x

Marzena Hajn nową szefową kuchni w Batida Catering

Kategoria: Ludzie    29.10.2020

Zmian w Batidzie ciąg dalszy. Po powołaniu nowej dyrektor generalnej Agaty Krzykowskiej, do zespołu dołączyła szefowa kuchni Marzena Hajn. Stawia na swojskie smaki, ale w zmienionej, unowocześnionej wersji.

Marzena Hajn, szefowa kuchni Batidy. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marzena Hajn, szefowa kuchni Batidy. Zdjęcie: materiały prasowe.
Marzena Hajn od 23 lat związana jest z cateringiem i gastronomią. Zaczynała od pomocniczych stanowisk w kuchni, ale z czasem dostrzeżono jej talent kulinarny i smak, dzięki czemu awansowała na kolejne stanowiska. Pracowała z kuchnią grecką, hiszpańską i polską, obsługując międzynarodowe kolacje dyplomatyczne, m. in.  z udziałem brytyjskiej rodziny królewskiej czy Baracka Obamy. W ostatnich latach prowadziła autorską kuchnię w restauracji Piąta Ćwiartka w Arkadach Kubickiego oraz była szefową kuchni Cateringu Kręgliccy.
– Tworząc dania często wracam myślami w moje rodzinne strony, w kujawsko-pomorskie. To kuchnia mojego dzieciństwa, która nieustająco mnie inspiruje. Lubię wykorzystywać takie właśnie znane, swojskie smaki, ale w zmienionej, unowocześnionej wersji. Tak powstała słynna kaczka sprzedawana w Batidzie z pieczonymi buraczkami z żurawiną i kopytkami – mówi Marzena Hajn.

– Batida poczuła potrzebę poszukiwania nowych smaków, nasi klienci cateringowi coraz częściej zachęcali nas do sięgania po dania z różnych zakątków świata i kuchni regionalnej. Postanowiliśmy zmienić się dla nich i zaprosić do współpracy utalentowaną, z ogromną pasją, niezwykle otwartą i kreatywną szefową kuchni. Marzena Hajn wniosła nową jakość do firmy. Tworzymy autorskie projekty: Spiżarnię Marzeny, boksy cateringowe czy zupełnie nowatorki projekt kuchni roślinnej, który niedługo ujrzy światło dzienne – komentuje Agata Krzykowska, dyrektorka generalna Batidy.

Batida, rodzinna firma, która w tym roku obchodzi 30-lecie działalności, to dwie prężnie działające i uzupełniające się linie – cukiernicza z czterema butikami na terenie Warszawy, oferująca piękne i pyszne ciasta, mono porcje oraz cateringowa obsługująca kompleksowo wydarzenia eventowe oraz e-sklep.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Janusz Garncarczyk (Lemon Resort SPA) - szef kuchni 24 godziny na dobę

Jego ścieżka kariery dowodzi, że dzięki ciężkiej pracy można wejść na sam szczyt. JANUSZ GARNCARCZYK jest dziś szefem kuchni prestiżowego LEMON RESORT SPA. Czym wyróżnia się praca w takim obiekcie? Jak mądrze zarządzać pracownikami? I czy jest tu miejsce na rozwój?

Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe o sukcesie jednej z pierwszych roślinnych kawiarni w Polsce

Fukafe powstało dziesięć lat temu jako jedno z pierwszych roślinnych miejsc w naszym kraju. Jak radzi on sobie po dekadzie funkcjonowania w branży? Co wyróżnia ten koncept na tle innych? Na pytania odpowiada Agnieszka Sierac, właścicielka Fukafe.

Tomasz Tracz szefem kuchni w restauracji Folga w Krakowie

Nowym szefem krakowskiej restauracji Folga został Tomasz Tracz. Zastąpił na tym stanowisku Macieja Bigaja, który otrzymał propozycję pracy w trzygwiazdkowej restauracji Cheval Blanc by Peter Knogl w Bazylei.

Adrian Górniak, właściciel restauracji Źródło: w tym szaleństwie jest metoda

Po ponad 5 latach pracy w topowych warszawskich restauracjach zdecydował się na otwarcie własnego lokalu - ŹRÓDŁO. O konsekwentnym dążeniu do celu i szukaniu równowagi w życiu opowiada człowiek orkiestra ADRIAN GÓRNIAK.

Adam Pawłowski w zarządzie Court of Master Sommeliers. To nowy impuls do rozwoju sztuki sommelierskiej w Polsce

Rodacy, którzy chcieliby zawalczyć o najwyższe wyróżnienie w branży sommelierskiej, mogą liczyć na moje wsparcie - zapewnia Adam Pawłowski, który został członkiem zarządu Court of Master Sommeliers, najbardziej prestiżowej organizacji szkolącej i zrzeszającej sommelierów na całym świecie.

Bartek Kieżun: grecka kuchnia z perspektywy Aten

"Ateny do zjedzenia" to kolejna książka Bartka Kieżuna, w której bada on śródziemnomorską kulturę od kuchni. Serwuje w niej przepisy i opowieści o historii miasta, greckich bogach, drogach czy świątyniach. Nam opowiedział m.in. o tym, jak się gotuje w Atenach i co piszczy w tamtejszej gastronomii.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej