x

Chaud Pain - piekarnia Projectu Warszawa i Marcina Przybysza

Kategoria: Miejsca    10.11.2020

Gdzie kupić croissanta, jeśli nie we francuskiej piekarni? W grudniu planowane jest otwarcie rzemieślniczego lokalu Chaud Pain, która powstaje pod parasolem grupy Project Warszawa. Współtwórcą miejsca jest Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka.

Oferta Chaud Pain w Epoce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain w Epoce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oficjalne otwarcie Chaud Pain planowane jest na początek grudnia. Zanim piekarnia wystartuje, świeży chleb i słodkie wypieki będzie można kupować przedpremierowo od 13 listopada w restauracjach grupy Project Warszawa: Epoka i Bez Tytułu.

Jak narodził się koncept?
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nazwa piekarni Chaud Pain (czyt. „szo pę”, po francusku – gorący chleb) nawiązuje do inspiracji właścicieli tego miejsca, którzy mają francuskie korzenie. Dlatego przepisy, z których powstaje pieczywo i słodkie, rumiane przysmaki opierają się na wiekowych, sprawdzonych recepturach. Zakwas do chleba leżakuje tak długo, aż da o sobie znać, że może ruszać na podbój kubków smakowych gości Chaud Pain. Mąka do wypieków jest z kolei mielona na miejscu przez piekarzy. Za kompozycję oferty odpowiada szef piekarni Paweł Albert, który dobiera wyselekcjonowane ziarna zbóż zarówno z własnych upraw jak i sprowadza je z Francji.

– Pomysł otwarcia piekarni zrodził się już dawno. Goście często dopytywali, czy pieczywo, które serwujemy w naszych restauracjach można kupić również na wynos. To nam dało do myślenia, że warto wyjść naprzeciw tym oczekiwaniom. Lokal, w którym otwieramy piekarnię sąsiaduje z naszą restauracją Epoka w budynku Hotelu Europejskiego tuż przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Obecnie trwa w nim remont, jednak postanowiliśmy przyspieszyć prace i proces otwarcia piekarni. Dlatego już od 13 listopada będzie można przedpremierowo kupić produkty, które znajdziecie w Chaud Pain w naszych dwóch innych restauracjach: Epoce i Bez Tytułu – mówi Antoine Azaïs, dyrektor zarządzający grupy Project Warszawa.

Co w ofercie?

Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
– W naszych restauracjach stawiamy na jakość produktów i komfort gości, którzy nam zaufali. W Chaud Pain poza stacjonarną sprzedażą pieczywa rzemieślniczego, będzie można zamawiać również zestaw śniadaniowy z koszem pieczywa i dodatkami z dostawą do domu. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają rodzinne poranki, a nie zawsze mają energię, by o świcie ruszyć po świeże pieczywo – . - dodaje Marcin Przybysz, executive chef grupy Project Warszawa.

W ofercie Chaud Pain znajdziemy m.in. różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodkie brioche z miodem i palonymi migdałami oraz croissanty wypiekane na bazie przepisów rodem z Francji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zamknięcie poznańskiej restauracji Autentyk Ernesta Jagodzińskiego

Po 5 latach działalności z kulinarnej mapy Poznania zniknął Autentyk, lokal Oli i Ernesta Jagodzińskich. - Idziemy realizować nasze marzenia i plany - mówią. Executive chefa restauracji można jednak wciąż odwiedzić w studiu kulinarnym Chef’s Table.

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej