x

Jak smakowały #Jabłonki 2020? Podsumowanie akcji

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.11.2020

Specjalne menu w restauracjach, weekendowy tour Food Trucka, zaangażowanie influencerów oraz konkursy dla internautów - tak wyglądało tegoroczne świętowanie Jabłonek, czyli letnio-jesiennego okresu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze.

Jabłkowy przysmak z restauracji Syreni Śpiew. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jabłkowy przysmak z restauracji Syreni Śpiew. Zdjęcie: materiały prasowe.
#Jabłonki obchodzono w tym sezonie w 9 warszawskich restauracjach: Aioli Cantine, Aioli Bread & Aperitivo, Banjaluka, Ciastko z dziurką, Gruby Josek, Little Barrel, Mech, Syreni Śpiew i WuWu Bistro. Ich szefowie kuchni stworzyli zarówno tradycyjne, jak i nowatorskie pozycje kulinarne z jabłkami. Goście mogli spróbować m.in. krewetek w cydrze z dodatkiem kory cynamonowej kaszanki z kaczki w tempurze, czy drinków na bazie bourbonu, likieru z kwiatów bzu i jabłuszek.
 
Podróże szlakiem jabłka
Słoneczne dni późnego lata były też idealnym czasem na podążanie jabłkowymi szlakami naszego kraju. Internauci chętnie dzielili się zdjęciami wyjątkowych, starych odmian jabłoni z rodzinnych sadów i pejzaży z wycieczek w jabłkowe regiony. Influencerzy polecali jabłonkowe wyprawy – m.in. do Dworku Czersk, gdzie można spróbować soku z jabłek, uczestniczyć w zbiorach owoców i pieczeniu szarlotki w malowniczym dworku.
Food Truck w Warce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Food Truck w Warce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wielu odwiedziło również ziemię sandomierską i słynny jabłkowy szlak. Niektórzy świętowali Jabłonki odwiedzając Food Truck, który w jeden z wrześniowych weekendów zawitał do Tarczyna, Warki i Sandomierza, celebrując sadownicze tradycje tych miejsc specjalnymi jabłkowymi podpłomykami.   
Influencerzy oraz internauci, relacjonowali swoje podróże zarówno na Instagramie, jak i Facebooku. Twórcy kanału podróżniczego Wędrowne Motyle zrealizowali również film na YouTube. W sumie, dzięki licznym postom, wpisom i obszernym seriom stories każdego dnia, zapisane w relacjach wyróżnionych relacje, posty, wpisy oraz film dotarły do ok. 500 tys. odbiorców, a #Jabłonki zebrał kilka tysięcy rekordów na Instagramie, na którym Polacy dzielili się swoim sposobem na świętowanie Jabłonek.

Kulinarne inspiracje
Jabłonki można świętować nie tylko podróżując śladem jabłek, ale także wykorzystując je w domowej kuchni. Bogactwo naszych jabłkowych tradycji, jak również świeże i nowatorskie spojrzenie na ich zastosowania kulinarne zaowocowało zbiorem inspirujących przepisów, które możecie poznać na jablonki.com.
Swoje sposoby na cieszenie się smakiem jabłek w okresie Jabłonek proponowali również influencerzy kulinarni (ta grupa zdobyła zainteresowanie szerokiej rzeszy odbiorców i w sumie ok. 404 777 wyświetleń jabłonkowych treści). Sugar Lady stworzyła materiał wideo o tym, jak przygotować idealne racuchy, Ania Starmach podzieliła się przepisem na aromatyczny mus jabłkowy ze skórką pomarańczy oraz domową recepturą na kompot z jabłek. Dzięki takim sposobom, możemy zachować smak najlepszych owoców późnego lata w formie zimowych przetworów i czerpać z jabłkowej słonecznej energii, nawet gdy tegoroczne Jabłonki już się skończą.
Świętujący Jabłonki zwracali uwagę nie tylko na wyjątkowe walory smakowe naszych jabłek i związane z nimi bogate tradycje kulinarne. Ważne okazało się docenianie i celebracja piękna naszych sadów, jako miejsca zbiorów, ale również odpoczynku i zabawy. Uczestników Jabłonek interesowały też dobre, ekologiczne praktyki sadowników oraz dostawców oraz wartości odżywcze i zdrowotne owoców.
Tegoroczne Jabłonki dobiegają już końca - to ostatnie chwile, żeby zamknąć aromatyczne owoce w jesiennych przetworach i czerpać z nich jabłkową energię zimą. Inspiracji do kuchni szukajcie na jabłonki.com.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KUKBUK POLECA PO RAZ TRZECI

"Kukbuk Poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny Kukbuk godnym zaufania producentom za rzetelność, zaangażowanie i pasję, dzięki którym powstają wyjątkowe produkty i miejsca.

TORUŃSKI FESTIWAL SMAKÓW

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park. Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu będzie Karol Okrasa, który pokaże, jak i po co łączyć w kuchni nowoczesność z tradycją.

Debiut przewodnika Michelin dla Słowenii

Ukazał się przewodnik Michelin w całości poświęcony Słowenii. To mały kraj z zaledwie 2 milionami mieszkańców, ale już w pierwszej edycji przewodnika wyróżniono 52 restauracje, w tym jedną dwugwiazdkową i pięć jednogwiazdkowych.

Festiwal filmowy: co pić między seansami?

Jeśli jesteś właśnie lub będziesz na 44. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych, to odpowiedź jest prosta - kawę.

Gala Wine & Food Noble Night już wkrótce

Już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night. W szranki jak co roku stanie 12 kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotują autorskie menu (przystawkę i danie główne).

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej