x

Polska drugim rynkiem w Europie pod względem zamówień potraw roślinnych

Kategoria: Twój biznes - wiedza    03.11.2020

Z okazji listopadowego Miesiąca Wegańskiego Uber Eats przeanalizował zamówienia z ostatnich 3 lat, aby poznać roślinne trendy w Polsce. Liczba dostaw wegańskich dań w naszym kraju wzrosła aż pięciokrotnie! Polska jest drugim rynkiem w Europie pod względem takich zamówień.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Z okazji miesiąca weganizmu Uber Eats przeanalizował roślinne zamówienia, aby poznać trendy na talerzach nad Wisłą.

Burger z seitanem
Niekwestionowanym zwycięzcą rankingu najpopularniejszych potraw jest - już drugi rok z rzędu - Vegan Pastrami, szczególnie w postaci burgera z seitanem. Tuż za nim na podium sałatka Vegan Miso Mango. W czołówce rankingu znajdziemy również charakterystyczny w Polsce przysmak w wydaniu roślinnym, czyli Vegan Kebab, w którym klasyczną baraninę lub kurczaka zastąpiono seitanem.
Polacy chętnie zamawiają też roślinną  wersję popularnego azjatyckiego specjału, a mianowicie Vegan Ramen. Co ciekawe, popularnością cieszą się ponadto wegańskie słodycze, gdyż wśród najczęściej zamawianych produktów znajdziemy, chociażby lody o smaku ciasteczkowym czy słonego karmelu.

Weganie w Polsce
Mimo że w skali kraju dominującą pozycję utrzymuje Vegan Pastrami, jednakże to nie jedyna potrawa, która zdobyła uznanie Polaków. W czołówce roślinnych dań w Krakowie znajdziemy azjatycką zupę pho, jak również wegańską pizzę oraz kebab.
Z kolei łodzianie chętnie zamawiają makaron - najczęściej z dodatkiem pesto, tofu i szpinaku lub proteinowy - stworzony z myślą o tych, dla których roślinna dieta jest tak samo ważna jak tężyzna fizyczna.
W Warszawie, poza pozycjami z czołówki rankingu, popularność stale zyskują wegańskie burgery oraz ramen. Rekordowe zamówienie złożone w Polsce przez pojedynczego użytkownika zawierało aż 42 potrawy!
Polacy wśród dodatków do dań najczęściej wybierają czosnek i rozmaryn, jak również sezam, mak, sól morską oraz cebulę. Niesłabnącą popularnością cieszy się wegańska wersja klasycznego majonezu.

Najpopularniejsze dania wegańskie w Polsce - 2020
Kraków – burger Vegan Pastrami
Łódź – makaron Green Pesto
Poznań – Vegan Kebab
Warszawa – Sałatka Vegan Miso Mango
Wrocław – Vegan Pastrami


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tegoroczne wakacje Polaków - najczęściej nad polskim morzem, z lodami na deser

Ponad 1/5 ankietowanych Polaków zmienia swoje wakacyjne plany i spędzi urlop w Polsce, zamiast za granicą. Główny powód to wzrost poziomu inflacji. Rodacy najchętniej wyjadą nad polskie morze, które aż 74% z nich kojarzy się z lodami jedzonymi na plaży.

Wyzwania rynku producentów dla sektora HoReCa

Inflacja, drożyzna oraz rosnące oczekiwania restauratorów i ich gości - z tym mierzą się dziś producenci żywności dla rynku HoReCa. Do tego dochodzą: trudności wynikające z dogorywającej pandemii, wojny w Ukrainie i zmieniającego się prawa. Czego można spodziewać się w kolejnych miesiącach?

Fit Cake wdraża roboty w dowozach. Są o połowę tańsze niż kurierzy

To nie pieśń przyszłości. Roboty-kurierzy pojawiają się na polskich ulicach i, jak się okazuje, są opłacalne. - Taki robot jest nawet o połowę tańszy niż zwykły kurier. Koszt jego pracy wynosi 20-25 zł za godzinę i nie ma podatków - mówi Rafał Kościuk, współwłaściciel franczyzy Fit Cake.

Polacy pracują 62,5 minuty, aby zarobić na Big Maca

Przez ostatnie 10 lat inflacja znacząco wpłynęła na koszt zakupów, także w branży fast food. Cena Big Maca w Polsce wzrosła o ponad 59%. W 2012 roku trzeba było pracować 36 minut, aby na niego zarobić, dziś - 62,5 minuty. Gdzie na świecie popularne burgery są najtańsze, a gdzie najdroższe?

Drastyczny wzrost cen pieczywa. Czy grozi nam 30 zł za bochenek chleba?

Wojna w Ukrainie, która jest jednym z kluczowych dostawców pszenicy na świecie, wywołała trudną sytuację na rynku zbóż - wysokie koszty i problem z dostępnością. Rekordowe wzrosty cen pszenicy na giełdzie w Paryżu zmuszają producentów do podnoszenia cen swoich produktów.

Jak znaleźć pracownika sezonowego? [PORADNIK]

Ponad 50 tysięcy ofert pracy sezonowej w gastronomii zanotowano od stycznia do maja 2022 roku - to wzrost o ponad 92% w porównaniu do analogicznego okresu 2021 roku. W sektorze hotelarskim w tym samym czasie nastąpił wzrost o 95%. "Bitwa o pracowników" zatem trwa. A jak ją wygrać? Podpowiadamy.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej