x

Rosną zbiory Muzeum Prawdziwej Czekolady. Otwarcie coraz bliżej!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    18.11.2020

Powstające w Warszawie Muzeum Prawdziwej Czekolady współtworzą pasjonaci, przekazując swoje pamiątki i zbiory. Organizatorzy do końca grudnia przedłużyli termin akcji mającej na celu pozyskiwanie eksponatów. Na jej uczestników czekają zestawy czekolad i nagrody pieniężne do nawet 1000 złotych!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Akcja zainicjowana przez Manufakturę Czekolady Chocolate Story, w której każdy może przekazać swoje pamiątki i tym samym współtworzyć Muzeum Prawdziwej Czekolady przy ul. Marszałkowskiej 9/15 spotkała się z dużym zainteresowaniem.
– Od momentu ogłoszenia inicjatywy codziennie przyjmujemy drogą internetową zgłoszenia z całej Polski. Ponadto w naszej manufakturze na ul. Marszałkowskiej wciąż pojawiają się kolejne osoby z propozycjami przekazania eksponatów związanych z historią oraz produkcją czekolady – opowiada Krzysztof Stypułkowski, jeden z założycieli Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Przedsiębiorstwo działające na rynku od 11 lat zajmuje się produkcją czekolad bean-to-bar, czyli od ziarna kakaowca, aż po gotową tabliczkę.

Prawdziwe skarby!
Od samego początku akcji, czyli od końca września br., udało się zebrać niezliczoną ilość wartościowych przedmiotów z lat 50., 60. czy 70. Wśród nich są piękne, ręcznie zdobione etykiety oraz pudełka po czekoladach i czekoladkach m.in. firm Wedel i Wawel. Prawdziwym unikatem jest puszka po wyrobach czekoladowych fabryki Hazet ze Lwowa pochodząca z lat międzywojennych.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Przekazane nam eksponaty są prawdziwymi dziełami sztuki. Jesteśmy przekonani, że ich obecność w naszym muzeum sprawi wiele uśmiechu i radości wszystkim zwiedzającym – mówi Stypułkowski. – Ogromna ilość zebranych pamiątek jest dla nas czytelnym sygnałem, że decyzja o stworzeniu muzeum była strzałem w dziesiątkę. Aktualnie czekamy zwłaszcza na wiekowe puszki po pralinkach, plakaty czy reklamy w formie blaszanych tabliczek z tłoczeniami. Bardzo chętnie przyjmiemy również stare formy, które wykorzystywano do produkcji czekolad. Akcję przedłużamy do końca grudnia, tak aby każdy miał jeszcze chwilę na przejrzenie swoich domowych, prywatnych zbiorów – dodaje.

Wiedza i warsztaty
Muzeum Prawdziwej Czekolady będzie w pełni poświęcone najstarszemu smakołykowi świata. Odwiedzający zdobędą tutaj wiedzę m.in. na temat historii, pochodzenia, produkcji i obecności czekolady w kulturze. Uzupełnieniem części edukacyjnej będzie część praktyczna – warsztaty czekoladowe.
Lokal Manufaktury Czekolady Chocolate Story przy Marszałkowskiej 9/15 aktualnie dostosowywany jest pod działalność Muzeum Prawdziwej Czekolady. O dokładnym terminie inauguracji założyciele poinformują wkrótce.
Zgłoszenia eksponatów można przesyłać jeszcze do końca grudnia przez formularz, który znajduje się w linku: https://manufakturaczekolady.pl/eksponaty. Regulamin znajduje się w zakładce z formularzem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Winne Pola pomagają szpitalowi w Wejherowie

Prawie 21 tysięcy złotych przekazała Szpitalowi Specjalistycznemu im. F. Ceynowy w Wejherowie firma Winne Pola, dostawca wina do najlepszych restauracji.

Trendy w turystyce kulinarnej pod lupą ekspertów

Kim jest współczesny turysta kulinarny? Jakie są jego potrzeby? Jak budować jego świadomość i wiedzę? Nad tymi zagadnieniami debatowali eksperci IV konferencji "Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń", organizowanej przez Szkołę Główną Turystyki i Hotelarstwa Vistula.

Massimo Bottura na Fine Dining Week! Ruszyły rezerwacje

Od 6 do 17 lutego 2019 w 7 lokalizacjach w Polsce odbędzie się kolejna edycja Fine Dining Week, festiwalu sztuki restauracyjnej w najlepszym wydaniu.

KULINARNE WYZWANIE Z KRÓLEWSKĄ RYBĄ W ROLI GŁÓWNEJ

9 marca 2019 odbędą się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Impreza ma charakter cykliczny, po raz pierwszy odbyła się w 2015 r. Piąta edycja wydarzenia po raz drugi z rzędu będzie częścią Kulinarnego Pucharu Polski.

uroczyste otwarcie Siedziby Segafredo Zanettii Szkoły Baristów Coffee Art Masters

W czwartek, 27 września, w budynku Adgar Park West w Warszawie, zostanie otwarta nowa siedziba Segafredo Zanetti, w której jednocześnie będzie działała szkoła baristyczna Coffee Art Masters.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydają pierwszą edycję Trend Booka 2019

Podczas otwarcia Instytutu Kulinarnego, Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydano pierwszą edycję Trend Booka 2019, w którym szefowie kuchni, cukiernicy, sommelierzy i eksperci z branży gastronomicznej wypowiadają się na temat trendów m. in.: kulinarnych, restauracyjnych, hotelarskich, winiarskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej