x

30 października - najsmaczniejszy spacer w Polsce, czyli protest gastro

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    29.10.2020

- Czas najwyższy się zorganizować i pokazać, że przez nieprzemyślane działania rządu tracimy nasze biznesy i miejsca pracy! - mówią organizatorzy "Spaceru dla branży HoReCa". Na piątek 30 października w Warszawie zaplanowany jest protest właścicieli i pracowników hoteli, gastronomii oraz cateringu.

 28 października pracownicy gastronomii manifestowali w Rzymie. Zdjęcie: Shutterstock.com
28 października pracownicy gastronomii manifestowali w Rzymie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Spacer rozpocznie się w piątek o godzinie 12 w okolicach biurowca przy ul. Marszałkowskiej 76 w Warszawie. Warszawski protest branży HoReCa nie jest jedynym w Europie. 19 sierpnia pracownicy gastronomii manifestowali w Bukareszcie, 16 października – w Barcelonie, a 28 października – w Rzymie.
– Weź udział wirtualnie, osobiście, albo wesprzyj organizację zaplecza. Zapraszamy zarówno właścicieli jak i pracowników z całej Polski! Im więcej nas będzie, tym donośniejszy będzie nasz głos! Swoją obecność potwierdziło wielu znanych restauratorów, hotelarzy i celebrytów związanych z naszą branżą! – czytamy na stronie wydarzenia na Facebooku. – Apelujemy: przynieście transparenty, garnki i tłuczki, którymi narobimy hałasu. Dbajmy o bezpieczeństwo, nie prowokujmy agresywnych zachowań!
Protest w Barcelonie, 16 października. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Protest w Barcelonie, 16 października. Zdjęcie: Shutterstock.com.

Uczestnicy spaceru mają protestować przeciwko ograniczaniu przez rząd działalności branży HoReCa i tworzeniu przepisów „na ostatnią chwilę, w sposób nieprzewidywalny, niezaplanowany i przede wszystkim niekonsultowany z nami!”
Postulaty branży:
- zaprzestanie ograniczania działalności HoReCa
- zwolnienie z opłacania składek ZUS za pracodawców i pracowników przez co najmniej 6 miesięcy
- zwolnienie z opłacania podatku dochodowego od wynagrodzeń przez co najmniej 6 miesięcy
- obniżenie w gastronomii, hotelarstwie i cateringu stawki podatku VAT na wszystkie świadczone usługi z 23 i 8 na 5 procent
- przyznanie funduszu postojowego na czas zamknięcia lub ograniczenia działalności firm, dzięki któremu będzie można przetrwać lockdown.
- przyznanie bezzwrotnych dotacji finansowych, których wysokość powinna być uzależniona od obrotów
- zwolnienie z obowiązku zwrotu dotacji finansowych otrzymywanych na wiosnę z PFR w przypadku niespełnienia warunku utrzymania zatrudnienia
Protest w Bukareszcie, 19 sierpnia. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Protest w Bukareszcie, 19 sierpnia. Zdjęcie: Shutterstock.com.

Organizatorzy spaceru – m.in. Horeca Business Club i lokal Mr. OH – zachęcają do stworzenia spontanicznego zaplecza gastronomicznego dla uczestników innych spacerów. – Pomimo trudnej sytuacji pokażmy, że potrafimy zadbać o podniebienia Polaków – czytamy na FB.
Obecność swoich food trucków zadeklarowała m.in. sieć Tel Aviv Urban Food.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Po godzinach

Chefs after hours to cykl spotkań edukacyjnych dla szefów kuchni, młodych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych, które będą odbywać się raz na kwartał w Food Lab Studio w Warszawie. Pomysłodawcą spotkań jest Grzegorz Łapanowski.

KRGiC zmienia się w Związek Pracodawców HoReCa

Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu, organizacja powołana do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej, zmieniła nazwę oraz formę prawną. Odtąd będzie działała jako Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu (ZP HoReCa).

Pięć wyjątkowych dań od pięciu najlepszych szefów kuchni z Polski Południowej - według Żółtego Przewodnika Gault&Millau

Podczas Gault&Millau Tour w Krakowie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

GOTOWI NA ZMIANY? TAK, CHEF!

Firma Chefs Culinar Polska, funkcjonująca na naszym rynku od ponad 5 lat, zainwestuje około 150 mln zł w rozwój. Od marca stanowisko dyrektora generalnego objął Bartosz Brzoza.

Eliminacje MONIN Cup Junior 2019

Rozpoczęło się przyjmowanie zgłoszeń szkół gastronomicznych do Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego MONIN Cup Junior 2019!

Jak znaleźć pracę kucharza i szefa kuchni? NESTLÉ Professional podpowiada

Marka NESTLÉ Professional chce wspierać pracowników branży gastronomicznej w poszukiwaniu pracy w nowej pandemicznej rzeczywistości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej