x

Większość lokali Grycana zamknięta do odwołania

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    09.11.2020

Grycan zamknął niemal wszystkie swoje lokale - z ponad 150 działa obecnie jedynie ... pięć. Dlaczego?

Lodziarnia Grycan. Zdjęcie: materiały prasowe.
Lodziarnia Grycan. Zdjęcie: materiały prasowe.
Firma Lodziarnie Firmowe, operator marki Grycan, poinformowała swoich klientów, że od 7 listopada „przez jakiś czas” nie będzie gościć swoich klientów.
– Większość naszych lokali pozostaje zamknięta do odwołania. Mamy nadzieję, że za kilka tygodni sytuacja się zmieni i znowu będziemy mogli bezpiecznie spotkać się przy lodach i kawie – informuje sieć popularnych w Polsce lodziarnio-kawiarni.

Z ponad 150 lokali działających pod szyldem Grycan - Lody od pokoleń, obecnie działa tylko pięć. Są to punkty w stolicy usytuowane przy ul. Francuskiej, Grójeckiej, Korkowej, Puławskiej i w Wilanowie. Sieć podkreśla, że lody pod marką Grycan nadal dostępne są w sklepach spożywczych w całej Polsce, a na terenie Warszawy zachęca do skorzystania z oferty swojego sklepu internetowego.

Lodziarnie zostały zamknięte w ślad za nowymi obostrzeniami, które weszły w życie w sobotę 7 listopada i znacznie ograniczyły działalność galerii handlowych, a to w nich znajduje się większość lokali Grycana. W centrach handlowych mogą być otwarte tylko punkty usługowe, sklepy z artykułami spożywczymi, kosmetycznymi, artykułami toaletowymi oraz środkami czystości, wyrobami medycznymi i farmaceutycznymi, artykułami remontowo-budowalnymi, artykułami dla zwierząt, prasą.

Co prawda z oferty lodziarni można byłoby korzystać na wynos, ale widocznie doświadczenia z pierwszego lockodownu przesądziły o decyzji firmy (wysłaliśmy prośbę o komentarz w tej sprawie, na razie nie dostaliśmy odpowiedzi). Działalność lokali gastronomicznych, także cukierni i lodziarni, jest ograniczona wyłącznie do oferty na wynos od 24 października, gdy cała Polska stała się czerwoną strefą. Był to pierwszy etap wprowadzania nowych obostrzeń od czasu wiosennego lockdownu.

Marka Grycan – Lody od pokoleń obecna jest na rynku od 2004 r. W ciągu 16 lat istnienia firma Grycan rozwinęła największą rodzinną sieć lodziarnio-kawiarni firmowych nie tylko w Polsce, ale i w Europie. Obecnie liczy ponad 150 lokali. Firma jest też liderem rynku lodów familijnych sprzedawanych w sklepach spożywczych.

Autor tekstu: Ilona Mrozowska

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej