x

Lockdown gastronomii przedłużony do odwołania! Są nowe przepisy

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    03.11.2020

Rząd przedłużył zakaz obsługiwania gości w lokalach gastronomicznych. Do odwołania mogą jedynie wydawać posiłki na wynos. Działalność gastronomii miała być ograniczona dwa tygodnie, ale premier zapowiadał, że lockdown może zostać przedłużony. Tak się właśnie stało.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Wynika to z opublikowanego w poniedziałek wieczorem (2 listopada) nowego rozporządzenia ws. ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Dokument przedłuża do odwołania ograniczenia w działalności gastronomii wprowadzone 24 października.

W praktyce oznacza to, że restauracje, bary i kawiarnie nadal pozostaną zamknięte dla gości, zakazana jest ich obsługa przy stołach w lokalu, a działalność gastronomii ograniczona jest do sprzedaży posiłków na wynos.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Po lockdownie: zagłębia gastronomiczne z niższym ruchem niż pojedyncze lokale

Goście rzadziej korzystają z zagłębi gastronomicznych, a chętniej odwiedzają pojedyncze lokale. Mamy dane o ruchu w weekend otwarcia ogródków w 250 restauracjach i kawiarniach oraz w Hali Koszyki w Warszawie, na Placu Nowym w Krakowie i okolicy Galerii Neonów we Wrocławiu.

Mimo lockdownu gastronomia branżą wysoko ocenianą przez klientów

Mimo, że gastronomia została dotknięta poważnymi problemami w związku z pandemią Covid-19, to radzi sobie z obsługą klientów znacznie lepiej niż inne branże - wynika z najnowszego raportu KMPG.

Kolejny spadek czy odbudowa rynku HoReCa? Wszystko zależy od "czwartej fali" pandemii

Wartość rynku HoReCa w 2020 r. spadła o 30,9% w stosunku do roku poprzedniego. Jego odbudowa nastąpi dopiero w 2022 r., pierwszym, pełnym roku względnej "normalności", a wartość rynku do poziomu sprzed pandemii zbliży się dopiero rok później - wynika z najnowszego raportu PMR.

Nowe pandemiczne obostrzenia dla gastronomii i przy organizacji imprez

Rząd wprowadza nowe rygory w związku z epidemią koronawirusa. Największe zmiany dotyczą gastronomii i organizacji imprez.

Gowin: od 14 lutego hotele mogłyby działać w ścisłym reżimie sanitarnym

Od 14 lutego w ścisłym reżimie sanitarnym mogłyby zacząć działać hotele - powiedział wicepremier Jarosław Gowin. Nie wykluczył, że jego resort będzie rekomendować też w najbliższym czasie inne poluzowania. Decyzje zapadną do końca tego tygodnia.

Interwencja służb w warszawskim pubie Piw Paw. Zabezpieczono cały zapas alkoholu

Warszawski pub Piw Paw to jeden z tych lokali, który mimo obostrzeń i zakazów przyjmuje gości. W nocy z czwartku 4 marca na piątek 5 marca odbywała się tam impreza. Interweniowały służby - wylegitymowano 53 osoby i zarekwirowano alkohol.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej