x

Stołeczny The Roots zwycięzcą plebiscytu gości World Class Cocktail Festival

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.11.2020

11 miast, 81 wyselekcjonowanych koktajlbarów i restauracji oraz ponad 13 500 gości - to bilans trzeciej edycji World Class Cocktail Festival. Mimo ograniczeń związanych z pandemią wydarzenie odniosło sukces.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Drugie pod względem wielkości w Europie święto kultury koktajlowej trwało od 23 września do 4 października. Jak zwykle zorganizowano plebiscyt na najlepszy koktajlbar uczestniczący w festiwalu. Na podstawie recenzji gości i danych rezerwacyjnych z ubiegłorocznej edycji festiwalu, tytuł Baru Roku 2019 otrzymał poznański MUS. Z kolei aktualna nagroda dla Baru Roku 2020 powędrowała do stołecznego The Roots.

– Mimo niesprzyjających, pandemicznych warunków, najlepsze polskie koktajlbary ponownie przyciągnęły gości, których w tym roku było aż 13 500. W ostatnich miesiącach wyjście z domu i spotkanie ze znajomymi stało się pewnego rodzaju luksusem, za którym wszyscy tęskniliśmy. Dzięki takim wydarzeniom jak nasz Festiwal, w Polsce cały czas rozwija się idea wspólnego celebrowania i spędzania czasu przy koktajlach – mówi Łukasz Piwowarczyk, Head of Reserve Poland w Diageo, inicjator festiwalu.
Grafika: materiałyprasowe.
Grafika: materiałyprasowe.

Festiwalowe koktajlbary i restauracje przygotowały 5 (lub więcej) autorskich koktajli, stworzonych zgodnie z najnowszymi trendami. Spośród nich goście wybierali zestaw dwóch kompozycji w cenie 33 zł, które rezerwowali za pośrednictwem strony cocktailfestival.pl.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, głównym przesłaniem tegorocznego Festiwalu była idea „zero waste”. Najlepsi polscy barmani korzystali z własnych kordiałów, domowej roboty soków czy dodatków pochodzących od lokalnych dostawców. Koktajlbary biorące udział w wydarzeniu ograniczyły do zera sztuczne ozdoby drinków, mające negatywny wpływ na środowisko i planetę.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej