x

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    27.10.2020

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

Wegeburger. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wegeburger. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Roślinne zastępniki mięsa i przetworów mięsnych stają się coraz popularniejsze, nie tylko ze względu na trend wegański, ale też wegetariański i fleksitariański. Konsumenci w bogatych krajach Europy starają się ograniczyć spożycie mięsa zarówno z uwagi na własne zdrowie i samopoczucie oraz wygląd, ale i kwestie związane z ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt.
Ponadto technologia zaszła już tak daleko, że produkty te, niegdyś niezbyt smaczne, obecnie rzeczywiście przypominają smakiem swoje mięsne pierwowzory. Dlatego też europejscy producenci mięsa postulują zakaz używania nazw stosowanych do wyrobów ich branży, takich jak burgery czy kiełbaski. Parlament Europejski jednak odrzucił proponowany przez nich projekt.

Bez nawiązań i sugestii
Niepodziewanie za to - jak pisze portal Food Ingredients First - europosłowie ograniczyli możliwość nawiązywania na etykietach do nazewnictwa nabiałowego w produktach pochodzenia roślinnego bądź z dodatkiem składników roślinnych. Do tej pory nie można było nazwać „serem” przypominającego go wyrobu z dodatkiem olejów roślinnych, czy „mlekiem” napojów z ryżu, soi czy owsa. Teraz jednak nie będzie można używać także określeń w pośredni sposób odnoszących się do produktów z mleka, takich jak „à la jogurt” czy „zamiast śmietany”, co niektórych producentów może zmusić do zmiany opakowań.
- Określenia związane z nabiałem, takie jak „mleko”, „masło”, „serwatka”, „jogurt” i tym podobne, są zarezerwowane wyłącznie dla produktów mlecznych, a produkty inne niż mleczne nie mogą przejmować naszych terminów - skomentował na pytanie portalu Food Ingredients First Alexander Anton, sekretarz generalny Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarskiego. - To dobra wiadomość dla branży w UE, dla naszych europejskich konsumentów i obywateli - dodał.
Koronnym argumentem jest unikanie wprowadzania konsumentów w błąd.

Skrajnie różne decyzje
Przedstawiciele branży wegańskiej zastanawiają się jednak, jak to możliwe, by w tak podobnych przypadkach europosłowie podjęli tak skrajnie różne decyzje.
- Chociaż z zadowoleniem przyjmujemy głos Parlamentu Europejskiego przeciwko wprowadzeniu ograniczeń nazewnictwa dla roślinnych alternatyw dla mięsa, gdzie zwyciężył zdrowy rozsądek, głęboko żałujemy, że głosował za daleko idącymi i całkowicie niepotrzebnymi ograniczeniami w opisach produktów pochodzenia roślinnego, zastępujących produkty mleczne - mówi Jasmijn de Boo, wiceprezes ProVeg International. - Nie możemy sobie wyobrazić, w jaki sposób Parlament Europejski mógł zająć tak różne stanowiska w sprawie podobnych propozycji. Chociaż rzekomo zakaz ma na celu zapobieżenie dezorientacji konsumentów, jasne jest, że nie przynosi on konsumentom nic poza wprowadzaniem ich w błąd - dodaje na łamach portalu.
Komentatorzy wskazują, że zaostrzenie ograniczeń może prowadzić np. do zakazu umieszczenia na opakowaniu informacji typu „przy wytwarzaniu tego produktu powstaje o połowę mniej dwutlenku węgla niż przy produkcji klasycznej kostki masła”.

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Warszawska Pyza 2019" - znamy 10 finalistów plebiscytu

Trwa siódma edycja plebiscytu "Warszawska Pyza" na najlepszy lokal z ulicznym jedzeniem z Warszawy oraz okolic, organizowanego przez "Gazetę Stołeczną" oraz serwis Warszawa.Wyborcza.pl. Spośród nadesłanych propozycji jury wybrało 10 finalistów, z których jeden otrzyma tytuł "Warszawskiej Pyzy 2019".

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Makro wspiera restauratorów, zachęcając do zamawiania świątecznego cateringu

Daj odpocząć swojej kuchni i zamów świąteczne potrawy z ulubionej restauracji - zachęca w swojej najnowszej kampanii Makro. Sieć chce w ten sposób wspierać restauracje w czasie pandemii.

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI

Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.

Kolacja Charytwatywna w Poznaniu

Już 6. kwietnia o 19:00 w restauracji Figa odbędzie się kolacja charytatywna z okazji 10-lecia DRUŻYNA SZPIKU.

W USA zabrakło... keczupu. Winny Covid-19

Na skutek pandemicznych obostrzeń w Stanach Zjednoczonych brakuje keczupu, a popyt na jednorazowe saszetki z tym dodatkiem sprawił, że ich cena rośnie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej