x

KUKBUK po raz czwarty wyróżnił lokalnych producentów

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.10.2020

Ponad 450 produktów z 230 polskich firm, 20 laureatów i 2 wyróżnienia - to bilans 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Wśród zwycięzców znaleźli się:
w kategorii „z pola i z wody” (produkty świeże, nieprzetworzone) – W Dobrym Smaku. Ekologiczne Ogrody Permakulturowe, Bianca, Gospodarstwo Rybackie DADOŃ i Bryła Miodu,
w kategorii „ze spiżarni” (produkty przetworzone) – WIKK.ME, Kiszonki Pana Tadka, Ancypo, Mięsny Premium by Pogromcy Meatów,
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
w kategorii „z warsztatu”
(rzemiosło) – Nakomiady oraz John & Mary,
w kategorii „w płynie z procentami” (napoje alkoholowe) – Cieleśnica SA, Miód Podlaski i Winnica Sztukówka,
w kategorii „w płynie bez procentów” (napoje bezalkoholowe) – Zakwasownia oraz Hultaj,
w kategorii „dla urody” (naturalne kosmetyki pielęgnacyjne i kolorowe) – D’alchémy i Kiré Skin,
w kategorii „za miastem dla relaksu” (agroturystyka) – Kimura Glamping oraz Ptasie Radio Brzozów,
i w kategorii specjalnej „marka przyjazna kobietom” pod patronatem TVN STYLE – Si Si Bee.
Wyróżnienia otrzymały dwie firmy: Rezerwat Jabłek (w płynie bez procentów) oraz Moya Matcha (z warsztatu).

Certyfikat KUKBUK Poleca jest symbolem uczciwego i sprawdzonego produktu/miejsca najwyższej jakości. Zostaje przyznany na rok, co oznacza, że wyróżnieni producenci mogą się nim legitymować do końca października 2021 roku.
– Certyfikat KUKBUK Poleca to nie tylko nagroda. Przyznając go rzetelnym producentom, chcemy pomóc im się wybić, a kupującym – wskazać drogę do dobrego produktu, czy miejsca oraz uświadomić, jak dużo leży w naszych „konsumenckich” rękach – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zwycięzców wyłoniło jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Lara Gessler, Grzegorz Łapanowski, Anna Nowak-Ibisz, David Gaboriaud, Maciej Nowak, Piotr „Vienio” Więcławski, Grażyna Lambach, Alina Szyrle, Kasia Będzińska, Natalia Przybysz i Jakub Dmitrowski.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

FOOD INTERACTIVE DAYS

Na początku lutego w gdańskim AmberExpo odbyło się zupełnie nowe wydarzenie skierowane do branży HoReCa - Food Interactive Days. Dwudniowy cykl warsztatów z ekspertami i profesjonalistami z branży miał na celu przybliżenie sposobów budowania strategii ukierunkowanej na sukces.

Właściciel Werner & Mertz liderem zrównoważonego rozwoju

Reinhard Schneider, właściciel firmy Werner & Mertz produkującej ekologiczne środki czystości (marki Frosch i Green Care Professional) został laureatem Niemieckiej Nagrody Środowiskowej.

Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

Po godzinach

Chefs after hours to cykl spotkań edukacyjnych dla szefów kuchni, młodych kucharzy i dziennikarzy kulinarnych, które będą odbywać się raz na kwartał w Food Lab Studio w Warszawie. Pomysłodawcą spotkań jest Grzegorz Łapanowski.

BIB-Y w Budapeszcie

Gourmet Fesztival w Budapeszcie to jeden z najważniejszych i najciekawszych Festiwali Kulinarnych w Europie. W tym roku wydarzenie uświetniła kolacja wydana przez szefów czterech warszawskich restauracji odznaczonych w Przewodniku Michelina wyróżnieniem Bib Gourmand.

WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2018

Konkurs im. RAFAŁA JELEWSKIEGO odbędzie się 8. czerwca 2018 r. w Hotelu PURO w Poznaniu. Znacząca większość uczestników to kucharze pracujący w najlepszych lokalach gastronomicznych w Wielkopolsce.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej