x

Kampania "Olej rzepakowy skarbem Europy"

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    06.11.2020

Trwa kampania "Olej rzepakowy skarbem Europy" zainicjowana przez polskie i francuskie stowarzyszenie producentów oleju rzepakowego. Polska i Francja to bowiem - obok Niemiec - dwaj jego najwięksi producenci w Europie.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Neutralny w smaku o lekko słomkowym kolorze olej rzepakowy to produkt, który sprawdzi się podczas gotowania, smażenia, pieczenia, ale również jako dodatek do sałat czy marynat do mięs. Stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3. Zawiera aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa. Dodatkowym plusem jest proporcja obu kwasów – wynosi 2:1 i jest idealna z punktu widzenia żywieniowego.
Olej tłoczony z rzepaku jest źródłem witaminy K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz utrzymania zdrowych kości. Zawarta w nim witamina E jest niezastąpiona w ochronie naszego DNA oraz stanowi źródło antyoksydantów usuwających z naszego organizmu nadmiar wolnych rodników.
Kampania promocyjna oleju rzepakowego potrwa do 2022 roku. Współfinansowana jest przez Unię Europejską.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Boom na olej kokosowy - czy słuszny?

Od kilku lat panuje prawdziwy boom na olej kokosowy. Sprzedawany w postaci oleju i musu uważany jest za panaceum na różne dolegliwości i prawdziwy superfood wychwalany ze względu na właściwości odżywcze, uzdrawiające i poprawiające walory umysłowe. Czy rzeczywiście są ku temu powody?

Truskawki - jak odróżnić krajowe od importowanych?

Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje. Koszt jej uprawy sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać krajowy owoc jeszcze przed spróbowaniem?

Co dziesiąty Polak wegetarianinem

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Według raportu "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020" już 10% Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4% weganami. Kolejne 10% planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku.

Noworoczne postanowienia żywieniowe. Jaką wybrać dietę, by wytrwać?

Zmiana nawyków żywieniowych na zdrowsze oraz chęć pozbycia się nadprogramowych kilogramów to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Podpowiadamy, jak skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów raz na zawsze.

Co jeść, żeby mieć dobry humor? Na pewno nie słodycze!

Czasy są trudne, więc trudniej zachować dobry humor. Ale możemy go poprawić dobrze zbilansowaną dietą. Jakie jedzenie skutecznie poprawi nam nastrój? Przeczytajcie!

Alkohol a dieta

Czy umiarkowane spożycie alkoholu może być zdrowe? Czy zgodnie z niektórymi reklamami może być pomocne w utracie wagi i utrzymaniu pięknej sylwetki?

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej