x

Polska drugim rynkiem w Europie pod względem zamówień potraw roślinnych

Kategoria: Twój biznes - wiedza    03.11.2020

Z okazji listopadowego Miesiąca Wegańskiego Uber Eats przeanalizował zamówienia z ostatnich 3 lat, aby poznać roślinne trendy w Polsce. Liczba dostaw wegańskich dań w naszym kraju wzrosła aż pięciokrotnie! Polska jest drugim rynkiem w Europie pod względem takich zamówień.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Z okazji miesiąca weganizmu Uber Eats przeanalizował roślinne zamówienia, aby poznać trendy na talerzach nad Wisłą.

Burger z seitanem
Niekwestionowanym zwycięzcą rankingu najpopularniejszych potraw jest - już drugi rok z rzędu - Vegan Pastrami, szczególnie w postaci burgera z seitanem. Tuż za nim na podium sałatka Vegan Miso Mango. W czołówce rankingu znajdziemy również charakterystyczny w Polsce przysmak w wydaniu roślinnym, czyli Vegan Kebab, w którym klasyczną baraninę lub kurczaka zastąpiono seitanem.
Polacy chętnie zamawiają też roślinną  wersję popularnego azjatyckiego specjału, a mianowicie Vegan Ramen. Co ciekawe, popularnością cieszą się ponadto wegańskie słodycze, gdyż wśród najczęściej zamawianych produktów znajdziemy, chociażby lody o smaku ciasteczkowym czy słonego karmelu.

Weganie w Polsce
Mimo że w skali kraju dominującą pozycję utrzymuje Vegan Pastrami, jednakże to nie jedyna potrawa, która zdobyła uznanie Polaków. W czołówce roślinnych dań w Krakowie znajdziemy azjatycką zupę pho, jak również wegańską pizzę oraz kebab.
Z kolei łodzianie chętnie zamawiają makaron - najczęściej z dodatkiem pesto, tofu i szpinaku lub proteinowy - stworzony z myślą o tych, dla których roślinna dieta jest tak samo ważna jak tężyzna fizyczna.
W Warszawie, poza pozycjami z czołówki rankingu, popularność stale zyskują wegańskie burgery oraz ramen. Rekordowe zamówienie złożone w Polsce przez pojedynczego użytkownika zawierało aż 42 potrawy!
Polacy wśród dodatków do dań najczęściej wybierają czosnek i rozmaryn, jak również sezam, mak, sól morską oraz cebulę. Niesłabnącą popularnością cieszy się wegańska wersja klasycznego majonezu.

Najpopularniejsze dania wegańskie w Polsce - 2020
Kraków – burger Vegan Pastrami
Łódź – makaron Green Pesto
Poznań – Vegan Kebab
Warszawa – Sałatka Vegan Miso Mango
Wrocław – Vegan Pastrami


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Współpraca browaru stacjonarnego z browarem kontraktowym - poradnik

Jak powinna wyglądać dobra współpraca podmiotu, który chciałby uwarzyć własne piwo, bądź posiadać swoją markę prywatną, z browarem stacjonarnym, w którym de facto to piwo powstaje?

Bezpłatna aplikacja edukacyjna dla środowiska barmańskiego

Startuje bezpłatny program szkoleniowy na temat zrównoważonego i odpowiedzialnego prowadzenia baru - “The Bar World of Tomorrow".

Roślinne "mięso" w restauracjach IKEA

W restauracjach IKEA można zjeść nowe danie roślinne - penne z wegańskim sosem bolońskim i "roślinnym" mięsem. Receptura potrawy powstała we współpracy z The Vegetarian Butcher, marką Unilever.

Obiady z automatu. W Carrefourze

W wybranych ośmiu warszawskich sklepach franczyzowych Carrefour Express Convenience sieć testuje nowy koncept do spółki z firmą Food Point. Chodzi o automaty ... gastronomiczne. Co to takiego?

Polacy wydają coraz więcej na posiłki na mieście

Polacy wydają coraz więcej w restauracjach. Kwota zostawiana w lokalach, zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas weekendowych wyjść, wynosi od 10 do 30 zł - takiej odpowiedzi udzieliło 32 proc. respondentów badania "Polska na Talerzu 2017".

Tylko czwartek tłusty. Miniony rok chudy dla branży cukierniczo-piekarniczej

Sanitarne obostrzenia i kolejne lockdowny bezpośrednio nie uderzyły w firmy piekarniczo-cukiernicze, ale i tak nie jest im łatwo. Jeszcze przed wybuchem pandemii nie sprzyjały im zmieniające się trendy dietetyczne. BIG InfoMonitor sprawdził, jak wiedzie się branży.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej