokal Manufaktury Czekolady Chocolate Story przy Marszałkowskiej 9/15 aktualnie dostosowywany jest pod działalność Muzeum Prawdziwej Czekolady. O dokładnym terminie inauguracji założyciele poinformują wkrótce.
Zgłoszenia eksponatów można przesyłać jeszcze do końca grudnia przez formularz, który znajduje się w linku: https://manufakturaczekolady.pl/eksponaty. Regulamin znajduje się w zakładce z formularzem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Święto niemieckiego Króla Win

7-27 maja w całej Polsce odbyła się czwarta edycja Riesling Weeks. Akcja Niemieckiego Instytutu Wina promowała niemieckiego rieslinga.

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

Monin Cup 2017 - znamy zwycięzców

Gala Monin Cup Junior Poland 2017 odbyła się 7 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ulicy Majdańskiej. Pierwsze miejsce zajęła uczennica z Bielska-Białej - Aleksandra Binkowska.

Przewodnik Michelin ma już 120 lat!

Słynna czerwona książeczka obchodzi w tym roku 120 rocznicę istnienia. Jak doszło do tego, że producent opon zaczął oceniać restauracje i stworzył najbardziej prestiżowy przewodnik gastronomiczny na świecie? Jak w ostatnich latach wyglądał polski bój o gwiazdki Michelin? Zapraszamy do lektury!

Warszawski Festiwal Kulinarny "Królewski Stół" już wkrótce

15-16 września po raz drugi odbędzie się Warszawski Festiwal Kulinarny, tym razem pod hasłem "Królewski Stół". Zespół Muzeum Pałacu Króla Jana III pokaże, jak przez warsztaty uczyć historii kulinarnej.

Makarun w nowej odsłonie w Gliwicach

6 lutego w gliwickiej Galerii Forum została otwarta nowa restauracja sieci Makarun Spaghetti and Salad, pierwsza po totalnym redesignie marki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej