x

Większość lokali Grycana zamknięta do odwołania

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    09.11.2020

Grycan zamknął niemal wszystkie swoje lokale - z ponad 150 działa obecnie jedynie ... pięć. Dlaczego?

Lodziarnia Grycan. Zdjęcie: materiały prasowe.
Lodziarnia Grycan. Zdjęcie: materiały prasowe.
Firma Lodziarnie Firmowe, operator marki Grycan, poinformowała swoich klientów, że od 7 listopada „przez jakiś czas” nie będzie gościć swoich klientów.
– Większość naszych lokali pozostaje zamknięta do odwołania. Mamy nadzieję, że za kilka tygodni sytuacja się zmieni i znowu będziemy mogli bezpiecznie spotkać się przy lodach i kawie – informuje sieć popularnych w Polsce lodziarnio-kawiarni.

Z ponad 150 lokali działających pod szyldem Grycan - Lody od pokoleń, obecnie działa tylko pięć. Są to punkty w stolicy usytuowane przy ul. Francuskiej, Grójeckiej, Korkowej, Puławskiej i w Wilanowie. Sieć podkreśla, że lody pod marką Grycan nadal dostępne są w sklepach spożywczych w całej Polsce, a na terenie Warszawy zachęca do skorzystania z oferty swojego sklepu internetowego.

Lodziarnie zostały zamknięte w ślad za nowymi obostrzeniami, które weszły w życie w sobotę 7 listopada i znacznie ograniczyły działalność galerii handlowych, a to w nich znajduje się większość lokali Grycana. W centrach handlowych mogą być otwarte tylko punkty usługowe, sklepy z artykułami spożywczymi, kosmetycznymi, artykułami toaletowymi oraz środkami czystości, wyrobami medycznymi i farmaceutycznymi, artykułami remontowo-budowalnymi, artykułami dla zwierząt, prasą.

Co prawda z oferty lodziarni można byłoby korzystać na wynos, ale widocznie doświadczenia z pierwszego lockodownu przesądziły o decyzji firmy (wysłaliśmy prośbę o komentarz w tej sprawie, na razie nie dostaliśmy odpowiedzi). Działalność lokali gastronomicznych, także cukierni i lodziarni, jest ograniczona wyłącznie do oferty na wynos od 24 października, gdy cała Polska stała się czerwoną strefą. Był to pierwszy etap wprowadzania nowych obostrzeń od czasu wiosennego lockdownu.

Marka Grycan – Lody od pokoleń obecna jest na rynku od 2004 r. W ciągu 16 lat istnienia firma Grycan rozwinęła największą rodzinną sieć lodziarnio-kawiarni firmowych nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Obecnie liczy ponad 150 lokali. Firma jest też liderem rynku lodów familijnych sprzedawanych w sklepach spożywczych.

Autor tekstu: Ilona Mrozowska

Zobacz także

Glovo Access, czyli usługi delivery zaangażowane społecznie

Bazując na doświadczeniach z pierwszej fali pandemii, kataloński startup Glovo uruchamia nową społeczną platformę, która dostępna jest także w Polsce. Dzięki niej partnerzy Glovo zyskają dostęp do procesów logistycznych, by nieść pomoc potrzebującym.

10 działań antykryzysowych dla firm w związku z nowymi obostrzeniami

Od 7 listopada obowiązywać będą nowe obostrzenia, które dotkną część branż, w tym hotelarską. Rząd przygotował 10 działań antykryzysowych dla polskich przedsiębiorców.

BCC: dlaczego otwarte są galerie handlowe, a nie można otworzyć gastronomii?

- Z satysfakcją przyjmujemy decyzję o otwarciu hoteli czy stoków. To pozwoli odetchnąć przedsiębiorcom prowadzącym działalność w tym obszarze - komentuje Business Centre Club. Ocenia jednak, że decyzje dotyczące odmrażania gospodarki "pozostają wciąż chaotyczne".

IGHP: najwięcej rezerwacji w hotelach górskich, w miastach bezruch

Po decyzji rządu o warunkowym otwarciu hoteli od piątku12 lutego, najwięcej rezerwacji pojawiło się w hotelach górskich, w miastach wciąż panuje bezruch - informuje Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Izba szacuje, że każdy miesiąc zamknięcia hoteli, to około miliarda złotych strat dla branży.

O gastronomii w czasach pandemii w Concordia Taste

Poznańska restauracja Concordia Taste inicjuje 2 czerwca spotkanie warsztatowe, podczas którego wspólnie z przedstawicieli branży chce wypracować standardy działania w obecnej sytuacji.

Lockdown gastronomii i hoteli przedłużony do 17 stycznia 2021 r. Czeka nas narodowa kwarantanna

Nie będzie poluzowania obostrzeń od 28 grudnia, na które tak bardzo liczyła branża HoReCa. Rząd ogłosił dziś przedłużenie lockdownu do 17 stycznia oraz dodatkowe ograniczenia. Zamknięcie hoteli dla gości w podróży służbowej to tylko jedno z nich. Sprawdźcie, jakie zmiany czekają nas po świętach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej