x

Polska drugim rynkiem w Europie pod względem zamówień potraw roślinnych

Kategoria: Twój biznes - wiedza    03.11.2020

Z okazji listopadowego Miesiąca Wegańskiego Uber Eats przeanalizował zamówienia z ostatnich 3 lat, aby poznać roślinne trendy w Polsce. Liczba dostaw wegańskich dań w naszym kraju wzrosła aż pięciokrotnie! Polska jest drugim rynkiem w Europie pod względem takich zamówień.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Z okazji miesiąca weganizmu Uber Eats przeanalizował roślinne zamówienia, aby poznać trendy na talerzach nad Wisłą.

Burger z seitanem
Niekwestionowanym zwycięzcą rankingu najpopularniejszych potraw jest - już drugi rok z rzędu - Vegan Pastrami, szczególnie w postaci burgera z seitanem. Tuż za nim na podium sałatka Vegan Miso Mango. W czołówce rankingu znajdziemy również charakterystyczny w Polsce przysmak w wydaniu roślinnym, czyli Vegan Kebab, w którym klasyczną baraninę lub kurczaka zastąpiono seitanem.
Polacy chętnie zamawiają też roślinną  wersję popularnego azjatyckiego specjału, a mianowicie Vegan Ramen. Co ciekawe, popularnością cieszą się ponadto wegańskie słodycze, gdyż wśród najczęściej zamawianych produktów znajdziemy, chociażby lody o smaku ciasteczkowym czy słonego karmelu.

Weganie w Polsce
Mimo że w skali kraju dominującą pozycję utrzymuje Vegan Pastrami, jednakże to nie jedyna potrawa, która zdobyła uznanie Polaków. W czołówce roślinnych dań w Krakowie znajdziemy azjatycką zupę pho, jak również wegańską pizzę oraz kebab.
Z kolei łodzianie chętnie zamawiają makaron - najczęściej z dodatkiem pesto, tofu i szpinaku lub proteinowy - stworzony z myślą o tych, dla których roślinna dieta jest tak samo ważna jak tężyzna fizyczna.
W Warszawie, poza pozycjami z czołówki rankingu, popularność stale zyskują wegańskie burgery oraz ramen. Rekordowe zamówienie złożone w Polsce przez pojedynczego użytkownika zawierało aż 42 potrawy!
Polacy wśród dodatków do dań najczęściej wybierają czosnek i rozmaryn, jak również sezam, mak, sól morską oraz cebulę. Niesłabnącą popularnością cieszy się wegańska wersja klasycznego majonezu.

Najpopularniejsze dania wegańskie w Polsce - 2020
Kraków – burger Vegan Pastrami
Łódź – makaron Green Pesto
Poznań – Vegan Kebab
Warszawa – Sałatka Vegan Miso Mango
Wrocław – Vegan Pastrami


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gdzie leży Polska stolica burgerów? Burgerowe trendy

Burgerową stolicą Polski jest Kalisz - wynika z analizy trendów przeprowadzonej przez Uber Eats z okazji Dnia Burgera, który przypada 28 maja. Największe pojedyncze zamówienie złożone za pośrednictwem platformy zawierało... 87 cheeseburgerów. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o tym popularnym daniu?

Sztuka smaku

3 marca br. Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell odbędzie w Hotelu Zamek Ryn.

McDonald’s testuje papierowe słomki

Plastikowe słomki co najmniej od połowy 2018 roku są tematem numer jeden wszystkich, dla których ekologia jest ważna. Do tego grona dołączyła również sieć McDonald’s, która w wybranych restauracjach na terenie Polski postanowiła przetestować rozwiązania mogące zastąpić słomki wykonane z plastiku.

Ministerstwo Rolnictwa odpowiada na potrzeby polskiego winiarstwa

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tworzy Zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce.

MOCNA JAK KOBIETA

"Kobieta jest jak torebka herbaty - nigdy nie wiesz, jaka jest jej moc, dopóki nie włożysz jej do wrzątku" - Eleanor Roosevelt.

Sweet Gallery - nowe punkty, nowe usługi i nowe rynki

Sweet Gallery - właściciel marek Lodolandia & Kołacz na Okrągło, SiGelato oraz Bafra Kebab - otwiera nowe punkty w Polsce i za granicą. Mimo końca sezonu letniego, firma wciąż podpisuje umowy franczyzowe na koncept Lodolandia. Podobne tempo notuje sieć Bafra Kebab.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej