

Wina czerwone na jesień i nie tylko


Bogactwo smaków, duża różnorodność, a nawet właściwości prozdrowotne to tylko niektóre zalety win czerwonych. Na świecie jest około 100 tys. odmian winorośli, ale większość win powstaje z ok. 150 szczepów. Co jeszcze warto wiedzieć o winach czerwonych?
O czym warto pamiętać wybierając i podając czerwone wino?
Wina czerwone z wiekiem jaśnieją. Ich barwa jest także zależna od rodzaju winorośli i klimatu, w jakim powstały. Młode będą miały odcień rubinowy z fioletowymi refleksami, który z wiekiem będzie zmieniał się w kierunku ceglastego, a nawet brązowego. Nie bójmy się win z zakrętką. Są już standardem na całym świecie i stosuje się je nawet przy bardzo prestiżowych i uznanych tytułach.
Wina czerwone warto otworzyć kilka godzin przed konsumpcją. Pozwoli to na lepsze wydobycie aromatów zamkniętych w butelce, a gdy nie ma już na to czasu to możemy przyspieszyć proces natlenienia wina poprzez przelanie go do karafki. Jeśli zaś zakupione wino nie trafiło w nasze kubki smakowe to plasterki pomarańczy, cynamon, goździki i ewentualnie odrobina miodu lub soku z malin zwykle wystarczą, by przygotować smaczny grzaniec.
Łyk wina dla zdrowia
Za właściwości prozdrowotne win czerwonych odpowiada przede wszystkim resweratrol (polifenol). Badania wykazały, że wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny, ponieważ hamuje agregację płytek krwi i tym samym zapobiega powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów. Ponadto zmniejsza wchłanianie cholesterolu LDL do ścian naczyń krwionośnych, a także obniża ciśnienie krwi. Badania sugerują również, że związek ten spowalnia rozwój procesów nowotworowych.
Najwięcej przeciwutleniaczy mają pinot noir, tannat i merlot. Pamiętajmy również, że według naukowców, korzystna dla zdrowia porcja wina to jeden kieliszek dziennie, czyli ok 125 ml.
Czerwone wino i jedzenie
Wina o wyraźnej strukturze i smaku dobrze łączą się z potrawami na bazie śmietany,
czy z dodatkiem ciemnych sosów, starzonymi serami, pieczonym i smażonym mięsem, a także z mocnymi przyprawami. Tworzenie idealnych połączeń jest trudne, dlatego warto korzystać z podpowiedzi profesjonalistów.Oto kilka sprawdzonych połączeń:
1) Lekkie wina czerwone dobrze komponują się z wędlinami, zimnymi przystawkami oraz pieczonym drobiem.
2) Do wołowiny pasują syrah, cabernet sauvignon i argentyński malbec.
3) Pinot noir, tempranillo i nebbiolo dobrze komponują się z kaczką i gęsiną.
4) Do dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji jak monastrell.
5) Wieprzowina dobrze komponuje się z cabernet sauvignon, primitivo i carménère.
6) Wina z regionu Rioja na bazie szczepu tempranillo pasują do potraw z grzybami.
7) Owocowe sangiovese, a także barbera lub syrah polecamy do pizzy.
8) Cabernet sauvignon pasuje zarówno do cheddara jak i wędzonego oscypka.
9) Twarde, żółte sery jak bursztyn, czy grana padano wymagają win o większej intensywności smaku i zawartości tanin jak nebbiolo, tempranillo, czy petit verdot.
Zobacz także

Polska po raz kolejny w czołówce importerów gruzińskiego wina

Z raportu Narodowej Agencji Wina wynika, że w latach 2021-202 Polska kolejny raz znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów importujących gruzińskie wino. Łącznie w tym czasie do naszego kraju sprowadzono go w ilości ponad 6,6 mln litrów.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

