x

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    27.10.2020

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

Wegeburger. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wegeburger. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Roślinne zastępniki mięsa i przetworów mięsnych stają się coraz popularniejsze, nie tylko ze względu na trend wegański, ale też wegetariański i fleksitariański. Konsumenci w bogatych krajach Europy starają się ograniczyć spożycie mięsa zarówno z uwagi na własne zdrowie i samopoczucie oraz wygląd, ale i kwestie związane z ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt.
Ponadto technologia zaszła już tak daleko, że produkty te, niegdyś niezbyt smaczne, obecnie rzeczywiście przypominają smakiem swoje mięsne pierwowzory. Dlatego też europejscy producenci mięsa postulują zakaz używania nazw stosowanych do wyrobów ich branży, takich jak burgery czy kiełbaski. Parlament Europejski jednak odrzucił proponowany przez nich projekt.

Bez nawiązań i sugestii
Niepodziewanie za to - jak pisze portal Food Ingredients First - europosłowie ograniczyli możliwość nawiązywania na etykietach do nazewnictwa nabiałowego w produktach pochodzenia roślinnego bądź z dodatkiem składników roślinnych. Do tej pory nie można było nazwać „serem” przypominającego go wyrobu z dodatkiem olejów roślinnych, czy „mlekiem” napojów z ryżu, soi czy owsa. Teraz jednak nie będzie można używać także określeń w pośredni sposób odnoszących się do produktów z mleka, takich jak „à la jogurt” czy „zamiast śmietany”, co niektórych producentów może zmusić do zmiany opakowań.
- Określenia związane z nabiałem, takie jak „mleko”, „masło”, „serwatka”, „jogurt” i tym podobne, są zarezerwowane wyłącznie dla produktów mlecznych, a produkty inne niż mleczne nie mogą przejmować naszych terminów - skomentował na pytanie portalu Food Ingredients First Alexander Anton, sekretarz generalny Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarskiego. - To dobra wiadomość dla branży w UE, dla naszych europejskich konsumentów i obywateli - dodał.
Koronnym argumentem jest unikanie wprowadzania konsumentów w błąd.

Skrajnie różne decyzje
Przedstawiciele branży wegańskiej zastanawiają się jednak, jak to możliwe, by w tak podobnych przypadkach europosłowie podjęli tak skrajnie różne decyzje.
- Chociaż z zadowoleniem przyjmujemy głos Parlamentu Europejskiego przeciwko wprowadzeniu ograniczeń nazewnictwa dla roślinnych alternatyw dla mięsa, gdzie zwyciężył zdrowy rozsądek, głęboko żałujemy, że głosował za daleko idącymi i całkowicie niepotrzebnymi ograniczeniami w opisach produktów pochodzenia roślinnego, zastępujących produkty mleczne - mówi Jasmijn de Boo, wiceprezes ProVeg International. - Nie możemy sobie wyobrazić, w jaki sposób Parlament Europejski mógł zająć tak różne stanowiska w sprawie podobnych propozycji. Chociaż rzekomo zakaz ma na celu zapobieżenie dezorientacji konsumentów, jasne jest, że nie przynosi on konsumentom nic poza wprowadzaniem ich w błąd - dodaje na łamach portalu.
Komentatorzy wskazują, że zaostrzenie ograniczeń może prowadzić np. do zakazu umieszczenia na opakowaniu informacji typu „przy wytwarzaniu tego produktu powstaje o połowę mniej dwutlenku węgla niż przy produkcji klasycznej kostki masła”.

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Kręgliccy Restauracje i Catering uruchamiają sklep online

Teraz produkty od rolników z targu w Fortecy i gotowe dania od Kręgliccy Restauracje i Catering można zamawiać w sklepie internetowym targ.kregliccy.pl. Dostawy i odbiory odbywają się w dni targowe: środy i soboty.

WARZYWNIAK PREMIUM - JEM ZE SMAKIEM

3 października 2017 o godz. 10:00 na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach odbyła się konferencja prasowa pod hasłem: WARZYWNIAK PREMIUM - JEM ZE SMAKIEM

OSTATNI MIKSER KULINARNY W TYM SEZONIE

Tym razem tematem przewodnim były ryby w kontekście Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski.

ZMIANY W WARSZAWSKIEJ RESTAURACJI BELVEDERE

Sebastian Olma, który od kilku miesięcy był szefem kreatywnym restauracji, objął stanowisko szefa kuchni, zastępując tym samym Adama Komara, sprawującego to stanowisko przez 8 lat.

CZWARTA EDYCJA FINE DINING WEEK

Kolejna edycja festiwalu odbędzie się w dniach 7-18 lutego 2018 r. w czterech miastach: w Warszawie, Poznaniu, we Wrocławiu oraz w Krakowie.

MAKRO Polska wobec sytuacji epidemiologicznej

Kompleksowe wyposażenie placówek w środki dezynfekujące, prowadzenie kampanii informacyjnej nt. bezpieczeństwa i higieny, zwiększenie częstotliwości dezynfekcji wózków zakupowych - te i inne działania podejmuje MAKRO Polska w celu zminimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się koronawirusa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej