x

Rosną zbiory Muzeum Prawdziwej Czekolady. Otwarcie coraz bliżej!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    18.11.2020

Powstające w Warszawie Muzeum Prawdziwej Czekolady współtworzą pasjonaci, przekazując swoje pamiątki i zbiory. Organizatorzy do końca grudnia przedłużyli termin akcji mającej na celu pozyskiwanie eksponatów. Na jej uczestników czekają zestawy czekolad i nagrody pieniężne do nawet 1000 złotych!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Akcja zainicjowana przez Manufakturę Czekolady Chocolate Story, w której każdy może przekazać swoje pamiątki i tym samym współtworzyć Muzeum Prawdziwej Czekolady przy ul. Marszałkowskiej 9/15 spotkała się z dużym zainteresowaniem.
– Od momentu ogłoszenia inicjatywy codziennie przyjmujemy drogą internetową zgłoszenia z całej Polski. Ponadto w naszej manufakturze na ul. Marszałkowskiej wciąż pojawiają się kolejne osoby z propozycjami przekazania eksponatów związanych z historią oraz produkcją czekolady – opowiada Krzysztof Stypułkowski, jeden z założycieli Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Przedsiębiorstwo działające na rynku od 11 lat zajmuje się produkcją czekolad bean-to-bar, czyli od ziarna kakaowca, aż po gotową tabliczkę.

Prawdziwe skarby!
Od samego początku akcji, czyli od końca września br., udało się zebrać niezliczoną ilość wartościowych przedmiotów z lat 50., 60. czy 70. Wśród nich są piękne, ręcznie zdobione etykiety oraz pudełka po czekoladach i czekoladkach m.in. firm Wedel i Wawel. Prawdziwym unikatem jest puszka po wyrobach czekoladowych fabryki Hazet ze Lwowa pochodząca z lat międzywojennych.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Przekazane nam eksponaty są prawdziwymi dziełami sztuki. Jesteśmy przekonani, że ich obecność w naszym muzeum sprawi wiele uśmiechu i radości wszystkim zwiedzającym – mówi Stypułkowski. – Ogromna ilość zebranych pamiątek jest dla nas czytelnym sygnałem, że decyzja o stworzeniu muzeum była strzałem w dziesiątkę. Aktualnie czekamy zwłaszcza na wiekowe puszki po pralinkach, plakaty czy reklamy w formie blaszanych tabliczek z tłoczeniami. Bardzo chętnie przyjmiemy również stare formy, które wykorzystywano do produkcji czekolad. Akcję przedłużamy do końca grudnia, tak aby każdy miał jeszcze chwilę na przejrzenie swoich domowych, prywatnych zbiorów – dodaje.

Wiedza i warsztaty
Muzeum Prawdziwej Czekolady będzie w pełni poświęcone najstarszemu smakołykowi świata. Odwiedzający zdobędą tutaj wiedzę m.in. na temat historii, pochodzenia, produkcji i obecności czekolady w kulturze. Uzupełnieniem części edukacyjnej będzie część praktyczna – warsztaty czekoladowe.
Lokal Manufaktury Czekolady Chocolate Story przy Marszałkowskiej 9/15 aktualnie dostosowywany jest pod działalność Muzeum Prawdziwej Czekolady. O dokładnym terminie inauguracji założyciele poinformują wkrótce.
Zgłoszenia eksponatów można przesyłać jeszcze do końca grudnia przez formularz, który znajduje się w linku: https://manufakturaczekolady.pl/eksponaty. Regulamin znajduje się w zakładce z formularzem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bazar Różyckiego znów zatętni życiem! Otwarcie Off Brzeska

Przy Brzeskiej 25 w Warszawie, czyli na legendarnym Bazarze Różyckiego, już 7 maja oficjalnie zostanie otwarta nowa przestrzeń gastronomiczno-kulturalna, która będzie żyła dzień i noc. Off Brzeska to targowisko, jedzenie i picie, muzyka i kultura. Co tydzień inni wystawcy, inne menu i inne atrakcje!

Letnia trasa Prymat Mega Food Truck

Prymat po raz kolejny rusza w letnią trasę ze swoim Mega Food Truckiem. Tego lata będzie można spotkać kulinarną ekipę w plenerze, gdzie amatorzy dobrego jedzenia będą mieli okazję zobaczyć Prymat w zupełnie nowej odsłonie!

Warszawski The Cool Cat łączy siły z poznańskim Happa to Mame

The Cool Cat TR łączy siły z poznańskim konceptem Happa to Mame. Na zakończenie sezonu wakacyjnego - 31 sierpnia - szef kuchni The Cool Cat i eksperci od japońskich słodkości przygotują kilka klasyków kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni, po które w Poznaniu ustawiają się kolejki.

Nowy projekt kulinarny Macieja Nowickiego i Rafała Bernatowitza

Uczty pod chmurką dla maksimum 100 osób w klimatycznych miejscach Polski - to nowa, wspólna propozycja Emanueli Koper, Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafała Bernatowitza, współtwórcy Restobar Ogień. Pierwsze spotkanie - 1 i 2 sierpnia w Nowej Suchej.

Smacznie na Festiwalu Grilla w Zakopanem

1 sierpnia przy wiatach grillowych kompleksu Nosalowy Dwór Resort & SPA w Zakopanem odbył się Festiwal Grilla 2020. W trakcie imprezy zaprezentowano różne metody grillowania: węglowe, gazowe, elektryczne.

Krakowska Pizza Winchester wybrana najlepszą restauracją w Polsce

To już czwarta edycja Best Restaurant Awards, konkursu organizowanego przez Pyszne.pl, który ma na celu wyłonić najlepszą zdaniem Polaków restaurację w kraju.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej