x

30 października - najsmaczniejszy spacer w Polsce, czyli protest gastro

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    29.10.2020

- Czas najwyższy się zorganizować i pokazać, że przez nieprzemyślane działania rządu tracimy nasze biznesy i miejsca pracy! - mówią organizatorzy "Spaceru dla branży HoReCa". Na piątek 30 października w Warszawie zaplanowany jest protest właścicieli i pracowników hoteli, gastronomii oraz cateringu.

 28 października pracownicy gastronomii manifestowali w Rzymie. Zdjęcie: Shutterstock.com
28 października pracownicy gastronomii manifestowali w Rzymie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Spacer rozpocznie się w piątek o godzinie 12 w okolicach biurowca przy ul. Marszałkowskiej 76 w Warszawie. Warszawski protest branży HoReCa nie jest jedynym w Europie. 19 sierpnia pracownicy gastronomii manifestowali w Bukareszcie, 16 października – w Barcelonie, a 28 października – w Rzymie.
– Weź udział wirtualnie, osobiście, albo wesprzyj organizację zaplecza. Zapraszamy zarówno właścicieli jak i pracowników z całej Polski! Im więcej nas będzie, tym donośniejszy będzie nasz głos! Swoją obecność potwierdziło wielu znanych restauratorów, hotelarzy i celebrytów związanych z naszą branżą! – czytamy na stronie wydarzenia na Facebooku. – Apelujemy: przynieście transparenty, garnki i tłuczki, którymi narobimy hałasu. Dbajmy o bezpieczeństwo, nie prowokujmy agresywnych zachowań!
Protest w Barcelonie, 16 października. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Protest w Barcelonie, 16 października. Zdjęcie: Shutterstock.com.

Uczestnicy spaceru mają protestować przeciwko ograniczaniu przez rząd działalności branży HoReCa i tworzeniu przepisów „na ostatnią chwilę, w sposób nieprzewidywalny, niezaplanowany i przede wszystkim niekonsultowany z nami!”
Postulaty branży:
- zaprzestanie ograniczania działalności HoReCa
- zwolnienie z opłacania składek ZUS za pracodawców i pracowników przez co najmniej 6 miesięcy
- zwolnienie z opłacania podatku dochodowego od wynagrodzeń przez co najmniej 6 miesięcy
- obniżenie w gastronomii, hotelarstwie i cateringu stawki podatku VAT na wszystkie świadczone usługi z 23 i 8 na 5 procent
- przyznanie funduszu postojowego na czas zamknięcia lub ograniczenia działalności firm, dzięki któremu będzie można przetrwać lockdown.
- przyznanie bezzwrotnych dotacji finansowych, których wysokość powinna być uzależniona od obrotów
- zwolnienie z obowiązku zwrotu dotacji finansowych otrzymywanych na wiosnę z PFR w przypadku niespełnienia warunku utrzymania zatrudnienia
Protest w Bukareszcie, 19 sierpnia. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Protest w Bukareszcie, 19 sierpnia. Zdjęcie: Shutterstock.com.

Organizatorzy spaceru – m.in. Horeca Business Club i lokal Mr. OH – zachęcają do stworzenia spontanicznego zaplecza gastronomicznego dla uczestników innych spacerów. – Pomimo trudnej sytuacji pokażmy, że potrafimy zadbać o podniebienia Polaków – czytamy na FB.
Obecność swoich food trucków zadeklarowała m.in. sieć Tel Aviv Urban Food.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku

Szóstą edycję akceleratora Foodtech.ac, która odbędzie się 8 grudnia, zwieńczy Demo Day. To święto wszystkich startupów, inwestorów, osób i firm, które widzą potrzebę zmiany sposobu, w jaki żyjemy i się odżywiamy oraz możliwość ogromnych inwestycji w ten rynek.

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny

Tegorocznymi mistrzami Polski w przyrządzaniu dziczyzny są Jakub Żymelski, zastępca szefa kuchni hotelu i restauracji Antonińska w Lesznie oraz Bartosz Zajdel, szef kuchni restauracji Loft w Gostyniu.

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej