

Dowozy bez pośredników - ogólnopolska akcja #WspieramZamawiam


Organizatorzy akcji #WspieramZamawiam propagują zamawianie jedzenia na wynos lub na dowóz bez pośredników, integrując restauratorów i gości chcących wspierać swoje ulubione lokale.
Organizatorem akcji jest Robert Kuc, właściciel marki Zdrowa Krowa.
– To od klientów zależy, czy z usług ulubionych lokali będziemy mogli korzystać, kiedy sytuacja już się unormuje. Najlepszym i jedynym sposobem, by przedłużyć ich trwanie, jest zamawianie posiłków na dowóz/wynos. Liczba zamówień to obecnie „być albo nie być” dla ogromnej ilości właścicieli lokali gastronomicznych. 15-30% od zamówienia – to koszt prowizji, którą ponosi właściciel, gdy zamówienie składane jest przez pośredników, zamiast u źródła. To obciążenie ma znaczenie! – podkreśla Robert Kuc.
– Gdy lokal gastronomiczny jest otwarty dla gości, pośrednicy są fajnym dodatkiem i służą za skuteczne narzędzie marketingowe. Gdy sala jest zamknięta, sytuacja się zmienia. Cały ruch lokalu przenosi się do dowozów, a za czynsz i pracowników wciąż trzeba zapłacić. To moment, w którym liczy się każdy grosz – dodaje Kuc.
#WspieramZamawiam – JAK DOŁĄCZYĆ DO AKCJI?
Jeśli prowadzisz restaurację lub lokal gastronomiczny i chcesz ułatwić zamówienie swoim klientom, dołącz do interaktywnej mapy, wejdź na www.wspieramzamawiam.pl i podążaj za instrukcją.
Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

