x

Palikot i Wojewódzki produkują piwo Buch o zapachu marihuany

Kategoria: Karta - napoje    02.11.2020

Piwo Buch Janusza Palikota i Kuby Wojewódzkiego pojawi się na rynku w listopadzie. To trunek górnej fermentacji typu amerykańskich piw IPA zawierający olejki z konopi siewnych CBD.

Janusz Palikot i Kuba Wojewódzki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Janusz Palikot i Kuba Wojewódzki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Janusz Palikot, właściciel Browaru Tenczynek i Tenczyńskiej Okovity, Kuba Wojewódzki, dziennikarz TVN i właściciel restauracji Niewinni Czarodzieje oraz Tomasz Czechowski, członek zarządu kraftowego browaru Doctor Brew łączą siły. Zarejestrowali spółkę akcyjną Przyjazne Państwo (nawiązanie do działalności komisji z czasów kariery politycznej Janusza Palikota), która już za miesiąc wprowadzi na rynek swój pierwszy produkt – piwo Buch.

Autorzy pomysłu zapewniają, że będzie się ono wyróżniało nie tylko smakiem i aromatem, ale także butelką i promocją marketingową pod hasłem „Uwolnij Bucha”. Na razie jednak nie pokazali, jak produkt będzie wyglądał.

Z olejkiem z konopi siewnych CBD
Wiadomo, że będzie to piwo górnej fermentacji typu amerykańskich piw IPA zawierające olejki z konopi siewnych CBD, podobnie jak inne, planowane w dalszej przyszłości przez Przyjazne Państwo napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
– Będzie w nim wyczuwalny posmak chmieli amerykańskich, przypominających aromatem marihuanę – mówi Janusz Palikot. – Cena kształtować się będzie w cenie kraftowych piw premium, mniej więcej w przedziale 9-20 zł.

Piwo będzie warzone przez browar Tenczynek, który od 1 stycznia 2021 roku połączy się z marką Doctor Brew. Po klasycznym piwie planowany jest wariant bezalkoholowy, a także szampan czy alkohole mocne oraz napoje bezalkoholowe. One również będą produkowane na zlecenie przez różne firmy. Ich cechą wspólną będzie nawiązanie – czy to poprzez smak, zapach czy dodatek ekstraktu – do olejów z konopi siewnych z frakcją CBD, które mają właściwości uspokajające i lecznicze oraz poprawiające nastrój, ale nie powodują zaburzeń świadomości.

W sklepach i pubach
Spółka ma kapitał zakładowy w wysokości 100 tys. zł, ale pozyskała 4 mln zł w niewielkiej prywatnej emisji. Upublicznienie jej, np poprzez crowdfunding, co miało miejsce w przypadku Tenczyńskiej Okovity i Browaru Tenczynek nie jest wykluczone, ale dopiero w I kwartale 2021 roku.

Przyjazne Państwo chce sprzedawać piwo we wszystkich kanałach dystrybucji, zarówno w handlu nowoczesnym, jak i tradycyjnym, a także w pubach, po których odbędzie swoiste tournée. Będzie je można kupić także w Niewinnych Czarodziejach.

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Świąteczne trunki. Bo nie samym karpiem wigilia stoi!

Boże Narodzenie tuż-tuż! To jeden z przyjemniejszych momentów w roku, kiedy możemy zwolnić tempo życia i spędzić dużo czasu w gronie najbliższych. Warto wówczas sięgnąć po coś bardziej wyszukanego niż półsłodkie wino czy inne zmrożone substancje.

Procenty od Coca-Coli

Coca-Cola HBC Polska uruchamia dystrybucję alkoholi marek Potocki, Nemiroff i produktów Grupy Campari.

Koktajl Camomile tea według Huberta Workerta

Szef baru w Brush Barber Shop proponuje koktajl na bazie ginu i wody rumiankowej.

Napoje gorące: kawa, herbata i spółka

Ziołowe napary, herbaty i kawy z korzennymi przyprawami, gorąca czekolada czy wreszcie rozgrzewające drinki - to tylko kilka przykładów gorących napojów, które świetnie sprawdzają się zimą. Oto, jak stworzyć ciekawą ofertę dla gości swojego lokalu.

Jak smakuje kawa leżakowana w beczkach po piwie i bourbonie?

Związek kawy i alkoholu nie musi kończyć się na Irish coffee. Coffeedesk wraz z palarnią HAYB Speciality Coffee i we współpracy z browarem Maltgarden stworzyli kawę Barrel Aged poddaną leżakowaniu w dębowej beczce. Na czym polega ten proces i co zyskuje kawowe ziarno dzięki takiej obróbce?

Rozgrzej zimę koktajlowo!

Zima potrafi dopiec każdemu, gdy mrozy siarczyste. Wyglądamy za okno, śniegu po kolana, a na termometrze temperatura poniżej zera. Wielu z was decyduje się zatem na pozostanie w domowych pieleszach i o wyjściu do baru czy restauracji nie ma mowy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej