

30 października - najsmaczniejszy spacer w Polsce, czyli protest gastro


- Czas najwyższy się zorganizować i pokazać, że przez nieprzemyślane działania rządu tracimy nasze biznesy i miejsca pracy! - mówią organizatorzy "Spaceru dla branży HoReCa". Na piątek 30 października w Warszawie zaplanowany jest protest właścicieli i pracowników hoteli, gastronomii oraz cateringu.
– Weź udział wirtualnie, osobiście, albo wesprzyj organizację zaplecza. Zapraszamy zarówno właścicieli jak i pracowników z całej Polski! Im więcej nas będzie, tym donośniejszy będzie nasz głos! Swoją obecność potwierdziło wielu znanych restauratorów, hotelarzy i celebrytów związanych z naszą branżą! – czytamy na stronie wydarzenia na Facebooku. – Apelujemy: przynieście transparenty, garnki i tłuczki, którymi narobimy hałasu. Dbajmy o bezpieczeństwo, nie prowokujmy agresywnych zachowań!
Uczestnicy spaceru mają protestować przeciwko ograniczaniu przez rząd działalności branży HoReCa i tworzeniu przepisów „na ostatnią chwilę, w sposób nieprzewidywalny, niezaplanowany i przede wszystkim niekonsultowany z nami!”
Postulaty branży:
- zaprzestanie ograniczania działalności HoReCa
- zwolnienie z opłacania składek ZUS za pracodawców i pracowników przez co najmniej 6 miesięcy
- zwolnienie z opłacania podatku dochodowego od wynagrodzeń przez co najmniej 6 miesięcy
- obniżenie w gastronomii, hotelarstwie i cateringu stawki podatku VAT na wszystkie świadczone usługi z 23 i 8 na 5 procent
- przyznanie funduszu postojowego na czas zamknięcia lub ograniczenia działalności firm, dzięki któremu będzie można przetrwać lockdown.
- przyznanie bezzwrotnych dotacji finansowych, których wysokość powinna być uzależniona od obrotów
- zwolnienie z obowiązku zwrotu dotacji finansowych otrzymywanych na wiosnę z PFR w przypadku niespełnienia warunku utrzymania zatrudnienia
Organizatorzy spaceru – m.in. Horeca Business Club i lokal Mr. OH – zachęcają do stworzenia spontanicznego zaplecza gastronomicznego dla uczestników innych spacerów. – Pomimo trudnej sytuacji pokażmy, że potrafimy zadbać o podniebienia Polaków – czytamy na FB.
Obecność swoich food trucków zadeklarowała m.in. sieć Tel Aviv Urban Food.

Zobacz także

Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

RESTAURANT WEEK NAGRODZIŁ NAJLEPSZE RESTAURACJE

25 listopada w Warszawie odbyła się wielka gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Uczestnicy z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński.

Warsztaty California Wine & Food - praktyka i teoria

23-24 kwietnia w Art_inkubator w Łodzi odbędzie się kolejna edycja konferencji branżowej Food Service Summit.

Robert De Niro ambasadorem kongresu Madrid Fusion

Robert De Niro dostał propozycję nie do odrzucenia. Znany aktor, reżyser i producent filmowy będzie ambasadorem światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion w zamian za wyjątkową degustację, którą przygotują dla niego najlepsi światowi szefowie kuchni.

Polska premiera Beluga Epicure

Pierwsza butelka Beluga Epicure z nowej limitowanej wersji właśnie trafiła do Polski i od razu znalazła nabywcę.

Polacy na 25 edycji Olimpiady Kulinarnej IKA w Stuttgarcie

Około 2 tysięcy kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów zaprezentuje swoje umiejętności podczas Olimpiady IKA, która potrwa od 14 do 19 lutego 2020 r. Wśród uczestników walczących o złote, srebrne i brązowe medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski - seniorów i juniorów.
Inne kategorie
Podcasty


Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

