x

Rosną zbiory Muzeum Prawdziwej Czekolady. Otwarcie coraz bliżej!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    18.11.2020

Powstające w Warszawie Muzeum Prawdziwej Czekolady współtworzą pasjonaci, przekazując swoje pamiątki i zbiory. Organizatorzy do końca grudnia przedłużyli termin akcji mającej na celu pozyskiwanie eksponatów. Na jej uczestników czekają zestawy czekolad i nagrody pieniężne do nawet 1000 złotych!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Akcja zainicjowana przez Manufakturę Czekolady Chocolate Story, w której każdy może przekazać swoje pamiątki i tym samym współtworzyć Muzeum Prawdziwej Czekolady przy ul. Marszałkowskiej 9/15 spotkała się z dużym zainteresowaniem.
– Od momentu ogłoszenia inicjatywy codziennie przyjmujemy drogą internetową zgłoszenia z całej Polski. Ponadto w naszej manufakturze na ul. Marszałkowskiej wciąż pojawiają się kolejne osoby z propozycjami przekazania eksponatów związanych z historią oraz produkcją czekolady – opowiada Krzysztof Stypułkowski, jeden z założycieli Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Przedsiębiorstwo działające na rynku od 11 lat zajmuje się produkcją czekolad bean-to-bar, czyli od ziarna kakaowca, aż po gotową tabliczkę.

Prawdziwe skarby!
Od samego początku akcji, czyli od końca września br., udało się zebrać niezliczoną ilość wartościowych przedmiotów z lat 50., 60. czy 70. Wśród nich są piękne, ręcznie zdobione etykiety oraz pudełka po czekoladach i czekoladkach m.in. firm Wedel i Wawel. Prawdziwym unikatem jest puszka po wyrobach czekoladowych fabryki Hazet ze Lwowa pochodząca z lat międzywojennych.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Przekazane nam eksponaty są prawdziwymi dziełami sztuki. Jesteśmy przekonani, że ich obecność w naszym muzeum sprawi wiele uśmiechu i radości wszystkim zwiedzającym – mówi Stypułkowski. – Ogromna ilość zebranych pamiątek jest dla nas czytelnym sygnałem, że decyzja o stworzeniu muzeum była strzałem w dziesiątkę. Aktualnie czekamy zwłaszcza na wiekowe puszki po pralinkach, plakaty czy reklamy w formie blaszanych tabliczek z tłoczeniami. Bardzo chętnie przyjmiemy również stare formy, które wykorzystywano do produkcji czekolad. Akcję przedłużamy do końca grudnia, tak aby każdy miał jeszcze chwilę na przejrzenie swoich domowych, prywatnych zbiorów – dodaje.

Wiedza i warsztaty
Muzeum Prawdziwej Czekolady będzie w pełni poświęcone najstarszemu smakołykowi świata. Odwiedzający zdobędą tutaj wiedzę m.in. na temat historii, pochodzenia, produkcji i obecności czekolady w kulturze. Uzupełnieniem części edukacyjnej będzie część praktyczna – warsztaty czekoladowe.
Lokal Manufaktury Czekolady Chocolate Story przy Marszałkowskiej 9/15 aktualnie dostosowywany jest pod działalność Muzeum Prawdziwej Czekolady. O dokładnym terminie inauguracji założyciele poinformują wkrótce.
Zgłoszenia eksponatów można przesyłać jeszcze do końca grudnia przez formularz, który znajduje się w linku: https://manufakturaczekolady.pl/eksponaty. Regulamin znajduje się w zakładce z formularzem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej