x

Dowozy bez pośredników - ogólnopolska akcja #WspieramZamawiam

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    02.11.2020

Organizatorzy akcji #WspieramZamawiam propagują zamawianie jedzenia na wynos lub na dowóz bez pośredników, integrując restauratorów i gości chcących wspierać swoje ulubione lokale.

Grafika: Facebook.com
Grafika: Facebook.com
– Największe portale do zamawiania jedzenia biorą ogromne prowizje od lokalów gastro. Zamawiaj więc bezpośrednio (telefonicznie lub na www) w ulubionej restauracji. Dzięki dowozom zespół restauracji, pomimo braku gości w lokalu, ma pracę – czytamy na fanpage’u akcji na FB. Lokal można zgłosić w formularzu na fanpage’u oraz www.
Organizatorem akcji jest Robert Kuc, właściciel marki Zdrowa Krowa.
– To od klientów zależy, czy z usług ulubionych lokali będziemy mogli korzystać, kiedy sytuacja już się unormuje. Najlepszym i jedynym sposobem, by przedłużyć ich trwanie, jest zamawianie posiłków na dowóz/wynos. Liczba zamówień to obecnie „być albo nie być” dla ogromnej ilości właścicieli lokali gastronomicznych. 15-30% od zamówienia – to koszt prowizji, którą ponosi właściciel, gdy zamówienie składane jest przez pośredników, zamiast u źródła. To obciążenie ma znaczenie! – podkreśla  Robert Kuc.
– Gdy lokal gastronomiczny jest otwarty dla gości, pośrednicy są fajnym dodatkiem i służą za skuteczne narzędzie marketingowe. Gdy sala jest zamknięta, sytuacja się zmienia. Cały ruch lokalu przenosi się do dowozów, a za czynsz i pracowników wciąż trzeba zapłacić. To moment, w którym liczy się każdy grosz – dodaje Kuc.

#WspieramZamawiam – JAK DOŁĄCZYĆ DO AKCJI?
Jeśli prowadzisz restaurację lub lokal gastronomiczny i chcesz ułatwić zamówienie swoim klientom, dołącz do interaktywnej mapy, wejdź na www.wspieramzamawiam.pl i podążaj za instrukcją.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gastronomia w pandemii - które firmy wspierają polski rynek gastronomiczny?

Portal OuiChef.pl oraz magazyn "Food Service" wraz z partnerami włączyły się w pomoc dla lokali gastronomicznych dotkniętych skutkami pandemii koronawirusa.

Włochy: rekordowe wpływy w restauracjach po złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych

Rekordowe w czasie pandemii Covid-19 wpływy w wysokości 7 milionów euro zanotowano w sobotę w restauracjach w Rzymie w pierwszy po tygodniach przerwy weekend, gdy możliwa była obsługa przy stolikach. Dane te ogłosiła federacja branży gastronomicznej.

Wyjazd służbowy w czasie pandemii: na co zwracać uwagę, wybierając hotel?

Podróż służbowa wiąże się obecnie ze szczególnym ryzykiem. Dlatego tak ważne jest zachowanie wszelkich niezbędnych środków ostrożności. W tym kontekście wybór noclegu w bezpiecznym hotelu to sprawa podstawowa. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przed dokonaniem rezerwacji.

Morawiecki: otwarcie gastronomii to wrażliwe działanie z punktu widzenia walki z pandemią

Otwarcie gospodarki, a zwłaszcza branż najbardziej narażonych na kontakty społeczne, jest wrażliwym działaniem z punktu widzenia walki z pandemią - powiedział premier Morawiecki pytany o możliwość otwarcia gastronomii. O podtrzymaniu lub poluzowaniu restrykcji rząd poinformuje w przyszłym tygodniu.

O gastronomii w czasach pandemii w Concordia Taste

Poznańska restauracja Concordia Taste inicjuje 2 czerwca spotkanie warsztatowe, podczas którego wspólnie z przedstawicieli branży chce wypracować standardy działania w obecnej sytuacji.

Od 17 października lokale gastronomiczne tylko do godziny 21

Od soboty 17 października lokale gastronomiczne mogę być otwarte jedynie w godzinach 6 - 21. Zajęty może być co drugi stolik. Po godzinie 21 będą mogły wydawać jedynie posiłki na wynos.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej