x

Koncept Bakery Browary Warszawskie wystartował mimo pandemii

Kategoria: Miejsca    09.11.2020

W Browarach Warszawskich otwarto rzemieślniczy koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery, specjalizujący się w polskim i francuskim pieczywie, tzw. wyrobach viennoiserie. Szefem piekarni i wspólnikiem jest Michał Paleta.

Bartłomiej Rychcik i Michał Paleta, Bakery Browary Warszawskie.Zdjęcie: materiały prasowe.
Bartłomiej Rychcik i Michał Paleta, Bakery Browary Warszawskie.Zdjęcie: materiały prasowe.
Piekarnia otoczona nowoczesną, ergonomiczną i designerską architekturą jest otwarta z trzech stron – transparentna i dostępna. Goście lokalu mogą obserwować każdy szczegół i etap produkcji zza dużych tafli szyb od podłogi aż po sufit. Mają możliwość na własne oczy się przekonać, jak powstaje, rośnie i rumieni się zdrowe pieczywo – na naturalnym zakwasie, bez sztucznych dodatków, barwników, polepszaczy.
Piekarnia Bakery Browary Warszawskie zagospodarowała lokal o powierzchni 100 metrów kwadratowych. Oprócz produkcji z najnowocześniejszym sprzętem – piecami czy dwuramiennymi mieszalnikami imitującymi pracę ludzkich rąk – w lokalu znajdą się różne warianty miejsc dla klientów: do odpoczynku, pracy, spotkań z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi czy partnerami biznesowymi. Architektura jest minimalistyczna – delikatnie łączy w sobie ciepło drewna, chłód kamienia i miękkość tkanin.
Bakery Browary Warszawskie.Zdjęcie: materiały prasowe.
Bakery Browary Warszawskie.Zdjęcie: materiały prasowe.
W menu znalazły się: pieczywo, kanapki, słodkości, a także kawa. Specjalnością piekarni są wyroby viennoiserie, tj. croissanty, pain au chocolat, pain aux raisins, pain aux noix de pécan czy danish z przeróżnymi nadzieniami. Za wypieki odpowiada szef piekarni Michał Paleta, absolwent irlandzkiej Killybegs Culinary College.
– Bakery to koncept zlokalizowany w miejscach typu premium: centrach biznesowych i zrewitalizowanych obiektach historycznych. Strategia rozwoju zakłada powstanie maksymalnie kilku punktów w Warszawie i innych dużych aglomeracjach – zaznacza Bartłomiej Rychcik, zarządzający konceptem twórca grupy ENATA BREAD.
Pierwszy lokal pod marką BAKERY powstał rok temu na warszawskim Wilanowie – wspólnikiem i szefem jest tam cukiernik Damian Lewandowski.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

BioBazar wraca do Fabryki Norblina

BioBazar rusza na nowo w swojej macierzystej lokalizacji przy ulicy Żelaznej - zrewitalizowanej Fabryce Norblina. Start w sobotę 18 września. A niebawem także otworzy się tam także autorski BistroBar z Michałem Toczyłowskim jako szefem kuchni.

Trzeci lokal Frentzza-Pizza & Friends. Tym razem w Żyrardowie

Marka "Frentzza - Pizza & Friends" zainicjowała działalność dopiero w kwietniu, a już otworzyła trzeci lokal - w zabytkowym kompleksie loftów Stara Przędzalnia Żyrardów. Pizzeria działa w formacie bez obsługi gości, możliwe są jedynie dostawy oraz odbiory osobiste.

MAX Premium Burgers otwiera jedenasty lokal. Tym razem we Wrocławiu

Szwedzka sieć MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci. Jedenasty lokal w Polsce i drugi we Wrocławiu ruszył 23 marca.

Qulinarium - nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze

W ostatni weekend sierpnia uroczyście otwarto Qulinarium - nową strefę restauracyjną w Manufakturze w Łodzi. Dawny food court został zmodernizowany zgodnie z aktualnymi trendami nie tylko w wystroju wnętrz, ale również pod kątem funkcjonalności i nowych potrzeb klientów Manufaktury.

Robert Lewandowski otwiera NINE'S Restaurant & Sports Bar

Otwarty już NINE'S Restaurant & Sports Bar, którego współwłaścicielem jest Robert Lewandowski, ma rozmiary na miarę giganta polskiej piłki - zajmuje ponad 1300 m kw. na czterech poziomach zabytkowej Warzelni w Browarach Warszawskich.

Szum w Warszawie - niekonwencjonalne menu i pizza w 14 wariantach

Szum to restauracja, która zadebiutowała w kwietniu na warszawskiej Woli. Szefem kuchni jest w niej Patryk Banaszczuk, a w menu zrezygnowano z klasycznego podziału na przystawki i dania główne, opierając się potrawach i przekąskach do współdzielenia w większym gronie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej