x

Chaud Pain - piekarnia Projectu Warszawa i Marcina Przybysza

Kategoria: Miejsca    10.11.2020

Gdzie kupić croissanta, jeśli nie we francuskiej piekarni? W grudniu planowane jest otwarcie rzemieślniczego lokalu Chaud Pain, która powstaje pod parasolem grupy Project Warszawa. Współtwórcą miejsca jest Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka.

Oferta Chaud Pain w Epoce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain w Epoce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oficjalne otwarcie Chaud Pain planowane jest na początek grudnia. Zanim piekarnia wystartuje, świeży chleb i słodkie wypieki będzie można kupować przedpremierowo od 13 listopada w restauracjach grupy Project Warszawa: Epoka i Bez Tytułu.

Jak narodził się koncept?
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nazwa piekarni Chaud Pain (czyt. „szo pę”, po francusku – gorący chleb) nawiązuje do inspiracji właścicieli tego miejsca, którzy mają francuskie korzenie. Dlatego przepisy, z których powstaje pieczywo i słodkie, rumiane przysmaki opierają się na wiekowych, sprawdzonych recepturach. Zakwas do chleba leżakuje tak długo, aż da o sobie znać, że może ruszać na podbój kubków smakowych gości Chaud Pain. Mąka do wypieków jest z kolei mielona na miejscu przez piekarzy. Za kompozycję oferty odpowiada szef piekarni Paweł Albert, który dobiera wyselekcjonowane ziarna zbóż zarówno z własnych upraw jak i sprowadza je z Francji.

– Pomysł otwarcia piekarni zrodził się już dawno. Goście często dopytywali, czy pieczywo, które serwujemy w naszych restauracjach można kupić również na wynos. To nam dało do myślenia, że warto wyjść naprzeciw tym oczekiwaniom. Lokal, w którym otwieramy piekarnię sąsiaduje z naszą restauracją Epoka w budynku Hotelu Europejskiego tuż przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie. Obecnie trwa w nim remont, jednak postanowiliśmy przyspieszyć prace i proces otwarcia piekarni. Dlatego już od 13 listopada będzie można przedpremierowo kupić produkty, które znajdziecie w Chaud Pain w naszych dwóch innych restauracjach: Epoce i Bez Tytułu – mówi Antoine Azaïs, dyrektor zarządzający grupy Project Warszawa.

Co w ofercie?

Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe.
– W naszych restauracjach stawiamy na jakość produktów i komfort gości, którzy nam zaufali. W Chaud Pain poza stacjonarną sprzedażą pieczywa rzemieślniczego, będzie można zamawiać również zestaw śniadaniowy z koszem pieczywa i dodatkami z dostawą do domu. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają rodzinne poranki, a nie zawsze mają energię, by o świcie ruszyć po świeże pieczywo – . - dodaje Marcin Przybysz, executive chef grupy Project Warszawa.

W ofercie Chaud Pain znajdziemy m.in. różne rodzaje rzemieślniczego pieczywa jasnego oraz ciemnego, bagietki, słodkie brioche z miodem i palonymi migdałami oraz croissanty wypiekane na bazie przepisów rodem z Francji.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zimne Dranie, czyli tatar na 8 sposobów w warszawskiej Elektrowni Powiśle

W industrialnej przestrzeni warszawskiej Elektrowni Powiśle, obok kilkunastu innych konceptów, powstał jeden zasługujący na szczególną uwagę. To Zimne Dranie - działające od czerwca tego roku bistro deli specjalizujące się w tatarach.

PASTIFICIO

Pastificio - nowe bistro i sklep skoncentrowane na makaronach - otworzyło się w Gdańsku, niedaleko Dworca Głównego. Właścicielami i twórcami są Krzysztof Dżus i Grażyna Thiel, która pełni również funkcję szefa kuchni.

King Rooster - nowa marka gastronomiczna firmy 7 Street

W ofercie King Rooster znajdują się chrupiące kurczaki w zestawach z frytkami i sosami oraz w burgerach. Nowością na polskim rynku są w 100% roślinne zamienniki kurczaka w formie kotleta do burgerów, a także panierowanych stripsów.

Restauracja Belvedere z nowym szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim

Ponowne otwarcie warszawskiej restauracji Belvedere po lockdownie przyniosło zmiany. Nowy szef kreatywny Łukasz Guziński w swym autorskim, letnim menu stawia akcent na ryby i owoce morza.

Słuszna Strawa - kuchnia migrantów z dowozem. Będzie restauracja?

Dzieli ich język, pochodzenie i doświadczenie w kuchni. Łączy zamiłowanie do gotowania i wspólny cel. Grupa migrantów i uchodźców gotuje w Warszawie potrawy z całego świata, snując plany o otwarciu wielokulturowej restauracji.

W POSZUKIWANIU BARMAŃSKIEJ INSPIRACJI - JAPONIA

Czym właściwie jest sztuka barmańska z Kraju Kwitnącej Wiśni, mangi i "hard shake"? I dlaczego tak często się na niej wzorujemy? Japończycy z natury są perfekcjonistami. Ich praca to wieloletni plan na życie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej