x

Jak smakowały #Jabłonki 2020? Podsumowanie akcji

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.11.2020

Specjalne menu w restauracjach, weekendowy tour Food Trucka, zaangażowanie influencerów oraz konkursy dla internautów - tak wyglądało tegoroczne świętowanie Jabłonek, czyli letnio-jesiennego okresu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze.

Jabłkowy przysmak z restauracji Syreni Śpiew. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jabłkowy przysmak z restauracji Syreni Śpiew. Zdjęcie: materiały prasowe.
#Jabłonki obchodzono w tym sezonie w 9 warszawskich restauracjach: Aioli Cantine, Aioli Bread & Aperitivo, Banjaluka, Ciastko z dziurką, Gruby Josek, Little Barrel, Mech, Syreni Śpiew i WuWu Bistro. Ich szefowie kuchni stworzyli zarówno tradycyjne, jak i nowatorskie pozycje kulinarne z jabłkami. Goście mogli spróbować m.in. krewetek w cydrze z dodatkiem kory cynamonowej kaszanki z kaczki w tempurze, czy drinków na bazie bourbonu, likieru z kwiatów bzu i jabłuszek.
 
Podróże szlakiem jabłka
Słoneczne dni późnego lata były też idealnym czasem na podążanie jabłkowymi szlakami naszego kraju. Internauci chętnie dzielili się zdjęciami wyjątkowych, starych odmian jabłoni z rodzinnych sadów i pejzaży z wycieczek w jabłkowe regiony. Influencerzy polecali jabłonkowe wyprawy – m.in. do Dworku Czersk, gdzie można spróbować soku z jabłek, uczestniczyć w zbiorach owoców i pieczeniu szarlotki w malowniczym dworku.
Food Truck w Warce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Food Truck w Warce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wielu odwiedziło również ziemię sandomierską i słynny jabłkowy szlak. Niektórzy świętowali Jabłonki odwiedzając Food Truck, który w jeden z wrześniowych weekendów zawitał do Tarczyna, Warki i Sandomierza, celebrując sadownicze tradycje tych miejsc specjalnymi jabłkowymi podpłomykami.   
Influencerzy oraz internauci, relacjonowali swoje podróże zarówno na Instagramie, jak i Facebooku. Twórcy kanału podróżniczego Wędrowne Motyle zrealizowali również film na YouTube. W sumie, dzięki licznym postom, wpisom i obszernym seriom stories każdego dnia, zapisane w relacjach wyróżnionych relacje, posty, wpisy oraz film dotarły do ok. 500 tys. odbiorców, a #Jabłonki zebrał kilka tysięcy rekordów na Instagramie, na którym Polacy dzielili się swoim sposobem na świętowanie Jabłonek.

Kulinarne inspiracje
Jabłonki można świętować nie tylko podróżując śladem jabłek, ale także wykorzystując je w domowej kuchni. Bogactwo naszych jabłkowych tradycji, jak również świeże i nowatorskie spojrzenie na ich zastosowania kulinarne zaowocowało zbiorem inspirujących przepisów, które możecie poznać na jablonki.com.
Swoje sposoby na cieszenie się smakiem jabłek w okresie Jabłonek proponowali również influencerzy kulinarni (ta grupa zdobyła zainteresowanie szerokiej rzeszy odbiorców i w sumie ok. 404 777 wyświetleń jabłonkowych treści). Sugar Lady stworzyła materiał wideo o tym, jak przygotować idealne racuchy, Ania Starmach podzieliła się przepisem na aromatyczny mus jabłkowy ze skórką pomarańczy oraz domową recepturą na kompot z jabłek. Dzięki takim sposobom, możemy zachować smak najlepszych owoców późnego lata w formie zimowych przetworów i czerpać z jabłkowej słonecznej energii, nawet gdy tegoroczne Jabłonki już się skończą.
Świętujący Jabłonki zwracali uwagę nie tylko na wyjątkowe walory smakowe naszych jabłek i związane z nimi bogate tradycje kulinarne. Ważne okazało się docenianie i celebracja piękna naszych sadów, jako miejsca zbiorów, ale również odpoczynku i zabawy. Uczestników Jabłonek interesowały też dobre, ekologiczne praktyki sadowników oraz dostawców oraz wartości odżywcze i zdrowotne owoców.
Tegoroczne Jabłonki dobiegają już końca - to ostatnie chwile, żeby zamknąć aromatyczne owoce w jesiennych przetworach i czerpać z nich jabłkową energię zimą. Inspiracji do kuchni szukajcie na jabłonki.com.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Powraca World Class Cocktail Festival

Letnia edycja World Class Cocktail Festival potrwa od 7 lipca do 1 sierpnia. W ponad 150 koktajlbarach w 10 regionach Polski za jedyne 35 zł będzie można spróbować dwóch koktajli, a uczestnicy Festiwalu ponownie wybiorą Bar Roku!

Wrzesień w Neo(n) Bistro. Gotują m. in. Jagodziński, Wojnarowski i Jakubiak

Neo(n) Bistro, czyli warszawskie kolacje pod gwiazdami autorstwa znanych szefów kuchni, przedłużone do końca września! Jakie menu zaserwują na dachu parkingu Hotelu Novotel Ernest Jagodziński, Robert Wojnarowski, Tomasz Jakubiak, Patryk Dziamski i Marcin Molik?

TORUŃSKI FESTIWAL SMAKÓW

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park. Gościem specjalnym tegorocznej edycji festiwalu będzie Karol Okrasa, który pokaże, jak i po co łączyć w kuchni nowoczesność z tradycją.

Kulinarne innowacje

Gault & Millau Polska zaprasza na wyjątkowe wydarzenie: 8 lipca na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbędzie się I edycja Culinary Innovators.

13 maja - Międzynarodowy Dzień Koktajli

Międzynarodowy Dzień Koktajli to doskonała okazja, by wspomnieć o zawiłych dziejach tych alkoholowych mieszanek. Losy koktajli to wiele kolorowych legend i teorii - od aukcji koni aż po kieliszki dekorowane kogucimi piórami.

Menu Bez Glutenu - internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii ma już 10 lat!

Jeszcze dekadę temu żadna z osób na ścisłej diecie bezglutenowej nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił. Uczestniczy w nim już 138 barów, restauracji, hoteli i przedszkoli.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej