x

Świąteczny Stół Pajacyka - restauratorzy mogą pomóc i otrzymać wsparcie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    17.11.2020

4 grudnia odbędzie się "Świąteczny Stół Pajacyka" - tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekazują 10% dziennego obrotu na rzecz osób potrzebujących wsparcia żywnościowego. Jak włączyć się do akcji pomimo restrykcji epidemicznych?

Świąteczny Stół Pajacyka. Zdjęcie: PAH
Świąteczny Stół Pajacyka. Zdjęcie: PAH
Koniec tego bardzo trudnego roku, który szczególnie mocno odczuła branża HoReCa, może przynieść dużo dobrego – do 22 listopada każdy lokal gastronomiczny ma możliwość zgłosić swój udział w Świątecznym Stole Pajacyka. Dzięki temu, zamawiając posiłki w restauracjach biorących udział w akcji, będzie można wesprzeć prowadzony przez Polską Akcję Humanitarną program dożywiania, ale także pomóc poszkodowanej przez pandemię gastronomii.
– Zdajemy sobie sprawę z położenia, w jakim znalazła się gastronomia – mówi Anna Zubala z PAH. – Ale nie poddajemy się, bo wielu restauratorów wie, że cel jest szczytny i spodziewa się, że w dniu akcji z ich usług skorzysta więcej klientów.  

Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne czy kawiarnie. W tym roku szczególną rolę odegrają także punkty, które prowadzą wyłącznie sprzedaż na wynos, a także cateringi dietetyczne. Dzięki współpracy z aplikacjami obsługującymi dowóz posiłków, wzięcie udziału w Świątecznym Stole Pajacyka jeszcze nigdy nie było tak łatwe.

Pozyskane w ramach akcji środki finansują program dożywiania „Pajacyk” w polskich szkołach, w ramach którego dzieci mogą zjeść często jedyny pełnowartościowy i ciepły posiłek w ciągu dnia. Dodatkowo, ze względu na prawie dwukrotny wzrost liczby osób głodujących na świecie w tym roku,  wsparciem żywnościowym zostaną objęte także osoby w krajach, w których PAH działa od lat.  
W zeszłym roku, dzięki pomocy właścicieli lokali gastronomicznych w całej Polsce, udało się zebrać ponad 200 tys. zł, dzięki czemu sfinansowano blisko 41 tys. posiłków dla dzieci.

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 22 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy na tej stronie. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

L'ART DE LA CUISINE MARTELL 2018

Za nami już 16. edycja jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych w Polsce - L’Art de la cuisine Martell 2018. Finał odbył się 3 marca w XVII- wiecznym hotelu Zamek Ryn. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński - szef kuchni hotelu Anders, który od 13 lat dba o prawidłowy przebieg konkursu.

Właściciel Werner & Mertz liderem zrównoważonego rozwoju

Reinhard Schneider, właściciel firmy Werner & Mertz produkującej ekologiczne środki czystości (marki Frosch i Green Care Professional) został laureatem Niemieckiej Nagrody Środowiskowej.

BOCUSE D'OR 2017 JUŻ ZA NAMI

W dniach 24-25 stycznia w Lyonie odbył się finał 30. edycji jednego z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie. Pierwszy raz w historii złoty medal otrzymał kucharz ze Stanów Zjednoczonych Mathew Peters.

Gala Finałowa MONIN Cup Junior Poland 2018

Zdobywczynią pierwszego miejsca Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2018 została Klaudia Guzdek z numerem 28 otrzymując złoty puchar za osiągnięcie wyniku 104 punktów na 135 możliwych.

JESIOTR W ROLI GŁÓWNEJ

Aż 12 zespołów wzięło udział w IV Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra, które 10 marca odbyły się w hotelu Atut w Licheniu. W tym roku nagroda główna trafiła do Piotra Huszcza oraz Radosława Kosiorka z hotelu i restauracji Piano w Lublinie.

OGRÓD W MIEŚCIE

Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej