x

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

Kategoria: Miejsca    16.11.2020

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
– Chcemy nadać im szyku, na jaki zasługują! Oferujemy krótką kartę dań wyłącznie mięsnych, w tym 8 rodzajów tatara. Każdą potrawę staramy się dopracować do perfekcji – mówi współwłaściciel lokalu Marcin Pajewski. – To miejsce dla oddanych fanów mięsa. Dla gości, którzy doceniają wysokiej jakości surowiec, produkcję własną oraz odpowiedni serwis – dodaje.
Wszystkie potrawy przygotowywane są z mięsa pozyskanego od zaufanych dostawców, dziczyzna pochodzi z Dzikiego Tropu. Dodatki wytwarzane są na miejscu – Zimne Dranie samodzielnie kiszą, wędzą, peklują, robią musztardę, sosy.
Aktualnie w ofercie są np. trzy rodzaje tatara z wołowiny (bavette, bullet, z polędwicy) oraz tatar z tuńczyka. Hitem jest tatar z combra z sarniny podawany m.in. z jabłkiem, kiszoną rzodkiewką, marynowaną gąską zieloną, trawą żubrową, gorzką czekoladą z jałowcem, żółtkiem i angosturą z młodych pędów sosny.
– Porcje mięsa są solidne, ważą po 125 g, więc z dodatkami stanowią bardziej danie główne niż tradycyjne przystawki – podkreśla Pajewski. Oprócz tatarów w menu znajdziemy także kanapki, np. Ruben z pastrami, kiszonym burakiem, kiszoną kapustą i serem mimolette oraz steki, np. Bavette z solonym masłem wędzonym i truflowym. Za menu i jakość dań odpowiada Jakub Fiema, młody, lecz doświadczony szef kuchni, z wykształcenia – co nie bez znaczenia w takim miejscu – weterynarz.
Zimne Dranie nie oferują lunchów ani alkoholi. Przestrzeń zaprojektowała pracownia Projekt Praga.

Adres: ul. Dobra 42, Warszawa (Food Hall w Elektrowni Powiśle) 

Liczba miejsc: 4 przy barze i 200 w części wspólnej dla wszystkich konceptów

Ceny: tatary – 35-49 zł, pozostałe dania – od 29 zł (kanapeczki) do 89 zł (stek z polędwicy)
Typ: casual 

Właściciele: Marcin Pajewski i Tomek Teodorczyk

Szef kuchni: Jakub Fiema

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

AMUNI

Amuni to włoska restauracja utrzymana w duchu slow food, która otworzyła swoje podwoje w marcu. Mieści się tuż obok Brasserie Warszawskiej. Szefem kuchni i współwłaścicielem Amuni jest Andrea Scarantino, znany z prowadzenia − również włoskiej − Mammy Marietty na warszawskim Mokotowie.

Słodka strona Wrocławia

Co może rozjaśnić mroki krótkich jesiennych dni podszytych smutnym klimatem pandemii? Porcja jakościowych, idealnie zbalansowanych, technicznie dopracowanych i pięknie prezentujących się deserów z pewnością poprawi nam humor! Oto cukiernicza selekcja ze stolicy Dolnego Śląska.

Tasca - portugalskie smaki w Krakowie

Tasca (czyt. taszka) to w języku portugalskim po prostu knajpa, miejsce, w którym podaje się lokalne jedzenie i w swobodnej atmosferze można napić się dobrego wina. Taka jest również Tasca położona na krakowskim Ruczaju.

Trzy lokale na magnum

Poznajcie trzy restauracje, w których napijecie się magnum.

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Sfinks otwiera swoją pierwszą Fabrykę Pizzy

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK, otworzył w podwarszawskim Piastowie restaurację Fabryka Pizzy. Jest to pierwszy lokal, w który Sfinks zainwestował w ramach masterfranczyzy tej marki. Mieści się w pasażu handlowym w budynku Rezydencji Warszawskiej przy ul. Warszawskiej

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej