x

KUKBUK po raz czwarty wyróżnił lokalnych producentów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.10.2020

Ponad 450 produktów z 230 polskich firm, 20 laureatów i 2 wyróżnienia - to bilans 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Wśród zwycięzców znaleźli się:
w kategorii „z pola i z wody” (produkty świeże, nieprzetworzone) – W Dobrym Smaku. Ekologiczne Ogrody Permakulturowe, Bianca, Gospodarstwo Rybackie DADOŃ i Bryła Miodu,
w kategorii „ze spiżarni” (produkty przetworzone) – WIKK.ME, Kiszonki Pana Tadka, Ancypo, Mięsny Premium by Pogromcy Meatów,
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
w kategorii „z warsztatu”
(rzemiosło) – Nakomiady oraz John & Mary,
w kategorii „w płynie z procentami” (napoje alkoholowe) – Cieleśnica SA, Miód Podlaski i Winnica Sztukówka,
w kategorii „w płynie bez procentów” (napoje bezalkoholowe) – Zakwasownia oraz Hultaj,
w kategorii „dla urody” (naturalne kosmetyki pielęgnacyjne i kolorowe) – D’alchémy i Kiré Skin,
w kategorii „za miastem dla relaksu” (agroturystyka) – Kimura Glamping oraz Ptasie Radio Brzozów,
i w kategorii specjalnej „marka przyjazna kobietom” pod patronatem TVN STYLE – Si Si Bee.
Wyróżnienia otrzymały dwie firmy: Rezerwat Jabłek (w płynie bez procentów) oraz Moya Matcha (z warsztatu).

Certyfikat KUKBUK Poleca jest symbolem uczciwego i sprawdzonego produktu/miejsca najwyższej jakości. Zostaje przyznany na rok, co oznacza, że wyróżnieni producenci mogą się nim legitymować do końca października 2021 roku.
– Certyfikat KUKBUK Poleca to nie tylko nagroda. Przyznając go rzetelnym producentom, chcemy pomóc im się wybić, a kupującym – wskazać drogę do dobrego produktu, czy miejsca oraz uświadomić, jak dużo leży w naszych „konsumenckich” rękach – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięzców wyłoniło jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Lara Gessler, Grzegorz Łapanowski, Anna Nowak-Ibisz, David Gaboriaud, Maciej Nowak, Piotr „Vienio” Więcławski, Grażyna Lambach, Alina Szyrle, Kasia Będzińska, Natalia Przybysz i Jakub Dmitrowski.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gęsina w Restauracji - 4. edycja konkursu

9 kwietnia 2019 roku, w halach targowych Expo Mazury S. A. w Ostródzie, podczas targów Mazury HoReCa odbędzie się kolejna, już 4. edycja konkursu kulinarnego Gęsina w Restauracji. Organizatorem konkursu jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi.

Transgourmet Polska z Laurem Klienta i nagrodą Grand Prix 2020

Szeroki asortyment, rozbudowana flota samochodów dostawczych, nowoczesne rozwiązania oraz wspieranie i rozwijanie branży gastronomicznej to filary działalności Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Takie podejście do klienta raz kolejny zaowocowało nagrodami.

WARSZTATY CALIFORNIA WINES JUŻ 23 KWIETNIA

23-24 kwietnia w Art _ inkubatorze w Łodzi odbędzie się V edycja konferencji branżowej Food Service Summit. Podobnie jak w roku ubiegłym tematyka winiarska będzie stanowiła ważną część programu konferencji.

Rozdanie nagród przewodnika Michelin krakowskim restauracjom

21 listopada w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe krakowskim restauracjom.

Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

POWRÓT DO KORZENI

30 maja br. w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach odbyło się spotkanie szefów i szefowych kuchni. Punktem kulminacyjnym wydarzenia była "kolacja prymitywna", którą uczestnicy przygotowali, mając do dyspozycji jedynie XIX-wieczne narzędzia i techniki gotowania.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej