x

Piotr Kamecki wiceprezydentem ASI - Association de la Sommellerie Internationale

Kategoria: Wino    18.11.2020

Pierwszy w historii Polak w zarządzie międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów! Na wiceszefa ASI - Association de la Sommellerie Internationale został wybrany Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Zdjęcie: Facebook.com.
Zdjęcie: Facebook.com.
W ASI Kamecki będzie odpowiedzialny za Europę. Głosowanie odbyło się online, Polak został wybrany znaczącą przewagą głosów.
– Jeszcze wczoraj nie wierzyłem, że to się jednak uda. Ale wynik głosowania nie pozostawia wątpliwości: 30:6. Zostałem wiceprezydentem Association de la Sommellerie Internationale. Jako pierwszy Polak w historii tej prestiżowej organizacji. Jasne, że był stres i strach, bo choć wiedzy i umiejętności nie brakuje, to walczyłem z innymi mistrzami światowego sommelierstwa. Głosowanie online, prezentacja online, ale chyba zaprzyjaźnię się z kamerą i mikrofonem. Kilka historii mam do opowiedzenia. Dziękuję za wszystkie gratulacje i życzenia! – oświadczył na swym profilu Linkedin Piotr Kamecki.

Kamecki od wielu lat jest prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Mistrz Polski Sommelierów z 1998 r., finalista Mistrzostw Europy Sommelierów 1998 r. w Reims i Mistrzostw Świata Sommelierów w 2000 r. w Montrealu. Wieloletni Prezes Zarządu Centrum Wina, obecnie partner w firmie Winkolekcja i współwłaściciel Wine Glass, przedstawiciela Riedel w Polsce. Twórca, współwłaściciel i prezes zarządu Wine Taste by Kamecki - winiarskiego concierge, który pozwala na osobiste, skrojone na miarę usługi dla osób prywatnych, firm i restauracji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

POLSKI SOMMELIER WICEMISTRZEM EUROPY

11 maja br. w Wiedniu Piotr Pietras został srebrnym medalistą Mistrzostw Europy Sommelierów. Zajął drugie miejsce za Raimondsem Tomsonem z Łotwy.

Kwestionariusz sommeliera: Filip Szaciłowski

W gastronomii pracuje od prawie ośmiu lat. Pełni funkcję menadżera i głównego sommeliera w restauracji Kieliszki na Próżnej w Warszawie. Od lat zajmuje miejsce w pierwszej dziesiątce Mistrzostw Polski Sommelierów.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PAWEŁ ZDUNIAK

Paweł Zduniak związany jest z winem od prawie 5 lat. Jego najważniejszym celem jako sommeliera jest zapewnienie gościom jak najlepszej jakości obsługi oraz niezapomnianych wrażeń smakowych, których mogą doświadczyć, próbując dań przygotowanych przez kucharzy z odpowiednio dobranymi winami.

Kolejny polski Master Sommelier

20 sierpnia do grona 239 Master Sommelierów dołączył Piotr Pietras, który na co dzień pracuje jako head sommelier w londyńskiej restauracji Launceston Place. Do sukcesów (podwójny tytuł Mistrza Polski Sommelierów oraz Wicemistrza Europy Sommelierów) zaliczyć może właśnie ten zaszczytny tytuł.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej