x

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny

Kategoria: Karta - dania    16.11.2020

Tatar z ostryg z sorbetem z alg morskich i cytryny według Guy'a Savoy'a.

Fot.: Laurence Mouton.
Fot.: Laurence Mouton.
TATAR Z OSTRYG

Składniki:
• 24 ostrygi
• sok z cytryny
• pół pęczku dymki
• świeżo zmielony pieprz
• sól zwykła i morska
• oliwa
• algi morskie
• 4 liście mertensji nadmorskiej (oyster leaves)

Sposób przygotowania:
Otwórz muszle, wyjmij z nich ostrygi i wypłucz je w zimnej bieżącej wodzie. Osusz ostrygi papierowym ręcznikiem i posiekaj na tatar. Dopraw sokiem z cytryny, dodaj drobno pokrojoną dymkę, dopraw pieprzem, solą i oliwą. Połóż algi morskie na talerzu, na nim postaw muszle z tatarem z ostryg. Całość udekoruj liśćmi mertensji nadmorskiej.

SORBET Z ALG MORSKICH I CYTRYN

Składniki:
• 250 ml wody
• 75 g cukru
• 2 g suchych alg morskich (typu nori)
• 250 ml soku z cytryn

Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę z cukrem i ostudź syrop. Dodaj do niego rozdrobnione algi i całkowicie ostudź, zanim dodasz sok z cytryny. Zamroź przez noc w zamrażalniku, a następnie zeskrobuj sorbet widelcem. Umieść sorbet z alg i cytryny w kropli lodowatej wody. Następnie zaserwuj łyżeczkę sorbetu na tatar z ostryg, tuż przed podaniem.

Przepis ukazał się w „Food Service" 10/2020 nr 199.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Szarpane żeberka - danie z karty restauracji Dym na Wodzie

Szarpane żeberka to danie pochodzące z restauracji Dym na Wodzie prowadzonej przez Rafała Niewiarowskiego.

Śniadania regionalne - tradycyjne potrawy w porannym menu

Od suski sechlońskiej, przez wielkopolski gzik, po proziaki z Podkarpacia - produkty i potrawy regionalne tworzą nieprzebrany wachlarz smaków i potencjalnych kombinacji, które doskonale sprawdzą się podczas komponowania śniadaniowego menu.

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej