x

Świąteczny Stół Pajacyka - restauratorzy mogą pomóc i otrzymać wsparcie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    17.11.2020

4 grudnia odbędzie się "Świąteczny Stół Pajacyka" - tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak włączyć się do akcji pomimo restrykcji epidemicznych?

Świąteczny Stół Pajacyka. Zdjęcie: PAH
Świąteczny Stół Pajacyka. Zdjęcie: PAH
Koniec tego bardzo trudnego roku, który szczególnie mocno odczuła branża HoReCa, może przynieść dużo dobrego – do 22 listopada każdy lokal gastronomiczny ma możliwość zgłosić swój udział w Świątecznym Stole Pajacyka. Dzięki temu, zamawiając posiłki w restauracjach biorących udział w akcji, będzie można wesprzeć prowadzony przez Polską Akcję Humanitarną program dożywiania, ale także pomóc poszkodowanej przez pandemię gastronomii.
– Zdajemy sobie sprawę z położenia, w jakim znalazła się gastronomia – mówi Anna Zubala z PAH. – Ale nie poddajemy się, bo wielu restauratorów wie, że cel jest szczytny i spodziewa się, że w dniu akcji z ich usług skorzysta więcej klientów.  

Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. W tym roku szczególną rolę odegrają także punkty, które prowadzą wyłącznie sprzedaż na wynos, a także cateringi dietetyczne. Dzięki współpracy z aplikacjami obsługującymi dowóz posiłków, wzięcie udziału w Świątecznym Stole Pajacyka jeszcze nigdy nie było tak łatwe.

Pozyskane w ramach akcji środki finansują program dożywiania „Pajacyk” w polskich szkołach, w ramach którego dzieci mogą zjeść często jedyny pełnowartościowy i ciepły posiłek w ciągu dnia. Dodatkowo, ze względu na prawie dwukrotny wzrost liczby osób głodujących na świecie w tym roku,  wsparciem żywnościowym zostaną objęte także osoby w krajach, w których PAH działa od lat.  
W zeszłym roku, dzięki pomocy właścicieli lokali gastronomicznych w całej Polsce, udało się zebrać ponad 200 tys. zł, dzięki czemu sfinansowano blisko 41 tys. posiłków dla dzieci.

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 22 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy na tej stronie. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs barmański World Class powraca po roku przerwy

Organizator konkursu oficjalnie ogłasza: koniec czekania! Po roku przerwy spowodowanej pandemią, polscy barmani znów będą mogli się zmierzyć się w turnieju umiejętności i kreatywności. Właśnie wystartowały krajowe kwalifikacje do World Class Competition 2021. Finał odbędzie się w Madrycie.

Kto powalczy w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2020?

Sześć zespołów zakwalifikowało się do drugiej edycji konkursu "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020", który odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli.

Ostatnia nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski

10.08 w Ustroniu odbyły się XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Konkurs zwyciężył Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, a ponieważ zespół ten jest już w finale tegorocznej edycji KPP, nominacja została przyznana Marcie Podgórskiej z Hotelu Notera w Chojnicach.

Dwoje szefów z Polski wśród kandydatów do listy The Best Chef Awards Top100 2020

Justyna Słupska-Kartaczowska i Marek Flisiński to nowi polscy kandydaci do listy The Best Chef Awards Top100 2020. Ogłoszenie nagród odbędzie się 21-23 września w Rotterdamie.

V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

Tegoroczna edycja mistrzostw odbędzie się już 9 marca w Hotelu Atut w Licheniu Starym. Impreza została zorganizowana w ramach Weekendu Kulinarnego.

II Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie: jak szefowie kuchni poradzą sobie z jeleniem?

Sześć dwuosobowych zespołów profesjonalnych kucharzy już w czwartek 9 września zmierzy się ze sobą podczas drugiej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej