x

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

Kategoria: Miejsca    16.11.2020

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
– Chcemy nadać im szyku, na jaki zasługują! Oferujemy krótką kartę dań wyłącznie mięsnych, w tym 8 rodzajów tatara. Każdą potrawę staramy się dopracować do perfekcji – mówi współwłaściciel lokalu Marcin Pajewski. – To miejsce dla oddanych fanów mięsa. Dla gości, którzy doceniają wysokiej jakości surowiec, produkcję własną oraz odpowiedni serwis – dodaje.
Wszystkie potrawy przygotowywane są z mięsa pozyskanego od zaufanych dostawców, dziczyzna pochodzi z Dzikiego Tropu. Dodatki wytwarzane są na miejscu – Zimne Dranie samodzielnie kiszą, wędzą, peklują, robią musztardę, sosy.
Aktualnie w ofercie są np. trzy rodzaje tatara z wołowiny (bavette, bullet, z polędwicy) oraz tatar z tuńczyka. Hitem jest tatar z combra z sarniny podawany m.in. z jabłkiem, kiszoną rzodkiewką, marynowaną gąską zieloną, trawą żubrową, gorzką czekoladą z jałowcem, żółtkiem i angosturą z młodych pędów sosny.
– Porcje mięsa są solidne, ważą po 125 g, więc z dodatkami stanowią bardziej danie główne niż tradycyjne przystawki – podkreśla Pajewski. Oprócz tatarów w menu znajdziemy także kanapki, np. Ruben z pastrami, kiszonym burakiem, kiszoną kapustą i serem mimolette oraz steki, np. Bavette z solonym masłem wędzonym i truflowym. Za menu i jakość dań odpowiada Jakub Fiema, młody, lecz doświadczony szef kuchni, z wykształcenia – co nie bez znaczenia w takim miejscu – weterynarz.
Zimne Dranie nie oferują lunchów ani alkoholi. Przestrzeń zaprojektowała pracownia Projekt Praga.

Adres: ul. Dobra 42, Warszawa (Food Hall w Elektrowni Powiśle) 

Liczba miejsc: 4 przy barze i 200 w części wspólnej dla wszystkich konceptów

Ceny: tatary – 35-49 zł, pozostałe dania – od 29 zł (kanapeczki) do 89 zł (stek z polędwicy)
Typ: casual 

Właściciele: Marcin Pajewski i Tomek Teodorczyk

Szef kuchni: Jakub Fiema

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Zakopiańska Mała Szwajcaria - kuchnia góralska ze szwajcarskimi akcentami

Mieszcząca się w historycznej drewnianej willi restauracja to jeden z najciekawszych konceptów gastronomicznych na Podhalu, łączący kuchnię góralską i szwajcarskie smaki.

Reiwa w Warszawie - niecodzienne smaki w minimalistycznym wnętrzu

Autorskie menu bazujące na sezonowych polskich produktach z akcentami kuchni świata, minimalistyczny wystrój, gościnni właściciele i sąsiedzka atmosfera - to wyróżniki restauracji Reiwa, która ulokowała się w samym sercu Starej Ochoty, nieopodal redakcji "Polityki".

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Jurek Sobieniak otworzył nową restaurację - Deska i Kreska

Najnowszy koncept znanego szefa kuchni i restauratora Jurka Sobieniaka zlokalizowany jest w biurowcu Grzybowska Park w Warszawie. Autorskie menu bazuje na kuchni śródziemnomorskiej w polskim wydaniu.

Heart by Amaro w sercu Tatr

Jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni oraz zdobywca pierwszej w naszym kraju gwiazdki Michelin, Wojciech Modest Amaro, rusza w góry z nowym projektem.

Grecka Restauracja Mykonos - pierwszy lokal w Browarach Warszawskich

Greckie przysmaki w centrum warszawskiej Woli serwuje doświadczony szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich restauracji jak El Greco i Paros.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej