x

Marzena Hajn nową szefową kuchni w Batida Catering

Kategoria: Ludzie    29.10.2020

Zmian w Batidzie ciąg dalszy. Po powołaniu nowej dyrektor generalnej Agaty Krzykowskiej, do zespołu dołączyła szefowa kuchni Marzena Hajn. Stawia na swojskie smaki, ale w zmienionej, unowocześnionej wersji.

Marzena Hajn, szefowa kuchni Batidy. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marzena Hajn, szefowa kuchni Batidy. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marzena Hajn od 23 lat związana jest z cateringiem i gastronomią. Zaczynała od pomocniczych stanowisk w kuchni, ale z czasem dostrzeżono jej talent kulinarny i smak, dzięki czemu awansowała na kolejne stanowiska. Pracowała z kuchnią grecką, hiszpańską i polską, obsługując międzynarodowe kolacje dyplomatyczne, m. in.  z udziałem brytyjskiej rodziny królewskiej czy Baracka Obamy. W ostatnich latach prowadziła autorską kuchnię w restauracji Piąta Ćwiartka w Arkadach Kubickiego oraz była szefową kuchni Cateringu Kręgliccy.
– Tworząc dania często wracam myślami w moje rodzinne strony, w kujawsko-pomorskie. To kuchnia mojego dzieciństwa, która nieustająco mnie inspiruje. Lubię wykorzystywać takie właśnie znane, swojskie smaki, ale w zmienionej, unowocześnionej wersji. Tak powstała słynna kaczka sprzedawana w Batidzie z pieczonymi buraczkami z żurawiną i kopytkami – mówi Marzena Hajn.

– Batida poczuła potrzebę poszukiwania nowych smaków, nasi klienci cateringowi coraz częściej zachęcali nas do sięgania po dania z różnych zakątków świata i kuchni regionalnej. Postanowiliśmy zmienić się dla nich i zaprosić do współpracy utalentowaną, z ogromną pasją, niezwykle otwartą i kreatywną szefową kuchni. Marzena Hajn wniosła nową jakość do firmy. Tworzymy autorskie projekty: Spiżarnię Marzeny, boksy cateringowe czy zupełnie nowatorki projekt kuchni roślinnej, który niedługo ujrzy światło dzienne – komentuje Agata Krzykowska, dyrektorka generalna Batidy.

Batida, rodzinna firma, która w tym roku obchodzi 30-lecie działalności, to dwie prężnie działające i uzupełniające się linie – cukiernicza z czterema butikami na terenie Warszawy, oferująca piękne i pyszne ciasta, mono porcje oraz cateringowa obsługująca kompleksowo wydarzenia eventowe oraz e-sklep.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

W IMIĘ PRODUKTU

Niestrudzony poszukiwacz jakościowych produktów regionalnych. Szef kuchni, właściciel, sommelier i menedżer w jednej osobie. Oto Przemysław Błaszczyk i jego opowieść o śląskim rynku gastronomicznym oraz umiejętnym łączeniu idei z biznesem.

Nie żyje cukiernik Piotr Chylarecki

Z ogromną przykrością informujemy, że zmarł znany cukiernik Piotr Chylarecki, związany m.in. z Deseo i Odette.

Jakub Kasprzak: według własnych zasad

W listopadzie 2019 r. wygrał polskie eliminacje do najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. Wcześniej był laureatem m.in. Wine & Food Noble Night czy Kulinarnego Pucharu Polski. Jego ambicja i chęć rywalizacji przypominają determinację olimpijskich sportowców.

Nie żyje Anthony Bourdain

8 czerwca 2018 amerykański szef kuchni, osobowość telewizyjna i pisarz popełnił samobójstwo. Przebywał wtedy we Francji, gdzie kręcił kolejne odcinki swojego najnowszego programu. Miał 61 lat.

Bertram Böckel prezesem firmy erlenbacher backwaren

Prezesem zarządu erlenbacher backwaren został Bertram Böckel. Zastąpił pełniącego tę funkcję tymczasowo Matthiasa Casanove.

Marcin Popielarz: zmierzch nabijania w bambuko

Znany z ekstrawaganckiego podejścia do kuchni polskiej, przez lata zachłyśnięty fine diningiem, niedawno wszedł na nowy tor i zaprasza gości na wieś, gdzie podaje tradycyjną kuchnię Kaszub. Zadebiutował też jako autor roślinnych przetworów, a w zanadrzu ma kolejne projekty, o których nam opowiada.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej