x

Chaud Pain - piekarnia Projectu Warszawa i Marcina Przybysza

Kategoria: Miejsca    10.11.2020

Gdzie kupić croissanta, jeśli nie we francuskiej piekarni? W grudniu planowane jest otwarcie rzemieślniczego lokalu Chaud Pain, która powstaje pod parasolem grupy Project Warszawa. Współtwórcą miejsca jest Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka.

Oferta Chaud Pain w Epoce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain w Epoce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oficjalne otwarcie Chaud Pain planowane jest na początek grudnia. Zanim piekarnia wystartuje, świeży chleb i słodkie wypieki będzie można kupować przedpremierowo od 13 listopada w restauracjach grupy Project Warszawa: Epoka i Bez Tytułu.

Jak narodził się koncept?
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nazwa piekarni Chaud Pain (czyt. „szo pę”, po francusku – gorący chleb) nawiązuje do inspiracji właścicieli tego miejsca, którzy mają francuskie korzenie. Dlatego przepisy, z których powstaje pieczywo i słodkie, rumiane przysmaki opierają się na wiekowych, sprawdzonych recepturach. Zakwas do chleba leżakuje tak długo, aż da o sobie znać, że może ruszać na podbój kubków smakowych gości Chaud Pain. Mąka do wypieków jest z kolei mielona na miejscu przez piekarzy. Za kompozycję oferty odpowiada szef piekarni Paweł Albert, który dobiera wyselekcjonowane ziarna zbóż zarówno z własnych upraw jak i sprowadza je z Francji.

– Pomysł otwarcia piekarni zrodził się już dawno. Goście często dopytywali, czy pieczywo, które serwujemy w naszych restauracjach można kupić również na wynos. To nam dało do myślenia, że warto wyjść naprzeciw tym oczekiwaniom. Lokal, w którym otwieramy piekarnię sąsiaduje z naszą restauracją Epoka w budynku Hotelu Europejskiego tuż przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Obecnie trwa w nim remont, jednak postanowiliśmy przyspieszyć prace i proces otwarcia piekarni. Dlatego już od 13 listopada będzie można przedpremierowo kupić produkty, które znajdziecie w Chaud Pain w naszych dwóch innych restauracjach: Epoce i Bez Tytułu – mówi Antoine Azaïs, dyrektor zarządzający grupy Project Warszawa.

Co w ofercie?

Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
– W naszych restauracjach stawiamy na jakość produktów i komfort gości, którzy nam zaufali. W Chaud Pain poza stacjonarną sprzedażą pieczywa rzemieślniczego, będzie można zamawiać również zestaw śniadaniowy z koszem pieczywa i dodatkami z dostawą do domu. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają rodzinne poranki, a nie zawsze mają energię, by o świcie ruszyć po świeże pieczywo – . - dodaje Marcin Przybysz, executive chef grupy Project Warszawa.

W ofercie Chaud Pain znajdziemy m.in. różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodkie brioche z miodem i palonymi migdałami oraz croissanty wypiekane na bazie przepisów rodem z Francji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ŻUROWNIA

W Katowicach od października 2016 r. przy ulicy Ligonia funkcjonuje Żurownia. Właścicielami są Magdalena i Jakub Faron, znani na Śląsku z sieci lokali Mad Mick, oferujących burgery, steki i hot dogi.

Tomasz Czudowski wystartował z konceptem Qrcze

Qrcze serwuje dania z kurczaka zagrodowego w najróżniejszych odsłonach, sprzedawane wyłącznie w dowozie lub z odbiorem własnym. - Koncept "delivery only" powstał jakiś czas temu, a pandemia go przyspieszyła - wyjaśnia Tomasz Czudowski, właściciel Restauracji Forty i alewino.pl.

Międzymiastowa - różnorodnie w Krakowie

Międzymiastowa swoją nazwą nawiązuje do dwóch aspektów - po pierwsze, jest ulokowana pomiędzy starym a nowym miastem w Krakowie, po drugie, powstała w wyniku inspiracji podróżami do różnych miast świata.

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Marokańska Dar Mounia w Warszawie

W miejscu, gdzie do niedawna mieściła się włoska restauracja Delizia, otworzył swe podwoje elegancki lokal oferujący autentyczną kuchnię marokańską. W maju tego roku, po 6 miesiącach przygotowań, wystartował pod szyldem Dar Mounia.

El Koktel

Do stolicy powrócił ceniony koktajlbar El Koktel.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej