x

Jak smakowały #Jabłonki 2020? Podsumowanie akcji

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.11.2020

Specjalne menu w restauracjach, weekendowy tour Food Trucka, zaangażowanie influencerów oraz konkursy dla internautów - tak wyglądało tegoroczne świętowanie Jabłonek, czyli letnio-jesiennego okresu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze.

Jabłkowy przysmak z restauracji Syreni Śpiew. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jabłkowy przysmak z restauracji Syreni Śpiew. Zdjęcie: materiały prasowe.
#Jabłonki obchodzono w tym sezonie w 9 warszawskich restauracjach: Aioli Cantine, Aioli Bread & Aperitivo, Banjaluka, Ciastko z dziurką, Gruby Josek, Little Barrel, Mech, Syreni Śpiew i WuWu Bistro. Ich szefowie kuchni stworzyli zarówno tradycyjne, jak i nowatorskie pozycje kulinarne z jabłkami. Goście mogli spróbować m.in. krewetek w cydrze z dodatkiem kory cynamonowej kaszanki z kaczki w tempurze, czy drinków na bazie bourbonu, likieru z kwiatów bzu i jabłuszek.
 
Podróże szlakiem jabłka
Słoneczne dni późnego lata były też idealnym czasem na podążanie jabłkowymi szlakami naszego kraju. Internauci chętnie dzielili się zdjęciami wyjątkowych, starych odmian jabłoni z rodzinnych sadów i pejzaży z wycieczek w jabłkowe regiony. Influencerzy polecali jabłonkowe wyprawy – m.in. do Dworku Czersk, gdzie można spróbować soku z jabłek, uczestniczyć w zbiorach owoców i pieczeniu szarlotki w malowniczym dworku.
Food Truck w Warce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Food Truck w Warce. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wielu odwiedziło również ziemię sandomierską i słynny jabłkowy szlak. Niektórzy świętowali Jabłonki odwiedzając Food Truck, który w jeden z wrześniowych weekendów zawitał do Tarczyna, Warki i Sandomierza, celebrując sadownicze tradycje tych miejsc specjalnymi jabłkowymi podpłomykami.   
Influencerzy oraz internauci, relacjonowali swoje podróże zarówno na Instagramie, jak i Facebooku. Twórcy kanału podróżniczego Wędrowne Motyle zrealizowali również film na YouTube. W sumie, dzięki licznym postom, wpisom i obszernym seriom stories każdego dnia, zapisane w relacjach wyróżnionych relacje, posty, wpisy oraz film dotarły do ok. 500 tys. odbiorców, a #Jabłonki zebrał kilka tysięcy rekordów na Instagramie, na którym Polacy dzielili się swoim sposobem na świętowanie Jabłonek.

Kulinarne inspiracje
Jabłonki można świętować nie tylko podróżując śladem jabłek, ale także wykorzystując je w domowej kuchni. Bogactwo naszych jabłkowych tradycji, jak również świeże i nowatorskie spojrzenie na ich zastosowania kulinarne zaowocowało zbiorem inspirujących przepisów, które możecie poznać na jablonki.com.
Swoje sposoby na cieszenie się smakiem jabłek w okresie Jabłonek proponowali również influencerzy kulinarni (ta grupa zdobyła zainteresowanie szerokiej rzeszy odbiorców i w sumie ok. 404 777 wyświetleń jabłonkowych treści). Sugar Lady stworzyła materiał wideo o tym, jak przygotować idealne racuchy, Ania Starmach podzieliła się przepisem na aromatyczny mus jabłkowy ze skórką pomarańczy oraz domową recepturą na kompot z jabłek. Dzięki takim sposobom, możemy zachować smak najlepszych owoców późnego lata w formie zimowych przetworów i czerpać z jabłkowej słonecznej energii, nawet gdy tegoroczne Jabłonki już się skończą.
Świętujący Jabłonki zwracali uwagę nie tylko na wyjątkowe walory smakowe naszych jabłek i związane z nimi bogate tradycje kulinarne. Ważne okazało się docenianie i celebracja piękna naszych sadów, jako miejsca zbiorów, ale również odpoczynku i zabawy. Uczestników Jabłonek interesowały też dobre, ekologiczne praktyki sadowników oraz dostawców oraz wartości odżywcze i zdrowotne owoców.
Tegoroczne Jabłonki dobiegają już końca - to ostatnie chwile, żeby zamknąć aromatyczne owoce w jesiennych przetworach i czerpać z nich jabłkową energię zimą. Inspiracji do kuchni szukajcie na jabłonki.com.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

JUŻ WKRÓTCE WARSAW BUBBLE DAY

22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ulicy Brackiej 25 w Warszawie odbędzie się wielkie święto szampana. To pierwszy w Polsce festiwal promujący kulturę szampańską i prezentujący bogactwo szampańskich bąbelków.

Festiwal Meksykański w restauracjach Jeff`s, czyli dania tex-mex w dostawie

Skoro nie możemy wybrać się do Meksyku, to Meksyk może przyjechać do nas. Restauracje Jeff`s oferują potrawy w stylu tex-mex z dowozem w ramach Festiwalu Meksykańskiego.

CHEF CULINARY CUP 2017 JUŻ ZA NAMI

Finał drugiej edycji konkursu odbył się 5 kwietnia 2017 r. podczas Targów Euro Gastro. Zwycięzcą został Bartosz Peter. Organizatorem konkursu jest Nestlé Professional, a Jerzy Pasikowski objął patronat nad imprezą. Uczestnicy konkursu musieli przygotować danie z użyciem dowolnego fondu marki Chef.

MIĘDZYNARODOWY SUKCES POLSKIEJ RESTAURACJI

Stołeczna restauracja Atelier Amaro znalazła się na niedawno ogłoszonej liście The Diners Club 50 Best Discovery Series. Obecność w tym prestiżowym zestawieniu to pierwszy krok do listy głównej The World’s 50 Best Restaurants.

Masterchef For Dogs

Już 26. sierpnia w Poznaniu odbędzie się 13. edycja wydarzenia.

Uber Eats już w Białymstoku i Szczecinie

Uber Eats, czyli usługa pozwalająca na zamawianie jedzenia z lokalnych restauracji poprzez aplikację w smartfonie, debiutuje dziś w Białymstoku i Szczecinie. Tym samym, do platformy dołącza blisko 100 nowych restauracji.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej