

30 października - najsmaczniejszy spacer w Polsce, czyli protest gastro


- Czas najwyższy się zorganizować i pokazać, że przez nieprzemyślane działania rządu tracimy nasze biznesy i miejsca pracy! - mówią organizatorzy "Spaceru dla branży HoReCa". Na piątek 30 października w Warszawie zaplanowany jest protest właścicieli i pracowników hoteli, gastronomii oraz cateringu.
– Weź udział wirtualnie, osobiście, albo wesprzyj organizację zaplecza. Zapraszamy zarówno właścicieli jak i pracowników z całej Polski! Im więcej nas będzie, tym donośniejszy będzie nasz głos! Swoją obecność potwierdziło wielu znanych restauratorów, hotelarzy i celebrytów związanych z naszą branżą! – czytamy na stronie wydarzenia na Facebooku. – Apelujemy: przynieście transparenty, garnki i tłuczki, którymi narobimy hałasu. Dbajmy o bezpieczeństwo, nie prowokujmy agresywnych zachowań!
Uczestnicy spaceru mają protestować przeciwko ograniczaniu przez rząd działalności branży HoReCa i tworzeniu przepisów „na ostatnią chwilę, w sposób nieprzewidywalny, niezaplanowany i przede wszystkim niekonsultowany z nami!”
Postulaty branży:
- zaprzestanie ograniczania działalności HoReCa
- zwolnienie z opłacania składek ZUS za pracodawców i pracowników przez co najmniej 6 miesięcy
- zwolnienie z opłacania podatku dochodowego od wynagrodzeń przez co najmniej 6 miesięcy
- obniżenie w gastronomii, hotelarstwie i cateringu stawki podatku VAT na wszystkie świadczone usługi z 23 i 8 na 5 procent
- przyznanie funduszu postojowego na czas zamknięcia lub ograniczenia działalności firm, dzięki któremu będzie można przetrwać lockdown.
- przyznanie bezzwrotnych dotacji finansowych, których wysokość powinna być uzależniona od obrotów
- zwolnienie z obowiązku zwrotu dotacji finansowych otrzymywanych na wiosnę z PFR w przypadku niespełnienia warunku utrzymania zatrudnienia
Organizatorzy spaceru – m.in. Horeca Business Club i lokal Mr. OH – zachęcają do stworzenia spontanicznego zaplecza gastronomicznego dla uczestników innych spacerów. – Pomimo trudnej sytuacji pokażmy, że potrafimy zadbać o podniebienia Polaków – czytamy na FB.
Obecność swoich food trucków zadeklarowała m.in. sieć Tel Aviv Urban Food.

Zobacz także

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

25. urodziny MAKRO Polska

W tym roku MAKRO świętuje 25. lecie istnienia na polskim rynku. Z tej okazji sieć hurtowni przygotowała szereg atrakcji dla swoich klientów.

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

BOCUSE D'OR POLAND 2018 ZA NAMI

W dniach 27-28 lutego w Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw odbył się Finał Krajowych Eliminacji ocuse d’Or Poland 2018. Z wyciężył Dawid Szkudlarek, szef kuchni Folwarku Folińscy. II i III miejsca zajęli kolejno: Jakub Kasprzak i Paweł Kubera.

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

Kolejna edycja Warsaw Pack

Znamy już termin IV Edycji Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Opakowań - Warsaw Pack 2019, odbędą się 5-7marca na terenie Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie k/Warszawy.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

