x

Marzena Hajn nową szefową kuchni w Batida Catering

Kategoria: Ludzie    29.10.2020

Zmian w Batidzie ciąg dalszy. Po powołaniu nowej dyrektor generalnej Agaty Krzykowskiej, do zespołu dołączyła szefowa kuchni Marzena Hajn. Stawia na swojskie smaki, ale w zmienionej, unowocześnionej wersji.

Marzena Hajn, szefowa kuchni Batidy. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marzena Hajn, szefowa kuchni Batidy. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marzena Hajn od 23 lat związana jest z cateringiem i gastronomią. Zaczynała od pomocniczych stanowisk w kuchni, ale z czasem dostrzeżono jej talent kulinarny i smak, dzięki czemu awansowała na kolejne stanowiska. Pracowała z kuchnią grecką, hiszpańską i polską, obsługując międzynarodowe kolacje dyplomatyczne, m. in.  z udziałem brytyjskiej rodziny królewskiej czy Baracka Obamy. W ostatnich latach prowadziła autorską kuchnię w restauracji Piąta Ćwiartka w Arkadach Kubickiego oraz była szefową kuchni Cateringu Kręgliccy.
– Tworząc dania często wracam myślami w moje rodzinne strony, w kujawsko-pomorskie. To kuchnia mojego dzieciństwa, która nieustająco mnie inspiruje. Lubię wykorzystywać takie właśnie znane, swojskie smaki, ale w zmienionej, unowocześnionej wersji. Tak powstała słynna kaczka sprzedawana w Batidzie z pieczonymi buraczkami z żurawiną i kopytkami – mówi Marzena Hajn.

– Batida poczuła potrzebę poszukiwania nowych smaków, nasi klienci cateringowi coraz częściej zachęcali nas do sięgania po dania z różnych zakątków świata i kuchni regionalnej. Postanowiliśmy zmienić się dla nich i zaprosić do współpracy utalentowaną, z ogromną pasją, niezwykle otwartą i kreatywną szefową kuchni. Marzena Hajn wniosła nową jakość do firmy. Tworzymy autorskie projekty: Spiżarnię Marzeny, boksy cateringowe czy zupełnie nowatorki projekt kuchni roślinnej, który niedługo ujrzy światło dzienne – komentuje Agata Krzykowska, dyrektorka generalna Batidy.

Batida, rodzinna firma, która w tym roku obchodzi 30-lecie działalności, to dwie prężnie działające i uzupełniające się linie – cukiernicza z czterema butikami na terenie Warszawy, oferująca piękne i pyszne ciasta, mono porcje oraz cateringowa obsługująca kompleksowo wydarzenia eventowe oraz e-sklep.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tomasz Deker z tytułem Prix Au Chef Pâtissier 2020!

The International Academy of Gastronomy przyznało wyróżnienia pięciu najlepszym cukiernikom w Europie. Tytuł Prix Au Chef Pâtissier 2020 otrzymał Tomasz Deker. Gratulujemy!

Marcin Czubak szefem kuchni nowej restauracji

Dzień i Noc to nowa restauracja na kulinarnej mapie Katowic. Do tej pory w tym miejscu działała Kryształowa - kultowy lokal, z przedwojenną tradycją.

Marcin Popielarz: zmierzch nabijania w bambuko

Znany z ekstrawaganckiego podejścia do kuchni polskiej, przez lata zachłyśnięty fine diningiem, niedawno wszedł na nowy tor i zaprasza gości na wieś, gdzie podaje tradycyjną kuchnię Kaszub. Zadebiutował też jako autor roślinnych przetworów, a w zanadrzu ma kolejne projekty, o których nam opowiada.

KUCHNIA Z ZAKAZANEGO MIASTA

Jak tylko mógł, wzbraniał się przed kontynuowaniem rodzinnej tradycji. Obserwowanie ciężkiej pracy rodziców skutecznie wyleczyło go z marzenia o własnym lokalu. Zamiast pomagać w prowadzeniu restauracji, wybrał studiowanie. Po śmierci ojca zdecydował się jednak na prowadzenie rodzinnego biznesu.

Jakub Kasprzak: według własnych zasad

W listopadzie 2019 r. wygrał polskie eliminacje do najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. Wcześniej był laureatem m.in. Wine & Food Noble Night czy Kulinarnego Pucharu Polski. Jego ambicja i chęć rywalizacji przypominają determinację olimpijskich sportowców.

Artur Grajber naczelnym szefem kuchni Belvedere GourmetGroup

Do niedawna pracował jako szef kuchni w restauracji Genesis w Warszawie, a wcześniej przez wiele lat jako szef kuchni hotelu Sheraton

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej