x

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

Kategoria: Miejsca    16.11.2020

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
– Chcemy nadać im szyku, na jaki zasługują! Oferujemy krótką kartę dań wyłącznie mięsnych, w tym 8 rodzajów tatara. Każdą potrawę staramy się dopracować do perfekcji – mówi współwłaściciel lokalu Marcin Pajewski. – To miejsce dla oddanych fanów mięsa. Dla gości, którzy doceniają wysokiej jakości surowiec, produkcję własną oraz odpowiedni serwis – dodaje.
Wszystkie potrawy przygotowywane są z mięsa pozyskanego od zaufanych dostawców, dziczyzna pochodzi z Dzikiego Tropu. Dodatki wytwarzane są na miejscu – Zimne Dranie samodzielnie kiszą, wędzą, peklują, robią musztardę, sosy.
Aktualnie w ofercie są np. trzy rodzaje tatara z wołowiny (bavette, bullet, z polędwicy) oraz tatar z tuńczyka. Hitem jest tatar z combra z sarniny podawany m.in. z jabłkiem, kiszoną rzodkiewką, marynowaną gąską zieloną, trawą żubrową, gorzką czekoladą z jałowcem, żółtkiem i angosturą z młodych pędów sosny.
– Porcje mięsa są solidne, ważą po 125 g, więc z dodatkami stanowią bardziej danie główne niż tradycyjne przystawki – podkreśla Pajewski. Oprócz tatarów w menu znajdziemy także kanapki, np. Ruben z pastrami, kiszonym burakiem, kiszoną kapustą i serem mimolette oraz steki, np. Bavette z solonym masłem wędzonym i truflowym. Za menu i jakość dań odpowiada Jakub Fiema, młody, lecz doświadczony szef kuchni, z wykształcenia – co nie bez znaczenia w takim miejscu – weterynarz.
Zimne Dranie nie oferują lunchów ani alkoholi. Przestrzeń zaprojektowała pracownia Projekt Praga.

Adres: ul. Dobra 42, Warszawa (Food Hall w Elektrowni Powiśle) 

Liczba miejsc: 4 przy barze i 200 w części wspólnej dla wszystkich konceptów

Ceny: tatary – 35-49 zł, pozostałe dania – od 29 zł (kanapeczki) do 89 zł (stek z polędwicy)
Typ: casual 

Właściciele: Marcin Pajewski i Tomek Teodorczyk

Szef kuchni: Jakub Fiema

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej