x

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    27.10.2020

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

Wegeburger. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wegeburger. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Roślinne zastępniki mięsa i przetworów mięsnych stają się coraz popularniejsze, nie tylko ze względu na trend wegański, ale też wegetariański i fleksitariański. Konsumenci w bogatych krajach Europy starają się ograniczyć spożycie mięsa zarówno z uwagi na własne zdrowie i samopoczucie oraz wygląd, ale i kwestie związane z ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt.
Ponadto technologia zaszła już tak daleko, że produkty te, niegdyś niezbyt smaczne, obecnie rzeczywiście przypominają smakiem swoje mięsne pierwowzory. Dlatego też europejscy producenci mięsa postulują zakaz używania nazw stosowanych do wyrobów ich branży, takich jak burgery czy kiełbaski. Parlament Europejski jednak odrzucił proponowany przez nich projekt.

Bez nawiązań i sugestii
Niepodziewanie za to - jak pisze portal Food Ingredients First - europosłowie ograniczyli możliwość nawiązywania na etykietach do nazewnictwa nabiałowego w produktach pochodzenia roślinnego bądź z dodatkiem składników roślinnych. Do tej pory nie można było nazwać „serem” przypominającego go wyrobu z dodatkiem olejów roślinnych, czy „mlekiem” napojów z ryżu, soi czy owsa. Teraz jednak nie będzie można używać także określeń w pośredni sposób odnoszących się do produktów z mleka, takich jak „à la jogurt” czy „zamiast śmietany”, co niektórych producentów może zmusić do zmiany opakowań.
- Określenia związane z nabiałem, takie jak „mleko”, „masło”, „serwatka”, „jogurt” i tym podobne, są zarezerwowane wyłącznie dla produktów mlecznych, a produkty inne niż mleczne nie mogą przejmować naszych terminów - skomentował na pytanie portalu Food Ingredients First Alexander Anton, sekretarz generalny Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarskiego. - To dobra wiadomość dla branży w UE, dla naszych europejskich konsumentów i obywateli - dodał.
Koronnym argumentem jest unikanie wprowadzania konsumentów w błąd.

Skrajnie różne decyzje
Przedstawiciele branży wegańskiej zastanawiają się jednak, jak to możliwe, by w tak podobnych przypadkach europosłowie podjęli tak skrajnie różne decyzje.
- Chociaż z zadowoleniem przyjmujemy głos Parlamentu Europejskiego przeciwko wprowadzeniu ograniczeń nazewnictwa dla roślinnych alternatyw dla mięsa, gdzie zwyciężył zdrowy rozsądek, głęboko żałujemy, że głosował za daleko idącymi i całkowicie niepotrzebnymi ograniczeniami w opisach produktów pochodzenia roślinnego, zastępujących produkty mleczne - mówi Jasmijn de Boo, wiceprezes ProVeg International. - Nie możemy sobie wyobrazić, w jaki sposób Parlament Europejski mógł zająć tak różne stanowiska w sprawie podobnych propozycji. Chociaż rzekomo zakaz ma na celu zapobieżenie dezorientacji konsumentów, jasne jest, że nie przynosi on konsumentom nic poza wprowadzaniem ich w błąd - dodaje na łamach portalu.
Komentatorzy wskazują, że zaostrzenie ograniczeń może prowadzić np. do zakazu umieszczenia na opakowaniu informacji typu „przy wytwarzaniu tego produktu powstaje o połowę mniej dwutlenku węgla niż przy produkcji klasycznej kostki masła”.

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

Mistrzowskie kolacje w Instytucie Kulinarnym Transgourmet

Od 3 października przez 6 tygodni można spróbować mistrzowskich dań Juniorów z Kadry Narodowej Polskich Kucharzy podczas kolacji degustacyjnej w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Te same potrawy zaserwują jurorom Kulinarnego Pucharu Świata, którego finał odbędzie się w listopadzie w Luksemburgu.

Owca Showroom Food najlepszym tegorocznym wystawcą na Nocnym Markecie w Warszawie

Plebiscyt Nocne Koty 2022 - na najlepszych tegorocznych wystawców street foodu na Nocnym Markecie w Warszawie - rozstrzygnięty! Finał głosowania był najważniejszym wydarzeniem ostatniego w tym sezonie weekendu na starym dworcu Warszawa Główna.

McDonald’s pomału wraca na Ukrainę

Po raz pierwszy od rozpoczęcia agresji Rosji na Ukrainę McDonald's otworzył swoje restauracje w Kijowie. Póki co, sieć sprzedaje jedynie posiłki na wynos we współpracy z firmami kurierskimi i za pośrednictwem aplikacji McDelivery.

Nocny Market w Warszawie - zakończenie sezonu 2022

5 pełni księżyca, 81 nocy, 21 weekendów, 609 godzin - tyle czasu działał w 2022 Nocny Market na Dworcu Głównym - królestwo street foodu w Warszawie. Przed nami weekend zamykający tegoroczny sezon, podczas którego rozstrzygnięty zostanie plebiscyt Nocne Koty 2022.

#FoodLooksGood! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

Bocuse d’Or on Tour w jesiennej odsłonie

16 września w krakowskiej restauracji Biała Róża odbędzie się druga z cyklu kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. Jej gospodarzem będzie szef kuchni Łukasz Cichy. Dzień później Bocuse d’Or Poland on Tour zawita do Restauracji Patio w Rzeszowie, gdzie za ucztę odpowiedzialny będzie Kamil Tłuczek.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej