x

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    27.10.2020

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

Wegeburger. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wegeburger. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Roślinne zastępniki mięsa i przetworów mięsnych stają się coraz popularniejsze, nie tylko ze względu na trend wegański, ale też wegetariański i fleksitariański. Konsumenci w bogatych krajach Europy starają się ograniczyć spożycie mięsa zarówno z uwagi na własne zdrowie i samopoczucie oraz wygląd, ale i kwestie związane z ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt.
Ponadto technologia zaszła już tak daleko, że produkty te, niegdyś niezbyt smaczne, obecnie rzeczywiście przypominają smakiem swoje mięsne pierwowzory. Dlatego też europejscy producenci mięsa postulują zakaz używania nazw stosowanych do wyrobów ich branży, takich jak burgery czy kiełbaski. Parlament Europejski jednak odrzucił proponowany przez nich projekt.

Bez nawiązań i sugestii
Niepodziewanie za to - jak pisze portal Food Ingredients First - europosłowie ograniczyli możliwość nawiązywania na etykietach do nazewnictwa nabiałowego w produktach pochodzenia roślinnego bądź z dodatkiem składników roślinnych. Do tej pory nie można było nazwać „serem” przypominającego go wyrobu z dodatkiem olejów roślinnych, czy „mlekiem” napojów z ryżu, soi czy owsa. Teraz jednak nie będzie można używać także określeń w pośredni sposób odnoszących się do produktów z mleka, takich jak „à la jogurt” czy „zamiast śmietany”, co niektórych producentów może zmusić do zmiany opakowań.
- Określenia związane z nabiałem, takie jak „mleko”, „masło”, „serwatka”, „jogurt” i tym podobne, są zarezerwowane wyłącznie dla produktów mlecznych, a produkty inne niż mleczne nie mogą przejmować naszych terminów - skomentował na pytanie portalu Food Ingredients First Alexander Anton, sekretarz generalny Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarskiego. - To dobra wiadomość dla branży w UE, dla naszych europejskich konsumentów i obywateli - dodał.
Koronnym argumentem jest unikanie wprowadzania konsumentów w błąd.

Skrajnie różne decyzje
Przedstawiciele branży wegańskiej zastanawiają się jednak, jak to możliwe, by w tak podobnych przypadkach europosłowie podjęli tak skrajnie różne decyzje.
- Chociaż z zadowoleniem przyjmujemy głos Parlamentu Europejskiego przeciwko wprowadzeniu ograniczeń nazewnictwa dla roślinnych alternatyw dla mięsa, gdzie zwyciężył zdrowy rozsądek, głęboko żałujemy, że głosował za daleko idącymi i całkowicie niepotrzebnymi ograniczeniami w opisach produktów pochodzenia roślinnego, zastępujących produkty mleczne - mówi Jasmijn de Boo, wiceprezes ProVeg International. - Nie możemy sobie wyobrazić, w jaki sposób Parlament Europejski mógł zająć tak różne stanowiska w sprawie podobnych propozycji. Chociaż rzekomo zakaz ma na celu zapobieżenie dezorientacji konsumentów, jasne jest, że nie przynosi on konsumentom nic poza wprowadzaniem ich w błąd - dodaje na łamach portalu.
Komentatorzy wskazują, że zaostrzenie ograniczeń może prowadzić np. do zakazu umieszczenia na opakowaniu informacji typu „przy wytwarzaniu tego produktu powstaje o połowę mniej dwutlenku węgla niż przy produkcji klasycznej kostki masła”.

Autor tekstu: Magdalena Weiss

Zobacz także

"J*bię to wszystko" Marii Peszek - hymn LGBT. Co ma do tego Janusz Palikot?

O teledysku i słowach piosenki "J*bię to wszystko" Marii Peszek już jest głośno, a pewnie będzie jeszcze głośniej. Opowiada o miłości dwóch kobiet w świecie, w którym homoseksualne relacje są nieformalnie zakazane. W finale pojawia się zmysłowa marakuja. Co ma z tym wspólnego Janusz Palikot?

"Food Service" i Ouichef.pl na Instagramie!

Rusza nasze konto na Insta! Od teraz serwujemy wam najciekawsze informacje ze świata gastronomii nie tylko na portalu Ouichef.pl i w magazynie "Food Service", ale także w trzech mediach społecznościowych. Do Facebooka i Linkedina dołączył właśnie Instagram.

Twórcy Restaurant Week zakładają RestaurantClub

Dzięki platformie RestaurantClub można szybko i wygodnie odkrywać oraz rezerwować stoliki w kilkuset najlepszych restauracjach w Polsce.

Jak smakowały #Jabłonki 2020? Podsumowanie akcji

Specjalne menu w restauracjach, weekendowy tour Food Trucka, zaangażowanie influencerów oraz konkursy dla internautów - tak wyglądało tegoroczne świętowanie Jabłonek, czyli letnio-jesiennego okresu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze.

Urodziny na zamku

Dziesiąte urodziny obchodziła w tym roku restauracja Gothic Cafe. 26 sierpnia w gościnnych progach Zamku w Malborku odbyła się uroczysta kolacja.

Festiwal Grilla 2021 w Czeladzi - było pysznie!

Prawie 2 tony produktów bazowych do przygotowania grillowanych potraw, blisko tysiąc gości, ponad 600 wydanych dań - to bilans Festiwalu Grilla 2021, który odbył się 19 czerwca na terenie kompleksu Pałacu Term Saturna w Czeladzi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej