x

Piotr Kamecki wiceprezydentem ASI - Association de la Sommellerie Internationale

Kategoria: Wino    18.11.2020

Pierwszy w historii Polak w zarządzie międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów! Na wiceszefa ASI - Association de la Sommellerie Internationale został wybrany Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Zdjęcie: Facebook.com.
Zdjęcie: Facebook.com.
W ASI Kamecki będzie odpowiedzialny za Europę. Głosowanie odbyło się online, Polak został wybrany znaczącą przewagą głosów.
– Jeszcze wczoraj nie wierzyłem, że to się jednak uda. Ale wynik głosowania nie pozostawia wątpliwości: 30:6. Zostałem wiceprezydentem Association de la Sommellerie Internationale. Jako pierwszy Polak w historii tej prestiżowej organizacji. Jasne, że był stres i strach, bo choć wiedzy i umiejętności nie brakuje, to walczyłem z innymi mistrzami światowego sommelierstwa. Głosowanie online, prezentacja online, ale chyba zaprzyjaźnię się z kamerą i mikrofonem. Kilka historii mam do opowiedzenia. Dziękuję za wszystkie gratulacje i życzenia! – oświadczył na swym profilu Linkedin Piotr Kamecki.

Kamecki od wielu lat jest prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Mistrz Polski Sommelierów z 1998 r., finalista Mistrzostw Europy Sommelierów 1998 r. w Reims i Mistrzostw Świata Sommelierów w 2000 r. w Montrealu. Wieloletni Prezes Zarządu Centrum Wina, obecnie partner w firmie Winkolekcja i współwłaściciel Wine Glass, przedstawiciela Riedel w Polsce. Twórca, współwłaściciel i prezes zarządu Wine Taste by Kamecki - winiarskiego concierge, który pozwala na osobiste, skrojone na miarę usługi dla osób prywatnych, firm i restauracji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WINNE POLA IMPORTEREM ROKU 2018

Magazyn Wino po raz kolejny chciałby uhonorować tych wszystkich, którzy tworzą rynek winny w Polsce. Już po raz trzynasty przyznano statuetki Grand Prix Magazynu Wino ludziom, miejscom i winom, których wyróżnia charyzma, charakter i nieprzeciętność.

Branża winiarska też w kryzysie

Zamknięte restauracje i ograniczony dostęp do sklepów mogą przyczynić się do zmarnowania miliarda litrów wina! Na kondycji finansowej importerów wina negatywnie odbijają się: wzrost cen walut i mniejszy zysk ze sprzedaży zakupionych przed pandemią towarów. Jakie są pomysły na przetrwanie?

Kamil Wojtasiak - Mistrz Polski Sommelierów 2018

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine.

10 pytań do Eweliny Brdak

Ewelina Brdak, sommelier i menedżer w restauracji Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner w Warszawie, opowiada o swojej pierwszej pracy i o rozwoju na stanowisku sommeliera.

Spokojna rewolucja

Na początku października w historycznym regionie Lewantu w płd.-wsch. Hiszpanii kończą się zbiory. W winnicach pusto, a w winiarniach na stoły sortownicze wjeżdżają ostatnie partie winogron. Co innego dzieje się na ulicach dużych miast. Tam wrze zbuntowany tłum. Katalończycy walczą o suwerenność.

Capstone California - zdobądź międzynarodowy certyfikat winiarski

We wrześniu w pięciu miastach - Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie - odbędą się pierwsze stacjonarne degustacje w ramach międzynarodowych kursów wiedzy o winach kalifornijskich Capstone California.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej