x

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny

Kategoria: Karta - dania    16.11.2020

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny według Guy'a Savoy'a.

Fot.: Laurence Mouton.
Fot.: Laurence Mouton.
TATAR Z OSTRYG

Składniki:
• 24 ostrygi
• sok z cytryny
• pół pęczku dymki
• świeżo zmielony pieprz
• sól zwykła i morska
• oliwa
• algi morskie
• 4 liście mertensji nadmorskiej (oyster leaves)

Sposób przygotowania:
Otwórz muszle, wyjmij z nich ostrygi i wypłucz je w zimnej bieżącej wodzie. Osusz ostrygi papierowym ręcznikiem i posiekaj na tatar. Dopraw sokiem z cytryny, dodaj drobno pokrojoną dymkę, dopraw pieprzem, solą i oliwą. Połóż algi morskie na talerzu, na nim postaw muszle z tatarem z ostryg. Całość udekoruj liśćmi mertensji nadmorskiej.

SORBET Z ALG MORSKICH I CYTRYN

Składniki:
• 250 ml wody
• 75 g cukru
• 2 g suchych alg morskich (typu nori)
• 250 ml soku z cytryn

Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z cukrem i ostudź syrop. Dodaj do niego rozdrobnione algi i całkowicie ostudź, zanim dodasz sok z cytryny. Zamroź przez noc w zamrażalniku, a następnie zeskrobuj sorbet widelcem. Umieść sorbet z alg i cytryny w kropli lodowatej wody. Następnie zaserwuj łyżeczkę sorbetu na tatar z ostryg, tuż przed podaniem.

Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej