

Stołeczny The Roots zwycięzcą plebiscytu gości World Class Cocktail Festival


11 miast, 81 wyselekcjonowanych koktajlbarów i restauracji oraz ponad 13 500 gości - to bilans trzeciej edycji World Class Cocktail Festival. Mimo ograniczeń związanych z pandemią wydarzenie odniosło sukces.
– Mimo niesprzyjających, pandemicznych warunków, najlepsze polskie koktajlbary ponownie przyciągnęły gości, których w tym roku było aż 13 500. W ostatnich miesiącach wyjście z domu i spotkanie ze znajomymi stało się pewnego rodzaju luksusem, za którym wszyscy tęskniliśmy. Dzięki takim wydarzeniom jak nasz Festiwal, w Polsce cały czas rozwija się idea wspólnego celebrowania i spędzania czasu przy koktajlach – mówi Łukasz Piwowarczyk, Head of Reserve Poland w Diageo, inicjator festiwalu.
Festiwalowe koktajlbary i restauracje przygotowały 5 (lub więcej) autorskich koktajli, stworzonych zgodnie z najnowszymi trendami. Spośród nich goście wybierali zestaw dwóch kompozycji w cenie 33 zł, które rezerwowali za pośrednictwem strony cocktailfestival.pl.
Podobnie jak w poprzednich edycjach, głównym przesłaniem tegorocznego Festiwalu była idea „zero waste”. Najlepsi polscy barmani korzystali z własnych kordiałów, domowej roboty soków czy dodatków pochodzących od lokalnych dostawców. Koktajlbary biorące udział w wydarzeniu ograniczyły do zera sztuczne ozdoby drinków, mające negatywny wpływ na środowisko i planetę.
Zobacz także

Kolejna edycja Terra Madre Salone del Gusto

Wydarzenie odbędzie się w dniach 20-24 września w Turynie.

Święto kawy i baristów

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Segafredo Zanetti Poland rozpoczęła świętowanie kilka dni wcześniej i już 25 września zorganizowała Dzień Kawy z Segafredo.

Polska - największy sad w Europie!

Trzy czwarte Polaków słyszało, że nasz kraj jest największym producentem jabłek w Europie. Ale tylko co piąty z nas wie, że produkujemy aż 3 miliony ton jabłek rocznie - ilość, którą można wypełnić 240 tysięcy TIR-ów! Dlatego jabłko będzie motywem przewodnim kampanii promującej Polskę.

MAKRO ROZWIJA PROGRAM "SZEF DLA MŁODYCH TALENTÓW"

20 marca br. w Poznaniu ponad 100 uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych wzięło udział w kolejnym Mikserze Kulinarnym zorganizowanym w ramach programu "Szef dla młodych talentów". Gośćmi wydarzenia byli szefowie kuchni: Michał Kuter oraz Ernest Jagodziński.

ADRIAN KLONOWSKI OBEJMUJE NOWE STERY

W ostatnim numerze informowaliśmy o zamknięciu restauracji Metamorfoza. Teraz wiemy, że na początku marca Adrian Klonowski, wieloletni szef kuchni restauracji, objął stanowisko szefa kuchni w Pädaste Manor i Alexander Restaurant na wyspie Muhu w Estonii.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

