x

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny

Kategoria: Karta - dania    16.11.2020

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny według Guy'a Savoy'a.

Fot.: Laurence Mouton.
Fot.: Laurence Mouton.
TATAR Z OSTRYG

Składniki:
• 24 ostrygi
• sok z cytryny
• pół pęczku dymki
• świeżo zmielony pieprz
• sól zwykła i morska
• oliwa
• algi morskie
• 4 liście mertensji nadmorskiej (oyster leaves)

Sposób przygotowania:
Otwórz muszle, wyjmij z nich ostrygi i wypłucz je w zimnej bieżącej wodzie. Osusz ostrygi papierowym ręcznikiem i posiekaj na tatar. Dopraw sokiem z cytryny, dodaj drobno pokrojoną dymkę, dopraw pieprzem, solą i oliwą. Połóż algi morskie na talerzu, na nim postaw muszle z tatarem z ostryg. Całość udekoruj liśćmi mertensji nadmorskiej.

SORBET Z ALG MORSKICH I CYTRYN

Składniki:
• 250 ml wody
• 75 g cukru
• 2 g suchych alg morskich (typu nori)
• 250 ml soku z cytryn

Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z cukrem i ostudź syrop. Dodaj do niego rozdrobnione algi i całkowicie ostudź, zanim dodasz sok z cytryny. Zamroź przez noc w zamrażalniku, a następnie zeskrobuj sorbet widelcem. Umieść sorbet z alg i cytryny w kropli lodowatej wody. Następnie zaserwuj łyżeczkę sorbetu na tatar z ostryg, tuż przed podaniem.

Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej