x

Wina czerwone na jesień i nie tylko

Kategoria: Wino    06.11.2020

Bogactwo smaków, duża różnorodność, a nawet właściwości prozdrowotne to tylko niektóre zalety win czerwonych. Na świecie jest około 100 tys. odmian winorośli, ale większość win powstaje z ok. 150 szczepów. Co jeszcze warto wiedzieć o winach czerwonych?

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Wina czerwone cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Przede wszystkim lubimy gatunki o dość niskiej kwasowości, zdecydowanych i łatwych do określenia aromatach oraz gęstej i niezbyt tanicznej strukturze. Typowo jesienne potrawy jak grzyby, warzywne i mięsne sosy, gęsina oraz dziczyzna tworzą z nimi idealne połączenia –  mówi Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

O czym warto pamiętać wybierając i podając czerwone wino?
Wina czerwone z wiekiem jaśnieją. Ich barwa jest także zależna od rodzaju winorośli i klimatu, w jakim powstały. Młode będą miały odcień rubinowy z fioletowymi refleksami, który z wiekiem będzie zmieniał się w kierunku ceglastego, a nawet brązowego. Nie bójmy się win z zakrętką. Są już standardem na całym świecie i stosuje się je nawet przy bardzo prestiżowych i uznanych tytułach.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Wina czerwone warto otworzyć kilka godzin przed konsumpcją. Pozwoli to na lepsze wydobycie aromatów zamkniętych w butelce, a gdy nie ma już na to czasu to możemy przyspieszyć proces natlenienia wina poprzez przelanie go do karafki. Jeśli zaś zakupione wino nie trafiło w nasze kubki smakowe to plasterki pomarańczy, cynamon, goździki i ewentualnie odrobina miodu lub soku z malin zwykle wystarczą, by przygotować smaczny grzaniec.

Łyk wina dla zdrowia
Za właściwości prozdrowotne win czerwonych odpowiada przede wszystkim resweratrol (polifenol). Badania wykazały, że wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny, ponieważ hamuje agregację płytek krwi i tym samym zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów. Ponadto zmniejsza wchłanianie cholesterolu LDL do ścian naczyń krwionośnych, a także obniża ciśnienie krwi. Badania sugerują również, że związek ten spowalnia rozwój procesów nowotworowych.
Najwięcej przeciwutleniaczy mają pinot noir, tannat i merlot. Pamiętajmy również, że według naukowców, korzystna  dla zdrowia porcja wina to jeden kieliszek dziennie, czyli ok 125 ml.

Czerwone wino i jedzenie
Wina o wyraźnej strukturze i smaku dobrze łączą się z potrawami na bazie śmietany,
czy z dodatkiem ciemnych sosów, starzonymi serami, pieczonym i smażonym mięsem, a także z mocnymi przyprawami. Tworzenie idealnych połączeń jest trudne, dlatego warto korzystać z podpowiedzi profesjonalistów.
Grafika: materiały prasowe.
Grafika: materiały prasowe.
Oto kilka sprawdzonych połączeń:
    1) Lekkie wina czerwone dobrze komponują się z wędlinami, zimnymi przystawkami oraz pieczonym drobiem.
    2) Do wołowiny pasują syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec.
    3) Pinot noir, tempranillo i nebbiolo dobrze komponują się z kaczką i gęsiną.
    4) Do dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji jak  monastrell.
    5) Wieprzowina dobrze komponuje się z cabernet sauvignon, primitivo i carménère.
    6) Wina z regionu Rioja na bazie szczepu tempranillo pasują do potraw z grzybami.
    7) Owocowe sangiovese, a także barbera lub syrah polecamy do pizzy.
    8) Cabernet sauvignon pasuje zarówno do cheddara jak i wędzonego oscypka.
    9) Twarde, żółte sery jak bursztyn, czy grana padano wymagają win o większej intensywności smaku i zawartości tanin jak  nebbiolo, tempranillo, czy petit verdot.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

IGRZYSKA SOMMELIERÓW

27 maja w Warszawie odbyła się 17. edycja Mistrzostw Polski Sommelierów. Nowym Mistrzem Polski został Marek Przyborek, pracujący na co dzień w restauracji Northcote w brytyjskim Langho. Drugie miejsce zajął Maciej Sokołowski, kolejne zaś Maciej Łyko,

Winnica Mickiewicz - Nasze motto: dojrzałość

"Wszystko zaczęło się w latach 90. Moja siostra wyszła za mąż za Austriaka i często odwiedzaliśmy nie tylko ją, ale też austriackie winnice. Pokłosiem tych wyjazdów było założenie winnicy w Opolu Lubelskim [...]"

ADAM PAWŁOWSKI: OBALAMY MITY

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Przed nami Mistrzostwa Polski Sommelierów 2020

24 października odbędą się Mistrzostwa Polski Sommelierów, przełożone na jesień z powodu pandemii. Konkurs zostanie przeprowadzony w salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

CALIFORNIA WINE FESTIVAL 2017

14 marca br. po raz pierwszy w ramach konferencji Food Service Summit odbyła się największa prezentacja win z Kalifornii na polskim rynku. Kalifornijscy winiarze oraz ich rodzimi importerzy tłumnie odwiedzili festiwal, prezentując najlepsze butelki ze swoich winnic.

Kilka pytań do Dawida Sojki

O tym, dlaczego sommelier bywa detektywem, rozmawiamy z Dawidem Sojką, freelancerem w branży winiarskiej oraz aktywnym działaczem grupy Trójmiejskich Sommelierów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej