x

30 października - najsmaczniejszy spacer w Polsce, czyli protest gastro

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    29.10.2020

- Czas najwyższy się zorganizować i pokazać, że przez nieprzemyślane działania rządu tracimy nasze biznesy i miejsca pracy! - mówią organizatorzy "Spaceru dla branży HoReCa". Na piątek 30 października w Warszawie zaplanowany jest protest właścicieli i pracowników hoteli, gastronomii oraz cateringu.

 28 października pracownicy gastronomii manifestowali w Rzymie. Zdjęcie: Shutterstock.com
28 października pracownicy gastronomii manifestowali w Rzymie. Zdjęcie: Shutterstock.com
Spacer rozpocznie się w piątek o godzinie 12 w okolicach biurowca przy ul. Marszałkowskiej 76 w Warszawie. Warszawski protest branży HoReCa nie jest jedynym w Europie. 19 sierpnia pracownicy gastronomii manifestowali w Bukareszcie, 16 października – w Barcelonie, a 28 października – w Rzymie.
– Weź udział wirtualnie, osobiście, albo wesprzyj organizację zaplecza. Zapraszamy zarówno właścicieli jak i pracowników z całej Polski! Im więcej nas będzie, tym donośniejszy będzie nasz głos! Swoją obecność potwierdziło wielu znanych restauratorów, hotelarzy i celebrytów związanych z naszą branżą! – czytamy na stronie wydarzenia na Facebooku. – Apelujemy: przynieście transparenty, garnki i tłuczki, którymi narobimy hałasu. Dbajmy o bezpieczeństwo, nie prowokujmy agresywnych zachowań!
Protest w Barcelonie, 16 października. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Protest w Barcelonie, 16 października. Zdjęcie: Shutterstock.com.

Uczestnicy spaceru mają protestować przeciwko ograniczaniu przez rząd działalności branży HoReCa i tworzeniu przepisów „na ostatnią chwilę, w sposób nieprzewidywalny, niezaplanowany i przede wszystkim niekonsultowany z nami!”
Postulaty branży:
- zaprzestanie ograniczania działalności HoReCa
- zwolnienie z opłacania składek ZUS za pracodawców i pracowników przez co najmniej 6 miesięcy
- zwolnienie z opłacania podatku dochodowego od wynagrodzeń przez co najmniej 6 miesięcy
- obniżenie w gastronomii, hotelarstwie i cateringu stawki podatku VAT na wszystkie świadczone usługi z 23 i 8 na 5 procent
- przyznanie funduszu postojowego na czas zamknięcia lub ograniczenia działalności firm, dzięki któremu będzie można przetrwać lockdown.
- przyznanie bezzwrotnych dotacji finansowych, których wysokość powinna być uzależniona od obrotów
- zwolnienie z obowiązku zwrotu dotacji finansowych otrzymywanych na wiosnę z PFR w przypadku niespełnienia warunku utrzymania zatrudnienia
Protest w Bukareszcie, 19 sierpnia. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Protest w Bukareszcie, 19 sierpnia. Zdjęcie: Shutterstock.com.

Organizatorzy spaceru – m.in. Horeca Business Club i lokal Mr. OH – zachęcają do stworzenia spontanicznego zaplecza gastronomicznego dla uczestników innych spacerów. – Pomimo trudnej sytuacji pokażmy, że potrafimy zadbać o podniebienia Polaków – czytamy na FB.
Obecność swoich food trucków zadeklarowała m.in. sieć Tel Aviv Urban Food.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

PODRÓŻ ZMYSŁÓW

Na początku listopada br. w restauracji Senses w Warszawie odbyła się kolacja, podczas której ogłoszono szefa patrona dla wprowadzenia dwóch nowych kaw z kolekcji Exclusive Selection, przeznaczonych tylko dla gwiazdkowych restauracji.

Rozstrzygnięcie The World’s 50 Best Restaurants 2020 przełożone!

Nie odbędzie się planowana na 2 czerwca w Antwerpii uroczystość ogłoszenia wyników prestiżowego rankingu. Nie zostanie on także nigdzie opublikowany. Marka The World’s 50 Best chce się teraz skoncentrować na wspieraniu globalnej gastronomii. Finał plebiscytu przesunięto na 2021 r.

Maciej Mazur w półfinale międzynarodowego konkursu barmanów

Sukces polskiego barmana! Maciej Mazur, pierwszy Polak, który bierze udział w najstarszym konkursie sherry na świecie, przeszedł do półfinału "Tio Pepe 1on1". Kolejny pojedynek z udziałem Polaka już 12 maja. Głosować może każdy.

The Best Chef Awards 2019 - we wrześniu w Barcelonie

Gospodarzem wrześniowej gali The Best Chef Awards 2019 będzie tym razem Barcelona. W wydarzeniu weźmie udział elita szefów kuchni z Europy, obu Ameryk, Afryki Południowej, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Japonii.

Za nami Gault&Millau Tour 2017 w Krakowie

Najlepsi szefowie kuchni z Południowej Polski wybrani - przedstawiamy wyniki.

2. urodziny Akademii Inspiracji MAKRO

Już jutro Akademia Inspiracji MAKRO w Warszawie będzie świętować 2. rocznicę działalności. Z tej okazji przygotowano warsztaty tematyczne z udziałem gościa specjalnego - Michela Morana.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej