x

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

Kategoria: Miejsca    16.11.2020

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
– Chcemy nadać im szyku, na jaki zasługują! Oferujemy krótką kartę dań wyłącznie mięsnych, w tym 8 rodzajów tatara. Każdą potrawę staramy się dopracować do perfekcji – mówi współwłaściciel lokalu Marcin Pajewski. – To miejsce dla oddanych fanów mięsa. Dla gości, którzy doceniają wysokiej jakości surowiec, produkcję własną oraz odpowiedni serwis – dodaje.
Wszystkie potrawy przygotowywane są z mięsa pozyskanego od zaufanych dostawców, dziczyzna pochodzi z Dzikiego Tropu. Dodatki wytwarzane są na miejscu – Zimne Dranie samodzielnie kiszą, wędzą, peklują, robią musztardę, sosy.
Aktualnie w ofercie są np. trzy rodzaje tatara z wołowiny (bavette, bullet, z polędwicy) oraz tatar z tuńczyka. Hitem jest tatar z combra z sarniny podawany m.in. z jabłkiem, kiszoną rzodkiewką, marynowaną gąską zieloną, trawą żubrową, gorzką czekoladą z jałowcem, żółtkiem i angosturą z młodych pędów sosny.
– Porcje mięsa są solidne, ważą po 125 g, więc z dodatkami stanowią bardziej danie główne niż tradycyjne przystawki – podkreśla Pajewski. Oprócz tatarów w menu znajdziemy także kanapki, np. Ruben z pastrami, kiszonym burakiem, kiszoną kapustą i serem mimolette oraz steki, np. Bavette z solonym masłem wędzonym i truflowym. Za menu i jakość dań odpowiada Jakub Fiema, młody, lecz doświadczony szef kuchni, z wykształcenia – co nie bez znaczenia w takim miejscu – weterynarz.
Zimne Dranie nie oferują lunchów ani alkoholi. Przestrzeń zaprojektowała pracownia Projekt Praga.

Adres: ul. Dobra 42, Warszawa (Food Hall w Elektrowni Powiśle) 

Liczba miejsc: 4 przy barze i 200 w części wspólnej dla wszystkich konceptów

Ceny: tatary – 35-49 zł, pozostałe dania – od 29 zł (kanapeczki) do 89 zł (stek z polędwicy)
Typ: casual 

Właściciele: Marcin Pajewski i Tomek Teodorczyk

Szef kuchni: Jakub Fiema

Artykuł ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Pisarz Szczepan Twardoch stworzył kartę koktajli dla baru Lane’s w Warszawie

W stołecznym gin barze Lane’s w Hotelu Bristol można spotkać bohaterów powieści Szczepana Twardocha - zagościli tam Pokora, Ljubow, Widuch i Baronessa. Wszystko za sprawą autorskiej karty koktajli Lane’s by Szczepan Twardoch, którą pisarz współtworzył z szefem baru Arnoldem Skibą.

Kopenhaska Noma przestanie istnieć? "Bycie restauracją już nas nie definiuje"

Noma - najbardziej znana duńska restauracja i jedna z najlepszych na świecie - ogłosiła, że kończy działalność w dotychczasowej formule. Co dalej? W 2025 roku stanie się "gigantycznym laboratorium" pod szyldem Noma 3.0.

Piekarnia Dickery w kolejnym mieście. Gofry w kształcie penisa i waginy dostępne także w Katowicach

W Katowicach zadebiutowała piekarnia Dickery, która oferuje gofry w kształcie męskich i żeńskich narządów płciowych. To już kolejne miasto, w którym te kontrowersyjne wypieki są dostępne. Na otwarciu były tłumy.

McDonald's rośnie: ma już w Polsce ponad 500 lokali!

W 2022 r. McDonald's otworzył łącznie 30 restauracji, w tym 19 zarządzanych przez franczyzobiorców. Miniony rok przyniósł też otwarcie jubileuszowej 500. restauracji, która znajduje się w Wyszkowie. - Nie zwalniamy tempa. Przed nami kolejne otwarcia - zapowiada sieć.

Muzeum Fabryka Wódki w Krakowie

Krakowskie muzeum Fabryka Wódki otwarto w zabytkowym budynku po wybudowanej w latach 30. Wytwórni Wódek nr 11, późniejszej Destylarni Polmos. Trudno o lepszą lokalizację - te mury pamiętają wieloletnią pracę ludzi i urządzeń nad produkcją oraz rozlewem alkoholi kojarzonych do dziś.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej